icon

Manžel nabral pôžičky bez vedomia: Ako ďalej?

Dnes o 18:55

Ahojte. Prosím reagujte citlivo a najmä tie, ktoré máte snahu skôr manželstvo zachraňovať než zahadzovať. Manžel v priebehu rokov zobral v nebankovkách pôžičky v hodnote 40tis €. Rozbiehal firmu, ja som bola na MD/RD (2 deti po sebe) a o ničom som netušila. Vedela som ze je to finančne ťažšie, ale stále pracoval, nemala som zrátané aké sú náklady, koľko rám dáva. Z firmy nič… aktuálne ma novú prácu. Domov prišli papiere o neúhrade úverov a omeškaniach… skoro som skolabovala. Je pravda, že počas MD/RD sa staral o všetko on, ja som sa starala o stravu, oblečenie pre nás a poplatky za škôlku., ale inak sme si nevyskalovali, žiadna dovolenka, žiadne drahé veci, auto má na leasing ale na firmu. Ok… ešte som nevedela koľko to je ani nič, povedala som mu, že refinancujeme hypotéku, nebankovky vyplatíme (extrémny úrok). Refinanc nám nechcú povoliť lebo bol splátkami v omeškaní…. Som zufala. Toto bola “posledná šanca” ako som to vedela prijať. Úplne ma to dostalo, pretože refinanc sme chceli aj na dokončenie domácnosti a iné veci, zobrať proste viac. Nič nebude a mne akoby vrazili nôž do srdca. Nechce sa mi ďalej ani žiť takto. Alebo sa mám chuť rozviesť.. veľmi sa hnevam až by som povedala že to je nenávisť… ako nám to mohol spraviť, dostať nás do takejto situácie… mal podnikanie nechať hneď a ísť rýchlo zarábať a nie takto…. Som úplne psychicky KO len plačem

Strana
z2
anonym_649ffe
Dnes o 18:57

V banke vám nedajú spotrebak?

autor
Dnes o 19:00
@anonym_649ffe

V banke vám nedajú spotrebak?

@anonym_649ffe Nie, nedajú nám nič, pretože je vedený v registri. Ak by chceli dať, tak navýšim hypotéku, mám na to už príjem aj nový znalecky posudok, ktorý by to umožnil. Ja sa s tým neviem psychicky vysporiadať a mám dojem, že zošaliem. Neverím tomu čo urobil…

anonym_a96496
Dnes o 19:01

Chces radu od tých, čo radšej zachraňujú manzelstvo, ale sama sa chces rozviesť.
Nie je nenapraviteľne situácia, len si treba nájsť poriadne roboty a začať splacat

anonym_a96496
Dnes o 19:01

Koľko teda dlzite dokopy?

anonym_bb6d70
Dnes o 19:02

@anonym_autor Čo tu chceš riešiť. Citlivo sa rozveď. 😂 Toto je horšie akoby ťa podviedol. On sa z toho nevyhrabe nikdy a vy budete pri ňom ako chudáci.

anonym_45c7d8
Dnes o 19:03

Požiadaj o zrušenie BSM a hneď potom návrh na rozvod
Iná rada neexistuje

autor
Dnes o 19:04
@anonym_a96496

Koľko teda dlzite dokopy?

@anonym_a96496 108tis hypotéka a 40tis vzal on, znalecky mám aktuálne na necelých 300tis

anonym_649ffe
Dnes o 19:04

Rozvedies sa a dlhy nebudú ajtak na teba?
Pozri sa ,40 tis nieje málo ale ani extrémne veľa
Len nejako vyriešiť možnosť úveru od banky
alebo vedieť to splácať?

anonym_a96496
Dnes o 19:06

40 tisíc nie ja taká hrozna suma. Za pár rokov je to splatene

anonym_14a249
Dnes o 19:07
@anonym_autor

@anonym_649ffe Nie, nedajú nám nič, pretože je vedený v registri. Ak by chceli dať, tak navýšim hypotéku, mám na to už príjem aj nový znalecky posudok, ktorý by to umožnil. Ja sa s tým neviem psychicky vysporiadať a mám dojem, že zošaliem. Neverím tomu čo urobil…

@anonym_autor jedine dom predat,alebo byt,vsetko povyplacat a zacat od znova s cistym stitom v podnajme.Jedine mozne riesenie.

autor
Dnes o 19:09
@anonym_649ffe

Rozvedies sa a dlhy nebudú ajtak na teba?
Pozri sa ,40 tis nieje málo ale ani extrémne veľa
Len nejako vyriešiť možnosť úveru od banky
alebo vedieť to splácať?

@anonym_649ffe Podľa toho čo som si čítala tak nie, toto všetko stiahol podpísať ešte pred našou svadbou (mali sme deti bez sobasa) a ja som nič nepodpísala. Mala by na mňa byt len hypotéka teda. Ale ja ho milujem, no toto je rana extrém… možno to niekomu príde prehnane, ale je to naozaj zrada akoby ma podviedol s inou ženou. Je to proste podvod a boli to aj hnevá

biba_18
Dnes o 19:09

veď 40 nie je nič hrozné ...
len to že to ťuťo nesplácal ... 😒
ak by to vyriešilo navýšenie hypo, tak to urob ... lebo čo už s tým? dom by som určite kvôli 40 tisícom nepredávala, to radšej predám ľadvinu kks ...

anonym_14a249
Dnes o 19:10

V kazdej banke uz maju stopku,proste su uz rizikovi aj pre nebavkovku,nie to este pre banku.
Este mozno od rodiny pozicat a povyplacat,alebo teda dohodnut sa s kazdym subjektom na splatkach a riadne a vcas splacat.

anonym_906d41
Dnes o 19:11
@anonym_autor

@anonym_649ffe Podľa toho čo som si čítala tak nie, toto všetko stiahol podpísať ešte pred našou svadbou (mali sme deti bez sobasa) a ja som nič nepodpísala. Mala by na mňa byt len hypotéka teda. Ale ja ho milujem, no toto je rana extrém… možno to niekomu príde prehnane, ale je to naozaj zrada akoby ma podviedol s inou ženou. Je to proste podvod a boli to aj hnevá

@anonym_autor ak je to pred svadbou je to jeho a nie tvoje ... ak ho milujes a chces s nim byt hold treba to splatit .. a nie rozved sa -vyplat co je na vas oboch -predajom domu a zacni od znova - co ine mozes chciet

autor
Dnes o 19:11
@biba_18

veď 40 nie je nič hrozné ...
len to že to ťuťo nesplácal ... 😒
ak by to vyriešilo navýšenie hypo, tak to urob ... lebo čo už s tým? dom by som určite kvôli 40 tisícom nepredávala, to radšej predám ľadvinu kks ...

@biba_18 Nechcú nám navýšenie povolit kvôli jeho omeškaniam, inak by som to už urobila. Je v registri. Ja som urobila všetko správne, mám dobrú prácu, som dokonca taký zodpovedný a relatívne skromný typ človeka, ešte aj autobusom cestujem do práve do iného mesta lebo som si nekúpila ani auto 😢

anonym_14a249
Dnes o 19:13
@anonym_autor

@biba_18 Nechcú nám navýšenie povolit kvôli jeho omeškaniam, inak by som to už urobila. Je v registri. Ja som urobila všetko správne, mám dobrú prácu, som dokonca taký zodpovedný a relatívne skromný typ človeka, ešte aj autobusom cestujem do práve do iného mesta lebo som si nekúpila ani auto 😢

@anonym_autor nuz a na hypo si aj ty,takze aj ty si rizikova.

biba_18
Dnes o 19:16
@anonym_autor

@anonym_autor tak splácajte postupne a plány na navýšenie odlož zatiaľ ...

autor
Dnes o 19:16
@anonym_14a249

@anonym_autor nuz a na hypo si aj ty,takze aj ty si rizikova.

@anonym_14a249 Áno. Ja viem. Čo sa hypotéky tyka, tam sme nikdy omeškanie nemali a som riziková kvôli niečomu, čo si vzal za slobodna a ani ma nebol povinný informovať. Som v ri*i ani za to nemôžem. Hrozne

autor
Dnes o 19:17
@biba_18

@anonym_autor tak splácajte postupne a plány na navýšenie odlož zatiaľ ...

@biba_18 On ma len za toto splátky vyše 800€, je to pre nás extrémne ťažké. Preto bol aj v omeškaniach.

anonym_3d7996
Dnes o 19:17
@anonym_autor

@anonym_autor je SZČO alebo má sro? Už na začiatku riskantného podnikania sa malo zúžiť BSM. Teraz sa mi zdá dosť neskoro. Mali vôbec zmysel napchať 40k do toho podnikanie, keď okrem toho úveru aj auto má na leasing, čize nie je jeho, a vychádzajúc z týchto faktov možno aj iné...

Boli sme za 25r s mužom kadejako s finaciami ale neklamal mi. A keď nastal problém tak sme si sadli podebatili o možnostiach a šla som od ročného dieťaťa do práce.

Podľa tvojho príspevku nie si za zachovanie rodiny, ale ak veľmi chceš tak sa rozvedte a zostaňte žiť spolu. Nepíšeš čo na to celé tvoj muž

anonym_d3f62e
Dnes o 19:20
@anonym_autor

@biba_18 On ma len za toto splátky vyše 800€, je to pre nás extrémne ťažké. Preto bol aj v omeškaniach.

@anonym_autor ach to mi je luto ☹️ a na kolko rokov?

anonym_86c8fd
Dnes o 19:23

Prepac, ale je to uplny idiot. To si musela pocas vasho spolunazivania vidiet, nie? Gula na nohe, nespolahlivy a hlupy clovek. Co ti dava do zivota?

vler
Dnes o 19:23

@anonym_autor a teraz ked vsetko vyplavalo na povrch, aky postoj ma manzel?

autor
Dnes o 19:24
@anonym_3d7996

@anonym_autor je SZČO alebo má sro? Už na začiatku riskantného podnikania sa malo zúžiť BSM. Teraz sa mi zdá dosť neskoro. Mali vôbec zmysel napchať 40k do toho podnikanie, keď okrem toho úveru aj auto má na leasing, čize nie je jeho, a vychádzajúc z týchto faktov možno aj iné...

Boli sme za 25r s mužom kadejako s finaciami ale neklamal mi. A keď nastal problém tak sme si sadli podebatili o možnostiach a šla som od ročného dieťaťa do práce.

Podľa tvojho príspevku nie si za zachovanie rodiny, ale ak veľmi chceš tak sa rozvedte a zostaňte žiť spolu. Nepíšeš čo na to celé tvoj muž

@anonym_3d7996 Ma sro, ale na tu mu vtedy nikto nechcel dať úver tak tam pchal peniaze zo svojich a potom prišiel napr aj hluchý polrok… Keby som vedela o situácii, inak sa zariadim, netušila som. Naďalej sme žili skromne a čo nám bolo treba dorobiť sme nedorobili lebo sme na to nemali. Keby vidím toľké peniaze tak mi určite dôjde že je to divne, ale okolo mňa ani neprešli.

Môj muž nič. Povedal že ho to mrzí, že to bude už lepšie, že ma prácu s pravidelným príjmom… Ale tieto bájky už počúvam rok odkedy som v práci a ešte robil pre svoju sro, že mám zo svojej výplaty odkladať a hlúposti… ale realita bola taká že čo som odložila to som mu dala a keď sme išli na výlet v lete tak sme mali len moju aktuálnu výplatu čo prišla… veľmi sa hnevam a nemám k nemu už dôveru, i keď si myslím, že to myslel dobre, veľmi ťažko a aj dlho pracoval, fakt sa natrapil nadrel, je šikovný… ale veľký smoliar

autor
Dnes o 19:24
@anonym_d3f62e

@anonym_autor ach to mi je luto ☹️ a na kolko rokov?

@anonym_d3f62e celkovo ešte do roku 2032

anonym_649ffe
Dnes o 19:27

Len nechápem brali ste hypo a to nevedeli ze ma úvery a teraz vidia ze ma meškajúce úvery?
To muselo byt chvíľu pred hypo alebo čo, že zobral pôžičky

muchotrafka298
@anonym_autor

@anonym_3d7996 Ma sro, ale na tu mu vtedy nikto nechcel dať úver tak tam pchal peniaze zo svojich a potom prišiel napr aj hluchý polrok… Keby som vedela o situácii, inak sa zariadim, netušila som. Naďalej sme žili skromne a čo nám bolo treba dorobiť sme nedorobili lebo sme na to nemali. Keby vidím toľké peniaze tak mi určite dôjde že je to divne, ale okolo mňa ani neprešli.

Môj muž nič. Povedal že ho to mrzí, že to bude už lepšie, že ma prácu s pravidelným príjmom… Ale tieto bájky už počúvam rok odkedy som v práci a ešte robil pre svoju sro, že mám zo svojej výplaty odkladať a hlúposti… ale realita bola taká že čo som odložila to som mu dala a keď sme išli na výlet v lete tak sme mali len moju aktuálnu výplatu čo prišla… veľmi sa hnevam a nemám k nemu už dôveru, i keď si myslím, že to myslel dobre, veľmi ťažko a aj dlho pracoval, fakt sa natrapil nadrel, je šikovný… ale veľký smoliar

@anonym_autor on nie je smoliar, on si nevedel pripustit to, ze mu podnikanie nejde. A to je cely jeho problem, tak si nabral pozicky a teraz mate dlhy. Keby bol rozumny, tak v momente,ked vidi,ze sa mu v podnikani nedari a potrebuje vlastne peniaze, ktore nema pchat do neperspektivneho podnikania, tak to ukonci a zamestna sa.

anonym_be86aa

Manzel urobil blbost, ze to nechal zajst tak daleko, ze nesplacal a vobec to neriesil. To, ze niekomu nevyjde podnikanie, to sa stava, taky je zivot. A ano, nesie to so sebou financnu stratu. Ale to, ze mu biznis nevysiel, neurobil naschval. Co je ale ozaj blbe, ze ta nechal v nevedomosti a aj o tych pozickach sa rozhodol bez teba. Nema ta za partnerku, ale za niekoho, komu treba veci zatajovat. Asi sa bal, ze ho nepodrzis (a uprimne, ak by ti povedal, ze potrebuje taku uver, asi by si bola naozaj proti, hoci 40k nie su velke peniaze pri podnikani a rychlo sa minu, hlavne ak mal aj nejakych zamestnancov, alebo ak musel nakupovat stroje a vybavenie).

Na tvojom mieste sa poradim s dobrym advokatom, nech skontroluje podmienky zmluv a premlcanie. Po porade s nim by som to riesila s jednotlivymi nebankovkami a mozno skusila navrhnut splatkovy kalendar (ale sama to bez porady s advokatom nenavrhuj, aby si omylom neuznala dlh).

Ja by som trvala na tom, aby muz predal napriklad nejaku svoju elektroniku, alebo majetok, ktory nadobudol pred manzelstvom a vyplatil dlhy alebo aspon ich cast z toho. No znova - po porade s advokatom.

anonym_c6ecc7

Cudujem sa, ze podla mnohych je tu 40tisic nabratych z nebankoviek "nic strasne". Podla mna je to totalne cez ciaru, hlavne poza chrbat partnerky, ktora je zatial na MD s malymi deckami doma. Chlap miesto toho aby sa o tu rodinu postaral tak ju vniesol este do vacsich s*aciek. S prepacenim. A hlavne, keby to aj pobral a bolo to nanic. Ale poza jej chrbat? A co je ta zena handra v domacnosti, ze nestoji za to, aby o tom bola informovana a musi sa to dozvediet nahodne? Lebo povedzme si uprimne, kam by to az dotiahol, keby sa to teraz nahodne nedozvie?

Toto su podla mna dost vazne veci na to, aby sa komunikovali a schvalovali spolocne. Velmi tazko by som sa cez to prenasala. Ak vobec. Nie cez tych 40tisic, ale cez tu nedoveru vo vztahu.

autor
Dnes o 19:28
@anonym_649ffe

Len nechápem brali ste hypo a to nevedeli ze ma úvery a teraz vidia ze ma meškajúce úvery?
To muselo byt chvíľu pred hypo alebo čo, že zobral pôžičky

@anonym_649ffe Hypotéku sme brali ešte pred deťmi 9r dozadu a úvery nabral potom, svadbu sme mali pomerne nedavno

Strana
z2