icon

Manžel mi vyčíta, že nepracujem

31. dec 2022

Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.

aurora33
1. jan 2023

@katkami123 presne aj ja poznám veľa takých čo su doma a dávajú choré deti do škôlky. Jezin išlo ma z nich už drbnut s prepáčením. Soplave zachrchlane, kašeľ ako tuberak a maminka v šatni uhrávala akože ,,joj zlatíčko, čo ti zabehlo?”

ella238
1. jan 2023

Ahoj, neviem síce koľko máš rokov ale príde mi to veľmi smutné. Peniaze máš, dokonca aj rezervu, platíte všetko napolovicu. Čo sa on vôbec obúva do teba? Čo je nervózny že on musí chodit do práce a ty si vieš ušetriť aj keď nepracuješ? Že platíte domácnosť na polovicu je tiež pre mna nepredstaviteľné a príde mi to ako v domácnostiach kde sa to zoči iba okolo peňazí. My teraz už s manzelom sme mali od prvého dňa spoločný účet a všetko išlo ako keby jedno telo. Ja toho nepochopím. Že na polovicu? To čo sa v takej domácnosti ešte vydelujete aj v chladničke? Že ja dám za nákup toľko lebo ty si si kúpila mäso a ja chcem jest fazulu? a ešte že ty živíš dieťa zo svojich lebo to nieje jeho dcéra? By som mu takú drbla že by sa prebral. To čo je za idiota? Ved to je tvoje dieťa a nie nájomník, veď keď si s tebou začal tak hádam vedel že máš dieťa tak tá mal ten chmuľo akceptovať a vziať si tá aj s kim a nie iba teba a dieťa nie. Ja by som takého hnala odkiaľ prišiel, veď ak sa náhodou niečo stane tak bude pri tebe vôbec stať alebo povie že jeho sa to netýka?
Ja nevravim že všetky mame ideálne vzťahy a všetko je ukážkové ale toto sú podľa mna také základné veci a piliere na ktorých by to malo byt postavené a to že sa pohadame a všeličo si vykričime sa deje všade ale nieže ty si tam vlastne sama za seba a svoje dieťa. 🤦‍♀️ treba mu dať dobrú lekciu nech sa spamätá

nelca0510
1. jan 2023

@zltalienka písala v diskusii že svokra. Staršej dcéry babka.

katkami123
1. jan 2023

A ešte sa tak opýtam, píšeš, ze si brala podporu, bola evidovaná na UPSVAR, kedže kedže jedno dieťa máš v škôlke, druhé v škole, dala si si aspoň záujem o nejaké štúdiou, kurzy? Pretože cez UPSVAR si mala možnosť cez Kompas+ mat ich zadarmo, sú profesie, ktoré majú flexibilný pac. čas a mozes prácu dorobiť aj z domu, čiže zatiaľ, čo si doma si si mohla pozisťovať, dovzdelávať sa, aby si sa aj ty, aj rodina mali lepšie.

autor
1. jan 2023

@katkami123 U nás to isté usoplene kaslajuce dieťa s virózou horúčkou atď dávajú do škôlky.Moj tam ide vyliečený a po pár dňoch zas je chorý.Nervy mám na toto.Pomaly prerabame,niečo si nasporime a z toho niečo prerobíme.
@zltalienka Dcéra keď bola malá vrátila som sa do práce keď mala 3 roky,to sme bývali s ex u jeho rodičov.Chodila do škôlky keď bola chorá ja som s ňou išla k doktorovi pre lieky to som si zobrala deň voľna,ostatné dni bola svokra s ňou doma.Robila som 12tky podľa toho ako mi smena vychádzala,ja som vodila dcéru do škôlky školy, alebo svokra.To bola veľká pomoc.Ked sme sa s ex rozišli,išla som do podnájmu s dcérou,v práci mi vyhoveli a dovolili mi robiť na jednu smenu keďže robila som u nich už dlhé roky.Teda ráno som dcéru vodila do družiny a poobede pre nu.Spoznala som po čase manžela,kúpili sme si spolu dom a po RD som sa nevrátila do pôvodnej roboty keďže sme sa sťahovali a neoplatilo by sa mi ďaleko dochádzať.Tak teraz hľadám novú prácu.A nemá nám ani kto pomôcť nosiť vyzdvihovat dieťa zo škôlky a byť doma a ním počas choroby.Pri dcére som toto nemusela riešiť,mala som dobrú svokra čo mi pomáhala.

katkami123
1. jan 2023

@aurora33
Hej hej, u nás jedna dieťa s virózou, ktoré sa ráno znamej pozvracalo v aute, ona o tom vedela a 2 rodiny od ochoreli aj s deťmi. Druha doma a vždy si choré dieťa s kašľom zobrala domov pred spaním, lebo sa aj učiteľky sťažovali, ze ostatne deti nemôžu zaspať, keď tak kašle, treba ho doliečiť, tak to pochopila po svojom a natisla dieťa nasilu aj choré na 1/2 dňa… a mohla by som rozprávať. Už neraz som mala nervy na krajíčku dotyčnej povedať, ze keď už je doma, tak nech sa aspoň poriadne stará.

katkami123
1. jan 2023

A odkiaľ si nasporíte, keď nezarábaš? Lebo my tiež prerábame a ceny išli brutálne hore. Niekoľko tisícok na prerabku nenasetris len tak a ešte, keď si nezamestnaná. Nemyslíš, ze tvoj muž ma možno z tohto hlavne nervy? Že POMALY musíte prerábať, lebo chyba tvoja ruka priložená k dielu? Možno by to všetko už rad mal hotové. A kto ti platí odvody? Zdravotku, nemocenské, atď.?

katkami123
1. jan 2023

Koľko peňazí Vam chyba na prerabku? Nemá manzel nervy z toho, žeby si rad možno rozšíril hypotéku a pokryl tým aj prerabku, ak niektoré veci treba urgentne, ale väčšiu mu už v banke nedaju, lebo ty nepracuješ? Lebo dosť veľa veci sa tu s každým tvojim komentárom v diskusii mení. Raz povieš to a potom to v ďalšom komentari poprieš.

zltalienka
1. jan 2023

Tak to budeš mať problém sa zamestnať dlhodobo, nie len teraz keď má 4 roky a je chorľavé. Snáď sa Ti podarí nájsť prácu na čiastočný úväzok alebo home office, lebo inak nemáš veľmi šancu pracovať.
Úspory sa raz minú, teraz v čase inflácie skôr než si myslíš, aj keď sa Ti zdá, že máš nasporené dosť.
A čo potom?

mariska1989
1. jan 2023

Kľudne môžeš tomu tvojmu nepodarenemu manželovi povedať že ja som mala otca .ochlastu posledné peniaze na chlieb šiel dať dole krkom ale mama stretla druhého mala som 2 a pol a brat 3 a pol a vychoval nás ako vlastné deti kúpil a dal všetko čo sa dalo pritom mal ešte svoje dve deti inde . Kúpil mi auto na 18 nie nové samozrejme ale staršie ale kúpil kúpil mi druhé staršie auto za vynikajúce ukončenie školy . Platil mi svadbu a nebola som jeho biologická dcéra . Toto bol manžel pre moju mamu toto bol otec to čo máš ty nehnevaj sa máš prasa

zltalienka
1. jan 2023

@katkami123 skôr je divné že autorka má desaťtisíce na účte, ale do spoločného bývania ich nevložila. Radšej majú hypotéku + úver + pomaly dorábajú z výplaty.

autor
1. jan 2023

@katkami123 Som na úrade práce,neplatim si odvody.Nic urgentne nám netreba,prerabame v rámci možností.Dom už máme spravené len skraslime čo nás napadne.Sice nezarabam no v rámci možností viem si zarobiť.Pisala som že predávam všetko možné.Veci po deťoch,viem piecť na objednávku,len moc času na to není.Robim aj kurz cez úrad práce a každý deň prezeram nové ponuky s prácou.Chodim na pohovory.Nie som len tak doma,ale aktívne hľadám prácu.No na čo všetko dopodrobna vypisovať..Písala som len to hlavne.
@zltalienka Tak možno som hlúpa ale myslím na zadné vrátka,nedala by som svoje úspory do manželstva.Clovek nikdy nevie čo sa stane.

zltalienka
1. jan 2023

A teraz ich hlúpo míňaš.
Čo robí ON so svojimi peniazmi, keď nedokáže sa postarať o seba a svojho malého syna? Lebo Teba a Tvoju dcéru neživí a o syna sa staráte spoločne. Písala si, že pôvodne ste zarábali rovnako, než si šla na materskú. Ty žiješ z úspor, čo si dokázala odložiť ako matka samoživiteľka a on? Má plnú výplatu, na chod domácnosti dávate rovnakým dielom a zo zvyškom peňazí čo robí? Hmm....dobrú ženu si našiel...Ty míňaš svoje vlastné úspory kým sa staráš o spoločné dieťa a on si svoje peniaze.....
som zvedavá čo budeš robiť až sa Ti úspory minú.

katkami123
1. jan 2023

@zltalienka
Autorka v prvom rade klame, žiadne desaťtisíce € sa nekonajú, neverím tomu. Mna by tiež frustrovalo, kebyže potrebujem 15 000€ na zateplenie domu, alebo 10 000€ na novú strechu, 25 000€ na výmenu okien, € na nové rozvody, elektrinu, kuchynskú linku, dlažbu, podlahy, alebo mi zateká do pivnice atď. a žena doma na zadku, povie mi, ze si “zarobila” tento mesiac predajom 2 búnd a 3 legin po dieťati, jednu hypotéku už splácam, navýšiť mi ju nenavýšia, lebo žena nezamestnaná a €skrabem už kde sa dá a chyba. A starý dom, tam treba tak OD 30 000€, dať ho nejak dokopy. Takze za mna ma autorka v tomto obdiv.

sense
1. jan 2023

@zltalienka máš spravu

katkami123
1. jan 2023

Ja by som sla do prace, chlapove vyhrážky by ma nezaujímali. Oznámila by som mu iba- dieťa choré, ja nemôžem čerpať OČR, som v skúšobnej dobe, buď ostaneš ty, alebo niekoho vybav, zavolaj mamu, otca, tetku, sestru, je mi to jedno. A zvykol by si, ako každý jeden. Nemôžem, nedá sa, vyhodili by ma, musíš pomôcť teraz ty, treba nám peniaze, cely čas si mi to vycital, teraz mame príjem, môžeme toto vymeniť na dome, atď. Tvoja chyba, že vlastnému mužovi zadok ofukuješ. Prd makový by som mu vychádzala v ústrety.

malasandrika
1. jan 2023

Autorka, nebuď smiešna, aké zadné vrátka Ty máš? Si myslíš, že to, že teraz mínaš svoje úspory a muž doma nemusí ani pohnúť prstom sú zadné vrátka? Neverím, že mesačne dokážeš pečením a predajom vecí zarobiť toľko, aby sa to vyrovnalo aspoň minimálnej mzde. Ty zadné vrátka jednoducho nemáš.

lujza123
1. jan 2023

Autorka stále nechápem tu tvoju logiku

- rovnoprávnosť vo financiách to áno, všetko platiť napoly je normalne
- starostlivosť o deti, domácnosť iba žena, obmedzovať prácu, koníčky koli deťom iba žena, chlap si predsa narozdiel od ženy musí oddýchnuť a jeho práca je vždy dôležitejšia.

Vieš pokiaľ si človek neváži sám seba nebudú si ho vážiť ani druhý.
Ty sa a si sa postavila do tejto trpitelskej pozície tak si trp. Pekne sa prispôsobuj, míňaj si úspory, maj menšiu výplatu koli častým ocr, maj menší plat koli kratšej pracovnej dobe, maj menší dôchodok a znasaj si výčitky od muža ze nezarabas toľko co on

ella238
1. jan 2023

Vôbec sa nemusíš ospravedlňovať alebo obhajovať a vysvetľovať tu prítomným prečo si sa nevrátila do pôvodného zamestnania, alebo prečo nemáš novú prácu keď už ti deti chodia do školy, škôlky. Predpokladám že si dospelý človek a máš na to dôvody prečo to tak je. Neviem čo tá tu vypocuvajú a nevenujú sa tomu čo si napísala, ale už tu čítam že si si mala kurzy robiť ako keby to bola povinnosť alebo nebodaj ti začnú pisat že si mala výšku už mat dávno, najlepšie dve a bla bla.

zltalienka
1. jan 2023

@katkami123 ani ja tomu neverím, že by mala desaťtisíce na účte.

sisaka
1. jan 2023

Autorka sa už zamotáva
1. nechce ona vyzerať ako tá, čo sa jej do roboty nechce, preto tu vymýšľa príbehy ako má čosi našetrené, predáva staré veci a z toho nejak živí seba a dieťa a po pár stranách má veľa našetreneho a ešte by z toho mohla ďalšie roky v pohode žiť 🤦‍♀️. Jasné, viem si živo predstaviť, aké ťažké peniaze ma našetrené rozvedená žena s jedným dieťaťom pracujúce dvanástky, takže predpokladam nejaká manuálna práca, ktorá málokedy býva štedro ohodnotená, ak nejde o nejaké remeslá
2. manžel chce aby robila, najprv ho opíše ako čistého debila a potom, keď na to začnú ženy poukazovať, tak je vlastne úplne normálny. Všetky peniaze dáva do prerábky domu, nemá problém chodiť s rodinou na výlety, platí výdavky aj na staršie dieťa, ktoré nie je jeho a na polovicu s financiami chcela ísť ona, lebo keď na začiatku platil všetko on, tak mu žiadne peniaze neostávali.
3. Menšie dieťa je údajne viac doma ako v školke, ale keď sa začne diskusia ako treba hľadať prácu u veľkého zamestnávateľa, ktorý toleruje OČR, tak autorka je zrazu plná nádeji ako na jar už dieťa bude zdravé a konečne si niečo nájde.
Mne to vychádza, že manžel bude celkom normálny, ma stabilný príjem a nechce si kaziť reputáciu a príjem OČRkami, keďže je hlavný živiteľ, autorka sa do prace moc nehrnie, doma sa už celkom zasedela, našťastie dieťa je sem-tam choré, takže ma dobrú výhovorku, prečo sa jej nedá ísť do prace. Muža už prechádza trpezlivosť, tak sem tam zahundre, čo autorke vadí a prišla si sem po potľapkanie po pleci ako je to Ok sedieť doma na zadku a mať jedno dieťa v škole a druhé v školke.

katkami123
1. jan 2023

Tvoj problém je, ze berieš slovo chlapa ako slovo od Boha. Budeš sa mu podriaďovať, lebo on vraj nebude to a to. Veď robí na 3 smeny, predpokladám, ze to bude teda manuálna práca, bez neho sa tam tá farbrika nezrúti, keď bude zatiaľ na OČR, keď môžu byt s chorými deťmi top manažéri, ktorí si e-maily a telefonaty popri tom riešia z domu, tak snáď môže byt aj trojzmenkár. Ak robí ešte na neurčito, tak ho tobôž nevyhodia, lebo žiadna firma mu nebude platiť 2 mesiace odstupné chlapovi za to, ze išiel na OČR, na ktorú ma zo zákona nárok. Vymýšľal by, dala by som mu stranu Hlídačky, kde si môže vybrať opatrovateľku, z tej sumy sa mu zakrútila oci a pôjde pekne on na OČR. Čo si myslíš, že si jediná, ktorú takto chlap krúti a nezvykol si za tie 3 roky, ze on nemusí? Každá druha moja kamoska toto rieši, ze chlapi pred ich nástupom do prace sťahujú chvost a robia ramená ako oni nebudú. Mala by byt každá taka vysterovana, tak sú tu samé zeny v domácnosti a pracujú tu iba muži.

aurora33
1. jan 2023

@ella238 tak zrejme ju to trápi, keď to tu píše. Toto mali mať poriešime ešte pred dieťaťom. Nie že zrazu jej muž vyhadzuje na oci, že ona je doma pričom absolútne nie je ochotný sa podieľať na starostlivosti. Očividne si už druhýkrát vybrala zlého partnera.

zltalienka
1. jan 2023

@ella238 nemusí...stačí to vysvetliť jej vlastnému manželovi. Neverím, že keby naozaj chodila po pohovoroch, chodila na kurzy a všetko čo tu teraz píše, že by jej chlap vyčítal, že je "darebna" nájsť si prácu ako píše v úvode. A ak áno, tak nie je autorka "darebna", len má chlapa darebáka

maialeo
1. jan 2023

Načo by si chodila do práce, keď máš našetrené? Seď doma a užívaj si detí... hentomu zbal dve igelitky.

nicegirl369
1. jan 2023

Zena vyuzivala chlapa pre peniaze? Ked je zena na materskej s dietatom a muz ju ziví, tak to je vyuzivanie? Ak jeden zaraba viac trebars trojnasobok ako druhy, takkazdy ma svoje peniaze a zije len zo svojho platu? Nerozumiem celkom, na co si tu vlastne napisala, ked mas v tom uplne jasno. Ak si sa pytala na nazor, tak moj nazor je, ze to mas uplne pomylene. Vyuzivanie pre oeniaze je nieco uplne ine. Manzelia s detmi su rodina atam su vsetky zarobene peniaze spolocne. Ak to tak jeden z nich neciti, tak je to sebec. A ak muz nedajboze odmieta zivit zenu na materskej, ona musi zit z uspor, tak to je prepac ale uplny kreten. Ak by otehotnela ako 22 rocna a nemala uspory, tak co? Vyhodi ju z domu, lebo neprispieva polovicu? Zvratene zmyslanie.

katkine_terapie
1. jan 2023

Autorka: Odpovem iba na tvoju otazku preco ti vycita veci čo ani nemá dôvod vyčítať. Pretoze moze a chce.

katkami123
1. jan 2023

Ja len jedno nechápem. Keby bol jej chlap nosníkom celej firmy, riaditeľ, CEO, ze si nemôže dovoliť aj ten 1 deň chýbať, lebo podpisuje, schvaľuje, (ale aj takí chodia na dovolenky) a žena sa musí viac podriadiť rodinnému životu, ešte nejak tak to pochopím. Ale chlap robí na 3 zmeny a dúležitý je taký 😀 ak aj toto nie sú autorkine výhovorky, prečo je doma.

zltalienka
1. jan 2023

@sisaka ale faktom je, že ak si manžel nechce kaziť reputáciu OČR, tak jeho žena nemá ako "prežiť" skúšobnú dobu v práci, lebo po pár OČR si nájdu inú, ktorej má kto pomôcť s deťmi. Takže buď manžel chce, aby manželka pracovala a tým pádom sa bude spolupodieľať na OČR a spol. alebo ak mu vyhovuje, že nepracuje, tak nech nemá poznámky.

sisaka
1. jan 2023

@zltalienka tu nič neporiešime, autorka si vymýšľa, tak ťažko povedať, kde je pravda.
Môj manžel zarába niekoľko násobne viac ako ja a tým pádom nikdy nebol koli chorým deťom doma z prace. A to neznamená, že sa o deti nepostaral po práci. Ja som tá čo robí na smeny, dokonca 4 rôzne, vrátane nočných a dali sme to. Do prace som nešla s nastavením, že moje dieťa bude stále choré, tých pár dni v roku sme vykryli a taktiež mám úžasnú dcéru, ktorej nebolo za ťažko postarať sa o mladšieho brata. Všetko sa dá, len treba chcieť, pri autorke mi to chcenie chýba.