Manžel verzus matka
Popisem situaciu. Mama ma 60rokov, ma komplikovanu povahu, snazi sa manipulovat, casto sa stavia do role obete, casto nerespektuje mna ako matku mojich deti (hlavne pravidla ktore mame, dava mi nevyziadane rady, pyta sa ma otazky akoby ma kontrolovala v zmysle ci som deti dobre obliekla/nakrmila 🙈). Boze uz ked to pisem mi je z toho... No a manzel, ten je uz na nu haklivy, vadi mu najma to, ze detom dava strasne vela sladkosti, zbytocnych darcekov (ktorym sa male deti samozrejme tesia, co zase tesi ju). Nevidavaju sa casto, zhruba raz sa dva /tri mesiace. Ona ma vnucata rada, aj oni ju. Mna jej spravanie tiez vytaca, ale na druhej strane si vravim, ze nebyvaju spolu casto, je to moja mama, vnucata ju maju radi a aj ona ich, tak aj ked ma vytaca, ten jeden den za dva mesiace si budem hryzt do jazyka. Lenze moj manzel ma inu povahu, je tvrdohlavy, nechce ju vidat, vadi mu to - hlavne to nerespektovanie - tak si dava podmienky, ze jej mam povedat, ze nech im nedava tolko darcekov/sladkosti. Ja som jej to vravela uz milionkrat, ona to robi stale, v tom sa nezmeni, niekedy mam pocit, ze uz akoby naschval. Neviem ako tuto situaciu vyriesit. Povedala som mu, ze ok, tak pojdem jeden den sama s detmi k nej, ale potom nech caka, ze ja budem tak isto pristupovat k navstevam jeho rodicov, kde su zas ine problemy, ale ja ich neriesim, fungijem tam tiez taktikou zahryznutia do jazyka. Ale nechcem to takto robit, aby bolo v rodinach napatie. On je strasne neustupny, vela sme sa o tom bavili, neda si povedat. Ona ked jej nieco poviem, tak sa urazi, rozplace, ved ona chce len dobre, kazdy jej ublizuje...
Prvá časť vety "Povedala som mu, ze ok, tak pojdem jeden den sama s detmi k nej", to by bolo riešenie, no to pokračovanie "ale potom nech caka, ze ja budem tak isto pristupovat k navstevam jeho rodicov" už OK nie je ... vieš, aký je, poznáš svoju mamu ... mňa moja svokra nemusela, muž chodil k nej sám a k mojej rodine sme chodili vždy spolu ... všetko sa dá riešiť, len netreba riešiť vlastné egá - keď Ty, tak aj ja atď.
Tiez ti to vadi,takze ja by som upratala matku a nebrala ohlad na jej manipulativne citove vydieranie. A prepac,to tvoje ked ty,tak aj ja,je uplne detinske
@dzulli1980 a @petulda333 to "ked ty tak aj ja" nie je moj standardny styl jednania, v manzelstve nechcem nikdy robit naprieky, bolo to uz skor zo zuflastva, ze som dala milion argumentov a stale ziadny posun k nejalej dohode...
tvoj manž. rieši blbosti...
ľutujem tvoju mamu.
Nechaj manzela, nech jej povie on. Moja mama je tiez podobny typ, ale moj muz jej vie kritiku povedat takym sposobom, ze od neho to zoberie. Muz to nepovie s hnevom, ale tak vecne, vobec nie nasrato.
@deti95060810 jej to tiez vadi
Ak mame budes stale ustupovat,casom pride s inymi vecami
@deti95060810 prosim vysvetlis, preco lutujes moju mamu?
@0silvia0 on jej to vravi zakazdym ked to robi, presne s kludom, vecne. Ale uz nema na nu nervy, lebo ona to takmer vobec nerespektuje
Ved tam vobec nechodite casto, mal by ustupit tvoj muz.
ona sa na vnúčatká teší, chce im dopriať, nemysli to zle a aj napriek tomu má tvoj manž.na ňu blbé reči ....
@deti95060810 autorka pise,ze ma pocit,ze jej matka to robi uz schvalne...takze sa muzovi nedivi.
@deti95060810 to si napisala presne jej argumenty. 🤷 Muz na nu nema blbe reci, ale napr.ked detom ona dava sladkosti a on im povie, ze uz ste mali dost, dajte si este posledny cukrik a odlozi sa to na neskor a ona nasledne otvori dalsie dva baliky a detom dava so slovami, este toto ochutnajte, tak je to take...zasahujem aj ja, ale je to zakazdym velmi napata situacia a myslim, ze muz vybuchne. takisto hracky. Na Vianoce/narodeniny jej presne poviem, co by deti potesilo a ona kupi estw dalsich xy hraciek, vacsinou sprostosti alebo plastove haraburdy, len obcas nieco ozaj dobre. Deti maju uz plne izby hraciek, stale to triedime, vravime jej, nech nekupuje tolko, staci jedna poriadna, no ona ide na kvantitu. Mam pocit, ze deti sa snazi si kupit. Pritom oni by ju mali rafi aj keby im nedala nic. Ona v kazdom telefonate sa ich pyta, co im ma kupit, oni ani nevedia povedat, lebo fakt uz maju asi vsetko co potrebuju, ja jej vravim necj nekupuje nic a ona si ide aj tak svoje
@deti95060810 ty budes asi rovnaká manipulátorka ako autorkina matka ;) joj veď ona chce len dobre, to keď počujem tieto citové vydieracky grcat sa mi chce, za mňa absolútne neprípustne, hlavne sama hovoríš autorka ze ta nerešpektuje, nechápem prečo niekto udržiava vzťahy s človekom ktorý mu obrazne “serie” na hlavu. Od iného by si si to nechala?
@bonboniera od ineho cloveka by som si take spravanie nenechala. Ale od vlastnej matky sa nechcem uplne odstihnut..myslim, ze je to pochopitelne
Ja som v tomto asi extrémna ale pre mňa to pochopiteľne nie je, práve rodina by narozdiel od ostatných mala byt ta co ta rešpektuje. Každopádne držím palce nech to dopadne k vašej rodinnej spokojnosti 😊
ja ti poviem autorka takto , mám takú svokru ,mám ju rada , ale keď sú u nej deti , nechcem vedieť čo všetko sladké pojedli a ani to neriešim . Sú u nej raz za dva mesiace a potom celý týždeň cez prázdniny. A to je cukráreň , langoše, želé cukríky , lizatka a neviem čo ešte, studená bublinková malinovka , hory zmrzliny. Je to ich babička , milujú ju a ona miluje ich . Kvôli pár dňom v roku ,kedy doslovne" požerú veľa sladkostí " nebudem robiť drámu z toho . Pár krát sme jej to povedali že by sa mohla krotiť , ale potom sme sa na to vyprdli . Však inak sa stravujú kvalitne a dobre. Ja nebudem robiť rozbroje kvôli takýmto kravinám, lebo pre mňa sú to kraviny. Ja som tiež milovala svoju babku AJ kvôli jahodovej dreni , parížskemu šalátu , domácim pareným buchtám , nanukom , dívanie sa na telku do 24 hodine keď som bola u nej na prázdninách , večer nám robila šišky , domáce hranolky , najlepšie spomienky na ňu . Určite by ma tak nefascinoval bulgur s svikľou , alebo šalát alebo neviem čo .
Autorka, ja som sa na podobný problém bavila so psychológom, jednoznačne musíš docieliť, aby mana rešpektoval vaše rodinné pravidlá. Ak otec dieťaťa alebo ty povieš, že jedli dosť cukríkov, tak je úplne cez, aby babka otvorila skriňu a ešte im dákej dávala cukríky. Nikto okrem teba tie pravidla nestanoví. To, že si jej x krát hovorila, nepomohlo. Tak je potrebné, aby to malo dôsledky. Povedať mame slušne, aby doniesla 1 sladokost (nie 5), kedy si môžu dať urcis ty (nie pred obedom, az po obede). Povedať jej, že si veľmi vážiš, že deťom chce dopriať radosť, a preto nosí sladkosti, že ďakujes za to, ze ich ma rada a vieš, že kupovaním sladkosti chce vyjadrit lásku k nim. A zároveň povedať, že naozaj stačí 1 sladkosť, lebo pre teba je dôležitá zdravá životospráva a napr mate pravidlo 1 sladkosť týždenne. Upozorniť ju (milí, asertívne), že keď nabudúce donesie viac než dohodnutú 1 sladkosť, tak budeš musieť obsah tašky pretriediť a vybrať pre deti 1 sladkosť a zbytok jej nabalis naspäť resp vyhodis. A potom to aj dodržať.
Tvojho manžela hnevá, že tvoja mama u vás nedodržiava vaše pravidlá, nerešpektuje ani teba ani manžela, aj tebe to vadí a žiaľ, nikto iný s tým nebude vedieť urobiť poriadok, iba ty. To, že tvoju mamu ľúbiš je v poriadku, ešte to neznamená, že môže si dovoliť všetko a tolerovať jej manipulativne, nerešpektujúce správanie. Ziaľ, bude asi taky typ, že keby si jej rázne povedala nie, asi by sa urazila, a to nechceš, lenže práve tým manipuluje teba.... Vie, že nechceš prísť o jej lásku, tak si môže dovoliť, čo len chce.
Paaaani.... Ty píšeš o mojej mame a mojom partnerovi 😲😲😲
Pre boha je to raz za 2 mesiace 😀
Ja ze sa stretavate kazdy tyzden niekolko krat. Az tak by som to nedramatizovala ked je to takto.
A ze tam budes chodit sama s detmi, a ? Vela z nas chodime k rodicom same s detmi,nie skrz skriepky, maju super vztahy ale nechodime s muzom vsade spolu jak cecky. Ten termin tu pouzivam casto,len to neviem inak presnejsie napisat, prepac. Ale chapes
Plastové kraviny nechajte u nej a na návštevu môžeš ísť kľudne sama, nedramatizovala by som jeden deň z 2-3 mesiacov. Keby aj zjedli tri balíky naraz nič sa im nestane. Pokiaľ sú samozrejme deti zdravé a len nechcete aby ich veľa jedli.
Ja nechapem preco maju stary ludia pocit ze deti potrebujú sladkosti stale.
By pomohlo jedine ju vystrasit a to poriadne, ale medzi recou...
... Boli na prehliadke u pediatry a maju preddiabetes... Zvysenu glu... Tak ich dorazte🍭
Ak nie je v tomto az tak zbehla ( deti maju dia 1) mohlo by to pomoct🍀jedine lesť🤣
Rešpektuj svojho muža s nechoď proti nemu.
Muž má vždy prednosť. Tvoja mama ma určitú poruchu osobnosti, rieši seba, svoj vnútorný pokoj.
To si problemy,odkaz manzelovi,nech je rad ze sa o nu zatial nemusi starat.Ked k tomu dojde,nech si setri na to nervy,ze este ju bude vo svojim dome opatrovať.
Nemate ine starosti??
Ja by som haldy hračiek zobrala vždy a posuvala to ďalej - kontajnery na charitu, vždy to najde vyuźitie...škoda peňazi, ale ked si nechce dať povedať..alebo darovat cez bazár, vždy sa najde niekto chudobnejši, kto to využije
Treba v tom hľadať nejakú rovnováhu. Hračky ktoré dostanú nechavajte vždy u nej, neberte ich nikdy domov a možno skúste zvýšiť intenzitu návštev, teda možno hlavne ty bez muža. Ono sa to možno zdá ako hlúposť, ale garantujem ti, ze čím častejšie ich bude babka vidieť, tým menej bude dávať materiálnych a viac vztahovych veci. Lebo po prvé materiálne idú veľmi do peňazí a po druhé nebude mať pocit, ze sa veci v obchode minú kým prídete. Muža počúvaj a vnímaj jeho potreby, ale rovnako sa snaž aby on videl prečo niečo mama robí a ze to nerobí so zlým úmyslom. A sama seba ako poznám, by som neoplacala rovnako mincou jeho rodičom a snazila by som sa ako doteraz, ale vždy po návšteve jeho rodičov by som mu nezabudla všetky problémy vymenovať, nech nemá pocit ze u nich je to dokonale. Skoro kazdy partner má tendenciu si myslieť, že u neho doma je to v pohode a u tých druhých to je zle. V tomto si musíš chrániť aj svojich rodicov. Keď si ty budeš chrániť rodičov, milujúci partner uvidí, ze su pre teba dôležití a tiež sa ich naučí akceptovať.
Akože raz za 2 mesiace im babka kupi sladkosti a hračky a to mu vadí? Babka je samostatný človek a nemusí im kupovať len to čo jej vy poviete 🙈 ja sa nikdy nikoho nepýtam čo by ho potešilo aký darček alebo jeho deti, kúpim čo sa mi páči a hotovo.
Tu je zas krásne vidieť jak ušla pointa ale riešia sa blbosti, sladkosti a plastové hračky … autorka neboj, mamu neries, sladkosti a hračky vyhadzuj, tým sa určite problem toho ze ta matka absolútne nerešpektuje vyrieši a budete žiť šťastne 😇
Podľa mňa si dosť vztahovacna.Podla čoho usudzujes, že ťa kontroluje či si deti dobre obliekla a nakrmila?už len tým, že babka vidí svoje vnúčatá 6x?ročne sa ani nečudujem jej správaniu.
Ja by som jej povedala, že máš kvôli tomu s mužom konflikty, alebo jej nakúp sladkosti,ktoré deti môžu.Plastove haraburdy, zlá strava, otrasné oblečenie🤣a ďalšia povie hod to do kosa daj do charity.Jednoducho tie staršie ženy nemajú taký prehľad čo je IN, Montessori hračky, drevené, oblečenie z bio bavlny, edukačné knihy a pomôcky
Dievčatá nebudte také prísne zviazané tu je najdôležitejšie, že deti babku ľúbia, ona ich.
Je tak zle im na deň, dva dar horšiu stravu?
O pár rokov škôlka, škôlka budú chodiť sami domov nedá sa ich chrániť od všetkých nástrah😉
A muž nech sa stará o problémy z jeho rodiny veď to píšeš, že tiež sú tam iné problémy
Vám raz tiež vytknu vaše nevesty, synovia stravu vnúčat to už sa budú jesť asi len klíčky.
Možno, ak by bola mama s deťmi častejšie nemala by taký pretlak emócií a pocit, že ich musi zadusiť laskou

My sme mali to iste so svokrou, vždy taška plastových somarín, plno sladkosti… deti samozrejme nadšene. Ale tým, že to bola jeho mama. Naše deti boli jej jedine vnúčatá, skôr sa zlostil on a aj polku veci jej tam nechal… že to nemáme kam dávať. Ale vždy sme tam išli, nelimitoval sme to tým, ona sa nezmenila…