Manžel mi vyčíta, že nepracujem
Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.
To mi je záhada. Pri prvom dieťati sa všetko dalo. Aj nadčasy, aj šetriť aj zarábať a teraz nič. Prečo aj teraz si nevieš veľa našetriť počas RP ako si písala, že vtedy si si vedela. A čo predávaš po deťoch, že tam si vieš zarobiť, keď im kupuješ lacné a v bazári? Fakt sa riadne zamotavas. Asi preto ma tvoj muž už nervy na teba, lebo kopec výhovoriek a skutek utek.
@sasa1310 Ach žena,z rodicaku sa nedalo ušetriť,no predtým som robila,aj keď mala dcéra 3 roky aj po tom som robila.Ano dalo sa keď svokra zaniesla do škôlky a bola s ňou doma keď bola chorá.Teraz všetko robím ja,tam je to rozdiel nemyslíš.?
@sasa1310 Čo predávam po deťoch som už písala oblečenie knižky hračky topánky.Male dieťa rýchlo rastie pár krát ponosi potom mu kupujem väčšiu veľkosť a malé predám.Nie som prvá ani posledná čo takto predáva,skús kuknúť aj tu na koni bazár koľko žien predáva.
Autorka neda mi, aj mi je luto akeho mas muza aj nechapem ako to vidis ty.
Si bez prijmu a platite vsetko na pol, tvoja polka ide z tvojich uspor. Sama si pisala, ze tie uspory su na extra vydavky, horsie casy a neviem co este. Bezna rezia nie je ani jeden z predchadzajucich bodov, nie je to nic extra, je to platba za bezne poplatky ktore sa opakuju kazdy mesiac. Dufam, ze mas aspon psychologicky stanovenu hranicu uspor pod ktoru nepojdes aj keby traktory padali.
Pisala si, ze tvoj manzel bol frustrovany, ked zarabal iba na povinne pravidelne mesacne platby a nic mu neostavalo, tak stre to prerozdelili. Kedze mu to nevychadzalo, nepredpokladam, ze ma taky carovny plat a zaroven nepredpokladam, ze by bol v praci nenahraditelny.
Ak predpokldas, ze ked uz nastupis do prace tak zacne pomahat v domacnosti tak ti prajem aby to tak bolo, aby si neskoncila nasrata.
Uz len na margo psychilogie MK, ked je tema, ze preco ZENA ostane uba pri jednom dietati, tak niektore nazory su, ze pohodlnost, v pripadoch, ze MUZ serie na vsetko okolo deti a zena sa ma zariadit tak je naozaj zaklad mat aspon tri deti. Ked uz ale zena napise ze decka ma stale chore tak to zas ju posielaju vsetci do prace, lenze doma ma exemplar starostlivosti a ochoty tak nevie kde ma zabrdnut abx decko stihala odviest aj vybrat zo skolky a zo skrine vytiahne tetu co sa postara o chore dieta, kedze manzel nie je ochotny.
Autorka neber ma zle, chapem ze ked je dieta stale chore je to na palicu. Dcera bola prvy rok neustale chora, ak bol dobry mesiac tak bola 5 dni v skolke a potom aj 3 tyzdne doma a to vtedy nemavala iba soplik. Bolo pokoronove obdobie a vo firme sme mali nastaveny dlhodoby home office, rok som pracovala popri malej z domu, dorabala po veceroch, pripojila sa cez vikendy, nervy v prdeli, nabrala som 10 kil, teraz sa nam podmienky zmenili a home office je okresany a ked bude mala chora pojdem na ocr a prestriedam sa s muzom, lebo to fungovanie nebolo dlhodobo udrzatelne a prejavilo sa to na mne. Akokolvek budete pokracovat mysli na seba a muz ci chce alebo nechce by mal tiez chodit na ocr aby ste sa vedeli prestriedat.
Ale veď jasne, že predávaš. Ale logicky, keď mu kúpiš v bazári a potom to posunieš na predaj..to sú smiešne sumy mesačne. Max. na jeden nákup, ale ty to berieš rovno ako svoj príjem. Koniec-koncov držím ti palce, aby si si našla čím skôr prácu. Ceny energií brutálne stúpli nehovoriac o všetkých cenách. Aby ti tie úspory vystačili dokým sa nezamestnáš. Lebo mnohé rodiny, kde dvaja zarábajú, budú mať čo robiť, aby vyžili.
@sasa1310, Dobrý deň aj smiešne sumy mesačne sú príspevkom, áno každá strana má 2 mince, no raz ak ten partner vyhlási, že na očr nepôjde môže sa matka aj rozkrájať, ako sa potom môže spoľahnúť na partnera, že sa postará o dieťatko? dobre sa nám súdi a radí, keď toto chvalabohu mnohé neprežívame....sama mám dieťa, ktoré si vyžaduje nadštandardnú starostlivosť a 3x denne sa s ním cvičila vojtovka, a iné rehabilitačné techniky, môj partner tiež vyhlásil, že toto on cvičiť nebude, že bude radšej robiť... čiže nesúďme a myslím, že pani skôr chcela vypočuť...11 listov rôzne adresovaných málo empatických komentárov...až mi je smutno... sama som pracovala popri tomto z domu, preto aby moje psychické zdravie fungovalo tak ako malo, aby som sa cítila užitočná, keďže som ešte pred 1. materskou robila v riadiacej funkcii, manžel si neprial dávať dieťa do jaslí - tak som počas 1.materskej začala študovať, a skočila som vysokú školu cez 2. MD. Môj manžel sa postupne vypracoval do riadiacej funkcie, a ja som už tiež pár rokov úspešne a šťastne zamestnaná....áno, všetko je o dohode...dialógu, no nie vždy sú všetky povahy nastavené na kompromisy...tiež nie je nadšený teraz paradoxne, že som v práci., kým som bola doma pracovala som administratívne a aj pre 1 spoločnosť s kozmetickými produktami, čiže som nebola len bremenom, ale aj prínosom s financiami do domácnosti, rehabilitácie mladšieho stoja tisíce €, no chvalabohu sa nám ho podarilo dostať do formy a takého stavu, že nám mnohí neveria, že má takú diagnózu akú má...to je aj vďaka tomu, že som mohla zostať doma...nehovorím, že to bolo bez výčitiek...nebolo..aj u nás sa aj iskrilo, aj dymilo...aj miestami je to energické lebo za x rokov si zvykol na iný štandard servis, kde mal všetko doma na podnose....teraz pribúdajú aj povinností okolo detí, ktoré ani netušil, že existujú...a tento rok už bol dokonca aj s deťmi na očr....a veru mi nebolo všetko jedno....rozdiel je matka,ktorá si deti pozná...a to sme si odležali v nemocnici so starším niekoľko akut respiračných infektov, teraz má 15 - nedávno mal chrípku.... manžel chorý nebýva...tým pádom fakt vznikali zaujímavé situácie - kde on z nevedomosti a neskúsenosti len pozeral..ako sa stará o takmer dospelé dieťa na očr...toľko môj postreh...
@stulrajterova jej dieťa škôlku navštevuje. Osobne si myslím, s chlapom netreba diskutovať ohľadne OČR. Treba konať. Zamestnať sa a riešiť za pochodu. Možno bude mať zamestnávateľa, ktorý jej bez problémov dá OČR. Možno ani ocr nebude treba a dieťa bude postupne zdravšie a zdravšie. Nehovoriac o to , že chlap robí na zmeny čiže určité dni v týždni je tak či tak doma. Keby sme sa mali v živote riadiť tým, čo bude ak bude, tak nič nedosiahneme. Možno zrovna nastúpi do prace a maly bude v pohode v škôlke zdravý a otec v pohode doma s nim, keď s nim bude treba byt, a keď bude vidiet, že mu žena donesie trebars 600-1000€ domov každý mesiac
@erika237 Nie neberiem nič v zlom,začali sme tak že manžel bude sám všetko platiť,no keď videl že ledva mu niečo ostalo z výplaty rýchlo si to rozmyslel.Aby ste si to vedeli predstaviť výdavky sú hypotéka úver plyn elektriku tv internet všetko dokopy 600 eur mesačne,to mu bolo veľa platiť samému z výplaty.Sme to rozdelili na polovicu a už je lepšie.
@sasa1310 Nekupujem len v bazari.Priklad teraz po sviatkoch sú výpredaje v obchodoch Takko KiK Pepco za pár eur tričká tepláky.Par krát deti ponosia sú ešte ako nové ja to predám ďalej.Hracky knižky tiež majú zachovalé ja to predám.Bundy topánky tak isto.Ano pre niekoho sú to smiešne peniaze,no príklad teraz november december som takto predala veci za 200 eur.Pred sviatkami to ide lebo každý zháňa darčeky.Ine mesiace kedy ako niekedy predám veci za 10 eur niekedy za 50.Pre mňa aj to sú peniaze.
@stulrajterova Veru je to ťažké sama na všetko.No zháňam robotu nesedim len tak doma.Dnes som si dohodla 2 pohovory len asi budem musieť aj s deťmi tak ísť.Kedze škôlka škola sa začína až od 9 januára
Autor - snažíš sa vytvoriť drámu aj z toho, že ideš na pohovor? Na kieho tam trepeš obe deti? Tvoja dcéra nie je schopná dohliadnuť na 4 ročného brata? To je tak nesamostatná alebo neochotná? Ja mám medzi detmi tiež 10 ročný rozdiel, takže mám veľmi dobrú predstavu, čoho sú deti schopné, dcéra sa bez problémov dokázala postarať a to aj ked bol syn batoľa.
Do hociktorej súkromnej by zobrali na tie 4 dni dieťa .máš len jedno malé ...ja mám 3 a ešte aj zo zdravotnými problémami .muž skoro vôbec doma ... A musím si poradiť
Mne to príde teraz keď čítam že sa len vyhovaras
@sisaka fakt napísala ako keby ma dve 3 rocne neposedne deti ...ach ja toto tak nemám rada keď viem ako som fungovala a fungujem a nikomu sa nesťažujem nechvalim .tak ide život a som spokojná a nie že ona sa len sťažuje .doteraz o pohovoroch nič nepísala .ja jej to neverím proste
Neverím ti ani slovo. Kupuješ v pepcu alebo v bazári a potom len tak získaš na tom v decembri 200€ lebo ľudia kupujú darčeky. Darčeky v podobe tvojich použitých veci z pepca. A na pohovor so 14 ročnou a so 4 ročným.? Si pobavila. Zbytočne tu aj drať klávesnicu, aby ti človek poradil. Ako som úplne na začiatku písala, nedivím sa tvojmu mužovi, že ti to vyčíta
@sisaka fuha.... môj starší má 15 a mladší 10 - spolu sami nie sú ani hodinu....prečo hneď útok....áno, myslím, že každý má aj suseda...aj kamošky...tak sa dá na ten pohovor skúsiť poprosiť niekoho, brať tam deti, no to už asi nie..alebo si ho dohodnúť v čase, keď bude partner doma, nech je teda spokojný a môže sa realizovať, áno, škôlky sú teraz pozatvárané poväčšinou...a kvôli virozam dosť často nefungujú...áno, komunikácia...či bude potom staršia zostávať doma s mladším keď bude škola...a nebude škôlka?.... extrém nie?
@kristinapetronela súkromné sú preplnené...nie všade majú voľné kapacity...bože ženy, aké ste na seba zlé...isto pani skúšala riešiť...
@kristinapetronela Písala som že hľadám prácu len zatiaľ ma nikam nezobrali.Boli sviatky tak bolo mŕtvo,od dnes začínajú firmy sa rozbiehať s prácou.Tak budem chodiť ďalej na pohovory.
@sisaka Dcéra na hodinku dve postráži brata,no na celý deň by to nedala.Maly je náročný a neobsedí ani chvíľu.Ked je manžel doma tak nechám deti doma a idem sama na pohovor.A aj pohovor môže trvať hodinu aj päť hodín a viac.Bola som aj na takom pohovore kde sme vyplnovali aj testy,kde boli sme skúšaný aj manualne čo ovládame atď.Taky pohovor trval od rána od 8smej do 14tej.Manzel už nervy že kde som tak dlho.
@stulrajterova 15 a 10 ročných nemôžeš nechať doma samých ani hodinu? Tak to je už fakt na zamyslenie, ale nie pre mňa, pre teba (či vás) ako rodiča(rodičov), kde ste spravili chybu
no pohovor, od 8 do 14 ? to som ešte nezažila..ozaj a som prešla viaceré a na vedúce miesto bol pohovor s testom na 2 kolá, pohovor...je zvyčajne do 30 minút - len pre zaujímavosť....aké pracovné zaradenie hľadáte?
@sasa1310 Keď nechceš never mne je to jedno.Nie každá má na ružiach ustlané,nie každá má chlapa čo so všetkým pomoze.Tiez nie každá má pri ruke babky a neviem koho čo postrážia atď atď.
@sisaka - nikde sme neurobili chybu..:D vieme si to upratať s manželom tak, že nezostáva starší - "suplujúci" rodiča mladšiemu....🙂 obaja majú veľa aktivít..:D - časový manažment vám niečo hovorí? rodič ak má možnosť si to uprace
@stulrajterova Hľadám všade,obchod,výroba,predavačka,do skladu,upratovačku,brala by som barsco.Ten dlhý povohor som mala vo výrobe tam nás skúšali aj testami aj manuálne aby videli čo ovládame,aj náš povodili po firme.A nakoniec zahlasili že ozveme sa vám keď bude voľná kapacita a budeme brať ľudí.
a ktoré mesto? lebo predavačiek všade je nedostatok..dokonca už aj upratovačiek....sú to síce nedocenené pracovné pozície, ale je to práca ako každá iná, čestná a náročná fyzicky. Držím vám palce, nech sa to podarí.
Môj tiež nepomôže lebo iné robí ale mám troch a musim sa otacat .my ti neporadime jednoducho keby niekto vie o práci ti napíše ale neviem ako chces ráno chodiť na šiestu keď ti nema kto pomôcť .ja mám tiež s tým problém lebo škôlku otvárajú o siedmej
Super nápad ísť s deťmi na pohovor a nezabudni im aj rovno povedať ze si na ne úplne sama, lebo muž pracuje na 3smenke vo fabrike ako riaditeľ zemegule a taký s deťmi nepomôže...
Vieš niekedy úplne najväčšou prekážkou je človek sám sebe. Zmeň trochu to nastavenie v hlave... Nedá sa, nemozem, muž nebude.....
Vždy nejako bude, vždy to nejako ide, uvidíš 🙂
14 rocnu brat na pohovor🤦♀️. To je tak nesamostatna. Sa necudujem ze si nevies najst pracu ked aj pubertiacka nevie byt doma sama. Nad tym by som sa na tvojom mieste zamyslela. Maleho do ms a slecna vydrzi aj sama. Ty uz 2 dni hladas len vyhovorky.
@stulrajterova trávenie spoločného času dvoch súrodencov a postaranie sa o mladšieho súrodenca nie je žiadne suplovanie rodičov a už vonkoncom nie vo veku 10 rokov, kde je potrebný nanajvýš dozor staršej osoby pre prípad, keby sa niečo stane a mladšie dieťa ešte nevie adekvátne na situáciu reagovať.
Nikde nepíšem, že ma staršie dieťa vychovávať mladšie, postaranie sa o seba a mladších súrodencov neznamená suplovanie rodičov, znamená učenie sa zodpovednosti a samostatnosti, znamená byť súčasťou rodiny, znamená pomáhať členom rodiny. Nemá to nič spoločné s časovým managmentom, my sme cielene nechávali deti samé doma, aby sa naučili samostatnosti, keď mali na to vek.
Moje deti majú úžasný vzťah, som rada, že dodnes radi travia spolu čas, syn chodi k dcére aj na noc, chodia spolu na výlety (už nemajú 4 a 14, ale 14 a 24) a nie preto, že sa potrebujeme 14 ročného zbaviť, či postrážiť, ale preto, že tam sám rád ide, sú súrodenci a mňa len teší, že sú radi spolu.
Autor - tak doma dcéra nepostráži, len hodinu, ale mimo domu, kdesi na ulici, či na chodbe bude niekoľko hodín, podľa teba možno aj cely deň, zabávať 4 ročného, kým budeš na pohovore? Či ich akože zoberieš do kancelárie a budú tam s tebou sedieť a vyrušovať počas pohovoru? Už keď vymýšľaš blbosti, tak aspoň zvažuj, čo píšeš.
Toľko výhovoriek ako Ty autorka som nemala ani v 20 rokoch 😂 a to som podľa okolia mimoriadne kreatívna.
Aký má zmysel brať na pohovor deti? Si myslíš, že sa nad Tebou zľutujú alebo to robíš naschvál, aby si mohla tvrdiť, že Ťa nevzali?
Mimochodom ako dlho už hľadáš prácu a na koľkých pohovoroch si už bola? Lebo z vlastnej skúsenosti, prácu sanitárky v lekárni som po vyplnení údajov na web stránke dostala do 30(!) minút po telefóne, tak ma zaujali Tvoje časovo náročné pohovory, ktoré by som chápala napr v rámci Úradu jadrového dozoru …
@sisaka myslím, že máte patent na každú situáciu...sú rôzne povahy detí..a diagnóz..a je to tak aj u nás.... možno aj u autorky... a vtedy je vhodnejšie keď sa starší súrodenec nezaťažuje s tým mladším.... chcela radu...nie všade to funguje...aj nefunguje... čo rodina to situácia, nedá sa globalizovať, škatuľkovať... niekedy stačí vypočuť..nemať patent na všetko .-..... krásny večer vám prajem.... 🙂 idem si robiť niečo užitočnejšie.... budovať vzťah..:D s dieťatkom, ktoré to potrebuje viac....čaká nás spoločenská hra...

@marryen a? V 2008-2010 určite bola jedna výška RP. A inak som písala, že rodičovský 250€. Z toho vedela ušetriť ešte niekoľko tisíc EUR?