Manžel nechce, aby som išla do práce
Ahojte, rodičovská mi konci až budúci rok v lete ale zobrali mi obe deti do škôlky už od septembra a ja som mala v pláne vrátiť sa do práce. Manžel aj chce aby som šla ale na druhu stranu mi stále hovorí, že ešte mam čas, že deti budú určite stále choré a aj tak by som bola s nimi doma... A ja teraz vlastne neviem co robiť, je pravda že isto budú často chorý, to by som mohla byť na PCr keď som zároveň stále poberateľom rodičovskej? Ako by ste to riešili vy? O peniaze núdzu nemáme, teda samozrejme šetríme a navyše peniaze sa zídu ale nie je to bytostne nutné.
Možno mám aj obavu co povie okolie a rodina, že deti v škôlke, muž v práci a ja si "valam šunky"...
@kvetinka75 kolko zien poznas, ktore chodia do AT ci DE na tyzdnovky ci na x tyzdnove turnusy? ja ziadnu. nie vsetci chlapi chcu, aby im po dome behali cudzie zeny a uz vobec nie, aby sa im starali o deti (napr.aj ten moj). neviem, v akom prostredi sa pohybujes ty, ale v tom mojom si fakt neviem predstavit, aby chlapi, kt. donesu domov mesacne 3-4k teraz odisli z prace a cakali roky, kym zena po rodicakoch zacne karierne rast a bude tolko zarabat. a mimochodom, v ktorej galaxii zdravotna sestra, predavacka, bezna korporatna zamestnankyna, veduca posty, tolko zarobi?
Ja by som tiež pár mesiacov počkala. Venovala by som sa trošku sebe, svojim koníčkom. Ak by nebývali choré, tak by som skúsila nastúpiť napr. od januára. Tiež nemám rada zahalanie, ale pár mesiacov pre seba by som možno prijala 😉
@matkahelka tak ja poznám pár žien ktoré pracujú v zahraničí a muži sú doma. Chodia do AT ako zdravotné sestry. Ale to sú špecifické profesie. Muži pracujú doma a keď sú samy s deťmi, tak sa o deti postarajú, príp. si niekoho zabezpečia, kto im deti vyzdvihne zo školy. Autorka nepíše že by až toľko zarábal. A zase ja nemám v okolí žiadneho muža, ktorý by toľko zarábal. Skôr niektoré ženy zarábajú viac ako ich muži a to pracujú v mieste svojho bydliska. Nedochádzajú nikam za prácou. Takže ak žena chce, môže si nájsť takú prácu, že bude finančne rovnocenná mužovi a nemusí byť všetko iba na nej. A zase píšeš nie každý muž chce...zase je to len o chlapovi, chlap chce, chlap nechce ale čo chce žena.......
Nesuhladim s nazorom, ze ist do roboty kvoli tomu, aby si zvykal sa zapajt do chodu domacnosti. Na to je komunikácia. A hadam normalny chlap chape rozdirl medzi tym, ked je zena doma a v praci. Na tvojom mieste by som ostala doma a investovala cas do vzdelavania, kurzov, nikdy nevies, co sa ti moze v buducnosti hodiz, alebo len samovzdelavanie jazykov...
@zmrzlinka2021 ideme sa tu tahat za slova? myslim, ze ak citas s porozumenim, doslo ti, co som MUZOVOV POMOCOU myslela. rovnako plati, co som pisala vyssie, su bezne zenske pracovne pozicie, kde mozes akokolvek karierne rast a nebudes zarabat ani polovicu mozovho platu. a sorry, ale fakt nemam rada, ak zena ako ty- teda nematka ide rozdavat rady a rozumy zenam s detmi. sorry,ale vyznieva to proste komicky, lebo je to len teoretizovanie.
@matkahelka Asi si si ma pomylila s niekym inym, ked pises "nematka".
@zmrzlinka2021 a s kym som si ta pomylila? pred par tyzdnami si sama v diskusii priznala, ze ZATIAL deti nemate. za 3 tyzdne si prisla k dvom skolkarom?
@kvetinka75 reagovala som na koment, ze dobre zarabajuci chlap si zabezpeci pani na strazenie deti. nie kazdy chlap (a nie kazda zena) je ok s tym, aby sa mu o chore dieta starala cudzia zena. ak zena nadstandardne zarobi, tak zrejme nie je ucitelka, predavacka, zdravotna sestra, veduca posty a x dalsich beznych zenskych povolani. ci teraz v 35 po 2 RD vsetky zeny hufne zanechaju svoje povolanie a pojdu studovat pravo/IT len preto, aby isli karierne rast a v 55 sa ich plat priblizil platu chlapa. taku mas predstavu? ja zijem v KE, striedavo sme na orave, kde mame chalupu. to su 2 oblasti SVK, kde uplne bezne chlapi chodia na turnusy pracovne do ciech, rakuska, nemecka. v rodine mame vsetkych muzov, ktori su "karieristi",moj muz ma firmu, zamestnava 15 ludi, jeden moj svagor je pravnik a posobi v bruseli, druhy svagor je IT v nemeckom korporate na vysokej mng pozicii. aj ja, aj obe zeny mojich svagrov sme VS vzdelane, nerobime kariery, pretoze sa to pri pracach nasich muzov proste neda. ano, mohli by sme si dupkat nozickami ako to radia zeny na MK a docielili by sme okrem rozpadu funkcnych rodin co? jaaj, nic.
@matkahelka lenže toto záleží aj na žene. Ak to žene nevadí, nech tak žije. Ak to žene vadí, tak to treba riešiť a nie aby len muž bol spokojný. Žena, ktorá sa potrebuje realizovať, tak asi s týmto spokojná nebude a ten vzťah krachne tak, či tak. Koľko žien sa tu sťažuje, že im muži nepomáhajú, len práca a potom koníčky alebo sú nonstop v práci a žena je stále sama. Ak by im to vyhovovalo, tak asi by sa nesťažovali . Chlap spokojný sám so sebou a kde je žena?
Trosku sa tu zvrhla diskusia trochu iným smerom... My rozhodne nepotrebujeme žiadnu paniu na stráženie detí ani na upratovanie...
@kvetinka75 zena, ktora sa potrebuje realizovat? predavacka, kucharka, ucitelka v skole/skolke, zdravotna sestra, postova dorucovatelka, pracovnicka na urade, atd. sa potrebuje realizovat? to su na SVK najrozsirenejsie zenske povolania (a aj na koni). nie, vacsina zien tu nevypisuje preto, ze sa potrebuju REALIZOVAT, ale preto, ze maju doma neschopaka, ktory ani poriadne nezarobi, ani sa nedokaze venovat detom, ani neovlada/nechce ovladat bezne domace prace. a to nie je problem otca, ze je karierista. to je problem zeny, ze si s takym chlapom zalozila rodinu. som s druhou dcerou aktualne na RD a teda mam celkom cas aj na MK a teda, nepostrehla som v poslednom roku ziadnu diskusiu, ze chlap neumozni zene karierne rast. ale su tu uplne bezne diskusie, ze chlap si o 16.00 po praci sadne k TV, ci mobilu, alebo ze nechce ani okupat deti, ci venovat sa im. a uz toboz nie upratat, ci navarit. to s karierou muza predsa nijako nesuvisi. to je o jeho povahe a o tom, ze mu to zena hned v zaciatkoch odtolerovala.
@zmrzlinka2021 chcela by som vedieť, čo by si robila, keby manžel bol podnikateľ, zarábal 3 x toľko čo ty, výpadok v práci by znamenal nielen nulový príjem pre neho, ale aj ohrozenie príjmu od neho závislých zamestnancov, nedodržanie závazneho termínu, či stratu zákazky, či obchodného partnera. Ale hlavne, že doma sa ide na 50-50 a žena môže ísť do roboty za 3 tisícky, nevadí, že prídu povedzme z dlhodobého hľadiska o desatisice.
Je úplne logické, že takéto veci sa prispôsobujú situácii v rodine. Nie je to nič slovenské, funguje to tak všade, kde majú partneri aspoň trochu nejaké ekonomické zmýšľanie
@matkahelka tak myslím, že taká, ktorej muž pomáha kariérne rast nepotrebuje zakladať diskusiu.
@sisaka nenamahaj sa, tu poniektorym aj keby si nakreslila, tak nepochopia. chlap musi participovat 50% bez ohladu na to, ci zarobi 4x tolko ako zena, bez ohladu na to, ci je 1000km daleko od rodiny. proste musi a hotovo. a zmrzlina sa rada takto odusevnene vyjadruje ako nerodic k rodicovskym temam, i ked ju viacero zien vo viacerych diskusiach upozornovalo, ze jej rady su irelevantne a cista teoria. pretoze vsetci dobre vieme, ze fungovanie rodiny bez deti a s detmi - obzvlast v chulostivom soplovom skolkarskom veku - je diametralne odlisne.
@matkahelka
Co?
Asi fakt omyl, ale v poho 😉
Nič takéto neevidujem, a už vôbec nie, ze moje dieta je skolkarka.
@aurora33 presne tak
@danica2711 moji ako skolkari nebyvali chori… nie je to pravidlo.
@sisaka
Ak by manzel zarabal 3x viac, tak máme upratovacku a opatrovatelku. To ze ty ako zena chodis do prace, tiez makas v nej, tiez mas zodpovednost, ale tymm, ze mas mensi prijem, predsa automaticky ti nepriraduje aj celu domacnost a deti.
U nas zarabam podstatne viac a neviem si predstavit, robit zo svojho manzela sluhu a opatrovatela deti, lebo zaraba menej a moja kariera je the best. Sme proste rodina, jeden tim, domacnost a dieta je spolocne a jeho praca, jeho realizacia je pre mna tiez podstatna, lebo chcem, aby bol spokojny a robil to, co ho naplna. A zaroven som povinna aj ja fungovat v rodine, pri dietati, v domacnosti. Co mu mam teraz povedat "a serem ti na dieta, ja tu zarabam"?
@matkahelka Lenze ak ti to vyhovuje, je to OK. Ja som nestudovala preto, aby som bola "druha v rade". Nie som menejcenna len preto ze som zena. Tak ako som sa ja musela prisposobit danej situacii, narodeniu dietata, novym povinnostiam, tak to musel spravit aj muz.
A kazda praca je dolezita a hlavne prinosna, aj ta sestricka, ci ucitelka, co dostanu mozno 1200 v cistom (comu sa ty vysmievas) ma svoj zmysel, a podstatu, aj v samotnej spolocnosti, aj v realizacii zeny.
Ak niekto ma job, ze nevie vykryt svoju zodpovednost v rodine, nech hlada ine alternativy, ale nech si nerobi sluhu z partnera, ak ten partner to vyslovne nechce.
@aurora33 že radšej oželiete niekoľko tisíc eur, ako by mal rodič, ktorý menej zarába ostať s dieťaťom doma? Neviem, čo na to povedať, s manželom myslíme ekonomicky, takže keď boli deti malé a on bol doma, tak sa staral o choré dieťa on a ja som mohla isť kľudne do práce a naopak a ak sme robili obidvaja, tak som ostala doma ja, pretože ja som prišla za jeden deň len o pár stovák a muž by prišiel aj o pár tisíc … tak každý to mame nastavené asi inak, niekto ide aj cez mŕtvoly, aj na úkor príjmu 50-50…
@zmrzlinka2021 ach, kde som sa z prace ucitelky, ci sestricky, ci akejkolvek inej vysmievala? nikde! pouzila som to ako priklady z mojho okolia, pretoze som obklopena zenami, ktore nie su vo vysokych riadiacich funkciach, ale zastavaju bezne pracovne pozicie za malo € v porovnani s prijmom chlapa. je uplne logicke, ze na ocr pojde zena z 1000€ prijmom a nie chlap na vysokej riadiacej funkcii s 3000€ prijmom alebo chlap pracujuci kdesi v zahranici. aj ja som studovala, narocny technicky smer a ako slobodna som mala naslapnute na slusnu karieru a zarabala som dvojnasobok toho, co moj muz. nastupom na moju prvu matersku a RD moj muz zalozil so svokrom firmu a odchodom svokra z firmy sa stal moj muz pracovne velmi vytazeny a vlastne "nenahraditelny", takze od neho participaciu 50:50 v domacnosti necakam, pretoze je nerealna. ja som normalne v korporate pracovala, aj po RD budem (?), ale moje karierne ambicie budu realizovatelne, ked ma deti uz nebudu potrebovat.
@aurora33 tvoj manzel si vie. a dokazes pochopit, ze su manzelia, ktori si NEVEDIA? ach jaaj zeny... preco mate pocit, ze ten vas model fungovania je spravny?
@matkahelka vsak v pohode, keď sa nedá tak sa nedá. Nám sa našťastie dalo a dá.
Ja by som nastupila do prace, ak by som to chcela a dalej neriesila..problemy ako choroby deti budes riesit aktualne..očr existuje. Je jasne, ze na ocr ostava ten, kto zarobi menej, niekedy je prijem rovnaky a aj vacsi za dany mesiac, kedy ju cerpas, je to velka pomoc pre matky malych deti, takze nestratis vela financne pri chorobach..
Ak by sa to ale naozaj nedalo, stale mas moznost za vratit na rodicovsku..takze tvoje rozhodnutie by nebolo nezvratne..zavisi uz len od teba, ci do prace chceš..neriadila by som sa okolim.vobec
@matkahelka Chapem ta, ale to je rozhodnutie tovje a manzelove a podstatne je, ze vam to obom vyhovuje.
Su vsak zeny, ktorym to nevyhovuje. Ja osm ti tu ukazala opacny pripad v mojej rodine. Proste ked moj muz nemoze, idem na OCR ja. U nas neplati model "ja si robim karieru a ty ma zastupujes aj v rodine".
Chapem, ze ty si s tym OK, ja napr. ak zena mam urcite aj pracovne ambicie, tak ako ich ma tvoj muz. Ale zarove mam aj rodinu, a proste tam sa nediskutuje, ked niečo treba spravit, idem to spravit, zariadit.
V tomto sa s muzom vieme zladit a sama vidis, ze tie modely fungovania su rozlicne. U nas tie peniaze nie su az take podstatne, a napriek tomu prichadzaju.
@matkahelka ved to je uplne jasne, ze ten kto ma zivitelsky plat, neostane na ocr..musi ostat ten s nizkym prijmom, ten ani tak vela netrati financne a postara sa o dieta..tiez nechapem co ma toto s rovnopravnostou..ved treba uvazovat pragmaticky a volit riesenia pre rodinu..nie iba pre seba..aj situa ia kedy zena vobec nepracuje pri muzovom velkom prijme je uplne ok,ak sa tak dohodnu..ak sa 100% stara o domacnost, deti, skola, kruzky..tak nemusi zakonite chodit do roboty len aby druhi boli spokojni..je to individualne v kazdej rodine
@matkahelka to nevysvetlis. .ja som sa tu raz tak pochytila a odvtedy takéto príspevky nekomentujem.Tiez mi bolo vytknute, že aj, keď prídem o 3 hodiny skôr z práce nemám byť ja ta, ktorá sa s dieťaťom učí, chodí na krúžky či vari a muž príde na hotové.Asi sme mali čakať naňho, aby sa dieťa učilo o 18 a muž spravil veceru.Nie každý chlap pracuje do 15 ...tu už aj žena, ktorá sa normálne stará o rodinu a napĺňa ju to je za uboziacku, ktorá raz skončí pod mostom, lebo chlap si určite nájde druhu a žena kvôli deťom pri ňom stagnovala, lebo si nevedela dupnúť
Ja mám v okoli dvojkarierove manželstva buď nastúpili opatrovateľky, babky, lebo nikto nechcel ustúpiť...väčšina žien radšej prijme menšiu výplatu, ale chce byť s deťmi, keď sa dá...
A živnostníci veď to je kapitola sama o sebe snáď nebude muž doma s každým soplom a prídu o príjem.Ale toto nie je nič nové tu na MK...tak ako sa každý dusuje ako to majú ženy v zahraničí ťažké Mám 3 kamarátky v IT, De, AT ani jedna nepracuje celý úväzok a nie sú nevzdelanie ani upratovačky, predavačky... škôlka bez poplatku, jedna je slobodná matka príspevky, výživné a majú kvalitný pekny zivot
@zmrzlinka2021 Nikde nepíšem, že mám na starosti celu domácnosť a deti, koli mojmu príjmu. Ale keď ide o rozhodovanie, kto spraví niečo v určitom čase, tak to robí v prvom rade ten, čo ma voľno, v druhom ten, ktorý si v danom momente môže urobiť volno a v poslednom rade ostava ekonomická výhoda/nevýhoda.
Ako si to vystihla, sme team, nie je podstatné, či ja pôjdem na OČR 3x za sebou, alebo nám naša práca umožní striedať sa, podstatné je, že sa o deti postaráme. MY sa postaráme, v živote by som ja, ani môj muž k chorému dieťaťu nezavolali opatrovateľku, vždy sme si to dokázali zariadiť. Ale my fungujeme ako team, je jedno kto to spraví, hlavne aby sa to spravilo. Za 25 rokov už napríklad vieme, kto k čomu viac inklinuje, kto má na čo kedy čas. Môj muž sa napriklad venuje synovmu hokeju na 80%, lebo si vie urobiť čas, ale keď nemôže, tak idem ja (a keď ani ja nie, tak mame dospelú dcéru, tak ak môže ide ona). Nebudem si predsa brať v práci dovolenku, lebo som ja na rade, keď muž je doma alebo si to vie zariadiť a môže ísť. Takisto poobede uvarim večeru ja, lebo som doma oveľa skôr ako muž a nečakam na neho do 7. večer, lebo ja som už varila včera, tak dnes musí on. Dnes je u nás sviatok, ja som v práci, muž je doma, ma na statosti domácnosť, varenie, upratanie, od začiatku roka som robila všetky sviatky, takže momentálne by mal byť nasratý a trvať na tom, aby som konečne ja bola na sviatok doma a starala sa o domácnosť, keby sme uvažovali ako ty.
Skratka sme team a je jedno, kto to spraví, jeden robí viac toho, druhy viac toho, raz jeden čosi obetuje, raz druhý…
Keď raz budeš mať dieťa sama zistíš, či sa ti nezmenia priority, či budeš mať to srdce nechať ho choré s opatrovateľkov, alebo nie.
Poznám aj takých aj takých rodičov, hlavne Nehovor hop, kým nepreskočiš.

@matkahelka moj manžel zarába 4krat viac ako ja, pričom ja tiež nezarábam najmenej, ale pokiaľ ide o naše deti, striedame sa. Preňho su totiž prvoradé.