Manžel sa hnevá, lebo nechcem s ním chodiť do spoločnosti
Ahojte žienky,
obraciam sa na Vás s takýmto problémom. Môj muž je spoločenský extrovert, má veľkú rodinu s ktorou sa chce často stretávať, chodiť na oslavy, návštevy, má partiu kamarátov s ktorými chce chodiť na zápasy, na bowling, na výlety, majú rôzne akcie v práci mimo prac.doby, rád chodí na plesy, do kina, do divadla. Doteraz to bolo v poriadku, chodievala som väčšinou s ním a trošku som vyšla zo svojej komfortnej zóny a mala som aspoň nejaké známosti a zážitky. Lenže som musela zmeniť prácu. Predtým som pracovala vo svojej práci snov, chodila som si tam oddýchnuť, nenarobila som sa, mala som super prac.dobu, v takej práci sa zostáva do dôchodku. Zarábala som však minimálku a jednoducho sme to pri tomto zdražovaní doma neutiahli, všetky peniaze išli na základné životné potreby a nič nám nezostalo, nemali sme rezervu, nemohla som si z výplaty nič dopriať navyše. Preto som začala pracovať vo výrobe, je to pre mňa fyzicky náročné, lebo som nikdy predtým manuálne nepracovala, aj psychicky náročné, lebo si zvykám na nové prostredie, nový neosobný kolektív, veľmi obmedzené prestávky, musím ísť na wc iba v presnom čase a pod. Pracujem teraz aj cez víkendy, mávam nočné a 12ky, ale plat mám dvojnásobný. Keď prídem domov z práce, tak som taká unavená že ozaj padám na hubu, chcem si iba vyložiť nohy pred telkou alebo spať. Manžel je na mňa však nahnevaný a vyčíta mi, že nechcem s ním nikam chodiť a že nás pozývajú a ako to vyzerá, keď zrazu všade chodí sám, ja mu hovorím že som unavená a nevládzem a nemám chuť niekde vysedávať a pretvarovať sa, on tomu však nerozumie a stále ide do mňa či ma hodina alebo dve zabijú. Napríklad zajtra sme boli pozvaní na večerný kvíz, od utorku mi s tým píli uši, že on im musí dať vedieť aby mohli postaviť tímy, tak som mu povedala že ja nepôjdem, lebo jednoducho neviem dopredu či budem mať v sobotu večer chuť tam ísť, tak nech so mnou nerátajú a postavia si tímy podľa seba. On je na mňa hrozne nahnevaný, ale ja si neviem predstaviť zajtra byť do 18:00 v práci, utekať domov sa nachystať a potom zničená ísť niekde do krčmy trapošiť pred cudzími ľuďmi na kvíze do 22:00 a na druhý deň na 6:00 ísť zase do práce, keď vstávam 4:30. Jeho pohľad je, že som sa zmenila po svadbe a zostala som nespoločenská a neviem sa obetovať a prispôsobiť, a ja už neviem ako mu to mám vysvetliť a vlastne či ja nie som tá zlá a nemala by som sa prekonať.
A manžel ako pracuje? Manuálne tiež 12 stky?
Nech si on hľadá novú prácu, kde zarobí dvojnásobok.
No toto neznie dobre, urcite to treba spolocne riesit, lebo to zle skonci. Sadnut si, dohodnut sa kompromisoch... to uz musite prediskutovat vy dvaja.
Premýšľam, či si uvedomuje, že všetky tieto jeho aktivity sú platené aj z mzdy,kvôli ktorej pracujes tam kde pracujes..
Ja by som sa tešila že ťa chce niekam nosiť a ukazovať akú má super ženu . Občas sa aspoň premôž. Ja som bola 10 rokov s mužom s ktorým sme ako rodina neboli neboli na žiadnom výlete ani dovolenke a mali sme na to . Chodil stále po kamarátoch, po oslavách a mňa nevolal nikdy. A keď som sa ho na to jedného dňa spýtala tak mi povedal že sa za mňa hanbí .... Tak si predstav že by si bola v takej situácii ....
Nuž zobrala si si extroverta ktorý potrebuje ku šťastiu ľudí ,spoločnosť .On nebude šťastný pri tebe sedieť ,pri televízore .Sú to akční ľudia ,potrebujú ,že sa okolo nich niečo deje .Buď rada ,že nemáš utiahnutého tutka ,čo len doma sedi pri TV,na mobile a žiadne aktivity neplánuje .Treba si sadnúť a dohodnúť sa kedy pôjdete spoločne do spoločnosti a kedy pôjde sám .Veď nemusíš byt pri každej akcii keď ráno vstávaš do práce a to by mal pochopiť .Oceňujem ,že ťa volá so sebou .
Nešla by som .raz do mesiaca ...
Nech zarába viac, aby si ty nemusela mať život len o práci, keď sa chce zabávať.
Aku pracovnu dobu ma tvoj chlap? Mate deti? Uprimne ja sa ti ani necufujem ze ss ti nechce. Mozno by bolo treba panu manzelovi ozrejmit, keby on ubral zo spolocenskych akcii, nemusela si robit 12.
A okrem toho ja ked vstavam o 4 do prace, tak najneskor 20.30 je u nas doma klud s nie ze sa este kade tade motat vonku po akciach
Vidis, ja som napr nikdy v zivote 10 rokov som s muzom nebola s nim(teda pardoooon on somnou) v nasom meste ani na kavu ani na nakup....🙄Pre neho to je normalne, pre mna nie.
Ale jedno ti poviem...pride cas, kedy tvoje miesto obsadi nejaka, ktora naladu bude mat, a este ju to aj bude bavit. To len aby si s tym ratala... A potom tu nepisala, ze ako je to mozne. Nevera nikdy nezacina v posteli...
Aj ked chapem tvoju unavu... Ale chapem aj jeho. Bohuzial ste dva rozne typy... A neviem ci to dokazete tahat cele roky. Mozno ano mozno nie. Podla toho, kto co pri tom citi... Ak to on vnima ako nezaujem o neho, tak je to problem... A moze skoncit ako som pisala vyssie.
je to o ludoch. v zivote by toto moj chlap odomna nevyzadoval cez tyzden. raz za par mesiacov kludne, ale nie kazdy tyzden nejake aktivity po praci. tiez nechodim domov o 15tej, ani o 16tej, ani o 17tej hod. a tiez nesedim v praci s nohami vylozenymi a mozgom vypnutym.
tak vedela si že je spoločenský extrovert. Zvykol si, že chodíte všade spolu a zrazu ,,nemá s kým,,. Na druhej strane ho chápem ale zase ty sa potrebuješ tiež vyspať. Párkrát by som s ním išla ale dopredu mu povedala že len vtedy, ak ráno nebudem vstávať do práce. TAkýto človek sa neuspokojí so sedením doma. Skúste sa dohodnúť za akých okolností pôjdete spolu a musí aj on pochopiť že keď ráno vstávaš, nebudeš ponocovať. A ako napísala derdia, aby sa tam nedal do kopy s nejakou, čo ju to bude baviť a nahradí ťa. Žiaľ, aj takýto je život
@luccija
Snažím sa, aby taký pocit nemal, ja tú prácu nemám ani rada a nie som v nej šťastná, ale hľadala som si lepšie platenú prácu v kancelárii a nič sa mi nepodarilo nájsť a to mám aj prax aj vzdelanie ani deti nemáme, ale u nás ponúkajú len výrobu v 2 firmách alebo pomocné práce v kuchyni, profesiu každý deň preliezam krížom-krážom a stále dúfam, že toto je len dočasné.
Tak raz za čas by si mohla ísť ale určite nie, keď ráno ideš zase do práce. Môže si nájsť lepšiu prácu a ty sa vrátiš do starej a budeš mať energiu aj na vysedavanie v krčmách.
ak chceš zachrániť manželstvo, hľadaj si inú prácu...skôr či neskôr príde iná, s ktorou bude tráviť čas vonku...
Taký bohatý spoločenský život tiež nie je lacný.
@apolka77
Nie, pracuje pon-pia 8 hod v kancelárii s možnosťou home-officu.
autorka a koľko zarába? Pretože ak minimálku, alebo kúsok nad, obmedzila by som výdavky, nech vidí že ak budete viesť takýto život, na zábavu nebude.
o tomto sa treba rozpravat, dohodnut sa, co a ako, aby aj on mal snahu ta pochopit, aj ty jeho, treba nejaky kompromis v tom najst, lebo z maleho problemu moze razom vzniknut velky a potom bude tazke to riesit
Pokiaľ by sa toto opakovalo nejako často, že odmietaš s ním chodiť niekam, tak môže začať mať nutkanie hľadať to inde, takže pozor na to🙂 Ak je to otázka dvoch-troch prípadov, tak nevidím žiaden problém.
On ti vlastne vyčíta, že ty si sa vzdala svojho pohodlia, aby si prispievala viac do rozpočtu a zároveň na jeho spoločenské vyžitie... Nech ti vybaví prácu s vyšším platom a nižším zaťažením a budeš mu opäť robiť doprovod pri jeho spoločenskom živote...
Máte spoločnú kasu? Ako si plánujete a platíte výdavky?
Zdá sa mi to zvláštne. Chlap pohoda zamestnanie, žena do fabriky dvanástky, lebo financie stačia iba na základné živobytie. Pritom je muž stále niekde v lufte, zábava dnes nestojí málo, udržiavať kontakty znamená oplatiť pozvanie, dávať darčeky, platiť vstupné - to sú výdavky ktoré môžu ľahko prevýšiť budget na potraviny a domácnosť. Tak ako si môže toto dovoliť?
Ja neviem, ale mne sa zda, ze vy mate tych problemov viac… ked ste zistili, ze vam nevychadzaju financie, tak ste si ocividne nesadli nad vase prijmy a vydavky a neprehodnotili, ze toto nam naozaj treba a tu sa musime uskromnit (pises o tych spolocenskych aktivitach ako o niecom, co sa deje 3-4x v tyzdni, takze tu by bol priestor na setrenie) a nie ze ty okamzite zmenis pracu za narocnu ale lepsie platenu… ale teda cudujem sa aj tomu, ze si bola spokojna s pracou za minimalku, hlavne ze si si tam oddychla (od coho preboha? Deti nespominas, takze asi ani v domacnosti sa nezoderies).
Zobrali ste sa ako dva uplne protiklady a teraz obaja ocakavate, ze ten druhy sa zmeni, nehladate kompromis…
Chyba u vas financna gramotnost aj komunikacia, empatia (zo strany manzela celkom urcite).
Tak mu navrhni nech si vymeníte prácu ...a potom ako sa bude chodiť zabávať..prečo si on nenašiel lepšie platenú prácu? Snáď aspoň v domácnosti a s deťmi porobi čo treba.
On si neuvedomuje ako veľmi sa ti zmenil život s novou prácou. Predtým ste sa obaja narobili rovnako, každý večer voľný. On nevedel alebo nechcel pochopiť, že teba tie aktivity nebavia. A zrazu cez ten deň nie lebo robíš, ďalší deň nie lebo ráno vstávaš, ďalší sa ti len nechce. Jasné, že sa mu to nepáči.
@apolka77 prečo by mal on meniť prácu? Nechcem si ho zastávať (možno by bolo dobré keby autorka uviedla koľko cca on zarába) ale ja mám tiež super prácu. Dobrý kolektív, práca ma baví, mám vlastne viac prác , muž len jednu. Zarobíme rovnako. On sa narobí. Ale tiež by mi vadilo keby som všade mala chodiť sama.
Tu bude chyba niekde inde, mala si si nechať svoju prácu a neprisposobovat sa. A ak prídu deti? Budeš popri materskej pracovať,lebo manžel nestačí?
@autorka a v tých fabrikách nehľadajú administratívne sily? Vo fabrikách je takých miest veľa - či už na personálnom, alebo aj na linkách ako administratívny asistenti výroby a podobne. Skús sa aj tam, kde teraz pracuješ na to popýtať. Ja som robila v 2 fabrikách a v oboch za PC 8 hodín denne na jednu smenu. Určite by to bolo pre teba lepšie ako za pásom.
@sissy27
Splácame hypo na byt, platíme energie, paušál, stravu, drogériu. Muž spláca leasing na auto plus si platí pohonné hmoty, ja chodievam všade vlakom. Áno veľa peňazí z môjho pohľadu ide na zábavu, ja by som to okresala ale nechcela som ho obmedzovať keď už ja s ním tak často nechodievam, tak on nech sa vyžije aspoň sám. Chcela som mať viac svojich peňazí, aby som mohla odkladať rezervu a chcela by som si raz kúpiť aj ja auto a nerozmýšľať v obchode či si môžem dovoliť kúpiť mäso alebo jogurt navyše, občas si kúpiť oblečenie alebo dopriať kozmetiku. Prečo by som nemala byť spokojná s takou pracou, aj takú prácu musí niekto robiť a nie každý má astronomické ambície. Tak ja som kompromis urobila, obetovala som svoju prácu a svoje pohodlie, keby on obmedzil výdavky na spoločenské aktivity tak by som ju meniť možno ani nemusela.

Keď to mať zajtra ako píšeš tiež by som nešla.Ty pôjdeš ráno do práce a panko si pospi.Len si dávaj pozor, aby nemal pocit, že chodí všade sám a ty žiješ len pre pracu.