icon

Manžel sa dištancuje od mojej rodiny

potvok
24. júl 2025

Dobry den, som zúfalá. Bývame v dvojgeneracnom dome s mojimi rodicmi a babkou vedľa. S manželom a deťmi mame samostatný vchod. Ale mame spoločne priestory a záhradu. Rodicia este pracujú ale su na dôchodku, zdravie uz tiez neni najlepsie. Manzel uz odmieta akúkoľvek výpomoc v zahrade, pohádal sa koli koseniu za to uz robit nebude, uz ani nerobí, bud kosim ja alebo moj otec. Ak nieco ma urobit tak sa hned rozčúli a ide na ryby ze on tu debila robit nebude. Necíti sa tam stastny a asi mi pride ze sa cíti ze ho využívajú. Ale pritom je to aj jeho záhrada. Pokazila sa zavlaha a ked ho pekne poprosila nech sa na to pozrie tak len odvrkne ze nech si zavolajú toho kto to robil. S nikým sa nerozpráva, ledva odzdravi, vsetko mi vadi, na vsetko nadáva. Ja ako zena chodim vyvážať káru zeliny na zberný dvor. Pomoc od neho je skoro nulová. Citim sa na vsetko sama, vela krat som mu o tom hovorila, chvilku klud a zas a znova. Proste nechce robit noc len chodit do roboty a kukať telku. Záhrada velka aj úžitková a vsetko je na mne. Mam pocit ze bez neho by nam bolo asi aj lepsie, aj ked ho milujem a stale verím na zázrak…..a hlavne deti by trpeli a to nechcem

Strana
z5
hortenziaj
24. júl 2025

@potvok ako aj mne by to liezli na nervy,bývať ak svokrou a každý víkend mať naplánovaný lebo rodičia chcú pestovať a starať sa . Alebo aj s vlastnými rodičmi. Máme vlastny dom a robíme na dvore ako sa nam chce, a ako máme program, minule muž nerobil lebo siel v sobotu preč na túru,v nedeľu spolu sme šli ako rodina,ďalší víkend šiel na prechod hôr viac dní, a tráva nepokosena ostala dlhšiu dobu . A už vidím našich ako by pindali že kde sa toľko flaka a čo nerobí a tá tráva nemôže byť taká ,lebo pri nich je tráva ideálne zložená tak že skoro na hlinu. A to nás naši volali nech ideme k nim pristaviť vrch,keď sme hladali domy,že usetrime. Ale tvoj možno by chcel byt a viac sa venovať sebe ,vám ako rodine a nie len otrocit na záhrade.

hortenziaj
24. júl 2025

A keby bývam u rodičov by sme kosili asi každé dva týždne,takto kosime asi 3-4 x za rok,čo je nič. Takže ho chápem,stále sa prispôsobovať predstavám niekoho nie je nič moc. Ale odísť asi nemôžete,nemáte čo predať, aby ste mali za čo kúpiť byt a hypo na ňu by bola v dnešnej dobe vysoká.

patka06
24. júl 2025

Najvyšší čas nájsť si samostatné bývanie
Takéto spoločné bývanie neprináša nič dobré, v 99% sa ním pokazia aj tie najlepšie vžťahy

luccija
24. júl 2025

@potvok tak to je to spolužitie.Su to tvoji rodičia "si doma" on tam je v cudzom a ty chces pomôcť zahrada ta baví, alebo cítiš povinnosť pomôcť máš z toho výnos jeho asi nie.
Tvojmu mužovi už asi vadí všetko.Na to mal myslieť, keď ste tam zostali bývať mal sa posnažiť o vaše byvanie.Asi by si si ani nevšimla, keby odišiel🤪Tak kompromis raz pokosi jeden, potom druhý...

0silvia0
24. júl 2025

@potvok tak toto je určite výsledok dlhoročných vzťahov. Žiaľ, takto to býva, starí si myslia, že mladí musia tancovať ako starí pískajú a keď to niekomu začne liezť na nervy a prasknú mu nervy, tak sa všetci čudujú že prečo?

anonym_3305dd
24. júl 2025

@potvok najhoršia vec co môže byt, je spoločné bývanie, spoločný dvor. Ja ho chápem, tiež nás svokrovci volajú k nim do domu, majú naozaj veľký pozemok, vraj si mame postaviť u nich dom, ale predstava, že by sme mali byť na jednom dvore, konečná. Presne z toho dôvodu, že by sme nemali kľud, raz treba kosiť, raz pomôcť, potom okopavat, zberať, kŕmiť. Keď som povedala, že len v tom prípade by som tam išla, keby nám rozdelili plotom aj dvor, aby sme mali každý svoje (ale bolo by to u nás len v prenájme), tak nie, že oni by nám nezavadzali, že čo by povedali susedia. Ja nechcem nič pestovať, ani chovať. Ani psa. Oni majú po celom dvore sliepky, psov, keby mohli, aj koňa tam pristavia. 3 plechové garáže plne haraburd, všetko im treba. A vždy keď tam prídeme, manžel nemôže ani kávu vypiť, lebo treba pomáhať. A mne stsle hučí, nech idem pooberat zeleninu, ovocie a zavárať lebo to pohnije.
Mame, žiaľ, inú predstavu o bývaní, tak som odmietla, urazili sa, ja som najhoršia, že manžela odhovaram...isla by som tam len v prípade, že by nevládali, boli odkázaní na pomoc, ale už by muselo byt podla mňa a manžela. Zrovnana záhrada, len trávnik, žiadne zvieratá, a žiaden bordel.

laila22
24. júl 2025

@potvok Ahoj, tvoj manžel vyrastal v dome? Nie každý má návyk pracovať okolo domu, v záhrade, ale ak má už ten dvor a záhradku, mal by sa starať aspoň o Vaše.

puklica13
24. júl 2025

@potvok velmi dolezite je aj to ci je spolumajitel, lebo ak nie, vobec sa mu necudujem ze nechce investovat ( cas, energiu) do v podstate cudzieho
Predpokladam ze svoje energie platite, za neho je to v podstate vybavene

januska12323
24. júl 2025

Porozprávaj sa s ním čo presne mu vadí a či by sa celá situácia dala vyriešiť odchodom do vlastného alebo jasne danou dohodou s rodičmi. Čo myslíš tým "je to aj jeho záhrada"? Patrí vám aj s domom? Alebo je len rodičov a vy tam bývate?

olimuc
24. júl 2025

Ty si doma, on sa pristahoval … co mu patri? Prepisali vam tvoji rodicia dom? Alebo zdedis? Jemu patri tak igelitka, s ktorou dosiel. Uplne ho chapem urobil chybu ako robia zeny, ked sa pristahuju do baraku Ku svokrovcom. Na zazrak never … a mozno mu lezies na nervy aj ty a ma inu 🤷🏻‍♀️inak pokial nevladzu rodicia so zahradou … urobit iba travnik, altanok a Bazen a bude pokoj

sissy27
24. júl 2025

@potvok a manzel je zapisany na LV ako spoluvlastnik? Alebo dom je len tvojich rodicov a ty raz budes dedit?

katka2602
24. júl 2025

Keď ho tvoji rodičia kibicovali a vadilo im napríklad ako kosi, tak sa mu nečudujem. Ďalšia vec, je ten dom aj jeho? Alebo len tvoj? Alebo nie je váš vôbec? On sa tam ako doma vôbec necíti. Inam prečo by mal všetky tieto veci robí ak on napr o záhradu nestalo? Alebo ju ani nemôže využiť ako on chce? Len preto, že je chlap?

bambulkaaskatulka
24. júl 2025

Veľmi sa čudujem reakciám tu. Áno, zrejme ho to nebaví...a? Alternatívna je? Mal to byť on, kto zabezpečí bývanie pre rodinu. Nestalo sa? Museli sa činiť starí rodičia + autorka? Tak ako vďaku sa bude ešte urážať? Veď toto je absurdné. Prečo by tam mal robiť keď ho to nebaví? No možno preto aby nemusela všetko jeho manželka? A prečo by mal byť spoluvlastník ak prišiel s ničím? Veď to je najľahšie len tak sa presťahovať, o nič sa nestarat a ešte sa čudovať že asi od neho niekto niečo bude chcieť. Ale haló, nie sme malé deti, takto život nefunguje

anonym_2b5190
24. júl 2025
@bambulkaaskatulka

Veľmi sa čudujem reakciám tu. Áno, zrejme ho to nebaví...a? Alternatívna je? Mal to byť on, kto zabezpečí bývanie pre rodinu. Nestalo sa? Museli sa činiť starí rodičia + autorka? Tak ako vďaku sa bude ešte urážať? Veď toto je absurdné. Prečo by tam mal robiť keď ho to nebaví? No možno preto aby nemusela všetko jeho manželka? A prečo by mal byť spoluvlastník ak prišiel s ničím? Veď to je najľahšie len tak sa presťahovať, o nič sa nestarat a ešte sa čudovať že asi od neho niekto niečo bude chcieť. Ale haló, nie sme malé deti, takto život nefunguje

@bambulkaaskatulka a čo.ak.on nechcel ísť bývať ale žena ho presvedčila že ušetria ? Veď tak aj mnohé ženy ostali,keď ich muž presvedčil že u svokrovcov (jeho rodičov ) bude dobre.

letfenixa
24. júl 2025

Moji rodičia si pred 10 rokmi kúpili záhradku a mama chcela hneď odo mňa vedieť harmonogram, kedy presne, ktoré dni, im tam budem chodiť pomáhať. Tak som sa hneď na začiatku vzoprela, že žiadne. Mne na záhrade stačí lavička, krík s malinami a kniha.

janettdamian
24. júl 2025
@0silvia0

@potvok tak toto je určite výsledok dlhoročných vzťahov. Žiaľ, takto to býva, starí si myslia, že mladí musia tancovať ako starí pískajú a keď to niekomu začne liezť na nervy a prasknú mu nervy, tak sa všetci čudujú že prečo?

@0silvia0 no však to máš aj naopak mladí tiež chcú, aby "starí skákali okolo vnúčeniec ako mladí pískajú". Ja som tiež za to, aby každý býval sám. Len potom, keď sa ľudia nevedia navzájom tolerovať, dohodnúť, tak sa tie rodinné väzby rozpadajú. Koľko krát som čítala aj tu na MK, keď máš problém, nech rodičia pomôžu (bývanie, financie, vnúčence). Dobre padne mladej rodine vypustiť deti na záhradu nech sa vyhrajú, ale o tú záhradu sa treba aj starať. A to už nikomu nevonia....

janettdamian
24. júl 2025
@letfenixa

Moji rodičia si pred 10 rokmi kúpili záhradku a mama chcela hneď odo mňa vedieť harmonogram, kedy presne, ktoré dni, im tam budem chodiť pomáhať. Tak som sa hneď na začiatku vzoprela, že žiadne. Mne na záhrade stačí lavička, krík s malinami a kniha.

@letfenixa no len o ten krík malín, lavičku a okolie sa treba aj postarať, aby si tam mohla v kľude čítať knihu...

bambulkaaskatulka
24. júl 2025
@anonym_2b5190

@bambulkaaskatulka a čo.ak.on nechcel ísť bývať ale žena ho presvedčila že ušetria ? Veď tak aj mnohé ženy ostali,keď ich muž presvedčil že u svokrovcov (jeho rodičov ) bude dobre.

@anonym_2b5190 tak ale to je potom vec komunikácie,nie? Normálne si sadnúť, vieš čo miláčik? Ja sa naozaj necítim na tú dedinu, na to spolužitie, pozri, zarobím toľko a toľko, to by nám vyšlo na ...x izbový byt, skúsme sa teraz osamostatniť... Nie sa urážať ako malé dieťa

letfenixa
24. júl 2025
@janettdamian

@letfenixa no len o ten krík malín, lavičku a okolie sa treba aj postarať, aby si tam mohla v kľude čítať knihu...

@janettdamian ale kedy to mne vyhovuje.

0silvia0
24. júl 2025
@janettdamian

@0silvia0 no však to máš aj naopak mladí tiež chcú, aby "starí skákali okolo vnúčeniec ako mladí pískajú". Ja som tiež za to, aby každý býval sám. Len potom, keď sa ľudia nevedia navzájom tolerovať, dohodnúť, tak sa tie rodinné väzby rozpadajú. Koľko krát som čítala aj tu na MK, keď máš problém, nech rodičia pomôžu (bývanie, financie, vnúčence). Dobre padne mladej rodine vypustiť deti na záhradu nech sa vyhrajú, ale o tú záhradu sa treba aj starať. A to už nikomu nevonia....

@janettdamian jasné, že kompromisy treba, len treba sa počúvať a tolerovať odzačiatku a všetci, nielen naháňať do roboty. Ja mám tiež záhradu, momentálne tam mám burinu, lebo nestíham, zaváram uhorky a chodím do práce. Čakám na muža, dáme si sobotnú záhradnú odburiňovaciu hodinku. Čiže robím kedy ja chcem a kedy mi to vyhovuje, keby mi svokrovci (ktorých nemám) hučali za ušami, že burina, burina, treba robiť, kto to urobí, tak mám z nich vyrážky. Tu nejde o tú robotu, ktorú treba urobiť, to je hádam jasné, že ju treba urobiť, ale o to, že ťa do nej niekto naháňa, lebo keď susedova Mariša má už krumple vykopané, musíme mať aj my a koho budeme naháňať? No zaťa, lebo došiel s igelitkou, nech maká.

tamta
24. júl 2025

Co znamená, ze záhrada je aj jeho? Je na liste vlastníctva? Vložil do toho nejaké peniaze ci tam byvate na pekné slovo? To sú dôležité otázky a odpovede na ďalšie rady...
A keď sa mu nepáči, nech pan manžel zabezpečí vlastne bývanie pre svoju rodinu...

janettdamian
24. júl 2025
@letfenixa

@janettdamian ale kedy to mne vyhovuje.

@letfenixa neviem či si niekedy mala záhradu, ale ona je živá, nie je to celkom tak, že urobím, keď sa mi chce, keď mi to vyhovuje.... Možno ak by si mala nejakých 10m2 s tým jedným kríkom.

janettdamian
24. júl 2025
@0silvia0

@janettdamian jasné, že kompromisy treba, len treba sa počúvať a tolerovať odzačiatku a všetci, nielen naháňať do roboty. Ja mám tiež záhradu, momentálne tam mám burinu, lebo nestíham, zaváram uhorky a chodím do práce. Čakám na muža, dáme si sobotnú záhradnú odburiňovaciu hodinku. Čiže robím kedy ja chcem a kedy mi to vyhovuje, keby mi svokrovci (ktorých nemám) hučali za ušami, že burina, burina, treba robiť, kto to urobí, tak mám z nich vyrážky. Tu nejde o tú robotu, ktorú treba urobiť, to je hádam jasné, že ju treba urobiť, ale o to, že ťa do nej niekto naháňa, lebo keď susedova Mariša má už krumple vykopané, musíme mať aj my a koho budeme naháňať? No zaťa, lebo došiel s igelitkou, nech maká.

@0silvia0 chápem, mi máme záhradu veľkú. Tiež som 90% sadenia zrušila, lebo nemám na to čas. Starám sa o stromy a kríky. Ale je celkom vtipné, ak sa na jar spýtam detí, či mám niečo sadiť, či pomôžu, resp. prídu si to aspoň zobrať. Že nie načo... a potom pýtajú nemáš toto a hento, no moje nemám, smer kaufland atď...

taktotedanie
24. júl 2025

@potvok nech sa odstahuje do bytu, pride z roboty vylozi nohy a kuka telku
Zahradu by som zrusila, hold nema sa kto o to starat, ziadne pestovanie, travnik, ten zvladne kosit aj zena a ked to nenechas spustnut prebehnes castejsie je to uplne v pohode, takmer ziadny odpad
Inak rozmysli si co dalej, rodicia sa pominu a ostane vsetko na tebe? To by som teda rozhodne nechcela

letfenixa
24. júl 2025
@janettdamian

@letfenixa neviem či si niekedy mala záhradu, ale ona je živá, nie je to celkom tak, že urobím, keď sa mi chce, keď mi to vyhovuje.... Možno ak by si mala nejakých 10m2 s tým jedným kríkom.

@janettdamian práveže sme mali aj záhrady, aj role, preto mám taký prístup.

luccija
24. júl 2025
@katka2602

Keď ho tvoji rodičia kibicovali a vadilo im napríklad ako kosi, tak sa mu nečudujem. Ďalšia vec, je ten dom aj jeho? Alebo len tvoj? Alebo nie je váš vôbec? On sa tam ako doma vôbec necíti. Inam prečo by mal všetky tieto veci robí ak on napr o záhradu nestalo? Alebo ju ani nemôže využiť ako on chce? Len preto, že je chlap?

@katka2602 keď je chlap mal so ženou zabezpečiť bývanie a nie sa teraz zduvat a utekať na ryby.Ak by mal hypo možno má dve práce a nemá čas na ryby.To je najľahšie sa k niekomu nasťahovať a prstom nepohnut.Ano, možno rodičia do neho rypu, autorka tiež, lebo robí veci za neho a chodí ako do hotelu.Asi si len sadnúť a dať pravidlá kto bude kedy čo bude a ostatní mu nebudú diktovať.
Podľa napísaného autorka žije s rodičmi muž je len postranný sledovatel a, keď má niečo spraviť ide za svojím hobby

0silvia0
24. júl 2025
@janettdamian

@0silvia0 chápem, mi máme záhradu veľkú. Tiež som 90% sadenia zrušila, lebo nemám na to čas. Starám sa o stromy a kríky. Ale je celkom vtipné, ak sa na jar spýtam detí, či mám niečo sadiť, či pomôžu, resp. prídu si to aspoň zobrať. Že nie načo... a potom pýtajú nemáš toto a hento, no moje nemám, smer kaufland atď...

@janettdamian tak ja záhradu nemám veľkú, pestujeme to, čo minieme, keď máme navyše, rada deťom posuniem aj bez ich pomáhania.
Ale moja mama mala roky prístup, že pestovali ako na plantáži množstvá nespotrebovateľné, potom zavárali a núkali mi rajčiny a papriky nech si zavarím na lečo, na kečup. No nechcem, nemám záujem po sobotách v 30-stupňových horúčavách miesto odpočinku pariť sa s hrncami ich úrody. A hlavne mám svoju záhradu, v prvom rade si spotrebúvam svoju úrodu. 20 rokov jej trvalo, kým to pochopila, už teraz nevládze, tak konečne zredukovali tie množstvá. A ešte koľkokrát tie výčitky, že to pre nás robia, no to určite.

gabu_lienka
24. júl 2025

@potvok kupte si svoj vlastny byt a odstahujte sa. Evidentne ho zit v dome nebavi.

potvok
autor
24. júl 2025
@januska12323

Porozprávaj sa s ním čo presne mu vadí a či by sa celá situácia dala vyriešiť odchodom do vlastného alebo jasne danou dohodou s rodičmi. Čo myslíš tým "je to aj jeho záhrada"? Patrí vám aj s domom? Alebo je len rodičov a vy tam bývate?

@januska12323 patrí nam vsetkym, úžitková je len moja, kvety su mamine. Odstahovanie nepripadá do úvahy, postavili sme si to za svoje.

anonym_f1b26c
24. júl 2025

Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo sme odišli od svokrovcov. Môj muž to na začiatku nevidel (alebo nechcel vidieť), ale časom pochopil. Víkend presne "naordinovaný", ráno budenie na raňajky a zadelenie práce. Žiadny vlastný program, proste iba práca. Ak ak aj náhodou, tak samozrejme výčitky, že nič nerobíme a pod. Nad vlastným bývaním ste nerozmýšľali?

Strana
z5