Manipulatívne správanie mamy po mozgovej príhode
Mama presla mozgovou prihodou, nastastie je plne sebestacna. Mam ale pocit, ze si tazsie kontroluje manipulativne taktiky, ktore na nas ako deti skusala. Potom, ked sme boli starsi, to uz samozrejme tak jednoducho neslo, ale teraz, ked mam ja male deti, a hlavne v poslednych mesiacoch, vidim, ze to skusa aj na moje deti, ked sa stretneme.
No a kedze sa o nu bojim, tak ju denne kontrolujem, napisem jej, ako sa ma. Polutuje sa, ale napise, ze inak dobre.
Proste mam pocit, ze potrebuje trosku zo seba robit chuderku. Tak som skusila sa jej 2 tyzdne neozvat a vobec sa neozvala, ziadne, ze ako sa mate vy? Takisto mi vadi, ze napriek tomu, ze sa jej teda ozyvam vyhradne ja, ze ako sa citi a ona sa teda tiez opyta, ze ako sa mame (to zas musim uznat), tak ked jej odpisem cokolvek (ze napr, v praci vsetko po starom, doma vsetko po starom, vsetko ok, alebo aj sa postazujem, ze deti chore, sef ma nahneval a pod. ) vzdy tu debatu ukoncuje ona, mam pocit, ze aj uprostred nejakej rozdebatovanej myslienky. Proste napise, ze ona uz konci, ahoj. Pritom nema co cely den na praci, nie je to velmi aktivna osoba, cely den len pred telkou. Dost ma to stve. Hlavne teda v tom, ze nemam oporu. Ja som ju velmi necitila ani predtym, takze nemam ocakavania, ze na starobu to bude lepsie. Ale teraz ma to vyslovene zacina hnevat, lebo proste vidim, ze som "nutena" sa o nu zaujimat, co ona, mam pocit, emocionalne zneuziva.
Co si o tom myslite?
Takže máš očakávania ,prečo myslis,že na starobu by to mali byt lepšie
A čo s takým nešťastným človekom, čo vždy bude nešťastný...
A preco ku nej nechodis na navstevu radsej. Mozno len nerada rozprava po telefone. Nie kazdy ma rad hodinove telefonaty
Ved to tvoje nutene zaujimanie sa skrat... spytaj sa strucne co a ako, ale neries s nou svoje osobne pocity a problemy, vidis, ze ju to moc nezaujima. Inak toto robi aj moja mama, uprostred telefonatu usekne komunikaciu🤭
Je to povaha plus mozgová príhoda ešte zamiesala karty. Iné to nebude.
Moja svokra sa mužovi neozve, keby on jej nezavolal aj rok a to ani nie je po porážke 🙃
@tulipanik12 Aj u nás je to tak. Svokra nezavolá ani keď ma narodky či meniny a pritom tiež nemala ani príhodu. Môj muz volá.
Ty zdrava mlada žena čakaš oporu od starnucej ženy s važnou dg? bez ohladu na jej povahu...Nemal by takou oporou byť trebars tvoj manžel? Si nutena sa starať,volať ,zaujímať sa? Kto ťa nuti? Tu je teraz v mode "sa odstrinut"...Keby počas tých dvoch týždnov čo si mame nevolala ju len dáky náhodný sused našiel ležať kdesi na podlahe s ďalšou mozgovou príhodou bolo by ti to fuk?Tak hlavne,že si si niečo dokázala... Ja si s dcerami volam aj píšem,ale nikdy mi nenapísali,že ich v práci naštval šef,toto ma ozaj neuzaujíma.
Že robi zo seba chuderku? ak budeš v jej koži,v jej veku,s jej chorobami potom možno pochopíš....možno...
Kym mi mama este zila, bola chora, osamela a daleko, tak vzdy som jej volala ja, mali sme aj dohodu kedy. Pride mi to normalne zavolat ako dcera matke, nejaku oporu som nikdy neriesila, ale to, ze starsi rodic uz potrebuje zaujem od svojich deti.
Ty zdrava mlada žena čakaš oporu od starnucej ženy s važnou dg? bez ohladu na jej povahu...Nemal by takou oporou byť trebars tvoj manžel? Si nutena sa starať,volať ,zaujímať sa? Kto ťa nuti? Tu je teraz v mode "sa odstrinut"...Keby počas tých dvoch týždnov čo si mame nevolala ju len dáky náhodný sused našiel ležať kdesi na podlahe s ďalšou mozgovou príhodou bolo by ti to fuk?Tak hlavne,že si si niečo dokázala... Ja si s dcerami volam aj píšem,ale nikdy mi nenapísali,že ich v práci naštval šef,toto ma ozaj neuzaujíma.
Že robi zo seba chuderku? ak budeš v jej koži,v jej veku,s jej chorobami potom možno pochopíš....možno...
@janinah Nemas zasa co robit? Tak si dosla mudrovat a vrtat?
Citat este vies, nie? Jasne som napisala, ze mi nikdy nebola oporou. Teda ani ked som bola dieta, ci teenager.
Teba je mi strasne luto, tiez budes nejaky pripad, ked si prides kopnut, aby si sa citila lepsie. Tak dufam ze som ti pre dnesok posluzila.
A nemusis sa bat, pozerala som, ze je kazdy den online, takze zila, o to je to smutnejsie, ze sa neozvala, hoci ten mobil v ruke drzala.
A nezabudni sa pochvalit, aka si ty uzasna. Ja ta vyvediem z omylu - si jeden neprijemny clovek, ktory sice nic konkretne nevie, ale hned je na vsetko expert. Bez stipky empatie. Mozno nie som bez chyby, ale vdaka bohu, ja empatiu mam. Mne ked mama rozprava do telefonu pomaly o tom, ako si zapla najprv prvy gombik, potom druhy a potom treti (ano, take "zmysluplne" konverzacie my vedieme), tak si ju vypocujem. Ale tebe tvoje dcery nestoja za to, aby si si vypocula ich problemy v praci, lebo teba to nezaujima - gratulujem ti, matka roka.
Rodičom volám 2 x denne, ráno a poobede, prehodíme pár slov aký bol deň, synovia im povedia, že čo bolo v škole.. bežné debaty, muž nebol zvyknutý mamke volať, naučila som ho, každý deň aspoň chvíľu, má 85 síce zdravá, ale naozaj tu ide o záujem detí o rodičov, nikdy by mi nenapadlo, že rodičia majú volat prví, čas ide rýchlo a ja som vďačná, že sú ešte s nami, že vidia vyrastať vnúčatá, aj keď sme ďaleko, kontakt musí byť..
nepochopila som prečo útočíš... ak ti niekto napíše svoj poznatok ako sa on staral o svojho rodiča tak nechápem prečo ťa to rozhodilo....
tiež som si užila svoje s jedným rodičom ale vôbec neľutujem a to ako človek v rokoch mi veru aj nie moc pekne povedal - ale brala som to tak že je v rokoch tak som len mávla rukou...
neozvať sa rodičovi dlhší čas o niečom svedčí. to som si ja nemohla nikdy dovoliť . bývam pár metrov od rodičovského domu.
Tak cievna príhoda aj poškodí ten mozog, nečakaj ze bude lepšia ako pred nou .Prestaň očakávať jej záujem, keď ho nemala k tebe ako dieťaťu, teraz už dupľom nebude mať. Postazuj sa radšej kamarátkam, mužovi...Sú aj také hodinky pre seniorov s rôznymi funkciami a sos alarmom ,skús pogooglit , možno by sa vám hodili a nemusela by si jej stále vyvolávať ci je OK.
autorka,čo ani nemáš gule písať pod svojim nickom....nemáš tolko inteligencie a už vôbec nie pokory,aby si aspon sekundu rozmýšlala nad iným názorom a hlavne ak ten názor to napíše niekto asi vo veku tvojej matky...nenapadlo ťa,že aj podporu si treba zaslúžiť? ..vieš o mne velké H---o a vyskakuješ...
tak nechsapáči rob a ži si ako chceš a vieš,mne si ukradnutá a do mojich detí sa neobúvaj nesiahaš im ani po členky...
trafená hus zjavne zagágala
a tiež ti gratulujem,ty dcéra roka
pre ostatných čítajucich...nie je to môj štýl písania,len som vrátila čo som dostala,hádam to autorke dôjde...nepritakala som,postavila som sa na stranu tej chorej mamy a už kopem a rýpem..je to jej vizitka,nie moja
@janinah absolutny suhlas. Anonym caka strasny sucit, ale vlastne som nepochopila preco. Ona je naj a jej mam po prihode je vlastne bezcitna bez empatie zena? Vtipne. Autorka, tak to mas asi po nej a dokonca bez diagnozy. Utocis ako skolkarka na pieskovisku, tak sa vyrovnaj, zamysli a neutoc, ak ti niekto povie, ze v urcitom veku si tu ty pre nu, nie ona pre teba. Mas muza, jemu sa vyplac, v dobrom aj zlom.
Tak, keď nebola empatická, oporou v detstve, puberte nebude ani v starobe.Ked má manipulatívne sklony je to jej črta a bude taká vždy.Tak si jej mala povedať a čo si sa neozvala stále volám iba ja tebe...koľko má mama rokov?
Každá choroba človeka zmení.Ak by bola manipulatívna bude ti vyvolávať, že je osamela, chorá, nemá jej kto nakúpiť, zase sa cíti zle atď...nikoho nezaujimam
Nemyslím si z toho čo píšeš, že niečo emocionálne zneužíva.A nie si "nútená" sa starať.Robis to, lebo sa o ňu bojíš sama to píšeš ty máš na ňu zlosť za to, že nebola dokonalá mama, alebo takú akú si potrebovala, ale s tým sa musis sama vysporiadať.
Možno aj ona chcela iný "typ" dcéry
dakuj Bohu, že žije, že nie je ležiaca a nerieš blbosti.
Neviem,preco si na @janinah vyskocila. Dala ti pohlad z opacnej strany ako zena,ktora je matkou a uz aj babickou. Nie je zle si vypocut aj nazor ako to vidia mamy. Rodicia naozaj potrebuju zaujem od deti. Vo vacsine rodin je to tak,ze volaju deti. Ak ti to vadi,dohodni sa s nou,ze jeden den ti zavola ona,druhy den ty. Alebo jej zavolaj raz za par dni. Nemusis jej volat kazdy den,ked nemate blizky vztah. Ja s mojou mamou si napisem obcas,nemame k sebe blizko. Nikdy sme ani neriesili,ktora sa ako mame. Riesime prakticke veci. Ja s mamou nemozem riesit ako sa ma,lebo to su len same staznosti,negativne veci a na to nemam nervy ju pocuvat. Ona nic pozitivne nikdy nepovie,takze uz za tie roky viem ako spolu vieme fungovat bez hadok a urazok. Urcite poznas aj ty svoju mamu,tak nemaj ocakavania,se sa zmeni. Len ju musis prijat taku,aka je a neutapat sa v lutosti. Tiez by som si predstavovala inu povahu mojej mami,ale nezmenim to,tak ani neminam energiu na uvahy ako by sa mala spravat. Si mama,bud svojim detom takou mamou,aku by si si ty predstavovala pre seba. Vytvor si svoju rodinu a fungovanie podla svojich predstav a povahu mami neries. Bude sa ti lahsie zit.
Zle na to pozeráš. Mama je už starší človek a na takých musíš ako na deti. Staraj sa zaujímaj a nič neocakavaj. Jednak je to ako píšem starý človek a jednak je to mama. Ktovie aké budeme my v jej veku...Buď trpezlivá a ber to tak ako to je. Je skrátka taká.
...viete,z vlastnej skúsenosti viem,ze je ťažké prijať zmeny v správaní rodiča, ktoré spôsobila choroba aj rastúci vek.Svojmu synovi som v rámci debaty na tému starnutie rodiča a dopad na deti, som sa syna opýtala,ci si pamätá,ako som ho držala za ruku, keď sme prechádzali cez cestu v casoch, keď bol malý.Pamatal si...Ja som mu povedala, že môžu prísť časy, keď si vymeníme úlohy -on bude dávať pozor na mňa ..
autorka,čo ani nemáš gule písať pod svojim nickom....nemáš tolko inteligencie a už vôbec nie pokory,aby si aspon sekundu rozmýšlala nad iným názorom a hlavne ak ten názor to napíše niekto asi vo veku tvojej matky...nenapadlo ťa,že aj podporu si treba zaslúžiť? ..vieš o mne velké H---o a vyskakuješ...
tak nechsapáči rob a ži si ako chceš a vieš,mne si ukradnutá a do mojich detí sa neobúvaj nesiahaš im ani po členky...
trafená hus zjavne zagágala
a tiež ti gratulujem,ty dcéra roka
pre ostatných čítajucich...nie je to môj štýl písania,len som vrátila čo som dostala,hádam to autorke dôjde...nepritakala som,postavila som sa na stranu tej chorej mamy a už kopem a rýpem..je to jej vizitka,nie moja
@deti95060810 Ja utocim? Prispevok od @janinah bol neprijemny a utocny. Kazdy inteligentny clovek chape, ze ked si sem clovek pride pre radu, ocakava skor osobne skusenosti s roznymi ochoreniami a pripadnymi zmenami spravania u pribuznych a nie komenty typu - ty si otrasna, sa nehanbis? Rovnako necakam ani kritiku svojej mamy, ze je hrozna a nemam sa nechat vyuzivat a pod.
@janinah Takisto nie je nic nezvycajne, ze typy ako ty, ked im nastavis zrkadlo, nie su schopne si vobec uvodomit, ako sa spravaju, ale naopak, zacnu okolo seba kopat a urazat este viac, co prave predvadzas. Az sa naucis reagovat slusne, potom ta budem brat vazne. Keby si takto zacala komunikovat s niekym v praci, ako zneje tvoj prvy prispevok, tak by si velmi rychlo hladali dovod, preco sa ta odtial zbavit, kto by totiz trpel kolegynu s takouto komunikaciou. Tak sa spravaj slusne aj v anonymnom priestore. Mas nulovu sebareflexiu, co ako vidim, predvadzas aj v mnohych inych diskusiach. A opakuju sa tam tie iste vzorce, odvolavas sa na svoj vek a casto sa tam stavias na piedestal, ako matka, ako babka, ako svokra, hoci ako citam, obcas ta upozornia, ze dokonca sama sebe protirecis ako sa ti prave hodi v jednotlivych temach.
Prečo máš pocit, že mama s tebou manipuluje?vieš, keď môj otec ležal na JIS pred 2 r tiež mal mozgovú príhodu chvála Bohu len ho "lizla" a videla som, že za noc zomrela polovica ľudí čo tam s ním ležala, tak odvtedy mám úzkosť a uvedomujem si, že už tu nemusel byť.Videla som tam mužov vo veku môjho muza, ktorych kŕmili cez sondu a nikdy sa nepostavia.Naozaj buď rada, že mama žije sú rodiny kde sa o takých ľudí starajú roky ani živí ani mrtvi.
@deti95060810 Ja utocim? Prispevok od @janinah bol neprijemny a utocny. Kazdy inteligentny clovek chape, ze ked si sem clovek pride pre radu, ocakava skor osobne skusenosti s roznymi ochoreniami a pripadnymi zmenami spravania u pribuznych a nie komenty typu - ty si otrasna, sa nehanbis? Rovnako necakam ani kritiku svojej mamy, ze je hrozna a nemam sa nechat vyuzivat a pod.
@janinah Takisto nie je nic nezvycajne, ze typy ako ty, ked im nastavis zrkadlo, nie su schopne si vobec uvodomit, ako sa spravaju, ale naopak, zacnu okolo seba kopat a urazat este viac, co prave predvadzas. Az sa naucis reagovat slusne, potom ta budem brat vazne. Keby si takto zacala komunikovat s niekym v praci, ako zneje tvoj prvy prispevok, tak by si velmi rychlo hladali dovod, preco sa ta odtial zbavit, kto by totiz trpel kolegynu s takouto komunikaciou. Tak sa spravaj slusne aj v anonymnom priestore. Mas nulovu sebareflexiu, co ako vidim, predvadzas aj v mnohych inych diskusiach. A opakuju sa tam tie iste vzorce, odvolavas sa na svoj vek a casto sa tam stavias na piedestal, ako matka, ako babka, ako svokra, hoci ako citam, obcas ta upozornia, ze dokonca sama sebe protirecis ako sa ti prave hodi v jednotlivych temach.
Autorka, absolútne nechápem ten diss na @janinah. V prvom príspevku ti slusne podala svoj názor a ty máš potrebu snorit po MK a hľadať v diskusiách, kto s ňou kedy nesúhlasil a hľadať diskrepancie v jej názoroch, ako wtf???
Keď si bola dieťa tvoja mama sa o teba starala. Teraz potrebuje tvoju pomoc ona. To je prirodzený kolobeh života. Moji rodičia sú tiež veľmi svojrázni a to sú zdraví ľudia bez vážnych ťažkosti. Tiež im nemôžem mnoho veci povedať, ale tak od toho mám kamarátov, známych, kolegyne a moju sestru.
jedine čo ti ostáva je zmieriť sa so stavom veci, lepšie to už nebude skôr naopak. Čím skôr sa s tým vyrovnas, tým lepšie pre teba. A teraz dúfam, že si budeš aj mňa lustrovať aby si mohla čo to povytahovat a zaútočiť aj na mňa, poprípade na iné diskutujúce 🤦
@autorka sa čudujem že si nezistovala nič o následkoch mozgovej príhody.. ovplyvňuje pamäť, motoriku, nálady, emócie. Človek sa môže po nej trochu "zmeniť", môže byť výbušný, nervózny, zabudlivy
S tou empatiou u teba je to na zamyslenie.....
@autorka sa čudujem že si nezistovala nič o následkoch mozgovej príhody.. ovplyvňuje pamäť, motoriku, nálady, emócie. Človek sa môže po nej trochu "zmeniť", môže byť výbušný, nervózny, zabudlivy
@misiak7777 tiež sa čudujem
Hlavne, že ty, autorka,si "schopná " si všetko uvedomiť
Autorka, ty nemáš právo takto súdiť nikoho! Odkiaľ berieš tu drzosť ???? Tvoja mama to má s tebou ťažké!
Autorka,ty buď rada, že ti tu ženy vyjadrujú názory. Pýtala si sa, odpovedajú. Prečo sa pýtaš,keď nevieš zniesť negatívny (podľa teba) názor?
Autorka,ty buď rada, že teba trpia....😆
Po tom,čo s si tu prečítala, kebyže mi toto robí dcéra,aj 2 mozgové príhody asi.... Ľutujem tvoju mamu,že má takú necitlivu dcéru

Moja svokra sa mužovi neozve, keby on jej nezavolal aj rok a to ani nie je po porážke 🙃