Manžel nechce ísť k psychiatrovi a potrebuje to. Čo s ním?
Pekný podvečer,
Ja som životný kouč a vnímanm veci spirituálne plus som vyštudovala sociológiu. Mala som veľa hodín psychológie maturitu z nej tiež.
Rokmi manžel. Teraz má 36 rokov -zistila som, že žiaľ má pravdepodobne HPO zhubnu s nacistickými rysmi. Samozrejme keď zmienim návštevu partnerskej poradne, klinického psychológa a psychiatra tak odmieta zo zásady. Že on problém nemá a chorý nie je. Ale žiaľ Bohu je. A ja to vidim takto sa nespráva normálny človek ktorý je zdravý. Rokmi sa to zhoršuje. Dlhšie som si myslela, že má Anti sociálnu poruchu a narciiticku dokopy, ale čítala som rôzne publikácie svojho druhu. Zistujem, že skôr sa jedná o zhubne HPO ťažké +antisocialne rysy, s prvkami narcizmu. Plus explozivna porucha hnevu. Preto chcem aby navštívil psychiatra. Manžel aj toto berie z mojej strany ako neuctivy návrh a pohŕda ním.
Prosím vás ako sa skúsiť prinútiť manžela na liečenie? Inak by bol dobrý človek. Aj dieťa máme. Ale ja tiež mam svoje limity.
Nevládzem už niekedy. a viem, že manžel chudak potrebuje aj terapie aj liečbu. Rokmi zhoršené. Výročí ho malickost do nepricetna kričí nasáva vulgárne a pod.
Nadava krici som myslela, ide do súbojov pred ľuďmi tiež. Vôbec sa nehanbi. Má vtedy zatemnenie mysle. Minulé chytil pod krk taxikára, suseda. On to potom lutuje len je už neskoro. Ku mne ako sa správa nejdem riesit. Chcem manželstvo zachrániť. Viem že tu len psychiater pomôže. Pán boh už nie. To už som sa modlila. A nepomohlo.
@anonym_autor takyto clovek nikdy nebude suhlasit s liecbou, pretoze si to, ze je v nom problem a ze je naruseny neprizna a urazi sa na smrt. Dalsia vec je, ze liecit sa to neda, mozno trochu zmiernit terapiami, ale to by musel on chciet. Mam takeho brata. Zial zit sa s takym clovekom neda. Zavolaj na linku pomoci a skus si zistit ako bezpecne a potajomky odist, aby ti neublizil
Ako človek ktorý nieco vie o psychológii zrejme vieš že narcistom sa parova trapia neodporúča. Ani sedenia u psychológa. Človek ktorý robí to co opisujes nie je dobrý. Chlap s takýmito závaznými poruchami je nebezpečný ak na sebe nepracuje. A nie je dobrým partnerom. Ako človek ktorý studoval psychológiu určite vieš aj to že takémuto človeku čo pomoc odmieta nie je možné pomôcť. Zachrániť mozes dieta a seba. Nie manželstvo ani človeka ktorý sa necíti byť v neporiadku ani nič iné. Opisované poruchy a správanie sú devastujúce pre vývoj dieťaťa. Zaráža ma že sa opisujes ako niekto kto sa vyzná v problematike a máš s takouto osobou dieta. Takže vieš čo to s ním robí. Porucha osobnosti je nezvratný stav. Takže svoje vedomosti použi uzitocne. Pre pomoc sebe a dieťaťu. Terapie a porada s právnikom a podobne ako s toho von budú vhodné skôr pre teba
@anonym_autor Fuuuu, až sa mi hlava zatočila z toľkého diagnostikovania manžela. ..., že žiaľ má pravdepodobne HOP zhubnu s narcistickými rysmi..... No zrejme, ak by som na tvojom mieste, keďže si to vyštudovala videla, ako to pokračuje, zbalila by som seba a svoje dieťa, vzhľadom na ohrozenie vášho zdravia a odišla by som. On nech si žije ako chce, ak sa nechce liečiť, nech sa nelieči. Je svojprávny a dospelý. Ty sa musíš postarať o dieťa.
Prepáč ale ty si už zažila človeka s narcistickou poruchou? (Či už skrytý alebo grandiózny) ak áno tak by si nikdy nenapísala že ,,inak by bol dobrý človek"
@mamamoni oni sú chorí a nepriznávaju si to. To je choroba. Oni za to nemozu
@anonym_autor To nie je choroba, to je porucha osobnosti. Trvalá, nedá sa liečiť. Z tvojho dieťaťa životom s takýmto patologickým človekom bude zase len človek s poruchami osobnosti, ktorí bude ubližovať iným alebo ich obeť. Ako toto môže dopustiť jedna matka. Keď Ti nezáleží na svojom živote ok, ale ani na živote vlastného dieťaťa je fakt desivé.
Pozri si na youtube český dokument To všechno z lásky. Hádam sa Ti potom konečne otvoria oči.
@anonym_autor to nie je choroba. Porucha osobnosti je oveľa horsi problém ako bežná choroba študuješ psychológiu toto musíš predsa vedieť. Lutujes narušeného chlapa ? On si možno nie je vedomý svojej poruchy ale jeho konanie je vedomé. Toto predsa musíš vedieť čudujem sa že vieš o čo ide a že sa nebojis. Antisocialna porucha? Taký človek vyvoláva konflikty je agresívny potrebuje pozornosť provokuje je schopný si vypiť dať si drogy a zobrať do auta teba dieťa a je mu fuk čo bude hlavne že je adrenalín. Ak fakt pozorujes črty tejto poruchy a do toho narcizmus tak žiješ s veľmi nestabilnou osobou takéto vzťahy môžu skončiť fatálne. On chudák nie je. A liečbu budeš za chvilku potrebovať ty a dieťa.
@anonym_autor môžu za to....narcista svoju obeť manipuluje a zneužíva vedome. Vie čo robí, teší ho to, že ovláda a ničí nieči život. Má z toho pocit uspokojenia....a nieje to choroba, je to porucha posunutá osobnosť nikdy nedôjde k náprave, k precitnutiu. Proste je to predátor ....
@anonym_a7abd3 jasne, lebo chytit pod krk taxikara a suseda je bezna vec, a urcite to ma z toho ze ho manzelka pozoruje....
@anonym_eb9eec reci blbých kráv, ktoré majú muža pod papučou, a nezažili to, čo máš doma ty, si nevšímaj. Aj ja mám manžela ako ty, len my sme ďalej. On má už 44. A rokmi sa to zhoršovalo, presne tak, ako hovoríš. V 40tke sám na seba zavolal políciu, že chce ísť do väzenia, lebo mal taký amok, že nevedel, čo so sebou. Teraz sa to zopakovalo pred mesiacom. Je to hrozné. Všetko je zle, všetko je moja vina. Vie dobre klamať a zmanipuluje každého. Chodil 3 mesiace k paychologičke, čo mu veľmi pomáhalo. Ale prestal, a je to zas ako predtým. Máme 18 r a 7 r synov. A už som na liekoch z neho.
@anonym_autor môžu za to....narcista svoju obeť manipuluje a zneužíva vedome. Vie čo robí, teší ho to, že ovláda a ničí nieči život. Má z toho pocit uspokojenia....a nieje to choroba, je to porucha posunutá osobnosť nikdy nedôjde k náprave, k precitnutiu. Proste je to predátor ....
@mamamoni je to presne tak. Je to trápenie a psycho žiť s nimi
@anonym_eb9eec reci blbých kráv, ktoré majú muža pod papučou, a nezažili to, čo máš doma ty, si nevšímaj. Aj ja mám manžela ako ty, len my sme ďalej. On má už 44. A rokmi sa to zhoršovalo, presne tak, ako hovoríš. V 40tke sám na seba zavolal políciu, že chce ísť do väzenia, lebo mal taký amok, že nevedel, čo so sebou. Teraz sa to zopakovalo pred mesiacom. Je to hrozné. Všetko je zle, všetko je moja vina. Vie dobre klamať a zmanipuluje každého. Chodil 3 mesiace k paychologičke, čo mu veľmi pomáhalo. Ale prestal, a je to zas ako predtým. Máme 18 r a 7 r synov. A už som na liekoch z neho.
@ester177 Tak ostaň a počkaj ešte na rakovinu. A bude vymaľované.

Prepáč ale ty si už zažila človeka s narcistickou poruchou? (Či už skrytý alebo grandiózny) ak áno tak by si nikdy nenapísala že ,,inak by bol dobrý človek"