Manželov brat nemôže mať deti. Nám sa narodilo bábo a svokrovci sa obrátili chrbtom
Dobrý deň, mám manžela s ktorým mame 10 mesačnú dcérku. Manžel má brata, je taktiež ženatý ale s manželkou nemôžu mat deti. Od svokrovcov sme celé roky počúvali ako by už strašne chceli vnucatko a ako sa veľmi tešia keď budú starí rodičia, ale keď som ostala tehotná ich postoj sa razantne zmenil... ich reakcia na to, keď sme im povedali že budeme mat bábätko bola taká že preboha čo budú ti naši druhí mladi robiť ( manželov brat) veď oni budú z toho strašne nešťastní ... to bol prvý krok. Pokračovalo to tým že keď mi vybehlo brusko vraj nemám na internet dávať žiadne take obrázky aby to náhodou švagor a švagriná nevideli lebo budú z toho zlomení, keďže oni nemôžu mat dieťa a tak isto by bolo lepšie vyhýbať sa návštevám nech má nemajú na očiach. Keď sa mala narodila tak nám švagor a švagriná ani nezagratulovali - áno chápem a rešpektujem, dokonca odstrihli všetky kontakty, lenže keď aj svokrovci volali tak miesto toho aby sa opýtali ako mala tak len nariekali nad druhým synom a jeho ženou že aké to neni fér že oni dieťa nemajú, adopcia trvá dlho a my mame a ako by chcela druhé vnucatko ( pritom ani o to jedno sa Nezaujíma, neopyta sa ani ako sa má nechce ju vidieť nekúpi darček ... ). Keď som povedala manželovi že mi neni moc prijemne počúvať takéto reči, či by to nemohol mame vysvetlit, že ja sebou milé rada pokecám vždy keď zavolá ale táto téma a štýl akým mi to doslova vyčíta, že my to dieťa mame a ti druhí nie, ako ona veľmi chcela aby ho mal druhý syn a nonstop nad tým lamentujú a akí sú oni z toho neštátni nie je práve príjemná pre mna ako matku jej jediného vnúčatá počúvať. Keď jej to manžel slušne povedal A vysvetlil neskutočne sa urazila, vraj sa so mnou nedá rozprávať a teraz sa neozva malej vôbec a zavolá max raz za 5-6 týždňov a malú nechce ani vidieť (Podotýkam zijeme na druhej strane Slovenska ako oni takze sa nestretávame až tak veľmi často ) len sa opýta čo robí a to je všetko .... neviem čo urobiť nechcem žiť v takejto dusnej atmosfére, chcem aby mala mala pekný vzťah so starymi rodičmi aby jej dávali lásku a taktiež s ňou chcem vychádzať aj ja koli dobrým rodinným vzťahom ale toto mi vážne neni prijemne
@lucy4321.. Mne sa to skôr javí ako, keby brat tvojho manžela bol aj nejak privilegovaný vo vzťahu matka-syn a preto je tento príbeh viac o ješitnosti, než o úprimnej ľútosti nad absenciou vnúčaťa/dieťaťa zatiaľ bezdetného páru.
Lebo normálne je tešiť sa aspoň toho vnúčatka, ktoré Vám v rodine bolo požehnané!
Držím palce Tebe aj im, aby ste boli svorne šťastný a bez zbytočných výčitiek! 🍀👍😉
@mirkas76 to je pravda švagor je “vyvolený” syn vo veľa smeroch, svokra stále poukazuje na to aký je šikovný má lepšie vzdelanie, lepšiu prácu to už vnímam od začiatku vzťahu že ich stále pred manzelom porovnáva čo urobil ten druhý a že by to aj on tak mal urobiť a pod ... ďakujem krásne ☺️
@lucy4321 prečítala som si príspevok ale komentáre som necítila žiadne takze ak sa náhodou opakujem po niekom tak sa vopred ospravedlňujem ale komentáre citat nejdem. Takze môj názor je že vy zato predsa nemôžte že oni nemôžu mat dieťa a prečo by mali kvôli tomu kaziť radosť vam? Zato že oni nemôžu ani vy nemôžete ? Mali by sa tešiť starí rodičia že aspoň 1 vnúča majú a nemali by vam kaziť radosť tymi trápnym rečami ! Nie každému je dopriate mat deti bohužiaľ , práve preto by si aj švagriná mala obľúbiť vašu dcérku aby sa s ňou prišla aspoň pohrať a pomojkat môže byt napríklad jej krstnou mamou a pomáhať ti s malou. Všetci by ste sa mali tešiť aj oni by sa mali tešiť že aspoň vam sa to podarilo treba dopriať druhým ľuďom inak nebude dopriate nič ani tebe. Nikto sa na vás nemôže hnevať zato že ty máš dieťa a oni nie ! Všetci by sa s bábätka mali tešiť a nie nariekať že oni nemajú.
@lucy4321 tak to mi je naozaj lúto, že vám švagrovci nedoprajú dieťatko, závisť zastiera zdravý rozum. Sa mi ani nechcelo veriť, že by toho boli schopní, ved vy nemôžete predsa za ich neplodnosť. Nejak som si myslela, že to má na rováši svokra a intrigami vás vlastne rozdelila. Netráp sa tým, zaobídete sa aj bez neprajnej rodiny. Je to krivda voči vám, a voči vášmu dieťaťu. Možno ich osud trestá za to, že robili vždy rozdiely medzi synmi, tak ten ich vyvolený im nedá potomka. Ty sa raduj zo svojej dcerky aj s manželom. Jemu je určite lúto, ako dcerku ignorujú, zažil si zrejme niečo podobné na vlastnej koži. Držte spolu a budete požehnaní láskou.
@lucy4321 nechaj ich tak nech sa utápajú v zlobe, smútku.Niekedy je život nespravodlivý ty nemôžeš za to, že nemôžu mať deti, ale to neznamená, že budeš dieťa ukrývať akoby neexistovalo.Je to závisť celá rodina sa kvôli tomu rozhada to sú vztahy....aj to porovnávanie synov možno je čas si to so svojou vyrozprávať či si uvedomuje, že aj Vás to môže ranit?
@lucy4321 nechcem byť hnusná, ale počkaj čo nastane, keď dieťa raz budú mať.Bude len jedno vnúča budeš počúvať telefonáty aké je úžasné bude sa porovnávať ja naozaj neviem prečo sa robia také rozdiely a či si ľudia neuvedomujú, že to môže ublížiť druhým.Ako mamu ju chápem, že súciti so synom, ktorý má trápenie, ale....je aj druhý syn, vnúča radosť...
velmi zlu cestu si vybrali to ze im nieje dopriate je smutne ale keby venovali lasku a starostlivost tvojej malej aj oni samy by sa citili lepsie si myslim oni si vybrali ze budu zavidiet a odstrihnu konkraky atd. ale najviac ublizuju samy sebe lebo v sebe podla mna tymto spravanim len tu bolest zivia este viac to si uvedom a snaz sa tym netrapit a nepripustat si ich spravanie 🙂
@lucy4321 v mojom okoli x parom parom pomohli a nemuseli ist do adopcie.. mali svoje dieta a su stastnou rodinou... ale ano ked adopcia tak musia cakat...a vela sedeni so psychologom... ale to viem len z pocutia... a zas teraz vy co? mate mat vycitky ze napr. budete mat 2 deti ?
@macekovam áno ja tak isto poznám nie jeden pár, kde im lekári pomohli ... či už umelým alebo prirodzene ale to je ich vec ja im nemôžem nič hovoriť .. keď sme sa ich ešte dávnejšie pred tým ako sme čakali malú snažili povzbudiť,že nie je ešte Určite všetko stratené, že možno by len stačilo zášť do nejakej špecializovanej kliniky, že mnohym ľuďom čo nemali ani najmenšiu šancu tam pomohli, robia tam zázraky tak nie že ak to nemá ísť prirodzene tak vôbec ... neviem podľa mna sa sami oberajú aj o malú šancu a tým pádom sa utápajú v depresiách a zlobe voči druhým a potom sa takto pokasle cela rodina
@lucy4321 a to v rodine (okrem tvojho muza) svokre este nikto nieco pekne od brucha nepovedal? co svokor, ten zdiela rovnaky nazor ako svokra? inak ja by som na mieste tvojho muza bratovi aj rodicom bez servitky povedala co si o ich spravani myslim, horsie to uz aj tak nebude, ludia co dlhe roky zavidia inym nebudu nikdy stastni...ani nelutuj, ze tvoje dieta s nimi nema vztah...
@eliska13 tohto som sa presne bála ale s odstupom času môžem povedať, že by som bola za to veľmi rada, keby sa im pošťastí aj keď viem je to istá cesta do úplného zabudnutia našej dcéry ale apson by som nemusela počúvať tieto “výčitky “ ako som si dovolila mat dieťa a ako sa mám pomaly s ním schovávať po kanáloch ..... viem že všetka pozornosť láska darčeky pojdu tam ale v podstate to nebude pre malú žiadna zmena lebo lásku nedostáva žiadnu a o pozornosti a darčekoch ani nehovorím
@lucy4321 a to, čo si napísala by mal tvoj muž povedať mame nie vycitavo, ale tak, aby pochopila, že zranuje druhého syna.Nie každý môže mať všetko zaujali postoj aký majú mohli aspoň skúsiť centrum.Tvoj muž nemá také vzdelanie ako on a čo teraz má sa cítiť menejcenny?má možno iné kvality...ešte dobre, že mám len jedno dieťa dnes už x ty príspevok o rozdieloch medzi deťmi.
@nickpick myslím, že im niekto určite niečo povedal, Ale myslím, že to nemalo moc význam ... celkovo zvyšok rodiny má lepší vzťah s nami ako so švagrom. svokor nejako nerieši, on má svoje záľuby a koníčky nejako sa nejde pretrhnúť ani za jednými ani za druhými v podstate mu je všetko jedno, nerype do ženy lebo “chce mat doma kľud”
@lucy4321 ak ta to potesi, nie si s takou svokrou sama. Moja kamoska nemohla roky otehotniet a ked jej svagrina oznamila, ze cakaju tretie, svokra mojej kamoske povedala "ja by som bola radsej keby ste vy prisli s takou novinkou"
No komu touto vetou pomohla?! Odhliadnuc od toho, ze ta svagrina sa tiez tusim 9 rokov snazila predtym otehotniet. Ale to su mamy/svokry. Ked som mojej volala, ze sa nam nepodarilo umele oplodnenie, zacala mi nariekat do telefonu. Musela som zlozit s tym , ze mami, ja mam teraz dost vlastneho smutku, nepotrebujem este aj tvoj.
6 rokov som nemohla otehotniet. Viac menej som bola zmierena s tym, ze budem bez deti. Ani nespocitam kolko babatiek sa za tych 6 rokov narodilo do rodiny a kamoskam. Ale ja som sa z kazdeho jedneho tesila. Lebo viem aky je to zazrak. To je to blbe na zavisti - aj keby si ty nemala dieta, co sa zmeni u svagrinej? Ved tvoje dieta si nezobrala od nej...
Ja by som sa skusila porozpravat so svokrou, medzi 4 ocami. Ako sa citis, ze chapes svagrininej smutok, ale sami seba ochudobnuju o maleho pritomnost. Ze aj on potrebuje starych rodicov. Kludne pusti slzu 🙂 ak sa ani potom nespamata, asi by som sa vykaslala na nich...
Jedna moja znama (po hysterektomii) dala na FB status "Nebolo mi dopriate byt mamou, tak teda budem najlepsou tetou na svete"
@lucy4321 a co ta vlastne trapi? Kasli na nich a hotovo.... Ja som Bola u svokry varena pecena az do dna ked jej mm povedal ze bude babkou.... V ten den som u nej nadobro skoncila.... Ked som jej par krat volala na meniny narodeniny a pod ani raz sa ma neopytala ako sa mam.... Narodilo sa vnucatko ani Len blbu smsku neposlala ked us nedokaze so mnou rozpravat.... Drobec ma takmer 5mes a Este o neho ani nezakopla a to nehovorim o tom ze ho caka hodne tazka operacia.... A to byvame pomerne blizko pri sebe... Co s tym? Je mi to luto kvoli drobcovi ale nasilu sa jej do pozornosti tlacit nehodlam.... Ked nie som vitana ani ja ani nase dieta tak ok dakujem neprosim..... Ved ked ma potrebu plakat nad druhym synom a nad vnucatom ktore od neho mat nebude je to predsa jej premarneny cas nie tvoj ty si uzivaj zivot a kasli na nu....
mne to tak pripada ze brat je ten "oblubenejsi" z deti .. koli tomu ich to tak velmi zerie.. a zbytocne sa trapis .. vy nerobite nic zle ..priam sa az podkladate .. oni prichadzaju o vnucatko .. kym sa neuvedomia ine to nebude ..preto si uzivajte vasu dcerku a nerieste ..je to sice smutne ale neurobis s tym nic ..
@lucy4321 ak je medzi vami tak vzdialenost vobec by som to neriesila
Uzivaj si svoje dieta
Tes sa a zdielaj to so svojim svetom
Je to smutne ze svagrovci nemozu mat deti ale smutnejsie je to ze sa babka netesi zo zdraveho vnucata a brani vam byt stastnymi
A ked sa nestaraju aspon mas pokoj
@lucy4321 Tvoja svokra je naozaj hlúpa. Namiesto toho, aby sa tešila z vnúčaťa, ktoré bude možno jej jediné ( snáď to tak nebude), a ona sama seba oberie aj o to jedno.
Naozaj je smutné, že švagrovi nebolo dopriate, musia to byť strašné pocity - chcieť a nemôcť mať.... Určite je to aj pre nich ťažké, sa s tým vyrovnať, je ťažké vidieť čo i len kočík vonku, a už im idú možno slzy do očí.... Ale takto zatrpknúť a nedopriať nikomu, to je naozaj dno....
Nedopraju aj so svokrou ani tebe, aby si sa tešila z dcérky... Je dosť možné, že ani k adoptované mu dieťatku si nevytvoria vzťah, ktovie.... Svokra podľa všetkého má divnú povahu...
Jasné, že chceš , aby tvoja dcérka mala úplnú rodinu, vrátane starých rodičov, ale pokiaľ nebude snaha o kontakt z ich strany, neostáva ti nič iné, ako kontakt minimalizovať... Sustred sa na dcérku, ona to časom pochopí, ( možno v puberte), ako sa veci mali, a prečo sa k nej babka tak správala.... Bodaj by to babka pochopila skôr.....
Závisť je fakt dosť hnusná vlastnosť, ale závidieť dieťa, a k tomu ešte svoje vlastné vnúča.....fuuuha, celé zle....
Ja keď som čakala prvé dieťa, a zdôverili sme sa "svokre" , hovorila som jej, že či sa nehnevaju, že sme sa poponáhľali, že priateľova sestra je predsa staršia a dlhšie vydatá , na rozdiel od nás ( oni síce ešte dieťa neplánovali). A ona na to "Čo blázniš? To je úžasné, budem babkaaaa🙂"
V tomto nie je "spravodlivosť", nemajú deti všetci, čo ho chcú. A žiaľ ho často mávajú aj tí, čo ho nechcú....
Snáď budú dobrými rodičmi švagrovci tomu adoptované mu dieťatku , a aj svokra babkou.....aj keď podľa tvojich vyjadrení o ich povahach ......neviem neviem....
Ty si nikým nedaj pokaziť radosť z dcérky.... Nikým.
@lucy4321 juuuj, tak toto je celé zle. Správajú sa absolútne nezrelo. Svokrovci aj švagrovci. Bolo by pochopiteľné že nemajú chuť navštevovať vás často a obzerať bábätko, ale že vám NEZABLAHOŽELAJÚ a ODSTRIHNÚ SA úplne? To pôjdu žiť do jaskyne? Toto je prípad pre psychiatra 😕 To si všetci neuvedomujú s akou energiou je vaše dieťa prijímané? Či vlastne neprijímané? Ono za to všetko môže? Asi takto by som to svokre vysvetlila. V jej veku by si už mohla uvedomiť, že život je krátky, nikdy nevieme čo sa môže stať, tak nech si váži že má aspoň jedno vnúča...
@lucy4321 Toto su tazke temy, ked clovek nemoze mat deti, je to velmi tazke a neraz som sa stretla s tym, ze ak mladsia sestra otehotnela skor ako starsia, tak jej starsi z rodiny vycitali, ze to sa nepatri. Dokonca sa mladsia nemohla vydat, kym sa starsia nevydala. Nam sa akosi tiez nedari a moja mladsia sestra sa tento rok vydava. Hned mi napadlo, ze mozno hned otehotnie a ze urcite to bude pre mna aj tazke, neplodneho cloveka vzdy zaboli srdce, ked inemu sa podari a jemu stale nie. Mne aj mamka povedala priamo, ze ked sestra otehotnie skor, nieze sa zblaznim, ze nech sa na tu myslienku pripravim radsej dopredu. Ratalo sa mi to, ze chape moju bolest, ale ze odmieta ju podporovat a este nahodou zakazovat sestre otehotniet, lebo ja som starsia 😀 ? Cloveka trochu zaboli pri srdci, ale tesi sa, musi to prekonat, nemoze byt len negativny len preto, lebo nieco nema a iny maju. Je to tazke a niektorym to proste trva dlho, kym to problematicke obdobie bolesti prekonaju.
Dokonca znama mi hovorila, ze ked cakala tretie dieta, urazili sa na nich nejaki z ich rodiny, co nemohli mat deti. A ked sa dieta narodilo, chceli si ho adoptovat.
Neplodnost je velmi tazka situacia, lenze clovek to nemoze davat druhym za vinu. Nevycitaj si to, oni sa s tym nevedia vysporiadat, nie ty. Obmedzila by som kontakty na nevyhnutne, kym sa s tym akoby nezmiera. Aj manzel proste musi prijat fakt, ze je to pre vsetkych tazka situacia a niekto sa s tym nevie akoby zmierit skor. Treba im doslova nechat priestor a cas. Vie sa, ze takto by to nemalo byt, ale oni to ocividne velmi tazko prezivaju, treba sa aj do nich vcitit a dat im cas. Mozno to bude privela casu, ale ako vidis, takto to fungovat nemoze. Raz som citala aj vystiznu myslienku, ze neplodnost je ako ked cloveku zomrie niekto blizky. Lenze neplodnost nie je tak ohranicena, ze zrazu sa stala a idem sa s tym zmierit. Najprv je nadej, coraz mensia, ale stale je, az raz cloveku dojde, ze uz nadej skoncila. Je to dlhsie obdobie, cize aj to obdobie "smutenia" za tym je dlhsie a zlozitejsie. A nie vzdy smutia len nadejni rodicia, ale ako vidis, aj nadejni stari rodicia ci sirsia rodina
Aj mi to tak mame..ja s muzom mame deti prve trvalo druhe prislo necakane..jeho sestra je tiez vydata a doteraz nic snazia sa 5 rokov a mali jedne potrat.ked sme oznamovali jeho rodicom ze budu znova stary rodicia tak sa pytala ci jeho sestra je tehotna.hej je a mi to oznamujeme 🤦♀️ bolo a je mi to strasne luto ze mi sme druhe ani neolanovali a doslo a oni nic pritom su super ako par budu dobry rodicia..ale co mozeme zato..nie..a z jeho rodicmi uz niesme v kontakte...uplne srali na nase deti ani nevedia ako sa mala vola..maleho este stihli 2x vidiet...a vez nich nam je lepsie...tu zas jeho sestra s muzom nema problem navstivit ale ako mesiac dlhy neozve sa ako sa ma synovec a neter ja som furt pisala ako sa maju iniciovala stretko uz na to kaslem...
ja by som mozno este upozornila na jedno. Aky ste mali vztah so svagrovcami pred tehotenstvom? A konkretne ty so svagrinou? ak dobry, az priatelsky, asi by som jej napisala list alebo mail- ze ma mrzi, ako ten vztah teraz vyzera, ze chapem, ze jej pohlad na dieta svagra nemusi byt prijemny a ze sa neciti na osobne stretnutia. a mozno by som dodala, ze ked sa budu chciet stretnut, ste tomu otvoreni... Lebo mne sa vidi, ze komunikujete len so svokrou a s tymito svagrovcami len poza ich chrbat.
@evik159 vzťah sme mali taký v norme neboli sme super najlepši kamaráti ale bolo to fajn keď sme šli ku svokrovcom na návštevu na pár dni ( svagrovci žijú bližšie pri svokorvcoch) vždy sme vybehli spolu niekam posedieť alebo sme ich išli navštíviť ku ním, vždy na narodeniny meniny sme prišli zagratulovať ale odkedy som ostala tehotná otočilo sa to švagriná oslavovala narodeniny robila veľkú rodinnú oslavu kde pozvala všetkých okrem nás, dokonca ani svokra nás nepozvala na jej 50tku vtedy som bola ja v 7mom mesiaci ( vraj aby som zbytočne necestovala taký kus s bruchom ) ale myslím si že to vôbec nebolo koli cestovanie ale koli tomu že vedela že tam bude švagriná so švagrom

@denisa0504 len čo je zvláštne že cela ostatná partnerova rodina ( keď nerátam svokrovcov a svagrovcov ) je z malej unesena tešia sa posielajú darčeky pýtajú stále fotky pravidelne skypuju a ti čo by sa mali tešiť najviac , ti najbližší nič ... máš pravdu je to bezvýsledne zbytočne mrhanie časom ako si ich získať a urovnať vzťahy