Manžel, ktorý sa nevie postarať o rodinu
ahojte, sme manzelia roka pol, mame aj synceka, nebrali sme sa kvoli nemu, on prisiel az po svadbe, ale k pointe, moj manzel: nestara sa o seba, neoholeny,neostrihany, nesprchuje sa, zuby a hygiena je neznamy pojem...obliekanie tak isto onicom, aby ste boli v obraze, do prace ide v teplakoch, 2dni to iste prepotene tricko, ideme na nakup, ja s malym vychystana ako na nakup a panko v teplakoch a spinavych botaskach + neupraveny...to je jeho zovnajsok a co sa tyka staroatlivosti o rodinu, kamen urazu c.2 :/ byvame v podnajme, nedali nam hypo, lebo malo zarabal. ja som bola uz na PN...ok, poriesime zatial podnajom, casom sa poriesi nase vlastne byvanie, ale panko nie je schopny ani podnajom platit, ja z materskej malemu mlieko, plienky, lieky a este aj podnajom...same stupidne vyhovorky ma, nema nasetreny ani cent...mam chut sa od neho odstahovat a uz mi napadol aj rozvod...mali ste niektora takyto problem?? ma vobec riesenie?? ma sice novu pracu, ale zatial aj tak nas nevie uzivit...a som zvedava co spravime, ked prejdem na ubohy rodicak...
@mimka124 no co sa tyka hospodarenia, odporucam tabulku/zosit a zapisovat vydaje a basta. zas nemozes mu vziat vsetky € a dat na cestu, alebo co ... len musite mat spisane naklady. vsak nech si disponent k jemho uctu. nastav tam trvale prikazy, maj od uctu kartu a budes vidiet. tvoj rodicvak nech ide do rezervy na zle casy, resp, nepredpokladane vydavky - ci by s tym suhlasil, s tym, ze kazdy vydaj budete konzulovat spolu. aby aj on nemal pocit, ze nic nema a nema ani rozhodovacie slovo.
co sa tyka psychiky tvojho chlapa, to uz musis ty vidiet, co/ci sa deje. a pomoct mu to riesit.
Tieto diskusie sú ako cez kopirák. Len čo má nejaká zakladateľka témy problém s partnerom, hneď je tu kvantum žien ktoré cítia nejakú mne nepochopiteľnú potrebu namiesto vecnej rady presviedčať ju, že bol taký vždy, ona musela byť slepá alebo blbá a načo si ho vlastne brala... Akoby sa ľudia a okolnosti nemenili...
@blevka Ludia sa v zasade az tak velmi nemenia, su aki su a urcite veci podtrebuju len spustac, aby sa naplno prejavili. Flegmatik zostane flagmatikom, depresivny clovek a depresivny, ale dokaze mat obdobia, kedy je happy, chronicky zaletnik sa sa zamiluje dokaze byt nacas verny....Ja verim tomu, ze ludia sa vedia uplne zmenit len na zaklade nejakej vaznej udalosti. Kazdy ma urcitu povahu a predispozicie k urcitemu spravaniu. Napriklad aj gamblermi ci alkoholikmu sa stavaju zvacsa ludia, co na to maju povahove predispozisie, su tam samozrejme aj ine faktory.
takisto z chronickeho lakomca sa zrazu nestane stedry clovek a naopak.
@kluska Cize sme pri tom, co som povedala. On sa nezmenil, len sa dostal co sucasneho dusevneho stavu, pretoze sa mal do neho predispozicie dostat. Nieco to spustilo.
problemy riesi kazdy po svojom, niekto upadne do depresie, iny sa im postavi celom. Takze nejde o zmenu cloveka, len sa doteraz tato jeho stranka neprejavila, co sa tu snazim cely cas vysvetlit
Skus si s nim sadnut a na rovinu to nan ho vybal mozno si to ani neuvedomuje ze smrdi a ako posobi na okolie vyzera to tak ze ma v tebe istotu a uz ta nepotrebuje ohurovat no ale to ze teba necha s malym babom platit vsetko a zivit vas tak to nie je koser zatlac nan ho alebo odid ved to neni normalne skus ho odsledovat ci negembluje a pod. Ale skuste to najprv vyriesit rozumne rozhovorom uz len kvoli malemu.
@mircalla Hej, ale či to pomenuješ ako "zmenu" alebo "prejavenie sa nejakej jeho stránky" je celkom jedno, pretože ak sa tá jeho stránka doteraz neprejavila, pre zakladateľku je to stále to isté, ako zmena. Napríklad človek, u ktorého driemala schizofrénia a počas manželstva prepukla - nedá sa povedať, že "koho si si brala, toho máš". Proste nedá sa rátať so všetkým...
Ale zároveň je pravda, že mnohokrát ľudia majú pocit, že sa niečo prudko zmenilo, pričom predtým, v inom kontexte daný problém nevnímali. Nám nezostáva nič iné, ako veriť zakladateľke, predsalen za 7 rokov by si hádam bola všimla, že niečo nie je ok.
@srnec Jasne, ja to beriem, len sa snazim naznacit, ze ludia sa nemenia (resp. skor vynimocne), menia sa len okolnosti. Ci by si vsimla neviem....nedokazem posudit. Vela zien si za x rokov nevsimne, ze manzel ma niekoho ineho, su uplne hluche a slepe (to bol len priklad) niekto to vyciti ihned, proste ma na to siesty zmysel. To je zlozite, zavisi na empatii a intuicii. Niekto to vie rozpoznat lepsie. Nedokazam posudit, kam v tomto patri zakladatelka
A co sa tyka tych uctov - no u manzelov je to dost zvlastne, najma, ak to taha manzelka. Cize opat ma to mrzi, ale musim napisat, nejako mi tam chyba dovera v tom vztahu, Ze sa jej nezdoveri a radsej si ten balvan tlaci takto.....5 mesiacov je dost dlha doba
takze jedine sa porozpravat, pravdepodobne ide o nieco vazne a otvorene
Ja by som sa opytala ci nie je moznost byt u niekoho z tvojej rodiny. Ty a babo.. a uvidis ci sa chlap spamata.ja som skor setriaci tip.. tak som si na male odkladala.. (syncek ma tiez 5 a pol mesiaca) partner povedal ze domactnost aj nakupy bude platit on a ja si mam nechat rodicak aj uspory. Vela veci detskych 0re krpca sme dostali.. mne nevadi ze je to nosene.. na doma vynosime... kazdy kto pride kuknut kr0ca prinesie balik plienok.. alebo daco co sa mu pacilo v obchode aj ked velkost nie vzdy trafia. Nemas niekoho vo sv9jom okoli kto by vedel pomoct aspon takto ?? Kto ma starsie dieta ze by ti odkladal vecicky..kazda pomoc dobra.. sama platit ucty + veci pre babo a vsetko okolo si neviem predstavit.. musi to byt stresujuce
Ja nemam chlapa, ktory by mi financne pomahal. Ma, ale skratka je to zgrlos. Cele zle. To je moj problem. Ale myslim, ze chlap, co chce zabezpecit rodinu a zalezi mu na nej je za spolocny ucet, sam to iniciuje, nenecha sa zivit manzelkou. Je to minimalne divne, ako riesite spolu peniaze. Vacsina manzelstiev takto funguje a je to tak spravne
Takze ozaj za tym vidim nieco ako gambling. Mozno si vsimaj celkove spravanie, zmeny nalad, nervozitu. A mozno to trva uz dlhsie len sa dostal uz do taketo stavu, ze z toho nie vychodisko.
To je len moj dohad. Ale ked pises, ze sa zmenil....Urcite ti muselo byt podorzive vase financovanie uz predtym.
@mimka124 Chlap, ktory sa financne nedokaze postarat o rodinu, tak si nemal ani rodinu zakladat. Nechapem, ze si az teraz toto zistila. Ved ked s niekym zijem, planujem s nim buducnost, potom pride svadba a dieta, tak urcite uz pocas spoluzitia sa riesia aspon z casti financie a v manzelstve uz financie spolocne. Zrejme v tejto oblasti zlyhala medzi vami komunikacia. Predstav si situaciu, ze uz nie si na materskej a hladas si pracu a nemas ziadne svoje financie a budes si potrebovat kupit nieco pre seba, staci malickost- nejake oblecenie, kozmetika. Co urobis? Asi pojdes za manzelom a vypytas si peniaze, ale zial on Ti povie, ze nema. Potom budes zasa potrebovat kupit nieco pre vase dieta a manzel Ti zasa povie, ze nema. Takze, uz toto by mi evokovalo, zena, maj sa na pozore, co sa tyka zabezpecenia rodiny, moj muz toho nie je schopny. Neviem, aku profesiu vykonava Tvoj manzel, ale myslim si, ze kto sa snazi, najde si hoc aj 2 prace, len aby uzivil rodinu. Pretoze takyto clovek si rodinu zalozit chcel a je zodpovedny. Ale v pripade Tvojho manzela to vyzera tak, ze on sice pracu ma ( aby sa nepovedalo), ale zrejme ho vobec netrapi, ze vam nestacia financie. Takze, mala by si sa s nim o tomto porozpravat a uvidis, aky postoj k tomu zaujme. Ak sa bude vykrucat alebo narovinu povie, ze vasa financna stranka sa v dohladnej dobe nezmeni, okamzite s takym clovekom skoncim. Zbytocne budes v manzelstve s niekym, kto si status manzelstva vobec nevazi.
@mimka124 A co sa tyka toho, ze Tvoj manzel sa nestara o seba, tak za tym moze byt vselico. A myslim si, ze kazdy moze mat na toto iny nazor, ale budu len dedukcie, ktore Ta mozu nasmerovat, ale nezarucia Ti, ze nase " zenske rady" Ti pomozu. Preto sa s manzelom porozpravaj, ale zvolila by som citlivy pristup, nakolko starostlivost o vlastne telo je dolezita vec,ale v pripade Tvojho manzela je tato nestarostlivost skor podozriva. A sama si pisala, ze predtym taky nebol. Takze, nieco sa zrejme zmenilo a mozno Ti tym nieco naznacuje. Ale ako som uz povedala, vsetko su to len dedukcie. Ty sama musis zistit, co sa s manzelom deje.
@mimka124 necitala som diskusiu az do konca, ale podla toho co opisujes, tvoj muz asi trpi vaznou depresiou a potrebuje asi pomoc. Ja chapem ze tebe sa jeho zmena nepaci, ale ak sa clovek prestane o seba starat a zanedbava aj dennu hygienu, to patri k tazkej depresii, je to priznak. Ak predtym taky nebol, mohlo to v nom spustit tvoje tehotenstvo, nova zodpovednost, mozno si uvedomil ze na to nema aby sa o vas staral, ze to nezvladne, ktovie co sa v nom odohrava, aj chlap je len clovek a moze mat svoje uzkosti a obavy a niekedy do toho padne rovnako ako zeny...na tvojom mieste by som sa s nim skusila bez vycitiek porozpravat, rovno sa spytat ci toho nema vela, ci ho nieco netrapi, pripadne mu navrhnut terapiu, nech sa da do poriadku. Zazila som taku situaciu a to z oboch stran, takze viem ze taky clovek potrebuje proste pomoct a nie este nalozit dalsimi vycitkami...ak ho mas skutocne rada stoj pri nom aj v tom zlom...
A to sa zmenil ihned po svadbe,predtym taky NIKDY nebol???Tomu neveris ani sama ty ... co si si vybrala mas,stazovat si je uz neskoro ...
@janulka2811 citala si diskusiu??
@mimka124 takže ste manželia pol roka, máte syna, ale nebrali ste sa kvoli nemu, lebo prišiel až po svadbe ... hm, neštudovala som matfyz, ale počítať viem. Vydávala si sa tehotná, aké tam "syn prišiel až po svadbe". Nemala si si robiť decko pred svadbou s niekým, kto sa neumýva, bez bytu a riadnej roboty.
Chlap sa zmenil podľa teba po svadbe ... no chlapi sa len tak NEMENIA, menia sa ženy, nie chlapi. Bud si si vzala niekoho, koho si vôbec nepoznala, alebo si si po svadbe ty zložila ružové okuliare.
Nevie sa postarať o rodinu ... a nemáš náhodou ty prehnané nároky? Moj manžel prvé roky zarábal tak na prežitie, od 2-mesačnej som chodila učiť kurzy a prekladala, lebo to bolo ťažké, fakt o hubu ... nebolo to nič ľahké, ani príjemné, ale prežili sme to. radšej ako nariekať na MK, že chlap nás neuživí. A ty čo?
Skôr by mi vadila tá nedostatočná hygiena. A to ti pred svadbou nevadilo, že smrdí? Ved niekto si neprestane len tak umývať zuby a sprchovať sa, proste tomu neverím. To musel mať problém aj predtým.
Tepláky mu v robote tolerujú? Ak áno, a tebe to vadí, mala si si vziať niekoho, kto chodí do roboty v obleku. Moj chodil cele roky do roboty v monterkach, ale mal takú prácu, že v inom chodiť nemohol. Aj teraz donesie špinavé veci z roboty, nemože mať každý košeľovú robotu. Hlavne, že ide hned do sprchy a dá sa do poriadku, keď príde domov.
Ale holí sa raz za týžden ... proste sa holí nerád, akceptujem to. Však taká zapustená brada sa celkom aj nosí, teda ak je upravená.
Ale ak si sa teda rozhodla pre ultimátum, prečo mu dávaš čas do konca roka? Bud od budúceho týždňa, alebo vôbec, čo sa zovňajšku týka. A čo sa týka platu, tak holt, nevzala si si milionára s bytom, autom a dobrým platom. Tam musíš aj ty priložiť ruku k dielu, nie každý zarába hned 1000€ mesačne, práve naopak...
@hettinka manželia sú rok a pol
@magdalenaza jáj, písala "roka pol", som asi zle pochopila ...
ale aj tak, chlapi sa takto prudko a úplne nemenia, smutné, že ani 7 rokov nestačilo, aby ho prekukla
@hettinka no na zaciatok, kup si okuliare a potom komentuj....rok a pol, nie pol roka.....slepota ista u teba...takze si to este raz prepocitaj a ked ti to aj tak nebude vychadzat, rada ti to vysvetlim....dalsia vec, v praci je v monterkach a tricku, na cestovanie mu je vraj pohodlnejsie teplaky....ok, ale nie ked ideme do obchodu, alebo dennodenne do roboty....ja som tiez pracovala v monterkach a do roboty som chodila autom, ale nikdy nie v teplakoch...a co ja?? preco nepracujem?? pretoze som zena, ktora sa stara o domacnost a nemienim ponukat sracky ako vyzivove doplnky, avon, oriflame....ja som stale zamestnanec, on robi na 12-tky a ma kopec casu pomedzi to, takze bude to riesit nadcasmi, alebo novou pracou....moj sa holi raz za 2-3tyzdne aj to donho hucim... a je rozdiel upravena neoholeba brada a strnisko skaderuka skadenoha....a ultimatum je ohladne penazi, tie z dna na den neziska....ohladom hygieny to spravi z dna na den, kedze sme sa o tom uz bavili....
@mimka124 A čo aj ste sa pohli ďalej aspoň? Umyl sa?

@mimka124 ty vieš prečo si si ho brala?