Manžel nechce, aby som išla do práce
Ahojte, rodičovská mi konci až budúci rok v lete ale zobrali mi obe deti do škôlky už od septembra a ja som mala v pláne vrátiť sa do práce. Manžel aj chce aby som šla ale na druhu stranu mi stále hovorí, že ešte mam čas, že deti budú určite stále choré a aj tak by som bola s nimi doma... A ja teraz vlastne neviem co robiť, je pravda že isto budú často chorý, to by som mohla byť na PCr keď som zároveň stále poberateľom rodičovskej? Ako by ste to riešili vy? O peniaze núdzu nemáme, teda samozrejme šetríme a navyše peniaze sa zídu ale nie je to bytostne nutné.
Možno mám aj obavu co povie okolie a rodina, že deti v škôlke, muž v práci a ja si "valam šunky"...
Jemine tento modry konik 😂 manzel ta podporuje aby si este rok bola na dovolenke, a zeny tu ta posielaju robit. Podla mna zavist 😂
Uvedom mi, se robit budes este 30 rokov, tak si uzi rok volna!!
Ja som mala mat 8mesiacov do ukoncenia rd volno pri detoch v skolke. Planovala som sa venovat sebe, zveladit domacnost, vyvarat 3 gurmanske jedla denne, vytvarat intinerary na tisic vyletov ... Proste taka ta tiptop gazdinka.
Bohuzial deti fakt boli furt chore, takze sama doma som bola z 8 mesiacov asi tak 13 dni a vyletov tiez moc nebolo 🤦 co nemusi byt vas pripad! Vo vysledku miesto tiptop gazdinky som bola zufala kopka. Po nastupe do prace sa to samozrejme cele len zhorsilo.
Uzi si to a nerobte tu z muza pohodlneho manipulatora!
@dkethe ja absolútne nezávidím, ale nezniesla by som aby mňa manžel nútil ostať doma. Keď naše deti ochorejú manžel ma vie na sto percent zastúpiť, čiže OČR neostali len na mňa, takže som sa nemusela báť, že ma kvôli tomu vyhodia z prace. Bežne chodí s deťmi on k lekárovi, zubárovi, na dentálnu hygienu, proste je rodič ako ja. Ja zase nemám rada takéto delenie, že žena musí ostať doma a muž príde z prace a ide oddychovať po práci, lebo Ved chudáčik robil. Čiže za mňa nie.
ostala by som bez debaty doma, obzvlast ak mas takuto pracu. ja som pri prvej dcere skrz skolkarske choroby bola doma do jej 4 rokov- zadarmo samozrejme a urcite to tak urobime aj teraz pri mladsej. na reci okolia ja kaslem, muz zarobi vysoko nadstandardne, ocr si on dovolit nemoze a u nas v korporate tiez je s castymi ocr problem. do dochodku pojdes mozno v 70, ak vobec na nejake dochodky stat bude mat €, cize sa narobis este dost. nevidim dovod sa ponahlat, ak vas € netlacia.
@aurora33 ale on ju nenuti byt doma, resp. nezakazal ist do prace.. On jej dal krasnu moznost ako udrzat rodinu vpohode.
Jasne, su aj zle pripady - muz zarobi malo, financna tiesen, stara sa vylucne o seba, a zenu chce doma zeby mal pivo v chladnicke. Nechce aby zena zarobila a nebodaj sa od neho stala nezavislou, sluzka by mu usla.
Toto nie je pripad tejto rodiny. Autorkin muz ich financne vie zabezpecit sam, a poobede sa venuje rodine. Ano, ak ona doobedu vsetko obriadi, poobede sa mozu venovat len prijemnym aktivitam.
Toto je sen, nic zle 😊
@dkethe
Inak, to tu je taký folklór na koňovi, že každý chlap, ktorý fasa zarobí je nejaký polopsychopat a žena je nútená byť doma a všetky, samozrejme, poukazujú na to, že žena má byť sebestačná, lebo čo keď ju ten chlap nechá a podobne. Ja poznám viacero mužov, ktorí zarábajú nadštandardne, sú to rodiny s troma-štyrmi deťmi, svoje manželky milujú, milujú svoje deti. Ženy nemusia chodiť do práce, ale niektoré chodia, na pár hodín iba, aby sa vedeli postarať o deti. Ženy majú od mužov pozriaďované účty na ich mená a kdejaké investičné účty pri prípad, že sa s chlapom čosi stane, tak mysleli na to, aby ženy neostali s holou r*ťou, lebo ja jasné, že ich príjem je malý. Tu na koňovi sa všetko až priveľmi hrotí a ženy si neskutočne vedia slovami ubližovať. Každá sme iná, každá máme iné okolnosti, podmienky, možnosti, ale tu sa na to väčšinou zabúda a všetky chcú napchať do svojho vzorca fungovania všetky ženy na koňovi, akoby nechápali, že veci fungujú aj inak.
@beata_k a to vieš ako že budú stále choré? Moja dcéra bola prvýkrát chorá až po 2 rokoch v škôlke.
autorka - išla by som do práce a v prípade ak by bývali často choré, potom by som zostala doma.
Inak nechápem takéto dohody - že všetko bude na tebe. On je tiež rodič. Tak ako otec má možnosť sa realizovať a napredovať v práci, tak isto aj matka by mala mať takú možnosť. Doma mať full service, nič nerobiť, no komu by to nevyhovovalo?Ale autorka, ak to tebe takto vyhovuje, tak zostaň teda ešte doma. Len aby si neprišla o prácu. Ponúknu ti aj o rok takéto miesto?
Mna zaujalo konštatovanie tvojho muza, ze "ty s nimi budes doma".
Autorka,
toto sekni od začiatku a je jedno, či teraz nastupis do práce alebo o rok / dva.
Tvoj manzel je rovnaký rodič ako ty a musí počítať s tým, že aj on keď bude treba, bude musieť byť na OCR, chodiť po lekároch, krúžkoch, myslieť na domácnosť...
Na toto si treba dávat bacha, lebo vela muzov si zo zien spravili slúzky a upratovacky a opatreovateľky a na vela zenach stále ostávajú deti - lekári, ocr, dovolenky, vybavovačky.... Ženy padajú na hubu, prichádzajú o prácu, majú slabo platené pozície...
Nedovol to!
Muz je uplne plnohodnotny rodic ako si ty.
Cielom nemá byť "robit x rokov" ale robit niečo, čo ťa naplna, baví, kde slusne zarobís, kam sa tešís...
Ahoj, mozem napisat za seba, mladsi syn mal 3 roky na konci aprila. Do skolky mi ho zobrali az od sept., tak som ostala doma, ved aj leto bolo treba " zabezpecit" dvom detom. Po lete som nenastupila hned do prace, mensi siel prvy krat do skolky, starsi siel do prvej triedy... ten "teror" co nastal v sept. doma mi stacil bohate a ja som bola rada, ze som nenastupila do prace ihned. Zacala som v praci od januara ...takze som bola 7 mesiacov doma nad ramec rodicovskej dovce a vobec nikomu to neprekazalo a nepocula som pol vycitky z nikoho strany.. sept. , okt. bol este ako tak, novem. uz zacali choroby a to bol jeden gulas do vianoc. V decembri som bola realne doma sama 3 dni... fuuuurt choroby doookola. Za mna to bola vyborna volba, napracujem sa az az.
A ano som len "zena" ...ale niesom ani sluzka ani upratovacka, manzel je plnohodnotny rodic a clen rodiny zapajajuci sa do chodu domacnosti... ale Ocr, lekarov a vybavovacky budem prednostne brat len ja...a to prave pre to, ze ma 3nasobny plat ako ja a o tento prijem nemienime prist...ako rodina... moja kariera este musi chvilocku pockat.. uz nie dlho a manzel ma plne podporuje vo vsetkom, ale proste este neni ten "cas" mame dve deti a potrebuju zazemie a rodinu ... 😘
Ďakujem za reakcie..
@kvetinka75 mňa z prace nevolajz naspäť, ešte do leta budúceho roku mam rodičovskú. Preto ani neviem ci by mali pre mňa miesto už teraz, musím to zistiť. Rovnako mam starú dovolenku ktorú som mala z čias keď som robila plus co nabiehala počas MD.
@zmrzlinka2021 takto asj ste ma zle pochopili,, o nepovedal ze nebude s nimi na OCR, lenže sú ešte malý a samozrejme viac chcú mamu.. Teraz tiež musel zostať doma s jedným dieťaťom kym som na bola u dr s druhým..
@dankabetka e muž je živnostník a je dosť príšer ak on ostane dlhodobejšie doma skrz takéto veci ako pn, ocr keďže ďalší ľudia sú prakticky závislý od toho aby tam bol aj on... Je to ptn veľmi náročné vymýšľať aby aj ostatní nemuseli byť kvôli mužovi doma. Ale to je už iná debata..
A celkovo som sem napislaa preto, že sama sa neviem rozhodnúť... Muž mi nezakazuje ísť do práce, a vlastne ja sama tiež neviem.. Doma som už veľa rokov tak mam trosku aj strach a rešpekt znovu nastúpiť do práce ale to je len zvyk buduci rok pôjdem tak ci tak do roboty. Peniaze sa zídu všetkým, a to ze nemáme finančnú tieseň neznamená, že peniaze navyše sa nezidu. Treba mať rezervu a keď by som mala v podstate 2príjmy tak by to bolo o inom (výplata +rd)...
Nie je to o tom ze by sa mi nechcelo do prace ako tu niektoré ženy poznamenali alebo ze môj muž chce aby som bola doma aby mal full servis.. Áno teraz ho v podstate ma ale však ekd som cely deň doma tak hádam nebudem chcieť aby on po práci niečo varil, upratoval, pral,....
@zmrzlinka2021 take krasne teoretizovanie bezdetnej! ked budes mat deti, tak nam napises, co z tebou vymenovane splnas... pretoze je sakra rozdiel pracovat ako bezdetna a s detmi, kde potrebujes pracu a pracovnu dobu sklbit s ocrkami, skolkami,druzinami,kruzkami...
aha, ja som si myslela, že ťa naháňajú do práce. TAk ak nemusíš a peniaze nie sú problémom, zostala by som doma, aspoň do konca roka. Uvidíš aká bude situácia a ak by deti nebývali choré, nastúpiť môžeš hocikedy
Ja by som počkala ako často budú deti choré a podľa toho sa potom zariadila 😊 mne našťastie bude končiť rodičovská v októbri a potom budem ešte čerpať dovolenku, takže tie prípadne choroby a nástup do škôlky budú pre mňa nemej stresujúce 😭 urobte s mužom tak aby to vám dvom vyhovovalo. Väčšina detí býva ozaj často chorá v škôlke, zdravé deti bez chorôb sú tam naozaj výnimky a aj vtedy sa stane, že na týždeň zatvoria škôlku, lebo chrípkové... 😂
@matkahelka potrebujeme to sklbit obaja s manzelom - neexistuje, ze manzel si teraz pomysli, ze vlastne vsetko necha na krku zene. Proste obaja sme plnohodnotni rodicia, ziadne take, ze ja tu budem jedina osoba zodpovedna za deti.
Ako zena nastupi do prace, obaja musia dat ruku k dielu.
@zmrzlinka2021 absolutne so všetkým suhlasim. Mne sa strašne nepáči toto delenie povinnosti. Obaja su predsa rovnakí rodičia tak sa majú aj rovnako podieľať na starostlivosti o deti. Keď tu citam diskusie tak tomu môjmu musím ruky nohy bozkávať aký je super ocino a manžel. A tu sa nestačím čudovať ako so sebou nechávajú ženy zametať.
@aurora33
Rovnako mam podobneho manzela ako ty.
Neviem si predstavit, ze mi niekto zaveli, ze mam ratat s tym a hentym... ako keby moja praca bola holubnik a jeho praca bola dolezitejsia.
Ja celkovo mam pocit, ze tu zeny na slovensku su niekedy tak - 100 rokov oproti zenam zo zapadnych krajin. Stale to myslenie takej "putky", ktorej kvoli vynoseniu dietat, porodu a dojceniu prischli deti a domacnost na cely zivot.
@zmrzlinka2021 tiež mi toto vadí. Akoby život ženy bol niečo menej ako muža. Nemá nárok na poriadnu prácu, záujmy, oddych, len deti a rodina.
@kvetinka75
No proste sme par rokov za opicami...
@zmrzlinka2021
@kvetinka75 pracujem v oblasti, kde za mnou často chodia rodičia s deťmi. 90percent je to matka a ak náhodou príde otec a opýtam sa na niečo ohľadom dieťaťa, vždy dostanem odpoved: to sa opýtajte manželky, ja sa o takéto veci nezaujimam. Normalne som v šoku vtedy.
Vies, ono to mpze dopadnut aj tak, ze deti chore nikdy nebudes mat, ty vyplnis cas tym, ze poriadis, navaris, urobis nieco pre seba a poobede uz bude vsetko tip top. Muz pride z roboty, nemusis sa o nic starat. Takto si za rok zvykne a potom, ked nastupis do roboty, nedajboze full time, uz nebude tak poriadene, navarene, on bude musiset prilozit ruku k dielu a zacne somrat, ze akoze, ze uz TY nestihast. Nie, ja by som na tvojom mieste isla na part time, zacala 1-2 mesiace potom, ako zacnu deti so skolkou. A pomalicky zapriahnes aj muza. Nech si zvyka, ze aj on bude musiet nieco robit. Nesnaz sa robit zo seba robotu a dokazovat niekomu, ze vsetko zvladas.
@zmrzlinka2021 velmi sa mylis. O deti a domacnost sa aj v zapadnych krajinach stara väcsinou zena matka.
@yanni tiež mi toto napadlo. Aby nešla sama proti sebe. Mne to ale pripadá tak, že jej muž sa už teraz k ničomu nemá. Len práca a potom oddych. Všetko ostatné je na nej.
Veľa mužov je takých, založia si rodinu a potom na ňu ,,kašlú,,. len prácu považujú za potrebnú a všetko ostatné nechajú na ženu. Môj muž tiež od začiatku chodieval s dcérou aj k lekárke keď ja som nemohla. Tak isto krúžky, zobrať do školy, zo školy. Išiel ten , kto mohol.
U nás doma to bol minulý rok prvý u syna v škôlke a 3 dni v škôlke, 1,5 týždňa doma. Pred škôlkou chorý nebýval. V máji mu doktorka dala antibiotiká, že v máji už nemôže byť chorý. 1* v živote ich mal. Dojedol ich a znova chorý. Áno sú deti čo nebývajú choré, ja som tiež dúfala, že nebude, podporila som imunitu.... Aj tak 2* do mesiaca chorý. Takže 1 rok v škôlke 18 krát chorý, keby nie som doma s bábätkom, tak neviem 🤷🤷 bodaj by to nebol Váš prípad, ale vážne sú aj takéto choré deti. A nie v každej škôlke tolerujú kaslajuce deti...
@zmrzlinka2021 nie vsetci manzelia pracuju na zmeny za pasom za 1000€/brutto .su chlapi vo vysokych mng poziciach, kde jednoducho OCR nie je pripustne. a tiez su chlapi, ktori chodia ci uz na tyzdnovky, alebo aj na dlhsie pracovne z domu. a tiez su chlapi (ako ten moj), ktori su jedinymi konatelmi vo vlastnych firmach, zabezpecuju vo firme od A po Z vsetko a zivia tym dalsich 15 rodin.NIE VZDY MOZE ZENA S MUZOVOU POMOCOU RATAT. dokazes toto pochopit? ci chlap zmeni skvelo platenu pracu len preto, aby sa mohli so zenou striedat na ocr a aby zena namiesto 1000€ zarobila 1200€? ach jaaj, ty zijes v akejsi pracudesnej bubline.
@matkahelka no vidíš a zase je to len o chlapovi. Prečo by nemohol chlap zmeniť prácu a žena si bude budovať kariéru?. Tiež si môže aj žena nájsť takú prácu, kde bude vo vedúcej pozícii, nebude si môcť zobrať hocikedy voľno a zarobí toľko, koľko muž. Keď si raz chce niekto založiť rodinu, tak musí rátať aj s tým, že keď prídu deti, tak sa tomu sem-tam aj prispôsobí a nie že žena všetko odsunie na vedľajšiu kolaj a chlap sa bude realizovať. Po 20 rokoch si muž vybuduje kariéru, nájde si milenku a žena sa bude s nízkym platom pretlkavať s deťmi. A keď je chlap v takej dobrej pracovnej pozícii, tak má asi aj plat dobrý a môže sem-tam zaplatiť aj stráženie tých detí a manželka môže byť v práci. Nemusí sa všetko iba jemu prispôsobovať a žena šúchať nohami.
Ale u nás sa to nejako z automatizovalo, že žene sa všetko hodí na hlavu a chudák chlap veď ten rodinu zabezpečuje
@matkahelka
No lenze ja nehovorim o pomoci. Pomoct s dietatom ti mozem ja, ale nie vlastny rodic. Ty komu pomahas s detmi? Ides po dieta na kruzok a povies niekomu "idem manzelovi pomoct zobrat dieta z kruzku"?
Ako ma zena niečo dosiahnuť v praci, realizovat sa, vediet zarobit, ked ma zastavat aj rolu otca a muza v rodine a vlastne vsetko je na jej pleciach a ocakava sa, ze to bude ona, kto bude sa točiť nonstop okolo dietata? Cize vlastne bude "jednorodic".
Ak pan manzel tazky karierista nema cas, nech sa pacii, nech plati pani do domacnosti na komplet upratovanie a prilezitostnu opatrovatelku.

@qwert87 ale ona nepuse dokedy a ze je to len docasne..ona pise o naveate do prace ..takze ja neviem o com ty rozpravas 🤔