Manžel je alkoholik
Ahoj.potrebujem poradit.uz to trva viac nez rok co je manzel alkoholik...nejdem sa stazovat,tak mi treba ze som to prehliadala.nechcela som vidiet ze je to dement bez chrbtovej kosti.samozrejme,kedze byvame na dedine,ludia si nas prave vdaka tomu beru do ust.keby nechlastal,nasledne nesadal do auta ci nevyblakoval doma,nikto by o nas neoprel ani hrdzavy bicykel.predtym som koli tomu plakala cele dni.teraz?uz neplacem,uz len cakam kedy zdochne.asi som psychopat alebo co,no kto nezazil nepochopi.normalne som sa pristihla,ze dufam v tuhu zimu plnu snehu,velkych mrazov a poladovic.aby si niekde na tom aute rozbil hubu,alebo si ju rozbil cestou z krcmy a ostal niekde v zaveji.fuj ale som hnusna,ze?z predchadzajuceho vztahu mam 6 rocneho synka a s tymto trapom skoro rocnu dcerku.drzim sa hlavne koli nim,no je to dost vycerpavajuce nahradzat detom oboch rodicov,starat sa o domacnost....ale ako som si zariadila,tak mam.syn ma diagnostikovanu poruchu sustredenia a hyperaktivitu,vdaka tomu vsetko tazsie zvlada,uci sa atd.a situacia doma mu k tomu neprispieva najlepsie.snazim sa deti od toho drzat co najdalej,nehadat sa,ignorovat.ale aj tak sa obcas stane,ze si nedam pozor a pako ma zase vodu na mlyn a vyziapuje.ja som vdaka nemu nervny clovek,tak sa obcas dam vyprovokovat.potom ma to velmi mrzi,lebo deti to vnimaju a maly sa o tom zmienil v skolke.s detskou lekarkou uz nejaku dobu riesim,ze maly si sustavne rype chrasty,alebo pery,lico zvnutra...no ale ako mu v tom zabranit?co mu mam ruky odtrhnut?jednu taku chrastu ma aj na ruke,dokonca uz tam ma aj dve jazvy.predtym chodil do skolky v inom meste,dostal este aj odklad a predskolsku zacal chodit uz u nas v dedine.no a pani ucitelky si vsimli chrasty na ruke a nie aby sa ho opytali od coho to ma,oni sa opytali,ze ci ho niekto pali cigaretou.proste mu ponukli odpoved.maly ani netusi co je to palit niekoho cigaretou...no a kedze spomenul v skolke ze muzicek po mne krical,tak usudili ze on ho pali cigaretou.a syn im odpovedal,ze ano...on je taky,ze ked nieco trva viac nez 5 sekund,tak odpovie bez rozmyslania ano alebo neviem,hlavne aby ho uz nezatazovali a mohol pokracovat v hre.no a od malicka je slaby jedak,z toho usudili,ze ho kope do brucha,tak preto nechce jest...skoro som odpadla ked som sa to dozvedela.akoze ale ide hlavne o to,ze kedy a ako som sa to dozvedela...moja milena svokra,ktora ma absolutne ignoruje,no za chrbtom ma plnu hubu mojho mena,volala svojmu vydarenemu synackoci,ze sa dozvedela,ze k nam pride socialka a vezmu mi deti,lebo on mi tyra syna.a vraj ja to vsade rozpravam(ano,urcite si budem prdet do vlastneho hniezda).hned nato som volala svagrinej,ktora tam uci,ci o tom nieco vie.no tak islo to z nej ako z chlpatej deky,ale nakobiec sa vymackla,ze o tom vie a cosi sa riesi uz skoro dva tyzdne.neskutocne ma nahnevalo,ze mi nic nepovedala.berem to ako totalbnu zradu.na druhy den rano som so synom isla do skolky neskor,tak aby tam uz neboli rodicia.chytila som maleho za ruku,vyhrnula rukav a opytala sa pani ucitelky,ci vie co to ma maly na ruke.ta hned vedela kolka bije,nahodila dolezitu tvar a zacala mi vysvetlovat,ako v tom vidi stopy po paleni a dokonca fajkou.vysvetlila som jej,ze to riesim s lekarkou uz dobry rok.jeho trhanie chrast aj jedenie.pytala som sa jej,ci vyzeram ako nejaka chudeta,ktora dovoli a nema odvahu na to,aby zabranila niekomu,aby jej tyral dieta.oba na to,ze ved to nie,tak ich napadlo,ze ci to nerobi moj kuz tajne.vysvetlila som jej,ze urcite nie,lebo ja deti nespustim z oci,ked je ten moj blbec ozraty a on ka zakaz sa k nim priblizovat.raz nazval maleho dost hnusne a udrel ho po tvari.vtedy som bola tehotna este.na to som maleho odviedla k susede a vratila sa domov s tym,ze si to vysvetlime.lenze mily moj zacal hulakat a urazat mi syna a mne dosla trpezlivost.nie som na to hrda,ale stalo sa.skoncil s rozbitym nosom,narazene rebra,vykruteny prst a kopance.rupli mi zo vsetkeho nervy.odvtedy sa neodvazi nanho siahnut ci urazit.takze ho netyra.pani ucitelka mi este zahlasila,ze sledovali maleho spravanie a ked bolina dvore,isiel manzel okolo na dodavke a maly mu kyval a bezal za nim s tym,ze to je nas Peter.tak som na to zahlasila pani ucitelke,ze ved anooo,tak sa spravaju tyrane deti k svojim tyranom.akoze ja plne suhlasim s prevenciou proti tyraniu,ale mna na tom vsetkom neskutocne nastvalo to,ze oni to skoro dva tyzdne riesili,dovolili aby sa to dostalo na verejnost a ja sa vsetko dozviem ako posledna???no ale hlavne ze uz ma ohovara tristvrte obce a do tyzdna ma bude cela,ze som ta chudera co dovoli tyrat deti.a ucitelka mi zahlasi,ze to ju mrzi.vraj ved to bude dobre,ked sa to vyriesilo.lenze tych dobroprajnych ludi uz nejake vyriesenie zaujimat nebude.to uz bude vedlajsie.top bude stale to ,,overene,,tyranie.este ma caka pohovor so zastupkynou a riaditelkou.a co mam teraz robit?ja som sa rozhodla,ze to budem riesit,pretoze postupovali tak ako postupovali.mna z toho vynechali a pustili to na verejnost.no a ked to vie moja svokra,to uz mohli dat rovno do dedinskeho rozhlasu.je spravne riesit to a ziadat postih vo forme napr.verejneho ospravedlnenia ci ineho odskodneho?nejde mi o peniaze,ale o to,ze uz mam dost toho,ze si o mna ludia otieraju vdaka nim papulky.o svoje deti sa riadne staram,nechodia spinave ani roztrhane ci soplave.ja takisto chodim vzdy nahodena.nie sm3 ziadne socialne pripady.
uuuuaaa to su temy, jedna ma nechutneho muza, druha alkoholika ale ani jedna nerozmylsa nad rozchodom...co dodat...komu niet rady tomu niet pomoci
@ciernaovca1
Ahoj, cisto prakticke rady odo mna:
Skus pouvazovat, ci pre teba nebude lepsie byvat v krizovom centre. Mas v pase uvedene, ze byvas v okrese Ilava. Najblizsie krizove centrum som nasla v Povazskej Bystrici http://www.mamam.sk/trenciansky/krizove-centrum... Ale hladat mozes aj inde. Tu je zoznam, co som narychlo nasla: http://babetko.rodinka.sk/mudrosti/slovensko-pr...
Pripadne zavolaj na linku dovery, poradia ti tam ludia, ktori uz taketo situacie riesili, nie ako my tu.
Isla by som navstivit urad prace, socialnych veci a rodiny a zistila si podmienky na ziskanie prispevku na starostlivost o dieta. Ide o ten prispevok, ktorym ti UPSVaR uhradi preukazatelne naklady na skolku, prip. jasle. Poskytuje sa vtedy, ak si zamestnana. Jeho vyska je max. 230 eur mesacne.
Viac ma nenapada. Je uplne a kompletne v tvojich rukach, ako budes svoje deti chranit pred svojim manzelom. Len si prosim uvedom, ze im aj ty davas priklad do zivota. Je chvalyhodne, ze uvazujes zodpovedne a dospelo. Je to prijemna zmena oproti vacsine prispevkov "Moj zivot s alkoholikom" tu na fore. Zaroven ta neodsudzujem za to, ze ostavas tam, kde si. Ak mas plan na osamostatnenie, je to dobry plan nech je akykolvek. Skus vsak pouvazovat aj nad alternativou, ktoru som ti dala ja. V krizovom centre mozes ostat 3-6 mesiacov, to je dost dlho na to, aby si si nasla byvanie, pracu, skolku a jasle pre deti.
@ciernaovca1 Myslim, ze ty sa rozchodis, az ked Ti toho syna skutocne zoberu...... ☹ Pohni rozumom a kostrou. Treba konat....tvoj syn uz toho mal dost...chces aby mal psychicke problemy ako dospely clovek? 😖
@viera27 takže ako dieta si bola v podstate týraná , rovnako ako môj otec a rovnako ako polovička detí na východe a v severnej časti Slovenska. A rovnako takmer 90 % romskej detskej minority.
Ja neschvalujem že deti maju zostat v takomto prostredí , ale ani neschvalujem postup škôlky či iného zariadenia ktoré takto koná. Ak je takýto problém treba ho riešiť ale v spolupráci s rodičmi alebo s fungujucim rodičom.
A ona to rieši, rieši to s lekárkou a pripravuje sa na odchod, chráni deti pred násilím aj tým že sama toho muža vymláti ( ked tam deti nie su ) , deti si udržuje v čistote ... robí všetko čo v danej situácii môže urobit .
Jediné čo by ešte mohla urobit a to je odíst do krízového centra ale všetky vieme že to nie je také jednoduché , že idem a hotovo. Tie su často preplnené .
Ona nezlyhala, zlyhal je manžel a aj okolitá rodina.
@ciernaovca1 Ahoj moja precitala som si tvoj prispevok a po iem Ti mas to tazke.Neobvinuj nikoho ale ries to ak mas svoju rodinu.Alkoholika nikdy nezmenis.Pozeraj na deti a seba.Ak Ti alkoholik raz ublizi, tak bude to robit cely zivot.Teraz je uz nova doba a nech si po dedine hovoria co chcu.Musis sa nad ich recami povznest.A co sa tyka svokry ta bude stale drzat pri synovi lebo je to jej syn.Ja Ti to prrto tak pisem lebo moj exmanzel mi tiez ublizoval a doviedlo ma to az k prasknutiu aneurizmy to znamena ku krvacaniu do mozgu. To vsetko stresom. V prvy den operacia a na druhy sa mi spravila krvna zrazenina , tak este raz. Potom som upadla do komy na 21 dni. Moja mama dennodenne sedela pri posteli modlila sa ,prosila otca aby ma vratil k detom a vela somnou rozpravala a vitala mi tiez rozpravala mi vela o mojich detoch. To viem z jej rozpravania hoci ja som bola v kome a nic neodpovedala.Tym ze som bola dlho napojena cez ustnu sliznicu ta mi vyschla a robili mi tracheotomiu cize rezali pod hrdlom a napajali takto.Po prebrati som velmi plakala preco ja ked som nic nenarobila.Ucila som sa chodit.Ked mi prisiel na navstevu starsi syn vtedy 4.na ZS tak som plakala od stastia ze vidim svoje detia a som spat.Mladsi nebol lebo ten by plakal lebo bol skolkar a mamu vidiet zubozenu kost a koza....tak to by bolo hrozne.Po navrate z nemocnice som zbalila seba deti a sli bez vsetkeho k nasim.Tam mi pomahala cela rodina.Tam so zila pol roka.Potom som dala manzela vystahovat z bytu lebo byt som nadobudla pred manzelstvom a vylucny vladtnik som bola iba ja. Vratila so sa do bytu ale pomoc bola stale.Schvalrny mam iba polo icny invalid.dochodok a tak som zacala inak rozmyslat.3 . Roky som bola potom vsetkomdoma. Skusila som potomdom dochodcov ako opatrovatelka a ked som videla ze to zvladam tak som sla zasa pravovat do Rakuska ako pred operaciou. Po operacii si ma nadlo aj moje stastie dlhodoby kamarat kyory vedel o vsetkom sa zacal venovat moji detom a mne a ts
A po piatich rokoch sme sa zobrali co hceli aj deti.Nikto mi uz neublizuje ,nenadava , nevyhladava inu spolocnost. VSADE ideme a rozhodujeme spolu. Svokru mam vynikajucu. Pomaha mi tiez.Tesi ma to ze a pekne prijala s detmi.A ex manzel pije aj teraz.Alkoholika nikdy nezmenis.Pozeraj na svoje stastie.
@mamalaskava S to vsetko sa mi stalo na 30 rokov.Teraz mam 37.
malý je na nervy z toho tvojho prepitého chuja. Ničíš mu detsvto, o zábavu sa ten jeho postará aj tvojej dcére. K tatkovi beží, lebo je to to malé decko a tatka ľúbi, aj keby ho takto doma mlátil hlava nehlava. Ten malý to chápe tak, že mu tak dáva najavo svoju lásku. Ak chceš mať normálne kľudné deti, zbal veci a od chuja odíď. Mám ti ešte napísať, že si krava, ked čakáš že sa niečo zmení? Má ti chmulo rozrezať ruky, alebo malého zaklať nožom, ked sa k nemu bude túliť? Všetko je možné. Alkoholici nemajú súdnosť, majú jednu jedinú lásku. A tvoja rodina to určite nie je.
@maminuska ale o com to tu tocis? Ako moze vediet jedna pani ucitelka v skolke ze kto z rodicov pali dieta na ruke? Pretoze netusili ze su to chrasty, takze ak chceli ochranit dieta, museli vec riesit. Vtedy su dolezitejsie zaujmy dietata. Poznam deti z decakov- zobrat ich vlastnych biol.rodicom, ktori sa o ne nestaraju je sakra problem a staci aby otec basista zafnukal ze chce zrazu deti spat a ma ich. Neskor ich pozabija alebo pokusi sa sznasilnit. Mam rada tieto kecy o juvenilnej. Strasne vela deti je tyranych a nemozu sa branit, lebo su tu taki aktivisti co sa do toho nerozumeju 🙄
@maminuska pozri, poznas realne nejake deti ktore boli tyrane? poznas realne moznosti sociálky- ake ma paky? ake su vsetky kroky aby ti zobrali dieta? Ja minimalne poznam deti, ktore boli umistene do dobrej krestanskej rodiny, mali vsetko-lasku, siroku rodinu, zazemie, vychovu. Ked ich prisiel navstivit ich otec, tak sa triasli od strachu. Nakoniec si ich zobral, lebo uradnicky zistili ze je to lepsie aj ked bol v base a bol nasilny. Po rokoch sa pokusil znasilnit svoju dceru a teraz sa jej vyhraza z basy ze ju zabije. Tiez som isla okolo rumunky, ktora zobrala so spiacim dietatom peniaze. Neskorsie som si precitala preco tie deti spia-su zdrogovane. Pisala som na linku pomoci co mam robit, ked ju zase uvidim, ze mam podozrenie, ze dieta moze byt zdrogovane. Napisali ze to treba ohlasit socialke, ktora pojde ich skontrolovat kde byvaju!!!!! su normalnI? ved to ani nebolo jej decko a iba Boh vie kde byvaju. Tak tolko ku tomuto fungujucemu systemu na ochranu deti- o pripadoch, kedy deti boli utyrane alebo zabite a nikto nic ani nemusim pisat. Tiez sm pocula ako matku zobrali do basy, lebo zabila svojho druha-prisla soc.pracovnicka a kukla na deti a nechala ich tak. kym matka prisla z basy starali sa o ne susedia. Na druhu stranu neviem presne ake su zakony juvenilnej justicie-nikde som ich nenasla v originali-ani na svatych strankach- pre mna portal hlavnespravy.sk je nieco ako krestansky bulvar-nic doveryhodne. Precitala som si estrelu a s tou nesuhlasim,ale nebudem bucat ako ostatni, ked nemam ani riadne info. ale ty sa mi zdas rovnako neinformovana ako ja. ale skus ma persvedcit
Neda mi, musim napisat... skola a skolka ma svoje postupy a ak ide o podozrenie, vzdy sa najprv zbieraju dokazy, komunikuje s dietatom a az potom s rodicom. Tu nebudem vypisovat preco.
A je zbytocne riesit nej.rozvod. mamicka ma strach, lebo sa konecne zacalo nieco riesit a chce to stopnut. To je moj nazor. A utvrdilo ma v tom aj to, ze pise vsetko len na svoju obhajobu...
@slniecko2 nechce sa mi s tebou viest diskusiu. Ja som určitu dobu žila v Anglicku a videla som ako funguje
juvenilka. Boh nás chráň aby to tak fungovalo aj u nás.
Takže ak chceš vediet ako funguje , stačí aby ti dieta spadlo a urobilo si modrinu , alebo oškrelo sa a malo následne chrastu a ešte len ten kolotoč uvidíš aj s preventívnym odobratím dieťata, ku ktorému sa len tak ľahko nedostaneš.
A je to len otázka času kedy sa to presadí aj u nás, v CZ už začali. Ako vravím , počkajme si 10 rokov.
@maminuska ja som proti extremom-ani men sa nepaci anglicky system, ale nepasi sa mi ani ten nas. toto vsio. pardon, ze som sa nechala tak uniest a nevhodne som reagovala. Ja len nechcem aby boli deti tyrane aj napr. tym, ze ich odoberu rodicom. No zial poznam aj horsie veci ako odobratie od rodicov. takze pekny vecer prajem a nech su vsetky deti na svete stastne

@maminuska nekonajuci, ci zahmlievajuci rodic je pre mna len o kusolincek moralne vyssie ako ten pijuci/gamblujuci/agresivny atd. Tot fakt. Z tohoto dovodu su agresormi.
1. Pochadzam z rodiny alkoholika a VZDY im budem svoje detstvo davat za vinu obom (rovnako ako moji surodenci). Mala sa mamina rozviest, nemala nas pravo prevliect tym co sme zazili a co aj mna sformovalo. A to mame vynikajuce vztahy v rodine prosim pekne, ale niektore rany bolia ako cert cely zivot. A sformuju ta v detstve do takej formy, ze by si neverila. Jej syn si zatial strhava chrasty a chodi k psychologicke. Ja som robila horsie veci, v puberte, kvoli alkoholizmu.... Tak o com sa chces bavit? O ostrych predmetoch a zlomenej psychike?
2. Sused tiez slope. Rodina poctivo drzala. Manzelka bola ticho, vsak "nemala kam ist", klasika. Decka museli v tom vyrastat. Najmladsi Janko mal 5, ked ho ozraty otec zmlatil zahradnou hadicou tak nestastne, ze zakrvacal do mozgu. Ostal hluchonemy a s retardaciou. Zdrave dieta. Sused slope dalej, manzelka dalej drzi, deti zdrhli do Irska. Len najmladsi zostal, vsak samostatny nie je, vsakze.....
Oplut taku matku. Otec ani za rec nestoji. Deti naozaj nemaju na vyber a to by si naozaj mali ludia uvedomit.