Manžel je schizofrenický hysterický cholerický manipulátor
Ahojte! V prvom rade chcem napisat ze toto nie je zart. Potrebujem ozaj poradit. Pozname sa uz 10rokov, 9 z toho sme spolu chodili a 5 rokov sme manzelia. Mame spolu 2 krasne zdrave deti, ALE...je tu to velke ale...Manzel ma zachvaty zlosti a casto nadava. Mne a obcas i malej ked jej veci nejdu ako by chcel..Prvy rok dva manzelstva sa omluval a teraz uz ani to. Staci somarina...Sme v Nemecku, na deti som sama 24h z 24 a sedem dni v tyzdni. Mm je casto v praci aj 12h denne ked pride casto uz spia. A ja mam casto mam doma neporiadok. Dnes prisiel namatkovo, mala som zapnuty pocitac a nejake pradalo v kuchyni a maly spinkal...V momente jak vrazil domov maly sa rozplakal a on na mna vyletel ze vidim cele dni sedis na pocitaci, doma mas bordel si spindira, ciganka, hanbim sa za teba...nikoho ku nam nemozem priniest - co nie je pravda ked mame ohlasenu navstevu vsetko je uno nuno. Casto pozveme znamych - mame ich vsak malo na obed na veceru... Ked na mna vyleti zaleje ma neskutocny pocit viny, ze vlastne ma pravdu...potom odletel prec ze on so mnou nebude a uz ho nebolo...ja v strachu som vsetko popratala, paru veci co neboli na svojom mieste az mi tlklo srdce a taky tlak ako do hlavy mi siel...bolo mi to luto...potom ma naberal neskutocny naval zlosti ako som si takeho chuj. mohla vziat ako s takym debilom vobec mozem byt, ze toto som si nezasluzila. V mojej dievcenskej predstave ze najdem svojho princa som s nim zacala chodit a potom ked siel do Nemecka studovat sme mali vztah na dialku s ktorym som neraz chcela klepnut. A raz aj on v zaciatkoch a ja som sa bala ze o neho pridem. Ked si predstavim kde by som bola dnes keby som bola bez neho...Mala by som viacej sebaucty, viacej elanu zit...ALE su tu dve male deti, ktore za nic nemozu... Viem ze je manipulator a egoista. Ku psychlologovi a psychiatrovi ist nemozem, neviem dobre nemecky, davnejsie som citala ze ak mate zaznam a raz aj dojde k rozvodu tak je to super zbran na odobratie deti. Chcem proti nemu bojovat, som silny introvert, casto sa stiahnem do seba, obcas sa aj obranim ze vsak mam rozrobene veci, nestihla som to odlozit a on len utoci ze som leniva ako moja mater atd...aj ze mam bordel ako ona a som bordelarka vlastne obidve...Po vlne nenavisti a znusenia co mam voci zvazku s nim si poviem ze nabuduce sa nedam. Uz som na neho aj vysla ze ked je bordel tak poprac aj ty...nic doma nerobi...iba ak ide na nakup a vynesie smeti...Povie ze ostatok su zenske prace. Alebo naslubuje ze pomoze co ho drzi den a ma dost. A podrzi a postrazi mi radsej deti...Ale mna to uz nebavi, sme malo na Slovensku a on to zneuziva...Jeho rodina vie aky je a casto sa ma pytaju ci pocuva. A ja namiesto toho aby som im povedala ake velke hovado vychovali ktore nema problem ked mu nieco nevyjde zacat neskonale hnusne nadavat pred detmi...im poviem ze ok. Vydiera ma citovo ze ak aj nieco na neho poviem, vyrici vsetkym ze som velka bordelarka a neviem co. Je pravda ze nemam vsetko v kominkoch, ale o deti je dobre postarane, chodia ciste aj s cistymi vecami, maju co papat a jedine co nie je vzdy uplne poriadok podla neho. Vela veci si clovek ponesie z rodiny z ktorej vysiel...Vlastne prvy rok manzelstva s tahmi svokrovcov co mali by som povedala ze oni su manipulatori od ktorych sa treba ucit. Dala som od nich ruky prec a som s nimi najmenej co sa da. Dokonca im ani nevolam. Nepotrebujem ich. Ale s ich synom zit musim. Par krat ked na mna vyletel a aj ja na neho co sa stalo asi dva krat a tak som na neho vysla ze aj s nadavkami a proste akoby som to nebola ja, uplne az nechapal kde sa to vo mne berie a akoby sa kusok ukludnil. Casto napriklad aj po dnesom vystupe co radsej odisiel aby nepozeral na ten bordel si zavola o 4h a bavi sa so mnou akoby sa nic nebolo stalo. Obcas mu to pripomeniem a on hej toto som povedal? Toto som krical? Ale zlatko vies ze som to nemyslel vazne, ze som bol nahnevany....Taketo vystupy boli caste, ozaj na paru mesiacov sa kusocek skrotil ale teraz posledny mesiac je to otrasne. Ma vela v praci je pod tlakom ale nikdy ked vola mame ci surodencom sa na nich tak neosopi. Lebo asi oni bordel nemaju.
Ja uz neviem, ako bojovat proti maniputatorovi od ktoreho kvoli detom odist nechcem? Mrzi ma aj ze deti su casto toho svedkom on sa neovladne a uz to srsi...Ako keby trpel schizou...Jasne aj ja mam svoje maslo na hlave lebo nemam veruze casto poriadok ale zase take peklo kvoli tomu robit? Nasla som podobnu temu kde su dane znaky manipulatora a rada by som tu to skopcila...moj mm je takmer identicky s tymi znakmi :
Je sympatický, milý, usmievavý, zábavný, pôsobí dojmom inteligentného a rozhľadeného človeka, všetko vie a pozná ... a predsa sa v jeho prítomnosti cítite nepríjemne, neslobodne a vaše sebavedomie sa scvrkáva na nepatrnú bodku. Nuž mala som do činenia s nebezpečným úkazom – manipulátorskou osobnosťou.
Manipulátor=topiaci sa diktáror.
Môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny si vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Až neskôr vyjde najavo, že je to tvor bez chrbtovej kosti, neváhajúci sa uchýliť k tým najrafinovanejším zbraniam proti svojmu okoliu. V skutočnosti je to totiž osoba vnútorne veľmi nešťastná a nespokojná sama so sebou. Je to topiaci sa človek, ktorý sa po chrbtoch druhých snaží dostať nahor. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Pri tom druhým ich vlastný život otravuje, utláča ich a bráni dýchať. Vyčíta nedostatky, obviňuje, posudzuje, neustále na niečo poukazuje a kritizuje. Tým sa snaží zakryť vlastné nedostatky, o ktorých podvedome vie, ale za nič na svete by ich nepriznal. Znižovaním hodnoty druhých sa snaží nadobudnúť stratenú rovnováhu, aby sa sám cítil v bezpečí nad hladinou.
S manipulátorom sa obvykle veľmi ťažko komunikuje. V rozhovore počúva len seba, z ničoho nič zmení tému, keď rozprávame my, tvári sa nezúčastnene, na naše otázky odpovedá protiotázkou alebo vôbec, uhýba pohľadom. Rád sa múdri, používa odborné termíny, ktorým ostatní nerozumejú, argumentuje polopravdami. Často klame a zavádza. Manipulátor celkovo nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje správanie. Je to typ nezrelej osobnosti veľmi nebezpečnej pre svoje okolie, najmä pokiaľ sa s ňou stretávame príliš často a intenzívne.
Manipulátori môžu byť naši známi, príbuzní, kolegovia v práci, či dokonca dlhoroční „milujúci“ partneri, dôverní priatelia, rodičia a či vlastné deti. Na svoje vládnutie nad nami tak využívajú hlboké citové puto k nám. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb.
Poznáte ich? Viete s nimi bojovať? Poraďte, prosím...
@babulka82 chlap sa pozna najlepsie, ked sa narodia deti... Kamoska je z uplne harmonickej rodiny, jej muz je z rodiny, kde otec vsetkym nadaval. Kamoska je neuveritelna a dokaze doma udrzat harmoniu aj s prchkym chlapom. Chlapa si vzdy treba vyberat podla rodiny a ist do hlbky. Ale udrziavat doma harmoniu, ale nestratit seba samu, co dokaze naozaj len malokto.

Je tu niekto kto si toto prezil? Potrebujem sa nieco spytat