Máme s bratom prispieť rodičom rovnakou sumou na rekonštruciu domu?
Ahojte,
rodičia sa dostali do situácie, keď potrebujú väčšiu finančnú pomoc. S bratom sa zhodneme, že im chceme pomôcť, len je tu jeden problém - rodičia očakávajú, že prispejeme obaja rovnakou sumou.
Brat však zarába podstatne viac ako my a pre nás by taká suma znamenala citeľný zásah do rodinného rozpočtu. Nechcem pôsobiť lakomo ani sa hádať kvôli peniazom, ale zároveň mi to nepríde úplne spravodlivé.
Ako by ste to vyriešili vy? Mali by deti prispieť rovnako, alebo podľa svojich finančných možností?
@anonym_autor na co to chcu pouzit ze je to taka velka suma?
podľa možností.
Mám dieťa s hendikepom, nepracujem - pre mňa by to bolo záhul tak či tak.
Prispievala by som toľko aby má to nezruinovalo a rodičom by som rovno povedala, že viac si dovoliť nemôžem
Dať
@anonym_autor zvazila by som dovod pozicky a svoje financne moznosti. Isto nie automaticky 50/50
Prvé čo by zaujímalo načo a podľa toho by som uvazila že koľko dať ako pomoc .
O kolko € ide?
Urcite podla moznosti.
@anonym_ea831f
Ide o niekoľko tisíc eur, takže pre nás to nie je malá suma. Aj preto nad tým toľko rozmýšľam.
@anonym_autor na co to chcu pouzit ze je to taka velka suma?
@anonym_41447e Je to na rekonštrukciu rodičovského domu - nie komplet, ale nutnú údržbu, ktorú si oni dovoliť nevedia.
@anonym_41447e Je to na rekonštrukciu rodičovského domu - nie komplet, ale nutnú údržbu, ktorú si oni dovoliť nevedia.
@anonym_autor koľko majú rodicia rokov? O aký starý dom sa jedná ??? Vrátia /nevrátia tie peniaze ?
Tak to bude radovo aj 10tisic €, tipujem. Taka suma nie je sranda v dnesnej dobe, urcite, ak chcete, pomozte, ale stanovte si aj vy strop, ktory je pre vas prijatelny. Navyse, uprimne, myslis, ze vam to vasi budu schopni splatit? Lebo ak nie, o to viac by som premyslala nad tym, ze poziciam len tolko, kolko som schopna z rozpoctu definitivne ozeliet.
Prepáč mami, nemôžem sa podieľať rovnakou sumou ako brat, pretože zarábam podstatne menej. Ale môžem vám prispieť xxxx Eur, viac bohužiaľ nepôjde. Ak sa urazia, bude sa im máliť, alebo sa brat rozčúli, máš nevďačnú rodinu a tým pádom by som svoj príspevok uvážila a značne ponížila.
@anonym_autor co treba nutne zrekonstruovat? Ako sa to da urobit po castiach? Kolko maju rodicia uspor? Ako vam to chcu vratit? Resp. Je to pozicka alebo dar? Za seba by som dala tolko kolko by som mohla, nezabisle od brata. Ak velka suma tak aj zmluvne osetrila, pripadne prepisom podielu na nehnutelnosti. Urcite by som.neohrozila potrebnu financnu rezervu mojej rodiny a hlavne by som to.prebrala s muzom.
Ak na to naozaj nemaju tak predat a ist do mensieho
@anonym_autor podľa svojich finančných možnosti… moje možnosti = 0, nevystačím nikdy do ďalšej výplaty, mám na krku hypotéku a spotrebak, ďalší mi nedajú… u nás by si veru takto rodicia nepomohli🫣
Na rekonštrukciu domu by som im nedala ,ani náhodou
Vedeli,že to bude treba ,mali šetriť
Kedy by tie peniaze vrátili
Na toto nie ,nie a nie
Raz ten dom zdedite, to asi vies.
@anonym_d47e1d alebo aj nie
rovnako
@anonym_d47e1d zdedia?
A keď ho rodicia predaju a odídu žiť do Vietnamu a tam ich rozdrbkaju
Dedenie je iste až keď je ukončené dedicke konanie a pri tom sa môžu ešte kľudne objaviť aj ini dediči
rodicia to od vas ziadaju ? ak nemaju na opravy tak nech zvazia predaj domu a nech idu do maleho bytu
@anonym_autor nech predajú dom, keď nie sú schopní sa oň starať. Alebo nech ho prepíšu na teba a brata s bremenom dožitia a bude na vás ako sa dohodnete. Ak o to teda stojíte.
Ako ja pomaham mamine dost, stara sa o mentalne a telesne postihnuteho brata, sestra tiez pomaha, raz jedna viac, raz druha. Dokonca by som povedala, ze sestra na rodicaku viac nez ja, lenze sestra maju hypo 350€, my 950, lebo sme kupovali nedavno. Ale nikdy by som nepomohla tolko, sby to ohrozilo moju rodinu, moje deti a manzela.
Jednoducho vysvetlit, ze ta suma je pre vas vela a nech sa zariadia ako chcu. Ak sa uz nevladzu o dom starat, nech ho predaju a kupia 1/2 izbak.
@anonym_autor aky je dovod ze rodicia nevedia zaplatit co treba?
Ako vies ze nebudu opakovane ziadat o financnu pomoc?
@anonym_autor ťažko takto napísať. Otázna je suma, vek/stav domu a taktiež aj dôvod, prečo to mate financovať vy ako deti a prečo nemajú rodicoa peniaze na to úsporene. Taktiež co potom bude s domom.
Neviem so predstavit, ze by nasi rodicia od nas pytali peniaze🙈🙈 a ani by nikdy v zivote nezobralí dobrovolne... radsej by zili v rozpadnutom.
@anonym_autor Uf,tak či tak sa dostanete do zlého svetla.Bud dáte rovnako a bude vás to škreť,alebo dáte podľa svojích možností ( to by som urobil ja) a bude to škreť brata alebo rodičov.Miluj svojích rodičov,ako seba samu,NIE VIAC.( vlastná skúsenosť)
Neviem so predstavit, ze by nasi rodicia od nas pytali peniaze🙈🙈 a ani by nikdy v zivote nezobralí dobrovolne... radsej by zili v rozpadnutom.
@olivieraa presne! keď už na to nemám , tak sa odsuniem do 2 izbového bytu a nie, aby sa mi decká, čo majú vlastné životy, rodiny skladali na prerábku, s ktorou museli rátať už v produktívnom veku, dam dom do poriadku tak, aby moje deti netratili a keď nedám, žijem v rozpadnutom alebo idem do menšieho bytu. Hanba

O kolko € ide?
Urcite podla moznosti.