icon

Máme sa vzdať rodičovstva kvôli životnému štandardu?

17. feb 2025

Zdravim. Aby som trochu priblížila situáciu, s teraz už manželom sme spolu vyše 7 rokov. Zo začiatku sme plánovali že v budúcnosti by sme chceli mať aspoň jedno dieťa, keď bude vyriešené bývanie atď, neponáhľali sme sa. Bývanie už vyriešene máme, brali sme hypotéku, obaja máme stabilné práce a priemerný príjem. Začiatkom tohto roka sme sa začali viac baviť o rodičovstve, či by už nebol najvyšší čas (obaja sme okolo 30). No a ak mám byť úprimná, asi som zmenila názor. Asi to bude znieť sebecky, ale konečne máme aký taký štandard, môžeme cestovať, za tie roky sa náš vzťah upevnil, mame dobre zohratý systém, fakt nám nič nechýba. Nerada by som o toto prišla. Povedala som to mužovi a on bol s tým najskôr ok, že mám pravdu, asi bude lepšie nechať to ako to je. Čoraz častejšie sa má však v poslednom čase pýta, či by sme si to predsa len nemali rozmyslieť, že to môžeme potom ľutovať a už bude neskoro. Príde mi že on to dieťa ani nejako nechce, len to berie tak, že by ho bolo dobré mať, lebo ak nie, môžeme to oľutovať. Sčasti to chápem a súhlasím, ale je to veľmi veľký záväzok len kvôli takému dôvodu.
Ja si ani neviem predstaviť starať sa o dieťa, nikdy som po materstve netúžila, skôr sa to bralo ako taká samozrejmosť keď som vyrastala. Že jedného dňa proste budem matka. Vidíme však že doba pokročila a už to taká samozrejmosť nie je, prečo to teda nevyužiť. Hypotéku sme brali nedávno, keby sa nám znížil príjem, malo by to dopad aj na našu životnú úroveň. Pre niekoho to možno nie je adekvátny dôvod, ale z lepšieho sa na horšie prechádza ťažšie. Dovolenky by síce boli, ale to je diametrálne odlišné keď je tam aj dieťa. Domácnosť by zrazu fungovala úplne inak, ak by sa to fungovaním dalo nazvať.
Na druhej strane však nechcem, aby náš vzťah narušila muzova túžba po dieťati, ak je vôbec skutočná.

Strana
z8
tiezjedna
22. feb 2025

@kikappp a kto si ty, že niekoho označíš za sebeckého kvôli jeho rozhodnutiu nemať deti??? Zjavne vôbec nerozumieš pojmu sebecký! Keď ti uniká podstata a význam niektorých slov, tak ich nepoužívaj😎

tiezjedna
22. feb 2025

Mimochodom, sebeckosť je mať deti a nedopriať im napríklad more/lyžovačky/zážitky hoci by peniaze boli, s odôvodnením, "veď ani my sme nikdy pri mori neboli/nelyžovali/doplňčochceš. To je sebeckosť v tej nahnusnejšej rodičovskej podobe. A vyskytuje sa aj tu pomerne často. Ale dotyčná má deti, tak si myslí, že je bohyňa. Nie je. Je to sobecká koza, ktorá svoju lakotu schováva za rádoby výchovné princípy. 💩💩💩

h2
22. feb 2025

@kikappp Sebecké? Mala si dnes raňajky? Prečo, keď toľko ľudí na svete hladuje? A určite si dáš aj obed a večeru, toľká sebeckosť! A určite máš aj kde bývať, však? Vieš o tom, že kopa ľudí nemá, alebo bývajú v nevhodných podmienkach? Prečo chcieť mať sa dobre je sebeckosť? Prečo netúžiť mať deti je sebeckosť?

kikappp
22. feb 2025

@tiezjedna a ty si kto ,ze ideš mne písať čomu rozumiem a čomu nie ?.

@h2
@tiezjedna dievčatá kľudne sa tu potlapkavajte po pleci ďalej .
Píšete už totalne blbosti tak môžte so medzi sebou .
Pekný deň.

h2
22. feb 2025

@kikappp Podľa teba píšeme totálne blbosti my, podľa mňa píšeš totálne blbosti ty. Uhol pohľadu. 😉

tiezjedna
22. feb 2025

@kikappp ja som ten, kto významu slova "sebecký" na rozdiel od teba rozumie. A jediná blbosť, ktorá tu padá je tá, že ten, kto sa rozhodne nemať deti, je sobec😉

katrin21
22. feb 2025

@tiezjedna sebecka proti sebe sa mina vyznamu toho slova.. sebeckost sa vzdy berie a chape ako vlastnost v interakcii s inymi ludmi.
P.s. hovori sa sebecky, sebec..sobec je cechizmus.

h2
22. feb 2025

@katrin21 A teda v interakcii s akými ľuďmi je sebecká žena, ktorej sebeckosť spočíva v tom, že nechce mať deti?

jozoraz
24. feb 2025

este sa ti moze stat, ze sa dnes rozhodnes pre dieta a budete na nom 10 rokov pracovat. Neboli by ste prvi ani posledni. Za mna, ak uz mate kde byvat, necakajte, lebo vam ostanu iba fotky a oci pre plac. Hlavne ty ako zena. Chlap si najde mladsiu a spravi si dieta kedy chce aj v sedemdesiatke.

breeen
24. feb 2025

Mat dieta nie je povinnosť ale nemať kvôli štandardu nie je dôvod ho nemať. Ak ho naozaj nechces, k tomu nepotrebuješ debatu. Keďže tu debata je, asi pochybujes. Peniaze boli i budú. A možno ich budeš mat i viac, keďže človek sa popri deťoch akosi viac snaží 😅 my sme mali vzdy skôr podpriemer. Bála som sa mat viac deti. S každým dieťaťom však akoby do života prišiel aj nivy impulz v práci. Teraz mame nadpriemer, čomu by som nikdy ako bezdetný neverila.

juliet86
24. feb 2025

tak si dajte obaja zmeazit aj vajicka aj spermie ze ak by ste fakt zatuzili lahsie si spravite... ja pen tolko ze bud silna... ak dieta nechces tak ho nemaj a nedaj sa do toho dotlacit. bola by to tragedia pre vas vsetkych troch

katrin21
24. feb 2025

@h2 vsak vo vztahu k tomu potencialnemu dietatu.. nemieni mu venovat svoj cas s energiu.

viky173
24. feb 2025

@katrin21 ved to dieta neexistuje, ako moze byt sebecka voci niecomu co neexistuje? 😂 pane boze, niektore ste dobre mimo s tym vasim fanatizmom ako je jedina spravna cesta zivota - plodenie deti... to je ale sok, ze pre niektore zeny to nie zmyslom zivota a s tym vasim malym mozockom nie a nie pochopit, ze to tak moze byt 😀
a ty si nebola sebecka, ze si splodila 2 deti? preco si ich splodila? lebo oni chceli? ved neexistovali, pokym si sa TY nerozhodla ze ich splodis, cize to vobec nebolo sebecke rozhodnutie? ze TY si chcela 2 deti, tak si splodila 2 deti?
a z ineho uhla, preco ich nemas aspon 8? nie si tak trochu sebecka voci tym zvysnym potencionalnym 6 detom? chudatka, tiez by tu rady behali po svete a TY si tak sebecka, ze sa nechces vzdat svojho komfortu a chovas len 2 a este tu daco prednasas o sebeckosti zien, pricom si sebecka aj TY sama...

katrin21
24. feb 2025

@viky173 evidentne to nechapes a prekrucas, ale ze uuuuplne, to co pisem a navyse mas potrebu urazat druhych, ktorych nepoznas takze o malom mozocku by som pomlcala na tvojom mieste.
Ano, dieta neexistuje, lebo uz pri predstave starostlivosti on autorka riesi svoje pohodlie, standard a pripadne zavazky z toho plynuce. Cize je to sebeckost, hovori iba o svojom pohodli, ide o nulovy vztah k tomu potencialnemu dietatu a ty si svoju zlobu ventiluj inde...mimochodom , je to tvoja vizitka.

0silvia0
25. feb 2025

ja som sa stretla vo svojom živote s tým, že bezdetnú ženu považujú za sebeckú. Ak má niekto jedno dieťa, tie viacdetné sa na ňu pozerajú štýlom, čo je to jedno dieťa, nič.
Ak má niekto 3,4,5 detí, tak na tie jedno a dvojdetné sa pozerajú štýlom, či je to jedno alebo dve deti. To je nič, starať sa o 4 deti je niečo.
Aj pre 4-detnú je 2-detná sebecká, lebo mala "len" dve deti. Pre 1,2-detnú je viacdetná rodiaca jabloň sediaca roky doma na rodičákoch.
Takže asi by bolo fajn sa starať do svojich vecí a nie do vecí iných ľudí.

maury
25. feb 2025

@0silvia0 úplný súhlas. Nech sa každý stará o seba. Pre niekoho je aj jedno dieťa dosť a niekomu nestačia ani 3. A niekto nechce žiadne.

Strana
z8