icon

Manžel nezvláda naše 4-ročné dieťa

2. feb 2023

Máme 4r synčeka.Manzel odmala ho rozmaznáva lebo prvorodeny a ešte k tomu chlapec.Vsetko mu kupoval na čo len malý prstom ukazal.Nedaval mu voľnosť,stále mu bol v pätách, všetko mu zakazoval.Maly je trocha hamblivý a nesmelý,sám sa dlho nezahrá.No aj skúša hranice čo môže,neposlúcha.Manzel to nezvláda.Ma blbé reči.Kedze chodím aj ja do práce,poobede varím,upratujem čo treba.Manzel sa hrá s malym.Stazuje sa že sa nevie zahrať sam,pri tom on ho tak naučil.Ked si sadnem a mám v ruke časopis alebo mobil,že čítam.Hned ma napomene,že máme malé bábätko o ktoré treba sa starať.Ze prečo čítam,prečo sa s ním nehram.Vecer malý chce aby ho uspal tato tak mu číta rozprávku,ľahne si prinho.Maly odbehuje z postele,vymýšľa,nechce sa mu spať.Manzel zas blbé reči čo ešte nespí,že on to už nedáva.Nech ho vymenim.Pri mne zaspí hneď.Mna malý viac poslúcha ako muža.Ja čo poviem to aj spraví,nastavila som mu pravidla.Pri mužovi si dovoľuje lebo on mu všetko dovolí.Ked niekam ideme ,malý sa ma drží za ruku.Muza nechce chytiť.Ked ideme na aute chce aby som ja sedela vedľa neho.Tata nechce.Manzel má z toho nervy a povie že malý ho vôbec neberie ako otca,že aby som mu povedala že kto je on a má ho poslúchať.Minulé povedal že neľúbi tata,ľúbi iba maminku.To bol oheň na streche.Manzel zas blbé reči,že či sa chcem rozviesť,keď neviem naučiť synčeka aby ľúbil aj jeho.

anjelicek26
2. feb 2023

Pozri tie blbe reci su presne to, co ty mas v hlave, ze sa ti nepaci na nom, on to povie nahlas... proste mudruje, komentuje... a celkovo - to, ze nieco ako mama robis lepsie neznamena, ze to otec robi zle. Robi to inak. Netolerovala by som, aby sa ma dieta drzalo ako kliest a odmietalo otca, velmi negativne emocie mi s toho idu. Keby odmietlo otcovu ruku, moju by som mu tiez nedala, ostali by sme stat tam dovtedy, kym by sa dieta umudrilo. To plati pri milione veci v kazdej jednej situacii mas drzat chrbat svojmu muzovi, protoze on je tvoj zivotny partner, musite sa podporovat a byt jednotny, nie hrat hru s dietatom - kto koho viac vycvici a kto "vyhra"... nic nevyhrate, len dieta bude totalne rozmaznane a to teda robite obaja...on si ho kupuje vecami, ty si ho kupujes ustupkami a svojou totalnou pozornostou ked ide o jeho "potreby"... Nie ste si prakticky nic dlzny, chyby robite obaja...

Zacni byt zasa zenou svojho muza, nielen matkou svojmu synovi. Vy musite spolupracovat. S muza hovori frustracia, riadna... a to dlho neustojite, ked na tom nezacnete pracovat...

ana_s
2. feb 2023

Manžel žiarli, že malého zvládate lepšie - respektíve, že malý vás rešpektuje viac. Preto si to kompenzuje tým, že si kupuje jeho pozornosť a je frustrovaný, keď malý uprednostní vás. Možno by sa stačilo s manželom len porozprávať, že je to jednoducho obdobie, chlapci väčšinou viac lipnú na mamách a dievčatá na otcoch. Z toho, čo píšete vidno, že manžel si k malému hľadá cestu, ale keď to nevyjde na prvý krát, vzdáva to. Skúste mu navrhnúť, nech vymyslí nejaký program alebo aktivitu, ktorá sa bude týkať len ich dvoch a samozrejme, nezabudnite mu pripomenúť, že je to len obdobie, ktoré prejde a nájdu si k sebe cestu. 🙂)

loliki
2. feb 2023

Asi je načase mať ďalšie dieťa. Prvé nebude také výnimočné a nebude ani také rozmaznávané.

bluka2
2. feb 2023

".Hned ma napomene,že máme malé bábätko o ktoré treba sa stara" on si myslí, že má bábätka 2 alebo prečo si takto dovoľuje?

bluka2
2. feb 2023

@loliki s tým mužom celkom odvážna rada 😁

loliki
2. feb 2023

@bluka2 Všetci to potrebujú. Rodičia si uvedomia aj niektoré chyby a iné dieťa- zas iné pravidlá. Veľa vecí sa zmení.

hariet
2. feb 2023

Tvoj manzel je dost nezrely, ako keby si mala dve deti doma. Poradit snad, len nech si precita nieco o vychove, ked uz sa nenecha inspirovat tebou.

bluka2
2. feb 2023

@loliki tak snáď máš pravdu a snáď tá zmena nebude k horšiemu

autor
2. feb 2023

@anjelicek26 Nemyslím si že by som malého rozmaznávala.Skor sa mi zdá že som až moc prísna naňho.Manzel ho rozmaznáva ale úplne.Vzdy keď zamrnci uteká hneď za ním,kupuje mu, všetko mu dáva do ruky atď.
@ana_s Muž nerád vymýšľa.To ja som tá čo vymýšľa programy a kedy kam ísť čo robiť.Jeho nič nenapadne samého.
@loliki Ďalšie dieťa neprichádza do úvahy.Mame veľa rokov.

miadi
2. feb 2023

Vase dieta mà viac rozum ako vy dvaja dokopi. Sorry . On vidi vie ku komu si co moze dovolit a vie aj ze mate konflikty a to ze lubi len mamu otca nelubi bolo len take manipulacne a hnet bola u vas zvada. Kde sa dvaja biju tam vyhrava treti. Tvoj muz nic nemeni ty nic nemienis zmenit ( preco aj Ved ty vsetko robis dobre) a tak je vsetko stale dookola ako to vyhovuje malemu. Pekne s vami mava obomi len ty vidis Iba to co muz robi “zle.” Nie ste jednotni vo vychove.

andreatytler
2. feb 2023

A co si urobila ked syn povedal ze nechce otca drzat za ruku, alebo nechce aby pri nom v aute sedel otec? Trvala si na povodnom plane, ze bude za ruku drzat otca, alebo si vyhovela synovi a zobrala ho za ruku? Ak to druhe, tak ho aj ty rozmaznavas.

andreatytler
2. feb 2023

Ale tie hlasky ze co sedis a ze mas syna naucit ako otca lubit... to je pekna haluz.
Co si mu na to povedala?

loliki
2. feb 2023

Netuším, koľko rokov máte, ale niektoré chyby sú typické vo vyššom veku rodičovstva. Ale chyby robí každý. Na prvom dieťati sa každý len učíme.
Pred 4 rokmi ste ešte boli mladí? 🙂

elenita
2. feb 2023

Ty si sem uz pisala viackrat, nie?

andreatytler
2. feb 2023

@elenita Ja si tiez pamatam diskusiu kde chlapcek vymyslal ked mal spat s otcom a otec to nezvladal.

hipuska
3. feb 2023

@anjelicek26 z časti súhlasím, z časti nie. Podmieňovať si lásku niečím - tomu sa hovorí vydieranie. Ak dieťa odmieta otca v určitých situáciách, prejavuje tým svoju emóciu - hnev, frustráciu...a mala by sa rešpektovať. Ale vysvetliť mu to a naučiť emóciu prejaviť inak. Otec je dospelý a mal by sa dokázať nad to povzniesť a chápať, že odmietanie neznamena, že ho neľúbi.
@autorka my máme doma niečo podobné. Syn je naviazaný na mňa. A poviem ti, je to masaker, vyčerpávajúce veľmi. Ak výstraja v posteli otcovi, uspávaj ty, alebo tam buďte obaja. Je to náročné obdobie, treba si stanoviť pravidlá, nájsť zlatú strednú cestu aby dieťa cítilo pochopenie, prijatie ale zároveň vedelo, čo si môže dovolit a čo nie. Ja to ale vidím tak, že máš skôr problém s mužom. No, musíš si to dajak prenastavit v sebe, dieťa vycíti tvoj postoj voči nemu. A podporiť chlapa aj v rozhodnutiach, ktoré urobí aj keď sa ti nepáčia

elenita
3. feb 2023

@andreatytler mne utkvelo v pamati hlavne to, ze ona je na vine, ze syn nechce byt s otcom a ona ho ma vychovat, aby ho lubil - takychto exotov (dufam) nebeha vela po svete. A este mi to trochu pripomina tu diskusiu, kde muz nadaval zene vzdy, ked dieta spadlo alebo sa buchlo...

bavlnka92
3. feb 2023

tak daj mužovi nech navarí a uprace a ty sa hraj s malým keď to on nedáva. nech si vyberie, buď sa zahrá alebo nech je hladný. 😅

autor
3. feb 2023

@miadi Tak poraď ako byť jednotný vo výchove a čo robím ja zle podľa teba?
@andreatytler Nič pustila som ho a isol vedľa mňa ruky vo vačku a trucoval.V aute šoférovala som ja,muž sedel vzadu pri ňom a celú cestu reval že on chce vedľa maminky sedieť.
@andreatytler Že som unavená a chcem si chvíľu oddýchnuť.A nech manžel trávi viac času s malým vo dvojici aby si zvykol naňho.
@loliki Ja 44,manžel 48
@elenita Nepísala no čítala som podobne diskusie.
@hipuska Nemám problém s mužom,ja ho podporím v čom len treba.Aj mu hovorím nech sa viac venuje malému vo dvojici aby mal aj s ním zážitky.No väčšinou som ja s ním,ja ho nosím do a zo škôlky,ja som s ním keď je chorý,ja vymýšľam výlety a kam ísť.Tak sa ani nečudujem že malý je tak na mňa naviazaný.No keď manžel nechce nič meniť tak neviem čo by som mohla robiť ja.

autor
3. feb 2023

@bavlnka92 Aj to sme skúšali,nemá problém navariť alebo upratať.No syn ide za ním že chce sa s ním hrať a manžel nevie ako.

andreatytler
3. feb 2023

Tak nejdes na to az tak zle, aj ked s tym drzanim ruk, by som trvala na tom ze bude drzat otcovu ruku, alebo nikam nejdeme.
Musis nechat muza so synom sameho. Iba tak bude nuteny s nim travit casu. Inak bude aj jeden aj druhy iba od teba ocakavat ze sa synovy budes venovat. Kazdy den na 1 hodinu chod prec z domu a cez vykend na cele jedno poobedie.
Odhadujem ze manzel neznasa ked syn place. Ze mu to drasa usi a nema nervy na to ho pocuvat a preto k nemu hned uteka ked syn zamrci aby len preboha neplakal. Ty na druhej strane si viac flegmaticka. Zapis muza na internetovy kurz Nevychova. Velmi dobre vedia poradit ako pracovat s vlastnymi emociami a aj to ako reagovat na emocie dietata.

autor
3. feb 2023

@andreatytler Keď sa dá idem preč sama či na nákup alebo občas kadernícke, lekárovi.Za ten čas sú spolu manžel s malým.S tým plačom máš pravdu,malý si zamrnci a muž uteká.Ja som opak poviem mu že neplač dočkaj chvíľu pokiaľ toto a toto dorobim a pôjdem za tebou.

letfenixa
3. feb 2023

@autorka ale áno, píšeš sem opakovane od narodenia syna a vždy je problém tvoj muž.

andreatytler
3. feb 2023

Musis im dat viac priestoru... ku kadernicke a k lekarovi to je raz za par mesiacov a do obchodu len vybehnes.

mirco50
Odpoveď bola odstránená