Manžel trpí depresiou. Ako mu môžem pomôcť?

papywest
20. jún 2016

Ahojte baby potrebovala by som poradiť ohľadom manžela, trpí depresiou vie o tom a dnes sa dokonca rozplakal (2krat v živote som to videla 1krat keď sa narodil syn) že sa cíti zvláštne a bojí sa ísť k lekárovi že si o ňom bude lekár myslieť že je hlúpy..... Ako mu mám pomôcť? Ako ho mám nahovoriť aby šiel za lekárom?

sardinka335
20. jún 2016

@papywest proste ho tam objednaj k tomu psycharovi a chod tam s ním. Povedz že vidíš, že sa trápi, že mu nie je dobre a ze teda si ho objednala k doktorovi kde pojdete spolu. Nečakaj kym sa on rozhybe lebo sa nemusis dočkat. On je teraz v stave ze potrebuje pomoc. Je to bezné, ze pribuzný pridu s pacientom do ambulancie. Lekár je tam na to aby pomohol a nema dovod si myslieť, ze ,,je hlupy,,. Hlupy je ten, kto tvrdošijne odmieta pomoc a radšej bude v depke trapiť celu rodinu svojim stavom akoby sa liečil.

sono2
20. jún 2016

@papywest určite K dr. Moj šiel sám. Netreba sa hanbiť! Hlavne S ním komunikovať a aj on musí komunikovať. Čím skôr začne liečbu tým skôr bude zdravý! Čo sa stalo? Treba aj príčinu nájsť. Vybav mu termín u psychiatra nájdi nejakého dobrého.

papywest
autor
20. jún 2016

@sardinka335 už som mu to navrhla že tam pojdeme povedal ze ano potom ze nevie......vykrúca sa...vravela som mu že to neni hanba že je to normálne že niekto dostane depresiu ale bez lekára sa to nedá prekonať.a k lekárovi na 100% pojdeme lebo takto nemôže ostať.

sono2
20. jún 2016

@sardinka335 do ambulancie by som s ním nešla. To už je lepsie, keď sa dr a pacient porozprávaju, otvori sa doktorovi viac.

tinqua
20. jún 2016

@papywest depresia nie je hanba, je to choroba...bohuzial ak ju naozaj ma, ty mu nepomozes, potrebuje lekara a lieky. Objednaj ho a chod s nim. Ak budes dlho cakat mozes to horko lutovat. Poviem ti dva pripady z mojho okolia, oba mali tragicky koniec. V prvom muz ignoroval svoj stav, zatajoval nevhcel to riesit, dobehlo ho to a na stefana sa obesil na zahrade, nechal po sebe dve deti a hypoteku. Druhy sa stal minuly tyzden v rodine...rovnaky priebeh a matka troch deti to ukoncila na kolajniciach. Depresia nie je stav kedy clovek racionalne rozmysla a premysla nad dosledkami svojich cinov.

papywest
autor
20. jún 2016

@sono2 on mal aj dávnejšie akoby depresie ale chytilo ho to max.na 1 hodku mesacne a teraz to trvá už mesiac..... Podľa mňa je príčinou to že on odkedy mám malého sa oňho nenormálne strachuje aby sa mu niečo nestalo( lebo sme prišli už o 2deti) je to normálne že sa oňho bojí ale až tak ako on tak to už nie.

jana_eyre
20. jún 2016

Urcite je lepsie ho tam sama objednat a rovno ho potom doprevadzat v konkretny termin.. To ci s nim pojdes do vnutra, alebo nie sa dohodnite az na mieste.. Manzel teraz hlavne musi vediet ze stojis v kazdom pripade pri nom.. Drzim palce..

papywest
autor
20. jún 2016

@tinqua on si to prizná aj mi vravel aby som mu šla predpísať lieky no ja som mu povedala že sa to nedá to on musí urobiť ten krok do predu a zájsť za lekárom a ja budem vedľa neho.

papywest
autor
20. jún 2016

@jana_eyre ja s ním nepojdem dnu nech má priestor sa vyrozprávať ale pojem s nín a počkám ho vonku.

sono2
20. jún 2016

@papywest jasne. Vždy to prerastie nejako a potom to už má rovnaké príznaky. Strach, plač, hrča na hrudi, zlý spánok, premýšľanie. Treba aby sa začal liečiť. Treba počítať že mu doktorka nemusí odhadnúť dobre liečbu. Spí aspoň dobre? Ani nie.

bosoriak
20. jún 2016

@papywest Depresia nema "pricinu". Jej pricinou je ochorenie, nedostatok a nevyrovnane pomery latok, ktore ovplyvnuju normalny chod mozgu. Depresivny clovek nerozmysla racionalne. (Pokojne to moze byt naopak, ma strach o dieta LEBO ma depresiu).

Niekto z vas dvoch musi okamzite zasiahnut. A lopta je na tvojej strane, pretoze ty dokazes uvazovat. On nie. Skor ako bude neskoro. Chodte obaja k lekarovi. Je to ako zlomena ruka, tiez clovek nebude v bolestiach cakat, kym sa to upravi. Necakaj na nic, objednaj ho a jednoducho ho donut tam ist.

sono2
20. jún 2016

@papywest presne. Dodatočne môžeš Dr povedať čo si myslíš ty, to veľmi pomôže. Hlavne musí povedať všetko. Napíšte si to na papier. Bude mu to jednoduchšie. Môj sa z toho dostal. Sama som neverila, bol na tom dosť zle.

sono2
20. jún 2016

@bosoriak jasné že má príčinu, len mi nehovor, že príde z čista jasna. Oni príčinu majú ako sme mali aj my. Človek má aj predispozicie, potom ho to rýchlejšie vtiahne.

tinqua
20. jún 2016

@papywest lekar ho potrebuje vidiet a rozpravat sa s nim...nikto ti nepredpise kilo xanaxu lebo manzel ma asi depku...toto mu povedz...a hlavne mu pripomen ze ma rodinu ktora ho lubi a potrebuje...vela stastia.

mandala77
20. jún 2016

@papywest z toho čo píšeš, sa veľmi strachuje o malého. Tu by som zvažovala či psychiatra, ktorý mu predpíše lieky, ktoré odstránia dôsledok ale nevyriešia príčinu alebo psychológa, možno takého čo sa aj venuje psychotraumatickým stresovým poruchám (možno to, že ste prišli o deti, v ňom spustilo nejakú traumu) a ktorý mu pomôže nájsť príčinu a tá odstráni aj dôsledok. Lebo jeho úzkostné správanie ovplyvňuje aj dieťa, aj keď je malé a môže to zanechať dôsledky aj na ňom.

bosoriak
20. jún 2016

@sono2 Depresia je proste biochemicka nerovnovaha v mozgu. Moze ju nieco "spustit" (napr. dlhodoby stres), ale samotne ochorenie sa nestrati po odstraneni "spustaca". Treba na nu tabletky, tak ako napr. na zapal pluc treba antibiotika. Akurat v pripade antidepresiv je problem v presnosti davky, neexistuje nejaka stanovena hladina, kazdy clovek na uzivanie reaguje inak. Tak ako si napisala, mozno lekarka bude musiet hladat spravne pomery liekov, preto treba ist co najskor.

sardinka335
20. jún 2016

@sono2 všetko posudi lekar, či spolu či sam či ako, ved stači ked ho v ambulancii posadi na stoličku a ona pojde do čakarne. Napr. s dementnými ludmi sa bezne chodi ,,dnu,, ked treba počut aj druhu stranu. Niekto moze byt pred lekarom ako paralyzovaný, a nevie sa vyjadriť. Tazko povedat. Lekari su na to zvyknutý, školený..hlavne nech ide to je podstata.

sono2
20. jún 2016

@bosoriak ale ved to píšem, že potrebuje liečbu plus treba pracovať s problémom ktorý tú depresiu spustil. Nikomu nepríde depresia z ničoho nič. Vždy, je príčina. To by potom lieky pri vysadení opäť prestali účinkovať. Žiaľ lieky ako také nevyliečia. Depresia Neni angina. Moj Keby robil to čo predtým a len jedol lieky, bol by už teraz na nejakej troj
Kombinácii lebo by mu už nepomahali. A keď začína opäť vymýšľať a dumať, to už riešim slovne ja! Chlap začne rozprávať a hned sa vie čo sa deje a ked po predebatujeme, hned je iny. Totiž títo ľudia Veľa premýšľajú a to neni dobre. Pretože zrazu z komára je somár až veľký ako slon.

sono2
20. jún 2016

@sardinka335 viem. Ja som si s mužom prešla všetko. Jemu bolo lepšie samému, pretože Dr sa hovorí ináč ako pred príslušníkom rodiny on sám mi to povedal. Jasné že na začiatku som Dr povedala, čo si myslím. Mužovi zmenili 3 skupiny liekov až druhý psychiater ho presne odhadol začo mu obrovský Ďakujem. Lebo každý Dr začína všetko citalopramom

papricka33
20. jún 2016

Čím skôr by mal vyhľadať pomoc. Nielen psychiatra ale mal by podstúpiť psychoterapiu. Psychológ mu pomôže nájsť spôsob, ako zvládať životné situácie, aj svoje úzkosti. Nie je prvý ani posledný kto sa bude liečiť. Hlúposť by bola trápiť sa celý život len preto že sa hanbí a pomoc pritom existuje ☹ Pre teba to tiež nebude ľahké, musíš byť teraz silnejšia a byť mu oporou. Ale nedovoľ aby sa točil v kruhu. Musí to začať riešiť.

papricka33
20. jún 2016

@papywest a ano uvazujes dobre. Dnu nech ide sám. To už bude len o ňom.

alex49
20. jún 2016

v amerike má každý druhý psychologa, už to nie je hanba, aj známe osobnosti majú nejaké psychické problémy a dokážu s tým fungovať. Angelina Jolie, Marek Vašut, Elton John a tak dalej.

2sisi2
20. jún 2016

Musíš mu vysvetliť že psychická choroba je rovnako ťažká ako fyzická... Nie je to hanba, treba sa nastaviť na liečbu a bude dobre 🙂

gebeente77
20. jún 2016

Aj ja som si s mojim drahym tymto presla... Nikdy nemal nijake taketo stavy, zacalo sa to infarktovymi pocitmi, zvysenym tlakom, doslova utlmom, zacali sa mu prejavovat zachvaty uzkosti... Vela sme sa rozpravali v tej dobe, myslel, ze je to stitna zlaza a hormony, ale nakoniec diagnoza, vyhorenie v praci a skoncil na antidepresivach. Pomohla psychiatricka. Po nasadeni liekov boli prve dva tyzdne tazke, lebo v tomto obdobi posobia akoby sa otvorila pandorina skrinka, ale potom uz bolo dobre. Bral lieky asi rok, postupne sa znizovali davky, v robote mu trosku zvolnili tempo, lebo to co musel riesit by polozili skor ci neskor aj kona a teraz uz cca 2 roky je to v poriadku... Psychika je fakt "svina", ako sa vravi, clovek si ani neuvedomuje, co vsetko s nim dokaze narobit. A myslim, ze u tvojho to bude to zname, jedno dieta je pre strach, ak sa na neho upol, kdesi v podvedomi sa mozno stale obava, ci sa nieco nestane, ked uz vas zhora strazia dvaja anjelici...

papywest
autor
20. jún 2016

V stredu ideme k doktorovi a uvidíme čo ďalej ako postupovať....(dnes bol chvalabohu ok žiadna depka).

alex49
20. jún 2016

držíme palce 🙂

bluka2
21. jún 2016

Povedala by som mu, ze je to take normalne, ako navstivit chirurga, ked si zlomi nohu. Lepsie, nez liecit si to sam...

mircalla
21. jún 2016

@bosoriak nuz otazka pre to je, ci je to depresia, alebo uzkost, uzkostne stavy. ja si myslim, ze skor to druhe, depresia je, ked sa cloveku ani nechce vstat z postele. tie uzkostne stavy su niecim sposobene - smutok, strach, obavy...

@papywest bola som tiez. ziadna hanba. a inak pekne od teba, ze sa mu snazis pomoct. myslim, ze v jeho pripade sa potrebuje najma porozpravat. muzi si asi menej ochotni si to priznat ako my zeny. dneska je toho tolko, ze tie ordinacie su ozaj plne, prispieva k tomu aj doba

charity
21. jún 2016

@papywest Nezabudnite spimenut u lekara, ze sa rozplakal. To totiz nebyva u endogennej depresie.

Skuste skontrolovat ci netrpi histaminovou intoleranciou. Ta sa prejavuje lahkym rozplakanim aj depresiou.

Plus aj pokles testosteronu...

Netreba hned pchat antidepresiva... A ak place, tak asi vie preco len sa nechce zverit Tebe.

papywest
autor
21. jún 2016

@mircalla no teraz je už na tom 2 deň lepšie ale aj tak navštívime zajtra lekára. Áno máš pravdu v tejto dobe to už nieje nič výnimočné bohužial.