Manželova rodina robí naprieky

luckak94
24. júl 2016

Baby, prosím Vás, som ja taká nenormálne úzkostlivá, alebo čo? Som prvorodicka a ja už neviem, čo mám robiť a ako vysvetliť, že sú isté veci, ktoré sa mi ako matke nepáčia a neželám si, aby to môjmu dieťaťu robili. Napr, vôbec som nekojila, pretože sa mi nespustilo mlieko, a už v pôrodnici nám hovorili že pre dieťa je najlepšie MM a z toho si potom aj lepšie buduje imunitu. Tak isto mám bratranca aj sesternicu, ktorí obaja študujú medicínu a tiež mi prizvukovali aby som nedovolila chytať malú za rucicky pretože, tým že nepije MM ale UM si pomalšie buduje imunitu atď. Ale u nás v rodine to je bežné, že nikto si nedovolí chytiť malú za ručičky a aj pred tým ako ju idú pestovať si každý tuky bez rozmyslu ruky umyje a nikto to nerieši,pretože je to pre nich prirodzená vec... Za to manželova rodina to absolútne nerieši. Ak keď prišli pozrieť malú vôbec si ruky neumyli a hneď ju vychytali a vybozkavali na ručičkach. Najprv som sa to snažila zahovorit, že prosím nerobte to, ona si tie ruky papá. Vôbec to nepomohlo, tak som to už naznačila rázne a povedala som, že si to neželám. Dostalo sa mi akurát tak výsmechu a vetu že tak ju budeš mať stále chorú. Teraz už máme 4 mesiace a ich najnovšia móda je dávať moju dcéru na ruky trojročnemu dieťaťu manželovej sestry. Tiež som povedala že si to neželám a na to sa všetci na mňa otočili, že prečo by to nemohli robiť. Povedala som že veď už je ťažká a jeden dospelý už má pomaly problém ju udržať keď sa už ona aj dosť metie a že by ma to v živote nenapadlo dávať ju v stoji trojročnemu na ruky. V tom sa na mňa svokor osocil, že to som teda jediná koho by to nenapadlo. A to nehovorím ešte o tom, ako ma zakaždým vysmeju keď poviem že malá má určitý režim a že o ôsmej papáme a najneskôr o deviatej spinka. Oni by ju bez problémov nechali aj do desiatej večer na oslave, že veď nech spí v kočíku. A keď poviem že od narodenia malej spievam a čítam rozprávky zas ma len vysmeju a poznamenaju, že keď chcem aby bola samopasna tak nech to robím. Neviem teda už sama či som ja na hlavu, že to čo sa im snažím vysvetliť je normálne, alebo nie. Pritom, keď sa spýtam hocikoho neznameho, všetci mi dajú za pravdu. Prosím vás teda o váš názor, pretože ja som už naozaj nešťastná, poprípade nejaké rady, ako by som im to mala slušne vysvetliť. Ďakujem vopred za vsetky rady.

luckak94
autor
24. júl 2016

Ešte som zabudla podotknúť, že manžel sa ma v tomto vôbec nezastane...

mircalla
24. júl 2016

No, ruky si samozrejme umyvat treba, ale inak inak suhlasim - v niektorych veciach si nenormalne uzkostliva.

laila22
24. júl 2016

@luckak94 ja si myslim, ze si uplne normalna.. umyte ruky..a rezim dietata su samozrejmost i ked su matky co svoje deti vlacia po akciach este o 22:00. Trojrocnemu by som dieta tiez nedavala pestovat.. Max chvilocku na kolienka vo fotelke pomojkat pod dohladom.. 🙂 To, ze spievas, alebo citas pri zaspavani je Tvoja vec. Svokor nema pravo sudit Ta anisa starat do toho ako ty uspavas, resp. vychovavas svoje dieta..

moni244
24. júl 2016

@luckak94 útlocitná si veru riadne, to umývanie rúk chápem, ale ako nie zase stále, keď ju chcú chytať, len po príchode k vám

mircalla
24. júl 2016

@luckak94 Ja si nemyslim, ze je to len o tom, co si tu napisala, ale je toho asi viac. Akoze tiez si myslim, ze dieta ma mat rezim, dala by som ho trojrocnej, pokial by ho nejaky dospely prirdrzal, ruky si tiez umyvat treba, hoci nie kazdych 10 minut. Ale podla mna maju k tebe aj preto taky pristup, lebo im zrejme stale prizvukujes toto si nezelam, tamto si nezelam. Slovo nezelam mna osobne dost irutuje. Skus s nimi komunikovat normalne, nie ako diktator, mozno to zaberie.

luckak94
autor
24. júl 2016

@moni244 samozrejme, že mi stačí keď prídu k nám. ale myslím si, že to je úplne normálna vec, ktorú učili každého jedného z nás od malička ... Preto sa mi to vidí divne,že oni si tie ruky po príchode neumyju.

sasa1310
24. júl 2016

@luckak94 si úzkostlivá a to riadne. Vaša rodina je normálne, len tá mužová je divná. Aká klasika tuna na MK

miushik765
24. júl 2016

No tak ani ja by som isto svoje male 4mesačné bábätko nedala na ruky trojročnému dieťaťu veď to je logické... podla mňa niesi úzkostlivá. Ja by som im veľmi dôrazne vysvetlila že je to moje dieťa a ak si niečo neželám tak sa to proste robiť nebude! Buď to budú rešpektovať alebo nie a keď nie ľutujem potom sa môžu rovno vo dverách otočiť. J by som teda nezniesla aby sa mne niekto staral a montoval do výchovy a hovoril mi čo je a čo nieje správne. Ja som matka ja rozhodujem oni nech si trhnú 🙂 mali možnosť vychovávať svoje tak do môjho sa starať nebudu a budu musieť rešpektovať moje pravidlá.. takto by som to riešila ja

mandala77
24. júl 2016

mne po prečítaní príspevku vbehol do hlavy dokument Babies. A tiež mi prídeš úzkostlivá. A ono sa to časom na tom dieťati odzrkadlí.

https://www.youtube.com/watch?v=tlfy9LplmB4
alaguema
24. júl 2016

@luckak94 mať čisté ruky by malo byť samozrejmosťou nie len pri kontakte s bábätkom. Ale ja osobne som nehnala príbuzenstvo do kúpeľne na povinné umývanie, aby sa mohli dotknúť mojich detí. Nejak som predpokladala, že dodržiavajú hygienu a nikdy nebol žiadny problém. U 4 mesačného dieťaťa už naozaj nemusíš striehnuť, či má svokra umyté ruky, aby ho mohla chytiť za rúčku. Pomaličky si buduje imunitu a potrebuje prichádzať do kontaktu s bežným prostredím. Pokiaľ to budeš preháňať a budeš dieťa držať pomaly v sterilnom prostredí, urobíš jeho imunite medvediu službu. Keď ti začne loziť, budeš dezinfikovať všetko naokolo? Otázky čítania rozprávok a režimu s nimi nepotrebuješ preberať vôbec. Robíš ako uznáš za vhodné a ničie odobrenie nepotrebuješ.

klodyka76
24. júl 2016

@luckak94 presne ako píše @miushik765 , ty si matka a ty rozhoduješ o tvojom dieťati. Netrúfam si povedať, či si úzkostlivá alebo nie, pretože každému vadia iné veci a každý má iné priority.Ale napríklad s tým režimom súhlasím a u nás je to veľmi podobné. Malý má síce už 4,5 roka ale stále má určitý režim a mnohí krútia hlavou že prečo už musíme ísť, veď nech ide spať neskôr a podobne. Jednoducho sa zdvihnem a hotovo, je to moje dieťa a pre mňa je to dôležité....ostatní nech si trhnú nohou. Myslím si, že každá sa snaží robiť pre svoje dieťa maximum a druhí by do toho nemali kecať. 🙂

jana_eyre
24. júl 2016

Úprimne? Myslím že si troska uzkostliva.. A ja som pri prvom synovi bola rovnaká, nebudem klamať.. Len som to v sebe dusila..

Ale ako malý rastol, mne sa zlepsoval psychický stav (mala som popôrodnú depresiu, cim ale nechcem naznačiť že ju mas tiež) tak mi veľa veci vadit prestalo a videla som ako som prehanala.. Pri druhej dcere som to už brala úplne inak..

Takže ja ta chapem, ake je vidiet vo všetkom hrozbu, ale myslím že je pre mamu aj dieťa fajn si uvedomiť, že imunita sa nebuduje len materským mliekom, ale bakteriami okolo neho.. A aj dieťa môže vziať babo na ruky, buduju si tým vzťah, ved asi chceš aby sa mali radi, nie? Len trvaj na tom, nech si pri drzani sadne na gauc napr.. A dodrzovanie režimu fungovalo a funguje aj u nas, je to super vec, ale raz za čas sa nič nestane ak sa z neho vyboci.. A to ti vraví človek co ma ocd.. 😊

luckak94
autor
24. júl 2016

@alaguema umývanie rúk som im prizvukovala prvé 2 mesiace, teraz to radšej prehltnem, pretože viem, že nemôžem držať dieťa v prílišnej čistote, pretože mu tým skôr ublížim ako pomôžem. Takže, nie, doma neupratujem komplet každý druhý deň a taktiež všetko nedezinfikujem. Ide mi len o tú základnú hygienu umytia si rúk keď niekto príde zvonka. Ide len o to, že je to moje prvé dieťa a aj keď som si myslela, že nebudem na ňu moc úzkostlivá, nakoniec to je presne opačne. Ide mi len o tú normálnu hygienu, ktorú by mal každý človek dodržiavať. A čo sa výchovy týka, máš pravdu, nepotrebujem od nikoho odobrenie, len ma zaráža to ich posmesne správanie keď sa o siedmej - pol ôsmej začnem zberať na odchod.

alaguema
24. júl 2016

@klodyka76 len niekedy preváži to "pre mňa je to dôležité" nad tým, čo je pre dieťa v danej chvíli lepšie. 4,5 ročný chalan si môže napr. práve tú chvíľu, keď ty zavelíš odchod (lebo režim), maximálne užívať, môže to byť čistá radosť s kamarátmi, bratrancom, dedkom, alebo kýmkoľvek a môže to byť preňho pozitívnejšie, ako dodržanie pravidelnej hodiny k uloženiu sa do postele. Vedieť sa občas uvoľniť z rutiny je nakoniec pozitívum pre všetkých. Naše decká cez prázdniny chodievajú spať o dosť neskôr, ako cez školský rok a pohoda, nič sa nedeje, dospia to, ráno vstanú neskôr. Taký ten striktný režim som dodržiavala asi do 3 rokov.

alaguema
24. júl 2016

@luckak94 pozri, tvoje dieťa bude o pár mesiacov chytať už naozaj kadečo a kadečo si ponesie do úst. Myslím si tiež, že tam je možno skôr problém vo vzťahoch k manželovej rodine.

luckak94
autor
24. júl 2016

@klodyka76 presne ako hovoríš. Podľa mňa je režim tiež dôležitý. Ja ako dieťa som mala tiež režim a myslím si, že je to len dobre.

marcelatje
24. júl 2016

@luckak94 chyba je v tebe. Chyba ti asertivita a sebadovera. Hranice sa daju urcovat aj slusne. Moje deti tiez maju rezim. Ked sme na oslave o siedmej sa zdvihnem, podakujeme za pozvanie a odchadzame s tym ze deti treba kupat a dat spat. Nikdy ma nenapadlo riesit co si kto o tom mysli a ak ma niekto chce zdrziavat vysvetlim ze nedostatok spanku sa odzrkadli nasledujuci den a to je pre mna neziaduce, hotovo, viac neriesim.
Ano ruky by sa mali umyvat no skusenost ma naucila ze ak nechcem non stop robit dusno a striehnut co kto da mojim detom jest tak ma to uplne zotroci. Jednoducho si povedz ze vacsinou je v cistote, je zdrave veci od teba a tych par prehreskov od svokrovcov ju nezabije.
Moja dcera mala 2,5 roka ked sa narodil maly a dostala ho na ruky hned po prichode z porodnice ale to som ja. Popravde si nemyslim ze 3 rocne dieta sa po dome promenaduje s tvojim babom na rukach. Urcite ju niekto pridrziaval. Uvolni sa, zbytocne stresujes.

luckak94
autor
24. júl 2016

@jana_eyre uvedomujem si, že by som niektoré veci, nemusela brať tak vážne ale proste v mojom vnútri mi to nedá. A potom raz za čas niečo podotknem a reagujú tak ako reagujú. Napr, som sa ozvala až na 5x keď mu je v stoji podávali. Vždy som sa to snažila v sebe udusiť. A môže to byť napr tým, že som veľmi úzkostlivá na ňu, preto, lebo som veľmi zle znášala, že ju nemôžem kojiť? Dávala som si to za vinu a veľmi som sa potom kvôli tomu trápila, že ju o niečo ukracujem....

lubkavargova1
24. júl 2016

a teraz koho skorej ukamenovat pana manzela ci jeho celu rodinu??? 😀

sasa1310
24. júl 2016

@miushik765 nedala by si 3 ročnému? tak si na to spomeň, keď budeš mať ty 3 ročné a nedajbože bude mať malého súrodenca, že či mu ju dáš na chvíľku do roky alebo nie.
Vieš, mali by sme tu asi všetky matky, ktoré dajú staršiemu súrodencovi mladšieho súrodenca ukrkačiť 😀

ukulela
24. júl 2016

tak umyvanie ruk pri mimine je uplna samozrejmost. no staci pri prichode, netreba zakazdym. bezpecnost typu ze ho nedavam na ruky 3r dietatu tiez, posadit ich do fotela, cvaknut fotakom, nech sa pomojkaju, nech pohladka (cistymi rukami🙂 a hotovo. .... ale zas raz do roka vyspat sa na oslave v kociku je zas normalne.
niekde je asi chyba, ked ta manzel nepodpori.

luckak94
autor
24. júl 2016

@mircalla
@laila22
@marcelatje
@alaguema
@jana_eyre
@klodyka76
Ďakujem všetkým za vaše názory, určite si z toho niečo odnesiem a porozmýšľam nad tým.

laura1804
24. júl 2016

Ty si matka...nech by si bola akokolvek uzkostliva, alebo cudna ( a vobec si nemyslim, ze si) je to tvoja vec a tvoje dieta. Nedaj si skakat po hlave a presad si svoje...ja som v tomto bola od zaciatku malo asertivna a teraz to lutujem. Keby som bola v tvojej situacii, pritvrdim a jednoducho sa vyhybam mm rodine, kym ma nezacnu brat vazne.

marcelatje
24. júl 2016

@luckak94 na taketo problemy velmi dobre pomaha dalsie dieta 😀

mircalla
24. júl 2016

@luckak94 to, ze si sa kvoli tomu trapila tiez svedci o tom, ze si prilis uzkostliva. ja som syna kojila 2,5 roka a u dcery to neslo. a co teraz sa mam zozierat? ci teraz citat clanky, ze s UM bude mat automaticky horsiu imunitu. no nebyva to tak vobec vzdy. Idealnejsie by bolo kojit, ale bohuzial to neslo, tak si to nevycitaj

marcelatje
24. júl 2016

@laura1804 nemyslim ze spravanie v zmysle ze k svokrovcom nebudemchodit kym sa neuvedomia je to prave.....komunikacia je zakladom dobrych vztahov nie trucovitost......ako deti 🙄

luckak94
autor
24. júl 2016

@mircalla diskusiám o rôznych vplyvoch a výchove a vlastne čo sa týka detí sa radšej vyhýbam :D ale toto som už potrebovala zistiť, či je naozaj problém vo mne, alebo nie. 🙂

mircalla
24. júl 2016

@luckak94 no trochu to prehanas si myslim, nie velmi, ale trosku uber. a hlavne si teraz nemysli, ze za to, ze dieta neni kojene, tak teraz vsetko chyti, tak to vobec nie je. teoria je jedna vec, ja sa drzim skor skuesnosti a prikladov zo zivota, kde to vobec castokrat neplati

luckak94
autor
24. júl 2016

@marcelatje tiež by som to neriešila štýlom, neprídem k vám ak toto. Áno, je pravda, že sme aj v minulosti mali problémy, keďže sú viac nábožne orientovani a ja som z rozvedenej rodiny, tak zrušili svadbu, ale všetko som Sa im snažila odpustiť už len z toho dôvodu, že som zostala tehotná a nechcem aby tým, že sme mali medzi sebou nejaké problémy, utrpelo dieťa tým, že stratí starých rodičov. A aj teraz tam idem aj keď je manžel v práci.. Takže tu sa v tejto oblasti naozaj snažím a to môžem povedať, že svokrovci tým pádom sú viac s malou ako moji rodičia..

laura1804
24. júl 2016

@marcelatje to nie je o trucovitosti...to je o tom, ze komu niet rady, tomu niet pomoci...ja mam nastastie svokrovcov dost inteligentnych na to, ze im staci raz razne povedat a pochopia...no su aj taki, co nikdy nepochopia a tak som uviedla krajne riesenie.