icon

Manžel nabral pôžičky bez vedomia: Ako ďalej?

21. aug 2026

Ahojte. Prosím reagujte citlivo a najmä tie, ktoré máte snahu skôr manželstvo zachraňovať než zahadzovať. Manžel v priebehu rokov zobral v nebankovkách pôžičky v hodnote 40tis €. Rozbiehal firmu, ja som bola na MD/RD (2 deti po sebe) a o ničom som netušila. Vedela som ze je to finančne ťažšie, ale stále pracoval, nemala som zrátané aké sú náklady, koľko rám dáva. Z firmy nič… aktuálne ma novú prácu. Domov prišli papiere o neúhrade úverov a omeškaniach… skoro som skolabovala. Je pravda, že počas MD/RD sa staral o všetko on, ja som sa starala o stravu, oblečenie pre nás a poplatky za škôlku., ale inak sme si nevyskalovali, žiadna dovolenka, žiadne drahé veci, auto má na leasing ale na firmu. Ok… ešte som nevedela koľko to je ani nič, povedala som mu, že refinancujeme hypotéku, nebankovky vyplatíme (extrémny úrok). Refinanc nám nechcú povoliť lebo bol splátkami v omeškaní…. Som zufala. Toto bola “posledná šanca” ako som to vedela prijať. Úplne ma to dostalo, pretože refinanc sme chceli aj na dokončenie domácnosti a iné veci, zobrať proste viac. Nič nebude a mne akoby vrazili nôž do srdca. Nechce sa mi ďalej ani žiť takto. Alebo sa mám chuť rozviesť.. veľmi sa hnevam až by som povedala že to je nenávisť… ako nám to mohol spraviť, dostať nás do takejto situácie… mal podnikanie nechať hneď a ísť rýchlo zarábať a nie takto…. Som úplne psychicky KO len plačem

anonym_3d7996
22. aug 2026
@anonym_edd3a2

@anonym_autor
Prečítal som všetky komentáre a väčšina rád je úplne mimo – od ľudí, ktorí v živote nepodnikali.
Vo vašej situácii splietať do toho rozvod je volovina.
Najväčší problém je, že aj keď je tvoj muž pracovitý, je finančne negramotný. Pre 40-tisíc strčiť hlavu do piesku a opakovať, že sa nedá? Jasné, že sa dá.
Ako tu niekto komentoval, zbaľ ho a nech ide hneď do zahraničia. A ty musíš prevziať aktívnejšiu úlohu pri riešení nebankoviek a prestať riešiť také dočasné, nezaujímavé veci, ako je stary dom.
Hovorím z praxe – mám niekoľko s. r. o. a tiež ma klient, ktorý zbankrotoval, dostal do prúseru. Niekoľko rokov sme bývali v rozostavanom dome a dnes je to už minulosť.
Ešte raz: vždy sa dá, len teraz to musíš chytiť do rúk ty.
Good luck.

@anonym_edd3a2 s časti máš pravdu, ale iba s časti. Kebyže ťahajú za jeden koniec povrazu. Suma až taká hrozná, ale stále je tu to ALE.
On jej a spoločným deťom dlhodobo zámerne klamal, zavádzal ich. Ona sa v ňom hlboko sklamala. Zatajil jej a to zámerne skutočnosti keď vstupovali do manželstva. Kebyže nie sú manželia tak sa jej ten dlh netýka.
Som si istá že keby ten chruňo bol povedal pred svadbou že je zadlžený v babke a nebankovkách za jej chrbtom tak sa za neho nevydáva. Zámerne a vopred premysleným spôsobom juj zatiahla do svojich sračiek.
Keby bol niekde normálne.makal za peniaze, nie pchal ich do tej firmy,
Podnikala som, mali sme sro s kamošom, ale keď nefungovalo tak sme ten projekt pustili. Predali všetko so skladovými zásobami aj autami. Nový majiteľ síce ešte asi dva roky, dokonca sa presťahovali do menších priestorov ale tam to mali ešte horšie.
K tomu si treba brat na ohľad, že majú zlú strechu, možno teraz je sucho ale čoskoro môže zatekať a tvoriť pleseň. Keby bol makal v zahraničí, už mohli mať tú strechu hotovú.
Kým to všetko splatia tak ešte možno nepôjdu na dovolenku s deťmi ďalších 5-10rokov? Budú sa musieť obmedzovať. Čo keď práve kvôli tomu nemôže dovoliť platiť krúžky,šport nadanému dieťaťu?
Ale nech ide všetko bokom, deti,bývanie, oddych, len aby dodržala sľub, ktorý kvôli jeho klamstvu aj tam nie je platný
Zhrnutie prislovým „na klamstve sa stavať nedá“

anonym_3a3a93
22. aug 2026

aj ty mas na tom svoj podiel viny, prilis vela ste chceli naraz. (deti dom atd) rozvod nic nevyriesi, mate viacero moznosti nech ide on robit do zahranicia a splacajte alebo predajte nehnutelnost a chodte do podnajmu cinsi kupte maly byt ostane
musite sa z toho vyhrabat

anonym_3d7996
22. aug 2026
@anonym_3a3a93

aj ty mas na tom svoj podiel viny, prilis vela ste chceli naraz. (deti dom atd) rozvod nic nevyriesi, mate viacero moznosti nech ide on robit do zahranicia a splacajte alebo predajte nehnutelnost a chodte do podnajmu cinsi kupte maly byt ostane
musite sa z toho vyhrabat

@anonym_3a3a93 ona ho do toho podnikania,žrúta peňazí nútila? Ona ho nútila aby požičal peniaze kade tade?
Veď nemajú ani len novostavbu. Keby to bol chlap s veľkým CH tak tak toto nerobí. Všetko sa dá riešiť, ale nie klamstvom

sissy27
22. aug 2026

@anonym_autor tvoj muz nie je smoliar. Smola je, ked ti na auto padne strom. To, ze si nabral poza tvoj chrbat uvery, este k tomu z nebankoviek, a nesplacal ich, sa vola financna negramotnost a sorry za uprimnost, ale je hlupak a klamar, nie smoliar.
Ak chces vztah zachranovat, tak v pondelok rano chod za pravnikom a zisti, ake mas moznosti. Pytaj sa na rozdelenie bsm, a nech on uzna dlhy len za svoje. Ak spolu zostanete, tak on si bude zo svojho zarobeneho splacat v klude svoje dlhy a ty budes tahat domacnost, plnit chladnicku, financovat deti… skvele vyhliadky. A vlastne pan manzel nie je smoliar, nasiel niekoho, kto sa onho bude zadarmo starat…

anonym_3a3a93
22. aug 2026

ake mate prijmy a povinne naklady? zasa 800€ ak zijete skromne a obaja normalne robite by sa malo dat zvladnut

hytal
22. aug 2026

Nečítala som úplne všetko, ale....najviac by mi vadilo, že partner nabral pôžičky u nebankoviek a vôbec nič nepovedal. Ešte horšie je, že ich nesplácal. V každom vzťahu by mali byť k sebe partneri úprimní. V prvom rade by som hľadala cestu, ako splatiť tých 40 tisíc. V rodine by ti rodičia, súrodenci, dáke peniaze nepožičali? Potom je už iba na vás, ako to zvládne vaše manželstvo. Manžel urobil hlúposť, no na to prišiel už i on sám.

bielasovicka
22. aug 2026

@anonym_autor no pekne. Tak vy nemáte dokončený ešte ani dom, a on sa už hrnul do podnikania. Podotýkam bez peňazí. To nemá ani toľko rozumu, že sa mal najprv dokončiť všetko na dome, a potom začať podnikať? Ved to je totálna nezodpovednosť od neho. No neviem, ja by som asi skolabovala na tvojom mieste. A možno sa aj rozviedla.

0kristina0
22. aug 2026

Tak ja si sikovneho a pracoviteho cloveka predstavujem trosku inak. Nie ako tvojho muza ktory ma dlh 40 000 a ani ich nesplaca. Kde su tie peniaze, naco ich pouzil? V com podnikal, do coho ich vrazil, ako je mozne ze to nezvladal platit?

katica06
22. aug 2026
@sissy27

@anonym_autor tvoj muz nie je smoliar. Smola je, ked ti na auto padne strom. To, ze si nabral poza tvoj chrbat uvery, este k tomu z nebankoviek, a nesplacal ich, sa vola financna negramotnost a sorry za uprimnost, ale je hlupak a klamar, nie smoliar.
Ak chces vztah zachranovat, tak v pondelok rano chod za pravnikom a zisti, ake mas moznosti. Pytaj sa na rozdelenie bsm, a nech on uzna dlhy len za svoje. Ak spolu zostanete, tak on si bude zo svojho zarobeneho splacat v klude svoje dlhy a ty budes tahat domacnost, plnit chladnicku, financovat deti… skvele vyhliadky. A vlastne pan manzel nie je smoliar, nasiel niekoho, kto sa onho bude zadarmo starat…

@sissy27 ale to je gigolo a vyšitý

mogaa
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_649ffe Podľa toho čo som si čítala tak nie, toto všetko stiahol podpísať ešte pred našou svadbou (mali sme deti bez sobasa) a ja som nič nepodpísala. Mala by na mňa byt len hypotéka teda. Ale ja ho milujem, no toto je rana extrém… možno to niekomu príde prehnane, ale je to naozaj zrada akoby ma podviedol s inou ženou. Je to proste podvod a boli to aj hnevá

@anonym_autor ako píšeš dlhy nie sú len jeho kedže to bolo pred sobášom....rýchlo zruš BSM, aby to neohrozilo teba a deti....čo sa týka rozvodu, to si premyslí ale ak bude zrušené BSM a budeš mu chcieť dať ešte šancu, tak poriešiť sa to dá, samozrejme financie preveruj, kam a kolko ide.....treba vyložiť karty na stôl, zrátať si kolko sú dlhy, aké sú splátky a aký máte príjem.....ak ste brali hypo pred sobášom tak aj dom/byt je jeho, hoci si spoluručiteľ.....ale zruš BSM...ak by prišlo k exekúciám, stále vieš odísť s deťmi a celú ťarchu nechať na mužovi.....

anonym_7fb91f
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_649ffe Podľa toho čo som si čítala tak nie, toto všetko stiahol podpísať ešte pred našou svadbou (mali sme deti bez sobasa) a ja som nič nepodpísala. Mala by na mňa byt len hypotéka teda. Ale ja ho milujem, no toto je rana extrém… možno to niekomu príde prehnane, ale je to naozaj zrada akoby ma podviedol s inou ženou. Je to proste podvod a boli to aj hnevá

@anonym_autor nemoze sa on dat do bankrotu? Skuste sa poradit, na meste byva bezplatne poradenstvo. Ked pozicky podpisal pred svadbou a dom nie je na neho nepridete o neho.
Moj muz podnika a tuez boli tazke casy. Rozdelili sme BSM a dom je pisany len na mna.

anonym_7fb91f
22. aug 2026
@anonym_edd3a2

@anonym_autor
Prečítal som všetky komentáre a väčšina rád je úplne mimo – od ľudí, ktorí v živote nepodnikali.
Vo vašej situácii splietať do toho rozvod je volovina.
Najväčší problém je, že aj keď je tvoj muž pracovitý, je finančne negramotný. Pre 40-tisíc strčiť hlavu do piesku a opakovať, že sa nedá? Jasné, že sa dá.
Ako tu niekto komentoval, zbaľ ho a nech ide hneď do zahraničia. A ty musíš prevziať aktívnejšiu úlohu pri riešení nebankoviek a prestať riešiť také dočasné, nezaujímavé veci, ako je stary dom.
Hovorím z praxe – mám niekoľko s. r. o. a tiež ma klient, ktorý zbankrotoval, dostal do prúseru. Niekoľko rokov sme bývali v rozostavanom dome a dnes je to už minulosť.
Ešte raz: vždy sa dá, len teraz to musíš chytiť do rúk ty.
Good luck.

Stastny zivot chlapov. On podnika, neprizna si, ze to nejde, naribi dlhy, ale zachranivat to ma zena. Ona to ma zobrat do ruk, ona ma poriesit, ona sa ma uskromnovat. A zada vyjde z toho ako hrdina, ze on maka v zahranici a zaraba. Ona to oddrie vsetko doma sama.
Nevravim, ze to nie je riesenie. Len zo chlapske myslenie ma dostava. On dostane rodinu do dlhov, neprizna sa a zachranuj.

januska12323
22. aug 2026

Ty nemáš čo zachraňovať, to má robiť on. Nájsť si aj tri práce a začať platiť. Čo ti na to vôbec povedal?

anonym_88084f
22. aug 2026

Ja normálne žasnem.. Rady ako: rýchlo zruš BSM (jasné, zajtra ti ho súd zruší na počkanie..) pričom dlhy vznikli počas manželstva a ak si ich bral ako fyzická osoba, nie ako firma, tak nie je o čom. Alebo osobný bankrot tvl.. no už len to je riešenie, nič horšie si neviem predstaviť, máte vôbec niektoré šajnu, ako to prebieha, čo to obnáša a čo sa s tým človekom vlečie aj roky po ukončení????
Autorka, dajte dokopy na stôl všetky úvery, splátky a hľadajte riešenie ako ich vedieť splácať, kým sa vám podarí to refinancovať do hypotéky a znížite si mesačné zaťaženie. Potrebuješ vedieť aké sú jednotlivé omeškania, na novú hypotéku by ste mali byť aspoň 12 mesiacov bez upomienok. Možno max nejakú prvú upomienku ideálne viac ako 6 mesiacov dozadu. A nikde neskúšať žiadať o úver, lebo zamietavé statusy vám narobia ďalšiu galibu. Úplne pragmaticky - ak chceš napriek tomu, že ťa manžel nezodpovedne klamal (resp. zamlčal) vzťah udržať a hľadáš riešenie ako to vyriešiť po finančnej stránke, tak musíš ísť na vec s chladnou hlavou a bez emócií. Riešenie vždy existuje. Držím palce.

muchotrafka298
22. aug 2026

Ja zasnem co tu citam a to som na MK dost dlho. Ano, BSM zrusis len tak, za 5 sekund jednoducho. Tak isto praca v zahranici, uz len na neho tam cakaju. Aj ta praca v zahranici nie je tak, ze za minutu ma 50 pracovnych ponuk, kde zarobi minimalne 5 tisic mesacne, aby on tam z toho zil, zena doma s detmi a este aj aby bolo na splacanie dlhov. Ano su ziadane profesie v zahranici, ale vacsinou rozne specificke ako zvaraci, elektrikari s roznymi osvedceniami. To ze je niekto sikovny neznamena dnes nic,lebo kazdy vnima sikovnost inac.

simca06022011
22. aug 2026

No chcel byt chlap a nezatazovst ta. Za mna: je to aj tvoja chyba. Zila si a nevedela z coho, za kolko. Ze mate hypo a neplati sa na cas? Ze je dlznik... nuz stava sa. Ja osobne by som tak zit nemohla. Ale teda ako z toho von... asi len dohodnut splatkovy kalwndar a vyplacat. Totiz ak ai vezmme ze by ste napr predali nehnutelnost a vsetko.vyplatili a chceli nove byvanie riesit, aj tak stale budete riesit register a novy uver nedostanete... je to tazka situacia, je aj na tebr co si ochotna tolerocat a ci zit z ruky do huby dalsie roky kym sa to utrasie, alebo vam ma kto.pomoct z rodiny .. nuz ale jedno sa urcite musi zmenit: kontrola a riesenie financii aj z tvojej atrany su uz nutnost.

brrunetkaa
22. aug 2026

Ja by som sa zial rozviedla. Toto by bolo totalne cez čiaru a zatiahol teba aj deti do jeho sraciek, ktoré vznikli lebo si sám nevedel dať stopku a kvôli jeho egu…. Sama píšeš že máš výplatu OK, tak by som sa hlavne starala o seba a deti

anonym_14a249
22. aug 2026

Alebo ako tu uz bolo spomenute manzel von za pracou a splacat to.Lebo ak nemate vyssie prijmy to inak nedate aj ked ty si zacala chodit do prace.
My tiez mame povinne vydaje 2000eur,mimo stravy a ostatnych veci ale tiez nemame 1000eur vyplaty.
Bud dom predat,alebo proste muz von a splacat.Nic ine ti nepomoze,alebo rozvod a aj tak by ste dom museli predat a ist do podnajmu.
Rad si tu dostala vela,teraz je na Vas dvoch co si z toho zoberiete alebo zoberies.

aurora33
22. aug 2026

@anonym_autor ešte napis, o čo sa staral počas MD/RD, keď ste neboli ani len na dovolenke, dom je nedokončený a oblečenie jedlo, škôlku si platila ty? On sa staral asi len o svoju rit. Ešte ani auto nemáš. Boze, si neskutočne chúďatko, žena.

lienka.7
22. aug 2026

@anonym_autor keďže píšeš, že ho ľúbiš, tak potom nič. Za mna by toto bol koniec. Lebo celú rodinu, vrátane teba zatiahol do takých stačilo ze az. 40tis. v žiadnom pripade nie je ze nič, ako tu niektoré píšu. Vsak vy nemáte ani na splátku 800€. Žiadnu hypo by som nenavysovala, pán pekne robiť do zahraničia a splácať co sa da. A v živote už by som mu co sa tyka financií neverila.
A najmä, v pondelok smer pravnik a poradiť sa, ako z tohoto sa dá vyjsť co najlepšie pre teba. Teda zrušiť BSM a on uzná dlhý iba za svoje. A najmä konaj keď este co to môžeš. Lebo keď sa začne mas smolu.

katkati
22. aug 2026

Miluješ nezodpovedného darebáka. Niekoľko rokov si ty a tvoje detí nebudete môcť kvôli jeho nezodpovednosti skoro nič dovoliť. Ale keď si myslíš, že láska hory prenáša, tak vám nič iné neostáva, len žiť veľmi skromne, neutracať a splácať. Ja by som na človeka, ktorý má rodinu, naberie si pôžičky a nesplaca, nervy nemala.

anonym_edd3a2
22. aug 2026
@anonym_3d7996

@anonym_edd3a2 s časti máš pravdu, ale iba s časti. Kebyže ťahajú za jeden koniec povrazu. Suma až taká hrozná, ale stále je tu to ALE.
On jej a spoločným deťom dlhodobo zámerne klamal, zavádzal ich. Ona sa v ňom hlboko sklamala. Zatajil jej a to zámerne skutočnosti keď vstupovali do manželstva. Kebyže nie sú manželia tak sa jej ten dlh netýka.
Som si istá že keby ten chruňo bol povedal pred svadbou že je zadlžený v babke a nebankovkách za jej chrbtom tak sa za neho nevydáva. Zámerne a vopred premysleným spôsobom juj zatiahla do svojich sračiek.
Podnikala som, mali sme sro s kamošom, ale keď nefungovalo tak sme ten projekt pustili. Predali všetko so skladovými zásobami aj autami. Nový majiteľ síce ešte asi dva roky, dokonca sa presťahovali do menších priestorov ale tam to mali ešte horšie.
K tomu si treba brat na ohľad, že majú zlú strechu, možno teraz je sucho ale čoskoro môže zatekať a tvoriť pleseň. Keby bol makal v zahraničí, už mohli mať tú strechu hotovú.
Kým to všetko splatia tak ešte možno nepôjdu na dovolenku s deťmi ďalších 5-10rokov? Budú sa musieť obmedzovať. Čo keď práve kvôli tomu nemôže dovoliť platiť krúžky,šport nadanému dieťaťu?
Ale nech ide všetko bokom, deti,bývanie, oddych, len aby dodržala sľub, ktorý kvôli jeho klamstvu aj tam nie je platný

@anonym_3d7996
Stále sa tu riešia nepodstatné veci, ako napríklad strecha na dome. My sme na ňu na rok natiahli kryciu plachtu, kúpeľňa bola predpotopná, ešte z roku 1950, BMW sme vymenili za starý Tiguan, krúžky a dovolenky sa nekonali.
Každé dieťa dostalo ako kompenzáciu za tie skromné roky 200-tisíc na hypotéku.
Ako hovorí môj právnik, každý dobrý podnikateľ musí aspoň raz skrachovať, aby si potom dával väčší pozor.

f333
22. aug 2026

@anonym_autor Takze sa na vec treba pozriet realnym pohladom a na zaklade tebe tebou zverejnenych faktov.
Takze si zila na kopke s ´partnerom´ s ktorym ste splodili dve deti mimo manzelstva. V tejdobe podnikal a narobil dlhy . Teraz je otazkou, kolko z tych dlhov narobil od uzatvorenia vasho manzelstva, ktore ste neskor uzatvorili.
To je dost podstatny fakt.
Takze podla platnej legislativy na sk tie dlhy,ktore ma terajsi manzel ak boli urobene pred uzatvorenim manzelstva, sul en jeho dlhmi pravne. Samozrejme,ze sa to dotyka terazaja teba nepriamo a priamo tym,ze vam to splacanie / dufam,ze to nenecha manzel dojist k exekucii/ vam znizije zivitnu uroven a budtete zit na hanici chdoby. Prdpokaldma,ze ty nema snad standartny prijem.Inak by si uz bola u advokata a vec riesila pragmaticky.
.Ak ste uzatvoril manzelstvo vznikom BSM,tak aj ty splacas vastne jeho dlhy ,kedze mate splocne hospodarenie a BSM. A ak by prislo k exekucii,tak najskor sa bude uspokojovat narok z jeho majetku,ale ak ten nebude stacit, tak aj z casti tvojho BSM. Teraz je otazkou vlastnictvo toho domu. Mate ho ako BSM alebo ako podielovi podielnici pred uzatvornim BSM? Toje tiez dolezita otazka.

Kked nechame bokom moralnu strnku veci/ked idem s nieym zit na kopke a hlavne plodit deti,tak si zistim, o om aspon zakldne info. A medzi tie patria aj finacna siuacia.a viem,ze milenec nema povinnos tma vyzivovat. kedze podnikal pred sobasm,tak si mala a trvat na notarkej zapisnici kv pri sobasi, , cize nevznikomBSM v cas uzatvorenia manzelstva. Tak by si abola vyhla aspo pravnej a verim ze aj faktickej stranke evci platenia dhov z tvojej casti majetku/imanie/ ,kedze BSM by ste nemali. A ak by si zistila,kolko onmoze dat dosplocneho hospodarenie a kolko ty. Anie s aspoliehat,ze milenec ma s detmi uzivi.
Vvoj podiel viny ma aj ty ,co s atyka tvojej lahkovaznosti , spoliehat sa,ze milenec teba aj deti uzivi. .
Podnikanie je vzdy rizikovy faktor a nie vzdy anie kazdy ho ustoji . Su rozne vplyvy,ktor e vplyvaju na to,ci bude podnikanie uspesne. Takze nemala si sa spoliehat na to,ze ta milenec vyzivuje .pretoze on vtedy nemal tu povinnost. Mal len povinnost vyzivovaciu k vasim detom a k tebe len prispevok nevydatej matke svojho diietata , suvisiace s porodom ./porodnmi. takze si mala trvat na vyzivnom na deti a to formalne pre istotu az do sobasa.
Aked si uz isla do sobasa snim,mala si trvat na tej notarskej zapisnici
Takze teraz samusi rozhodnut,ako dalej.

Trba risit prkticku strnkuveci anie to,ze cita oklamal. TO je tie zotazkou ,ci oklamla,ci ty si nechcela vidiet.
Treba poziadat o zrusenie BSM na zaklade podnikania/ak este podnika a tiez v suvislosit s rizikom dlhov,ktore budu narastat.
A v takychto pripadoch ssa aj trba formalnerozviest/aj ked budete t zit spolu nadlaaj/ ale tu je problem,ze ak by prislo k exekucii,tak tvoj majetok ak exekutor zahrnie do supisu, budes musie vynahat vylucovacou zalobou.
Takze ak arozvediete, tak ale dlhy co mal pocas manzelstva ta neminu tak ci tak.Aleneprbudnu dalsie. Ale ak ic hnarobil pred manzelstvom, tak uz nebudes so svojhomajetku v moznej exekucii postihovana.. Ak mate BSM je to zle.a ak tej dom mate ako BSM este horsie. Ak mate podelove spoluvastnictvo,tak mozes zachranit svoj podiel.
Takze zhornutie,oba ja ste kazdy sovjim sposbom vinni danou situaciou a ta sa da znenit len tym,ze nadobudnete finacie , ci rozvodom.Ale ja tam ak mate BSM adlhy vnom, tak s aichnezbavis len tak.
je jasne,ze budetete zit v chdobe . Podla toho,aky mas plat aky ma plat manzel. .
Vies, 6 rokov bez prace na rodicovskej davke si nemoze dovoilit casto ani lepsie zarabajuca matka ci rodina. Nie tak,co sa spolieha na ´partnera´,ze ju bude zivit z podnikania.

sisamisaaa
22. aug 2026
@anonym_autor

@sisamisaaa začal podnikať a je nemožné mať prehľad o tom čo prichádza a odchádza, je toto veeeeeľa a vo výsledku to vie iba on a jeho účtovníčka. Mali sme štandardne, dokonca nie tak vysoké náklady na život. Chodil do Práce, obrat mal dobrý, aj dobre nacenene. Myslím si však že si nejaké veci neustriehol a dal do firmy viac ako mal a nevrátilo sa mu to, pripadne sa proste zmenil trh a dopyt a stojí mu to skladom (nejaké stroje, materiál atd). V podstate nie je ako riešiť to ak nechcem, aby odišiel do zahraničia. Len za toto je splátka 800€, v žiadnej práci nezarobí toľko aby splácal toto a plus sme nejako žili. Budeme len naďalej živoriť

@anonym_autor ďakujem za vysvetlenie, ja v podstate netuším aký máte vzťah a ako sa moc snaží atd, či je tak nezodpovedný alebo proste niečo neustriehol a je ochotný to riešiť. Lebo ak by tam bola z jeho strany ochota, že prijíma zodpovednosť a zároveň si uvedomuje že situácia je vážna, netreba mu to stále oplieskavať o hlavu ale podporiť ho v tom aby to riešil.
800€ splátka na koľko rokov? Lebo popravde, to mi v dnešnej dobe nepríde až také šialené splácanie ak by to bolo na nejaký rok, ale ak na 5 rokov tak to už treba riešiť hoci aj zahraničím, jasné že popri materskej je to dosť ale stáva sa aj v lepších rodinách.
Ja sama mám skúsenosť, už je to možno 15rokov dozadu ale v tej dobe to bolo hrozne moc peňazí keď som zarábala 600€ v hrubom, vtedy priateľ to isté, akurát on šetril každý cent na bývanie a ja som sa bez jeho vedomia zadĺžila na 750€. Vtedy sme mali ešte zvlášť financie, neboli sme manželmi. V tej dobe pre nás strašne moc a ani som nevedela vysvetliť ako k tomu došlo. Vtedy boli také tie úverové karty (neviem či to ešte existuje), ja som mala prácu ktorá ma extrémne nebavila, zohnať normálnu prácu bolo takmer nemožné a bola som tak zdeptaná zo života že som si každý deň bežala kúpiť nejakú lacnú drobnosť. Raz to bol rúž, raz lak na nechty, raz kvet, raz tieň na oči, proste z nákupov sa stalo také nejaké utešovanie až závislosť za pár mesiacov to bolo 750€ a nevedela som ako to idem splácať keďže sme žili z výplaty do výplaty.
Ja som sa k tomu postavila zodpovedne, neskutočne mi to bolo ľúto. kreditku som mu odovzdala s tým že to z toho čo on našetril vyplatil a ja som zmenila prácu, síce za menej platenú ale aspoň ma bavila a nepotrebovala som si nič kompenzovať. Jemu som po 25-30€ mesačne postupne svoj dlh splácala a neskôr to šlo do bývania. Nejakú dobu riešil financie iba on, kým som sa naučila s peniazmi narábať aspoň trošku zodpovednejšie. Držím palce!

sisamisaaa
22. aug 2026
@anonym_3d7996

@anonym_3d7996 To nie je úplne pravda, ak sa zadĺžil pred manželstvom, ona s jeho dlhmi nič nemá. Do BSM idú len veci získané počas manželstva. Jasné že jej to mal povedať. Ale možno to ani nevnímal ako dôležité keďže biznis mu vtedy šiel a bral to ako investíciu ktorú rýchlo splatí. Nie každý vie s peniazmi narábať a vidí všetky riziká. Nie je ani tak dôležité že a ako sa to stalo, ale to ako sa on k tomu teraz postaví. Ak je zodpovedný manžel a otec, sám príde na riešenie. A ona je na materskej, má sa venovať deťom a domácnosti. Áno dá sa dnes kadejako z domu brigádovať aj na diaľku, a ja som napríklad človek ktorý stále niečo vymýšľa, tvorí, predáva, skúša, ale my nevieme aké sú deti, koľko má energie, či má tie možnosti atd.
Hovorím to preto že ťažko sa niečo rieši keď nie si v topánkach druhého človeka. Ja seba vnímam ako extrémne aktívneho človeka ale mala som tiež obdobie kedy by som nespravia NIČ. Skolabovala som pri prerábke domu a rok a pol som nebola schopná takmer nič navyše, zvládala som prácu za PC, turistiku a inak som odpadávala hocikde a hocikedy takže na nejaké ďalšie aktivity nebolo pomyslenie. Dnes kapacitu mám takže by som aj ja veci riešila ale netušíme kde je ona v tomto momente.

katica06
Autor odpoveď zmazal
sisamisaaa
22. aug 2026
@katica06
Odpoveď bola zmazaná

@katica06 myslela som to tak že ak by niekto chcel riešiť ju, tak nemá ako. Keby sa rozviedla, jej sa tie dlhy netýkajú. Dnes sa môže zbaliť a odísť k mame a keby sa predával dom, exekúcia ide len na jeho časť, nie na jej lebo úvery sú jeho.
Ale ako vravím, veľa by sa odvíjalo od toho ako by sa on k tomu postavil. Vravím len že stať sa môže. Ak by sa choval jak debil a ďalej zatajoval a nebol ochotný to nijak riešiť, rozvod a hotovo a idem od toho. Nech ma vyplatí z domu a idem po svojich. Ak si prizná svoju chybu a prestane zatĺkať a bude ochotný to riešiť a nájsť si prácu, brigádu atď, tak áno stalo sa, poučili sme sa a ideme ďalej.

anonym_edd3a2
22. aug 2026
@sisamisaaa

@katica06 myslela som to tak že ak by niekto chcel riešiť ju, tak nemá ako. Keby sa rozviedla, jej sa tie dlhy netýkajú. Dnes sa môže zbaliť a odísť k mame a keby sa predával dom, exekúcia ide len na jeho časť, nie na jej lebo úvery sú jeho.
Ale ako vravím, veľa by sa odvíjalo od toho ako by sa on k tomu postavil. Vravím len že stať sa môže. Ak by sa choval jak debil a ďalej zatajoval a nebol ochotný to nijak riešiť, rozvod a hotovo a idem od toho. Nech ma vyplatí z domu a idem po svojich. Ak si prizná svoju chybu a prestane zatĺkať a bude ochotný to riešiť a nájsť si prácu, brigádu atď, tak áno stalo sa, poučili sme sa a ideme ďalej.

@sisamisaaa
Strata času komentovať jednu sprostejšiu radu za druhou o sprostých 40 tisíc. Príde o dom a bude bývať u rodičov. Hlavne že jemu dokáže, aký je debil.
Namiesto toho, aby sa riešila jediná priorita – ako skonsolidovať dlhy –, bude radšej žiť ako samoživiteľka. Ste na smiech so svojou logikou.

sisamisaaa
22. aug 2026
@anonym_edd3a2

@sisamisaaa
Strata času komentovať jednu sprostejšiu radu za druhou o sprostých 40 tisíc. Príde o dom a bude bývať u rodičov. Hlavne že jemu dokáže, aký je debil.
Namiesto toho, aby sa riešila jediná priorita – ako skonsolidovať dlhy –, bude radšej žiť ako samoživiteľka. Ste na smiech so svojou logikou.

@anonym_edd3a2 Niekomu na smiech, inému ide o jeho život. Nič neskonsolidujú keď je v registri, stačí čítať s porozumením.

anonym_14a249
22. aug 2026
@anonym_edd3a2

@sisamisaaa

@anonym_edd3a2 nic neskoliduje,ved pise jasne,ze im aj hypo zamietli,ani uver nedostanu.Nam bezne banka predschvaluje uvery,bez prijmu.Staci vyplnit,zavolat a za par min 40tisic na ucte,zalezi od vysky pohybu za dane mesiace,taku vysku predschvalia.
Ale vtomto pripade to mozne nebude.