icon

Manželské financie: Ako zvládnuť hospodárenie s peniazmi?

26. dec 2023

Ahojte.
Už je tu toho toľko, že ani neviem, či máte chuť napísať názor.
Ide o to, že pred manželstvom, vlastne pred celým tým vzťahom som bola sebestačná, mala som prácu, príjem. Kúpila som si čo som chcela, išla kde som chcela.
Spoznala som sa s terajším manželom pred 7 rokmi. Zo začiatku sme mali každý svoj účet, prispievali sme rovným dielom do nájmu, stravy. On mal svoje prostriedky, ja svoje. A vždy sme mali.
Odkedy máme spoločný účet, ja neviem, kde sa kotúľajú peniaze. Posiela mi výplatu, všetky účty platím ja. Kupujem potraviny, deťom plienky, mlieko. Sebe nič nekúpim, nikde nechodíme. A peniaze nie sú. Žijeme od výplaty do výplaty.
Jemu vždy niečo treba čo auta, kúpi, stojí to príklad 150e, ale nepáči sa mu to. Tak predá za 60e. A kúpi druhé za 100e. Atď. Už som sa s ním hádala, že kvôli nemu nemáme ani my. On nerozmýšľa, on si myslí, že on zarába, môže a že účet nemá dno, alebo čo.
Uvažujem, že si zase podelíme účty, nech ma on svoj a nech do platí všetko čo je jeho a ja svoje.
Lebo o pár rokov nebudeme mať ani strechu nad hlavou kvôli jeho marnotratnosti.
Nechcem však prísť o manžela kvôli tomu, že neviem ustrážiť financie. 🙈
Čo mám robiť?

Strana
z2
alex666
26. dec 2023

@mima1608 ja tiez premyslam ze to takto spravime. Akoze je to blbe lebo on ma ovela vacsi prijem ako ja ale tak...jeden musi byt zodpovedny. Normalne skusim ze mu to navrhnem...

siska53
26. dec 2023

Chapem sice.. ale naozaj sa treba pozriet na tie vydavky, ci naozaj ide kazdy mesiac len o blbosti na auto.. my obaja robime...ale vzhladom na inflaciu a to, ze deti rastu a j su vacsie vydavky aj na stravu, prosto sme na tom horsie, ako ked som ja bola na materskej! A napr.nemam pocit, ze by sme vyslovene na blbosti vyhadzovali.. ale fakt neviem, kde usetrit.. a to som kedysi kupovala omnoho kvalitnejsie potraviny, kedze boli mali.. telacie masko a kadeco.. teraz uz tolko toto neriesim.. ale hlavne, som nepozerala, co davam do kosika, prosto som tam dala vsetko, co sa mi pozdavalo. Teraz fakt davam pozor, raz za cas kupime dzus ci kolu ( kolu pouzivame v pripade zaludocno-crevnych tazkosti aj, takze sa zise doma)..
Ale vsetko je tak drahe..

Takze nemusi to byt tym, ze muz rozhadzuje, ale zivot celkovo zdrazej oproti minulosti.. zial...

sterea
26. dec 2023

Nemyslím si , že váš problém vyriešia oddelené účty. Peniaze sú v manželstve spoločné. Skôr sa dohodnite na sume ktorú budete mať každý na svoje záľuby a či si z tej sumy pôjdeš na masáž, alebo si ušetriš a časom kúpiš niečo väčšie pre seba, alebo odložíš na horšie časi bude na tebe a to isté by platilo aj pre manžela. Ak si z toho vačkoveho ušetrí tak bude výfuk aj dva, ak neušetrí má smolu, naučí sa hospodáriť s peniazmi. Žiadna kasa nie je bezdná.

ysseba
26. dec 2023

On si kúpi nejakú vec do auta a ty povieš, že TY nevieš ustrážiť financie???? No ty si nim riadne zmanipulovaná...

autor
26. dec 2023

@mima1608 tak sme to mali presne a vyhovovalo mi to. Aj keď som nevedela koľko mal, on bol spokojný, ja tiež.

kitycat
26. dec 2023

Zalozit este jeden ucet a tam posielat edte skor ako on stihne minut? Alebo vybrat a vlozit? Ked sa opyta tak povies ze na mlieko, a pritom budu vasa zelezna rezerva

mima1608
26. dec 2023

@alex666 ja som na RD, takže u nás doma to prakticky ťahá manžel. Ale tak on o sebe vie, že je ľahostajný, čo sa peňazí týka. Voľakedy bol schopný minúť celú výplatu za týždeň. A to vždy zarábal nadpriemer na SK pomery. A popravde, sám mi to takto navrhol ☺️

dvoncb
28. dec 2023

Keď som bol slobodný stále mi peniaze chýbali ,odkedy som v chomute cca 15rokov ich môžem rozdávať proste som ich prehajdakal za slobodna ,vselibarsde a teraz som zodpovedny

katka700
28. dec 2023

Autorka peniaze sú v manželstve spoločné, keď jeden nevie hospodáriť je na tom šetrnejšom aby neskončili na ulici. Ako ti radia, prezri účty a rozdel ich na nevyhnutné vydavky a výdavky na veci čo sa dajú oželiet. Založ ešte jeden účet kde muž nebude mať prístup kde sa každý mesiac prevedú financie na tie nevyhnutné výdavky plus nejaká rezerva. Polovicu zvyšku pošli na ďalší svoj účet. To čo ostane na spoločnom účte budú peniaze na mužove zábavky.

autor
29. dec 2023

Takto. Z našich príjmov sa najprv všetko poplatí, dom, energie, mobily, škôlka atď. Ideme na veľký nákup, všetko potrebné sa nakúpi, plus každý deň pečivo, jogurty a také, čo nebude dlho čerstvé.
No a zvysok čo zostane, tak plánujeme výlet, niečo odložiť, ale kým k tomu príde, už mi zvoní kuriér že má pre mňa zásielku s dobierkou 80e, potom o dva dni mi pošle kód, nech mu idem vybrať koberce, potom nejaké oleje, laky atď. Mne kúpil na Vianoce obraz za 170e 🙄 až som ho nechcela prevziať od kuriéra, nech ho pošlú naspäť. Len zase sa bojím, že bude z toho problém. A keď mu poviem, že nie je z čoho zaplatiť, tak píše mame nech mu to zaplatí, že jej vrátime na výplatu. No ja samozrejme jej hneď pošlem, lebo nechcem byť nikomu nič dlžná.
Pre mňa je najlepšie asi tie dva účty a každý nech ma svoje. Plus mu poviem, aby mi poslal aj na deti, lebo aj im treba nie len jemu.
Ja ho ľúbim aj všetko. Ale toto neviem stráviť. Že vždy sme sa mali dobre a zrazu už nepozerá na nič, na budúcnosť, ale berie to samozrejme, že ja šetrím, ale takto nie je z čoho.

karolinakr
29. dec 2023

No tak to by ma rachlo, a on nevie, ze ty mas odložene na niečo? automaticky to berie ako svoje vreckove?

karolinakr
29. dec 2023

Ty peniaze, čo ostanu, dat do obalky na vylety s rodinou, vreckove tebe, sporenie a zvyšok mu dat do ruky , že to je jeho vreckove a ked to minie a požičia si od mamy, to by mal zo svojho vreckoveho vracat, lebo takymto stylom prideš na psi tridsiatok

martul
29. dec 2023

To bude ešte horšie takto máš aspoň jeho výplatu a môžeš platiť. Keď bude mať svoj účet minie úplne všetko.

autor
29. dec 2023

@karolinakr on to neberie ako svoje vreckové, on to berie ako spoločné.

naja94
29. dec 2023

Nebude najosožnejšie nejakým spôsobom podporiť manželovu finančnú gramotnosť? Takto bude rodina vyhadzovať peniaze do luftu len preto, že manžel si nevie zrátať 2+2...

cacianka
30. dec 2023

Tak toto by som mu nestrpela, riadne vytmavila. Trvala by som na tom, aby oba naše príjmy chodili na 1 účet, tvrdo by som hospodárila, zapisovala všetky výdavky, úplný zákaz obom nakupovať niečo čo nie je nevyhnutné, nejaký čas - aby sa ustálil príjem a výdaj. Ale - niečo by som aj uliala bokom, tajnú rezervu, aby nevidel že ušetrených € je veľa, lebo by mal veľké oči a lákalo by ho objednávať či nakupovať = veď máme na to. Na začiatok by sme si sadli hoc aj každý týždeň a urobili kontrolu / poradu čo treba nakúpiť,zaplatiť, alebo rovno nastaviť všetky platby tak, aby odišli napr.do 10. dna v mesiaci. Aby sme vedeli že s tým zvyškom môžeme hospodáriť, že treba kúpiť niečo mimoriadne pokazené, nečakane do domácnosti, že treba deťom doplniť sezónne veci, plavecký,lyžiarsky, škola v prírode, nejaké jubileá či svadby v rodine, a hlavne nejaká tvorba úspor a rezervy, v prípade že by vyskočila choroba, úraz, PN.
Aj celej rodine by som vysvetlila, že nemôžu mužovi nič objednať, platiť, lebo rozhadzuje nad rámec príjmu, keď on nemá hanby rozhadzovať, nemám hanby to povedať. Ani kuriéra nevyplatim,ani rodine nevrátim nič čo nie je dohodnuté vopred !

karolinakr
30. dec 2023

L
Ked ti povie, ze spoločne ano ty si minul na seba 900 eur, ja na seba 50 a takymto čislam už pochopi konečne
900:50
čo na tom nechape, ze ked vezme vsetky volne peniaze, tebe neostane ani na deti?
Hadam chape, ze kazdy ma nejake vreckove na svoju potrebu a tvoje vreckove nech do spoločnych nezahŕňa
A s takymto pomerom 900:50 by som ja na 1000% nesuhlasila

karolinakr
30. dec 2023

A tych 600 ti daval na najom, šeky, stravu plus deti? Lebo to je malo
300 mame len šeky aj viac a 300 ti vyjde tak jedlo na 2 osoby aj to nie na cely mesiac, max 3 tyždne a to musite skromne jest a kde su ešte deti...

karolinakr
30. dec 2023

Ja kupujem zemiaky, vajcia, oleje v Kaufland v akcii a do 300eur na mesiac strava sa nezmestim, ani ked sa poseriem

pieksamaki
31. dec 2023

V praci v zahranici si plati najom? Akoby si pisala o mojom muzovi.....trva mi dlhe roky ho zmenit

vrabcek15
31. dec 2023

@siska53 ahoj u nás to je podobne 😁keď boli deti malé, mali sme viac peňazí,ako teraz keď chodíme obaja do roboty 😅🙈🙈😂(viac peňazí ide do potravín 😅😁)

hendikep
31. dec 2023

presne preto nam s muzom vyhovuje mat to oddelene .. lebo by sme sa dennodenne dohadovali kto co minul a naco .. mojho muza “ svrbia” peniaze … on si musi stale nieco kupovat, ale vie to dobre kupit a nasledne ked ho to omrzi vie to dobre predat bud za rovnaku sumu alebo aj so zarobkom ( napr. mobil, notebook, smart hodinky, bike ) 🤭 .. ked mam ja ale svoje peniaze a svoju rezervu tak sa citim istejsie lebo je to proste v mojich rukach.. aj ked samozrejme chapem ze ked sa nieco stane peniaze su spolocne a sluzia vsetkym … podla mna Vam by pomohlo rozdelit si ucty aspon v tom ze nebude safarit este aj s Tvojou vyplatou

hendikep
31. dec 2023

ked citam Tvoje prispevky vychadza mi z toho ze je len mimo realitu, tym ze Ty platis Vase zavazky tak on netusi kde je Vase dno a tak len kupuje a kupuje

marlene
31. dec 2023

My mame s muzom kazdy vlastny ucet kam prevadzame kazdy urcite % z nasich platov - z toho platime naklady na dom, poistky, stravu, darceky na vianoce napr., dovolenky. Z toho vo nam ostane na nadich uctoch , o tych peniszoch rozhoduje kazdy sam.

marlene
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2