Manželstvo na týždňovky
Ahojte, manzel dostal dobru pracovnu ponuku 100 km od domu. Premyslame, ci sa cela rodina prestahovat za nim alebo vyskusatt manzelstvo na tyzdnovky. Dcera je skolacka, so synom som na rodicovskej dovolenke. Ide o to, ze by tam pracoval rok, maximalne dva. Kvoli roku sa mi nechce stahovat, menit skolu, lekarov, doklady, byty. Je tu aj moznost, ze by dochadzal kazdy den, po dialnici je to hodinka cesty. Ale maznel je proti kazddennemu cestovaniu. Syn v septembri naastupuje do skolky. Fakt neviem, co by bolo pre nas dobre. Bojim sa ako to zvladnem sama dve male deti, nakupy, ucenie s dcerou, vodenie do skoly, skolky a poobede vyberanie. Nemame tu babky, ktore by nam pomohli. Plus ja mavam casto silne migreny a vtedy som uplne nepouzitelna, Mame mesiac na premyslenie, ci ponuku prijme alebo nie. Bojim sa aj vzajomneho odcudzenia. Aky ma to mate nazor?
@alaguema tak potom co riešiš ked ani netušíš aké to vie byt nepríjemne ?
@mon29 Veď ja sa bojím najviac tej samoty
@dominikav123 Už si si dokázala aká si dokonalá, môžeš ísť mudrovat do inej diskusie. Pa
@augustovkaa Citala som len tvoje komentare, ked mas take zdravotne problemy a bojis sa ostat s detmi sama tak proste ti nic ine neostava, len sa s nim na ten rok, dva prestahovat. Je jasne, ze pre cloveka, ktory neni zvyknuty na taketo zmeny je to velky problem, ale ides len 100 km! Ludia sa stahuju cele rodiny s detmi tisicky kilometrov na rok, dva, do absolutne odlisnej krajiny, iny jazyk, ina kultura, zvyky a ty robis problem z toho sa odstahovat par kilometrov dalej. Neviem aku ma tvoj manzel pracu, ale co zarucuje, ze mu to tam nepredlzia, ze tam neostane nastalo, ze sa vam tam nebude viacej pacit, ze aj ty si tam nenajdes pracu a uz tam budes chciet ostat?😉
@slnecnica174 presne, ludia sa stahuju tisicky km, ale nie STO ! Sebeckemu muzovi je zatazko dochadzat. V zahranici je to bezna vzdialenost na dochadzku za pracou. Nevidim ani jeden dovod preco by cela rodina mala obratit zivot na 1 rok naruby kvoli vyvrtom velkomozneho tatka
@minutka Vies co, kazdy den 100km tam a 100nazad autom je riadny zahul, este tak keby to bolo vlakom, beriem.
@slnecnica174, riadny zahul je stahovat sa kvoli pitomym 100 km. Zorganizovat novy byt, stary zbalit, zorganizovat dalsiu prevadzku, zbalit, v novom rozbalit, vsetko poodhlasovat a poprihlasovat, detom novu skolku, skolu, sebe novu pracu a to vsetko len z titulu, ze panovi SA NECHCE soferovat? Dochazdala som 100 km do prace styri roky. Ziaden sialeny zahul to nie je, je to hodina tam a hodina spat.
@dominikav123 tuším. Dve mne blízke osoby trpia migrénami, spomínala som to vyššie. Takže mám dosť podrobnú predstavu, aké to je. Ty si sa tu začala nafukovať, ako ty všetko zvládaš aj s migrénou a aká je asi zakladateľka neschopná osoba, na rozdiel od teba. Chcela by som ťa vidieť, keď si v tej tmavej miestnosti a grcáš do vedra, ako sa popri tom ešte staráš sama o dve malé deti. Zrejme ešte žiadne nemáš a staráš sa akurát sama o seba.
@augustovkaa všetko sa dá zvládnuť. Ako som písala, ja som často sama s deťmi a ide to. Treba sa dohodnúť. Nech vám nechá aspoň auto. Ale jednoznačne by som si hľadala osobu na výpomoc na dni, keď dostaneš migrénu. To si fakt neviem predstaviť, ako by si fungovala. Videla som na vlastné oči, čo to s človekom robí.
@vroni Kazdy podla svojho gusta. Ja som sa stahovala viac ako 10krat, aj na rok s kontajnerom cez ocean. Zalezi kam do tej prace dochadzas. Tu kde momentalne byvam rano aj vecer ti 30km po dialnici trva hodinu takze asi tak😉
@slnecnica174 tak za ocean by sa tazko dochadzalo denne 🙂 napr.v NY sa v pohode aj hodinu metrom cestuje za pracou. Ale ako vravis, zalezi od lokality a dopravneho spojenia. Ale aj tak sa mi zda sebecke deti brat zo zabehnuteho kolektivu, behacky po uradoch pre 1 rok... Ocinko ma asi rad pohodu a komfort. Muz nema byt padavka. Aspon v mojich ociach
podľa mňa by na začiatok predsa mohol odcestovať len muž a zvyšok by ste uvideli, ako by sa dalo urobiť, časom. môžete poskúšať viaceré alternatívy. a rozhodnúť sa potom.
ale ak to má byť naozaj len na čas, treba sťahovanie naozaj dobre zvážiť.
a druhá vec, ak si Ty nájdeš prácu, to akože po roku v nej skončíš a budeš si hľadať novú? neviem teda, v akej oblasti pracuješ, ale je mnoho oblastí, kde hľadanie práce netrvá ani mesiac ani dva, a s prihliadnutím na to, že máte deti a pravdepodobne budeš hľadať prácu tak, aby si sa stíhala aj im venovať.
a to auto musí mať on? keď ty riešiš rozvoz detí kde treba a podobne. nemohol by si muž nájsť bývanie neďaleko práce? auto by som chápala, keby dochádzal denne, predsa len je to rýchlejšie.
nuž, máte toho veľa čo zvažovať.
držím palce!
Poviem ti, ze 100km naozaj nic nie je. Vela ludi takto dochadza. Hlavne ak ide len o 2 roky, nech z toho chlap nerobi tragediu. Inac, Ja som sa takto za muzovou pracou stahovala 5x a zda sa ze hrozi dalsie. Neber ohlad na vztah. Ste na neho totiz dvaja. Vytvorit ake take zazemie pre rodinu s malymi detmi je omnoho tazsie, ako cestovat 2 roky 100km za pracou. Tiez to mozete urobit ako poltyzdnovky. Vyrazi v pondelok, v utorok vecer sa vrati. Vyrazi v stredu rano a v piatok sa vrati. ... Ide o to, ake zazemie, kamaratov, susedov mate tam kde ste. Ak nie je o co stat, prestahuj sa, ale ak mas na com stavat, fakt sa to neoplati. Ver mi, ze k migrene si dorobis horsie problemy. Co sa tyka stahovania a vplyvu na dcerku, deti to zvladaju v pohode. Hlavne nizsom veku. Ide hlavne o tvoju pohodu. (Mimochodom, mozno ked nebudes mat doma chlapa, aj migrena prejde 😉
100 km je po dialnici cca 45minut....manzel je PROTI dennenu dochadzania....prepac??? Tu nemas ci riesit? Praca je na rok, dva...bud bude fesak dochadzat alebo nie...moznost prestahovania sa by som vobec neriesila...a tam co???? Podnajom? Nevies ci tam zozenies skolku, skolu, lekarov???? Nezabudajte nato ze ak by chodil na tyzdnivky su to vydavky na dve domacnosti...prepac ale koli 100 km to ozaj je potiahnute za vlasy
NO, to zváž aj možnosti na tom "novom" mieste - keď je tam pre teba viac možností na zamestnanie, a celkovo - lepšia vyhliadka na život (konkrétne predstavy! 🙂 - tak le to lepšie, ako len iba ísť tam a čakať "niečo" s tým, že muž bude viac doma.
Na starom mieste už máte nejaké zázemie, rytmus, deti kolektív, vzťahy.. ono tam či tam, prvé mesiace si budete zvykať... skús sa opýtať na starom mieste susediek, nejakej pani - či by ti mohli semtam pomôcť... odprevadiť, vybrať zo školy, postrážiť. Za pár eur. Táto pomoc nemusí byť pravidelná, ale je to taká barlička (ja to tak mám a je to super).
A ak by muž robil zo začiatku tam sám a chystal pre vás zázemie? (teda v tom "voľnom čase"🙂
Tiez nechapem, sama som dochadzala hodinu a nieco kazdy den, je to neporovnatelne lahsie a zrejme aj vyhodnejsie, ako stahovat sa a organizovat vsetko toto. Rok ubehne ako voda! Ale uz Ti vela bab napisalo to iste.
Baby, práca by bola na rok, maximálne dva. Manžel chce predať náš byt, zohnať podnájom v mieste jeho práce, že načo platiť dva byty, zmeniť doklady, školu, škôlku, lekárov, ja pracu. To všetko kvôli roku, dvom. Potom chce prísť naspäť a hľadať nový byt. Je tu aj možnosť, že tu ostanem sama s deťmi. Mám dobrú susedu, ktorá mi občas postrazi deti. Možno by mi ich občas postrazila aj keď mám migrénu. Mám tu aj dobré kamaratky. Zvažujem nad možnosťou ostať tu sama a manžel by dochadzal dva krát týždenne. Len neviem, či on bude súhlasiť.
Kto z vas urobi 100km za 45minut????
@alaguema Vždy sa nájdu ženy, ktoré musia zhodiť ostatné aby si pohladkali ego. Mám dobrú susedu, ktorá mi občas stráži deti.
@robin30 Na Konovi vsetky aj za 30 minut a kazdy den🙂
@augustovkaa myslim,ze tak ako.si posledne napisala,sa to da zvladnut...ak mate dobry vztah,tak sa vam.moze este utuzit a ty to.zvladnes..ak by bolo treba,najmi si pani na domace prace,keby bolo toho na teba vela
@augustovkaa ale načo predávať byt, keď sa dá prenajať?
@slnecnica174
@macamac mam z vas radost dufam ze nikomu na dialnici neublizte damy
@augustovkaa a inak naozaj je to len a len o tvojom mužovi
od nás mnohí ľudia dochádzajú denne do BA ( cca110 km)
trochu sa treba prispôsobiť dobe a zabudnúť na éru našich rodičov, kedy bol socík a v mieste pracoviska dostal skoro každý byt zo závodu, takže ráno vstal a o chvíľu bol v práci
už dávno sme "európania", kozmopolitní a prišla doba, kedy buď za prácou budeme denne dochádzať desiatky km, alebo sa tam presťahujeme ( čo chápem v prípade výbornej práce a dlhodobo, nie na rok - dva)
takže muža asi neprerobíš, je to jeho postoj, prerobiť môžeš len seba
bude to záhul a zmena, hlavne, ak si zvyknutá byť denne aktívne s ním a riešiť všetko spolu
sú rôzne rodiny a vždy boli
vždy sa chodilo aj na týždňovky, alebo obaja pracovali blízko bydliska, takže fungovať sa dá na 1000 spôsobov, každý si musí nájsť ten svoj alebo kompromis
a inak užasnuto som pozerala na jeho pracovnú dobu - akože iná paráda
ja sa pridávam k tým, čo tu písali podobne mojej situácii : môj muž robí síce 10km od domu, ale ráno odíde o 6h a príde buď medzi 17-18h, alebo ak má službu tak od 6h do 22-23h večer. no ale sme radi, že ho máme blízko, to je fakt a občas ho behneme pozrieť do práce 😉
takže my by sme skákali radosťou, keby šiel 100km a prišiel každý deň do tej 17h 😀 😉
ak by islo o vacsie mesto, s viac pracovnymi prilezitostami, vacsimi moznostami na kulturne, spolocenske vyzitie, viac skol na vyber, tak by som sa tam prestahovala s celou rodinou a hladala pracu tam s tym, ze ked by manzelovi skoncila praca, tak by si aj on hladal v tom meste a uz by sme sa nestahovali nazad. Ak ide o mesto s mensimi vyhodami ako to povodne, tak manzel nech si pekne dochadza.
Ja zijem vo velkomeste a viem, co je to presuvanie sa z bodu A do bodu B, z jedneho konca na druhy je to nejakych 50 km a zapchy tu nie su ziaden nezvycajny jav. Stahovali sme sa v ramci mesta niekolko krat, dcera menila skolu pocas prvych 4 rocnikov 4x a je tu, ziadna tragedia sa nekonala, nasla si novych kamaratov v novych skolach, nasli sme novu rodinnu lekarku ... Ale to je klasika, clovek sa narodi v hladovej doline, tak nech tam aj zomrie, aj keby mal cely zivot byt nezamestnany, vsak nebude dochadzat 100 km, ci sa dokonca stahovat z miesta, kde to uz pozna niekde do neznama a co uz chudence deti, ked s Jozkom Mrkvickom chodia uz treti rok spolu do skolky a este hadam budu dalsich 9 rokov chodit aj do tej istej zakladnej skoly a dufajme, ze obdivaja pojdu spolu aj na strednu, lebo to by sa dieta mohlo aj zblaznit, keby zistilo, ze v triede nikoho nepozna ....
@robin30 my ked ideme na SLovensko tak zasadne jazdi iba muz, ja nie som na taku aroganciu zvyknuta, vodicak som si robila v zahranici, som zvyknuta na defensivne soferovanie, na ludi, ktori ta nechaju zaradit sa, som zvyknuta zastavovat ludom na prechodoch a nejazdit ako sialenec, ktory si mysli, ze ked ma drahe auto, tak pre neho neplatia ziadne pravidla, co je na Slovensku bezne. Co ma ale prekvapilo 90% aut sa na dialnici vlecie a ide pod limit, hovorili nam, ze koli spotrebe benzinu? neviem, ci je to pravda, ale my sme na dialniciach vsetkych rad radom predbiehali a neustale kontrolovali znacky a tachometer, ci neprekracujeme rychlost, boli sme z toho nervozni, ze vsetci sa vlecu a my tam uhaname.
@sisaka velakrat idem ja sama bez muza teraz som tehotna ked vidim vo viedni tabulu Bratislava uz ma zacina boliet zaludok debil ta tam vytlaci z pruhu a este bude po tebe trubit ja deti v aute a strach nenormalny vzdy si vydychnem ked uz som z blavy von tolko arogancie SA len tak nevidi ja som AJ tu naucena na uplne normalnych soferov pred prechodom zastavit bezne ti daju prednost aj ked nemusia to na slovensku nevidis

@dominikav123 ja nemám migrénu a nikoho nepotrebujem prečúravať. To bude asi skôr tvoj problém.