Manželka mi nedáva priestor

petkooo89
18. dec 2022

Ahojte ženy.
Som muž, bývame s manželkou v dome, kde je ako vždy veľa práce a ešte viac okolo domu. Máme dve deti.

Chcem len vedieť, či ja som ja ten mimo alebo manželka len "nedorástla" 🙂 Vojny o tom, kto má čo robiť, to už asi bolo. Ale skôr sa asi sťažovali ženy 🙂))

Len pre info, som na materskej, popri ktorej si privyrábam (home-office) a teda zabezpečujem všetky financie pre 4 osoby. Z materskej dávky by sme v tejto dobe zdražovania asi nevyšli. Manželka je doma na RD.
Náš den vyzerá asi tak, že v 80% prípadoch ráno vstávam ja s dieťaťom, ktoré prvé vstane (resp. s 2 naraz). Manželka až potom. Niekedy ona nechá pospať mňa. Občas, ked treba ráno vybavujem aj bežný nákup. Uspím malého a idem pracovať. Som rád ak doobeda pracujem spolu 2 hodiny. Manželka doobeda niečo narýchlo navarí a o 11 začíname obed. Celý obed kým donútime staršie dieťa sa najesť a kým to mladšie nakŕmim ja (manželka koji, ja v 90% davam prikrm) až kým nejdú obe spať, trvá 2 hodiny. Ja potom idem ešte niečo dorábať v práci, prípadne si nájdem prácu vonku alebo upratujem kuchyňu - čo akútne treba.
Keďže ja mám rád, keď nie sú rozhádzané riady, tak umývačku asi v 75% nakladám ja. Manželka keď má náladu (toto neriešime ako problém). Pracovnu dosku utieram výlučne len ja, keď na to 4 dni nemám čas, tak 4 dni je pracovna doska /ogrcaná/. Tiež to už neriešime.
Keď sa zobudia, tak je odlišný scenár v zime a cez leto. Cez leto sa ide väčšinou von (ja idem pracovat okolo domu, no vždy mi chce pri tom nechat na starosti dieťa, čo niekedy je problém). V zime sa chcem hrať s deťmi, no manželka vtedy ide na mobil mimo nás alebo si vraj číta. Neviem čo tam robí :D
No s deťmi je vo všeobecnosti aktívnejšia manželka, ona si s nimi číta a robí podobné intelektualne aktivity, Ja sa radšej hrávam s nejakými fyzickými hračkami.

Večer sa s deťmi kúpam tiež ja, no občas už aj manželka. Lebo že ona sa boji vody, aby na nich nepreniesla strach. S oboma som chodil aj na detske plavanie medzi mamičky.

Večer uspávam mladsie dieta, zena staršie. Každý deň. Rovnako mladsie dieta uspávam aj počas dna, každý deň. V noci dieta beriem z postielky, polozim ho na kojenie a následne dám do postielky spat. Kazdu noc min. 5-krát. Obcas aj prebalujeme, ale to ako kedy kto. Počul som, že niektori otcovia spavaju oddelenie - wtf?

Z domácich prác, keď už vidím, že je to neúnosné, tak umývam kúpeľne, záchod (moja žena len vleje domestos). Manželka pustí robotický vysávač, ja následne vytriem dlážky (no aj moju ženu začalo vraj baviť vytierať), no to moc neprehaname. Najviac umyvam kuchynu, izby občas. Rohožky kefujem vylučne ja aj akukolvek fyzicky narocnejsiu pracu.

Jaj a televizor? Ten si večer zapne manželka, ku ktoremu ma potom zavolá a niekedy pozeráme spolu.
U mna je to skôr počítač, večer ked zaspia deti a nesledujem TV, tak pracujem na PC (zarábam peniaze). Hry nehrám ani nechodím von (to by ma pustila len s rečami :D)

Aj cez vikendy manželka varí, ja skôr nejaké večere, prípadne ked ma požiada dokončím obed/prilohu, urobím palacinky.

Väčšie nákupy po meste (potraviny, drogeria, plienky) robím ja. Manželka vybavuje vacsinou veci, co sa riešia cez telefon a nejake zariadovanie domacnosti a objednavanie od nábytku po vianocny stomcek. Ja potom robim kuriera a skladám, montujem, vŕtam.

Donedávna som bol aj pri každej pediatrickej poradni s detmi alebo so ženou na gyn prehliadke. Teraz idem aj sam k lekarovi s dietatom, pripadne sama manželka. Tiež, keď ide manželka na nechty, vlasy.. tak deti idu s nami, kde sa o nich staram.

No a okrem toho by som rád robil okolo domu. Svojpomocne som zateploval dom, sám robil dlažbu okolo domu, robil trávnik. Skratka všetko sám. Aj ten trávnik kosievam zatiaľ len ja.
A toto ked chcem ísť robiť (inak často hnusná, prašná, špinavá robota), tak sa musím prosiť, aby som mohol ísť, aby som nemal na krku zavesené ani 1 dieťa. Niektoré náročné práce s vodováhou alebo hlučnou technikou, proste s deťmi neurobím 🙂.

A tu sa dostávam k problému. Nepožadujem aby mi niekto adoroval ani ma uznával.
No dostávam feedback k tomu, že ju nepočúvam (ano chlapi filtruju blabotanie žien, obzvlasť ked niečo robim - neviem robiť 2 veci naraz), tiež že sa na mna nemoze spolahnuť, lebo syn pri mne spadne či niečo si urobí. Tiež už nemam silu riešiť konflikty s detmi, ked si zoberu z komody manželkine veci a ja im musim vysvetliť že s tym sa nemoze hrať. Proste to tam nema byť ale na to mame iny nazor. Tiež keď zabudnem ihneď prebaliť, už počúvam výčitku.

Niekedy mam pocit, že mi deti len prehadzuje aby s nimi nemusela byť. Pritom s mladsim dietatom som skoro cely den ja (uspim, kočiarujem, krmim, prebalujem a odznovu 3-4x denne). Ako som spominal viac sa im venuje ona, lebo ja skratka ako chlap k tomu nemam nejak vytvorený cit, čo nevie pochopiť. Ale to ostatné, robím pre rodinu málo? 🙂

Ako vaši chlapi doma?

aurorastone2
18. dec 2022

Ježiš Mária ani som to nedocitala, môj chlap tak ze chodí na víkend raz za 2 týždne a vtedy je s malým stále okrem noci 🤷‍♀️

lilianaza
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bluka2
18. dec 2022

To kefovanie rohožiek ma pobavilo - wow, máš zmysel pre detail. Priznávam sa, o tejto robote v domácnosti som ani nevedela, že existuje. Pri 2 malých deťoch možno postačí aj oklepat, ak sa ti to zda dokopy veľa práce?

nataliik
18. dec 2022

Môj muž chodí do práce, keď je doma robí okolo domu, preraba vo vnútri a teraz hlavne kúri. Čo sa týka domácich prác, tak ide na menší nákup a uprace si svoju dielňu, rieši drevo a v lete kosi.
Okolo detí - s väčšou sa večer pohra, chodí s ním aj von a tiež vencia teraz psa. S malou zatiaľ moc nenarobí, ešte je moc malá, ale prizrie ju, keď potrebujem niečo súrne spraviť.
Detí a domáce práce mám na starosť ja.
Keď som chodila do práce, tak to boli aj všetky nákupy aj kosenie a ešte som mu pomáhala pri prácach okolo domu.

h2
18. dec 2022

@bluka2 😂😂😂 Pobavila si ma. Netreba kefovať, postačí len oklepať.

zuzudrnda
19. dec 2022

Vcelku vie pomôcť rozdeliť si úlohy na dni. Jedno poobedie manželka s deťmi a ty okolo domu (viem,že s deťmi všetko možné nie je) a druhe poobedie ona podľa potrieb. Nastaviť sa na nejaký takýto režim ste neskusli,nech ma každý priestor?

ketrint
19. dec 2022

@h2 😂😂😂😂😂😂😂

mimi3008
19. dec 2022

Ako stare deti mate? Ak je toto vsetko pravda, tak je to cele zvlastne...Moj manzel mi podla mna pomoze s detmi (mame 3r.a 1r. chlapcov) aj doma, ale gro domacnosti sa snazim potiahnut ja, lebo tiez byvame v dome, starom, zvnutra zrekonstruovanom, tiez svojpomocne robime dvor, dlazbu, atd....vnutri stale chyba kopec detailov, tak manzel ma co robit, okrem toho pracuje, ma vela roboty, je SZCO, denne odrobi tak 10, niekedy aj 12 hodin...samozrejme, ze niekedy mi pomoze upratat kuchynu, cez vikend casto vari on, resp. spolu, najma v zime, ked sa nerobi na dvore, ale zeby bola na nom domacnost, ze na nom stoji, ci bude alebo nebude upratana kuchyna, nalozena umyvacka utreta pracovna doska...????!!!!tak to vobec. A uspavam deti ja, cez den i vecer, obcas ide so starsim, ale ozaj malokedy, lebo starsi proste chce so mnou, najma odkedy pribudol bracek. Ale vecer pri jedeni, sprchovani, kupani, prezliekani mi velmi pomaha, teraz su obaja chori, takze vkuse uz par dni riesime kazdu chvilu nejake kvapky, sirupy, lieky, antibiotika, inhalovania, smrkania nosa, odsavania.....do toho ten mladsi, ktory ma zapal priedusiek, je tak hotovy z tej choroby, ze nonstop visi na mne na rukach a na prsniku, ze keby mi manzel ozaj vo velkom nepomohol s domacnostou varenim a starostlivostou o starsieho, nezvladla by som to....ale z teba si manzelka spravila matku c.2, lepsie povedane c.1. Nic by som nepovedala, keby ste sa dohodli a ty by si bol s detmi a ona chodila do prace, ale....a co by robila, keby bola ako bezne matky doma sama na materskej s 2, resp. viacerymi detmi?

miadi
19. dec 2022

Ty dobrovolne vstavas 5x za noc davas babo k cecku a potom spet do postielky a ze wtf niektori chlapi spia v inej izbe ? Tak kazdy mà ako mu vyhovuje nie ? Pri dlhodobom kojeni a spolocnom spanku mna s dietatom Moj muz vo vedlajsej izbe nemusel nikdy v noci vstat ani k jednemu z nasich deti . Takto to zas vyhovuje nam. On tazko pracuje a keby sa nevyspal bol by mrzuty . 🤣Ja viem spankovy deficit zvladat celkom fajn . Boli mesiace aj roky ked som frcala na 4h spanku. Ak ti nieco vadi z toho ako to mate doma Musis si to vydiskutovat s manzelkou tu to nevyriesis. Alebo to bude hnet ine ked budes mat full time job mimo dom. Ono to nema moc zmysel porovnavat sa s inymi rodinami. Kazdy mà svoj system,

hilda08
19. dec 2022

Materska trvá cca pol roka, potom co? Moj bol tiez na materskej, ked sa narodil druhy, a veru, nevedela som sa dockat, kedy pojde do prace, nie ze by mi bolo zle, ale aj on bol z toho frustrovaný, pretože práca okolo deti nie je práca, zena sa ľahšie tomu prispôsobuje, berie to ako svoje poslanie…ale tiez po čase začal “prepočítavať” co robi on, co ja a začal mat pocit, ze bez neho nebude nic fungovať

0silvia0
19. dec 2022

@petkooo89 zlaty rozpis prac, seru ta manzelkine feedbecky, ale asi aj ty jej davas feedbecky ala ogrcana linka a bordel na komode.
Staci tie pripomienky tlmocit svojmu partnerovi prijemnym sposobom a bude to ok.
P. S.: ku kojenym detom moj muz nikdy nevstaval, spali s nami v spolocnej posteli.

gabrielamodrykonik
19. dec 2022

@petkooo89 zijete absolutne normalny rodinny zivot s lepsimi aj horsimi chvilami a hladate chyby tam kde nie su. Ze sa vam toto vobec chcelo pisat. Muselo to zabrat hodne casu, ale ak to beriete ako svoju osobnu terapiu ako si ulavit, ked vam prave nieco sadlo na nos, tak ok 😀. Trosku ma ale zarazilo to vase sebavedome "nedorastla", vztah a ani rodina by nemala byt o tom, kto z vas ma viac navrh. Tu je mozno chyba, ale hladala by som ju skor u vas.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanka.zuzu
19. dec 2022

závisí či ti tu odpíšu ženy, ktoré sú na všetko samy a budú ťa tu velebiť, alebo ženy, ktorých muži sú tiež zapojení v ich spoločnej domácnosti. podľa toho smeru bude pokračovať debata 😉 podľa mňa normálny rodinný život. ako sex? ako peniaze? to nespomínaš. ak obom vyhovuje, tak ostatné sú detaily...

juliet86
19. dec 2022

mna by zaujimalo ci vies opisat v idealnom pripade ako by si chcel aby to vyzeralo

vlado818
19. dec 2022

Zaujimave citanie...
Mate to co ste si vzali. Ano ja som ten otec co spi vedla.
😀
Len jednu vec vam mozem nato napisat vas zivot by som nechcel zit.

anjelok
19. dec 2022

@vlado818 preco? Ved je na materskej...nech si uzije tu dovolenku 😉

timea179
19. dec 2022

@petkooo89 máš môj obdiv,môj ex nerobil ani pol percenta čo robíš ty 😮

sense
19. dec 2022

Robis to co robi 90perc zien na materskwj. A ako pisem zenam napisem aj tebe, rozhovor nutny a ked nepomoze bud sa zmierit co si si hobral to mas alebo urobit razantnejsi krok. A materska netrva vecne.

cyberk
19. dec 2022

Neviem… mne pride, ze obaja robite toho dost. Len sa asi citis byt malo chvaleny manzelkou? Pochval ju aj ty a bude ti pochvalene 😅 s detmi je to tazke ale vsetko je len obdobie 😅 na multitasking si si musel uz zvyknut 😅 pokecat si so zenou mozes ale mozno, ze ty nevidis tie vsetky detaily, co ona zas robi… a mozno preto ti pride, ze ty robis toho az moc

ivangeline
19. dec 2022

Robis viac ako moj v domacnosti a s detmi ale si viac doma a mozes. Mate ine podmienky. Ale ako ktosi pisal...coskoro nebudes na materskej a potom co? xD Zena bude musiet pridat a ty sa venovat viac praci. Nas coskoro zas caka cas,kedy bude muz na materskej... 🙂 Tesim sa. A dufam,ze to dopadne podobne ako u vas. (Len mi budeme mat 4deti doma. :D)

inull5
19. dec 2022

@petkooo89 noo pekne krásne by som tvoju manželku prebudila do reality🤦‍♀️🤦‍♀️ ty kokos, toto keby dám prečítať môjmu mužovi, tak sa ma opýta, či tomu chlapovi j..e. Tak ona je na RD a chlap umýva záchody, varí, uspava deti, prebaluje robí okolo domu a zarába.. Ale hlavne ze žena ide na nechty🤦‍♀️🤷‍♀️🙈 a chlap s deťmi s nou. Môj ty Bože... Bud si superman alebo som mimo ja..
Môj záver-máš doma totálne neschopnú a lenivu ženu. Zobuď sa a bud prosím ta chlap a nie žena

kaktusik007
19. dec 2022

ja nerozumiem, toto akoze robis prilis moc? moj zlaty, si na materskej dovolenke, tvojou pracou JE sa starat o deti. A evidentne ste sa dohodli ze manzelka do prace nepojde a vyciciate system, takze za mna super pristup od nej - si chcel byt na materskej s mladsim, tak bud a staraj sa.

a inak ja to mat takto ako ty - svet by bol gombicka. Hold ja ako osamely rodic dvoch deti do roka som musela inak makat - a prezila som. Prezijes aj ty.

gabika128
19. dec 2022

Keby som to otočila v tvojom popise, že ty si žena a tvoja manželka muž,vyznelo by to, že ti doma celkom dosť pomáha 😁

denda007
19. dec 2022

Mna zaujima ze vy ste na materskej a zena na rodicaku, ako sa vam podarilo poberat 2 davky?😀

vlado818
19. dec 2022

Dufam ze toto je memento pre kazde chlapa napisat na MK svoje pocity prvy a posledny krat. On nechcel info ci vyciciava system( a ked davate do systemu 1000€ky to sa ako vola ? Debil???
Pan chcel len nazor slusny co si o tom myslite to je vsetko a nie priblbe komenty niektore. Ked nemate co napisat len precitajte zasmejte,zaplacte ze take nemate a ideme dalej.

alenah31
19. dec 2022

@denda007 kde píše, že poberajú dve dávky naraz? Ak aj on na MD je a poberá materské ona kľudne môže byť na RD - akurát nepoberá RP - to sú dve odlišné veci. Takých prípadov je plné Slovensko.

doriiis
19. dec 2022

Máš hrozne lenivu ženu.A ty si tutko,že sa nechas

thoughtfulweirdo
19. dec 2022

Môj manžel chodí fyzicky do práce, ale teda keď je doma, fungujeme úplne 50 na 50. Nemáme to ale rozdelené do bodky na každý deň, sú dni, kedy si ja fakt lebedim na gauči, manžel ráno vstane, nachysta všetkým raňajky, vezme deti von, po návrate uvarí obed, poobede upratuje a ja sa celý deň len hrám s deťmi 😄 sú aj dni, keď ja ráno odídem za svojím programom a vrátim sa večer, bola som už aj na 3 dni, s tým, že mladší je teda echt nespavec a urevanec. A zase sú aj dni, hlavne od jari do jesene, kedy manžela nevidíme aj 3 dni, lebo má svoje športové aktivity od tmy do tmy 😁 obaja sme rodičia, obaja sa staráme o spoločné deti a domácnosť, nevypočítavame si, kto kedy čo robil, a zároveň má jeden aj druhý dostatok času na seba. Ja u vás vidím jeden problém, a to je pocit nedocenenia. Ty nedoceňuješ manželku, ona nedoceňuje teba a potom sa cítite obaja ukrivdene. Pokecala by som s ňou o obojstrannom prejavovaní vďaky a uznania.

lavinis
19. dec 2022

@petkooo89 mne príde že to máte celkom dobre rozdelene
K.mojmu chlapovi sa radšej nebuď vyjadrovať 😅