Máte skúsenosti s násilím na ženách?
Baby,
zostala som zaskočená, že odkedy sa zaujímam o túto tému, sa mi dve kamarátky zdôverili, že boli znásilnené. Poznám ich od strednej resp. vysokej školy (t.j. už dlho) a v živote by mi to nenapadlo. Tak mi je z toho dosť smutno, lebo to zrazu nie je téma, čo sa ma nijako netýka, ale niečo, čo je zrazu bližšie. Chápem, že o osobných skúsenostiach sa nikomu veľmi nechce hovoriť. Ak by sa niekomu chcelo, mohli by ste prípadne napísať správu o skúsenosti s akoukoľvek formou násilia a ja by som to sem anonymne postla, ak to je teda v súlade s pravidlami. Alebo sa o tom -prosím s rešpektom - porozprávajme. Dúfam, že neoľutujem vytvorenie tejto témy
ze mne nestrkal ziadny kolega ruky do vaginy...zaujimave
@bluka2 ja nemám stymto vlastnú skúsenosť ale chcem len napísať že je pekne že o tom ,,chce niekto napísať pripadne hovoriť,, pretože tým že sa to v tejto spoločnosti berie ako nejaká hanba ženy čo nepochopím tým je to horsie. Mladé dievčatá potom nevedia čo je správne rodičia sa snimi nerozprávajú a potom nastávajú takéto situácie (teraz píšem o maloletých) držím palce všetkým komu sa niečo podobne stalo!
Anonym 2:
Realne znasilnena som nebola. Skoro ale dvakrat. Prvykrat som zmeskala po robote dooravu, taxik ma odmietol vziat, "ze je to daleko", tak som cakala na zastavke na dalsi spoj (ktory mal prist o 2 hodiny). Zbadala som muza, ktory sa "nenapadne" pristavoval pri pristojacich obchodoch a pomaly skracoval vzdialenost medzi nami. Zacalo mi byt neprijemne, mdlo, ochabli mi koncatiny. Hladala som nejakych ludi na okolo, kde by som sa bola pripla. Ale nikto nikde a v dialke asi kilometer policajna hliadka v aute. Nepoculi by ma, ak by som kricala. Ked znizil vzdialenost na asi 20 metrov, videla som vybrat nozik a dala som sa na utek a on za mnou. Uz ma takmer rukou dosiahol, ked v poslednej sekunde som za rohom vrazila do cinskych turistov. Ti boli moja zachrana a on sa dal na utek.
Druhy krat som mala o nieco menej stastia. Tiez som isla z roboty "za tmy", ked ma prepadol neblahy pocit (taky isty ako hore). Obzrela som sa a za mnou v dialke isiel normalne chlap. Pri druhom obzreti isiel tiez normalne, ale ta vzdielost sa skratila- vela na to, ze siel lezernym krokom. Pri tretom obzreti bol uz iba nejakych 50m. Dala som sa na utek, ale dobehol ma a zvalil ma na zen. Bol to statny chlap, vybral naradicko a snazil sa, aby som ho tam dole chytila, zatial co on druhou rukou sa snazil roztrhat mi nohavice. Hlas mi zlyhal, otvarala som usta , ale bola som iba ako ryba na suchu. V tom zapase sa mi podarilo poskrabat ho na ruke a kopnut medzi nohy, co mi zaistilo moznost uteku. Dobehla som domov a zavolala priatela a ten zavolal policiu. Ja som nebola schopna nicoho, iba sa triast. Policia ma zobrala na oddelenie- odoberali dna, vzorky z oblecenia, robila som identifikaciu pachatela- aj nakres, aj pozerala fotky nasilnikov, opis udalosti- cele to trvalo 7 hodin. Policii vyslo z toho, ze pachatel si ma vyhliadol v praci a mala som o tom zamestavatela informovat, kedze policia si pride po kamerove zaznamy. To ponizenie, ako sa na mna sefovci pozerali, ze som si sama za to vinna - na mna dolahlo este viac. Nastali aj problemy s priatelom - nevedel sa s tym zmierit (a ak by ma bol realne znasilnil, tak by sa so mnou rozisiel). Rodicia a priatelia sa o tom nedozvedeli a ani to doteraz nevedia. Pri snahach otvorene o tom hovorit, viac menej som sa stretavala/stretavam sa s tym, ze som si sama vinna za to. Ze nemam byt k muzom mila. Nemam chodit sama von. Nemam byt nezavisla. Bohuzial v tomto svete sa emancipacia posunula tak daleko, ze zeny boli presvedcene, ze svet je taky bezpecny, ze obozretnost je prezitok a ochranu pred muzmi nepotrebuju. OMYL. A po 3 rokoch mi policia napisala, ze vysetrovanie uzatvara s titulom pachatel neznamy. Podla vyjadrenia policajneho prislusnika pre moj pripad, sa nemam trapit, vysetrenie pachatela pri znasilniach ma uspesnost iba 24%....
Vybral naradicko??? To sú už prázdniny alebo čo? Žena s traumou sa bude sotva vyjadrovať v štýle: vybral naradicko
@pribinak ak to nechcela napísať vulgárne tak čo je na tom...cii by sa ti viac pacilo "vybral kokot a snazil sa...." aby to malo tu správnu opovrhnutia hodnú formu?
@rik01lulaka penis, falus, ... možnosti je viac. Ale samozrejme pre istú skupinu žien aj kokot
@pribinak a ako dobre vidí na kilometer, a ten úsek bol úplne rovný, bez prekážok vo výhľade, ešte vie aj určiť vzdialenosť... Ja teda nerada by som sa dotkla nejakej ženy, ktorá si tým reálne prešla, určite nie je jednoduché sa s niečím takým vyrovnať a určite je potrebné v tomto smere niečo robiť, ale nech rozmýšľam ako rozmýšľam, neviem prísť na to, ako má k tomu prispieť anonymná diskusia na mk 🤔 hlavne keď vieme, čo všetko sú tu schopní si ľudia navymýšľať a túžia stať sa spisovateľmi...
@sissy27 akoze to preco sa niekto zaoberá a vobec zbiera taketo príhody len tak tiez nepochopím, ale tak kukla som co to tu za príhody a ano je to smutne kiezby sa to ziadnej zene nestalo...ale tak autorka asi chce na tuto temu poukázať a mozno si myslí, ze zenam co prezili nieco také pomôže o tom noekde verejne písať...
A to ci je ten popis udalostí hore vyssie pravda neviem, ale tak reagovala som len na to naradicko 😉 a aj to nie v zlom som ti komentovala....
@sissy27 ja neviem odhadnúť ani 5cm na nakrajanie koláču takze k vzdialenostiam sa ani nevyjadrujem
@pribinak osobne po takej prezitej udalosti by som pekne pomenovanie na.muzske pohlavie nemala....komentar som v zlom nemyslela...
@rik01lulaka ja teraz fakt rozmýšľam, či je reálne vidieť na 1km osoby v aute, ak by sme teda vzali do úvahy, že máme 1km úsek úplne rovný a otvorený, teda žiadne stromy, budovy, nič, čo by zavadzalo vo výhľade 🤔 plus teda zjavne bola dotyčná v meste, keďže páchateľ sa obzeral po výkladoch a bus jej išiel o 2 hodiny?? To ako reálne niekto bude 2 hodiny stáť na zastávke, nezoženie si iný odvoz, nezájde niekam na kávu, do obchodu, nevráti sa do práce posedieť, proste milión možností a vyberie si 2hodiny státie na mieste? Veľmi divná story toto. A že to asi nebola dedina kdesi pánubohu za chrbtom, keď aj čínski turisti tam boli...
Ciel tejto temy je, aby sa zeny o tom nehanbili hovorit. Nie som absolutne ziadny odbornik, takze je to len taky pokus. Sama mam skusenost "len" s fackou od ex partnera, 2 tyzdne som si to nechala pre seba a potom mi dost pomahalo sa o tu potupujucu skusenost podelit. Myslim, ze ako kto nazve penis je tu dost nepodstatne. Kazdy sa vyjadruje inak
Anonym 3:
Tak sa pridám. Bohužiaľ príliš často nám ubližujú práve naši najbližší. Mala som krásny vzťah, všetko bolo ideálne, všetko sa nám darilo. Po troch rokoch som zistila ze to nie je ten muž ktorý býval, že niečo je zle. Nemal problém vysadiť ma na diaľnici a odfrcat preč. Rozbíjať poháre, kričať a sexuálne násilie sa pridruzilo tiež. Doteraz cítim ten hrozný pocit keď ma držal a ja som ho prosila a plakala aby to nerobil, že nechcem. Teraz viem aka som bola hlúpa, ale vtedy som si pomôcť nevedela. Vyhrážal sa, zastrasoval že unesie moje netere, obťažoval rodinu, kamarátov, kolegov v práci sledoval ma ešte dva roky po tom co som mu povedala ze je koniec.
Ak ženu znásilni cudzí muž na ulici je to trauma. Ale tento typ násilia v partnerstvach sa často bagatelizuje a nemal by. Ženám na ochote to riešiť nepridáva ani postoj spoločnosti, ktorý je väčšinou taky ze nemala byť sprostá.
Už vidím ako každý povie, že taký bol vždy len som to nechcela vidieť. Nuž asi bol, ale tí sociopati sa vedia tak nádherne pretvarovať. Je to ako s tou zabou ktorú keď dáš do horúcej vody vyskočí, ale keď ju pomaly zohrieva uvarí sa úplne..... a on ma teda variť vedel.
Každá co to nezažila sa bude chytať za hlavu a určite si neodpustí nejaku perlu. Nevadí, je prirodzené že ľudia nerozumejú tomu co nikdy nezažili.
@bluka2 to aby ženy o tom hovorili aspoň takto "s cudzími" anonymne, je veľmi dôležité. Pretože je to vec, ktorú drvivá väčšina nikomu nepovie, nikdy. A môcť aspoň takto vypustiť paru kde ta niekto pochopí (možno) je na nezaplatenie.
aby preco vzdy hladate slovicka, aby ste mohli napapdnut pribeh ci je alebo nie je pravdivy?? ved si to precitaj a ked sa ti nelubi alebo neveris chod dalej, ja som sa nad tymi slovami ani nepozastavila a ani som si tu situciu nepredstavila, je to neprijemne, ale cudovali by ste sa ako vieme odhadnut vsetko ked sme v nebezpeci, nezda sa, ale vtedy pocujes viac, vidis viac, lepsi odhad, lepsie si pamatas, podla mna to moze byt pravda, ano aj nemusi, ale to sa tu moze do vianoc riesit...
@bluka2 toto nie je vhodne forum.
Obavam sa, ze neexistuje forum, kde by nejaka zena mohla o takomto svojom ponizeni verejne hovorit a nezazila aj posmech, odsudenie, urazky a zelania, ze si to zasluzila a hadam ze si to aj uzila. Lebo by nemohla po svojom. A nie vsetky zeny, ktore to zaziju, su z literarnej spolocenskej vrstvy.
A riesit gramatiku, stylistiku, retoriku, aby niekto pochopil podstatu toho, co hovori a nie najprv chcel, aby mu prepisala svoj pribeh do putavej formy knizneho romanu na dlhe zimne vecery k caju a teplej deke, aby bol ochotny tomu verit - to je presne, o com tato spolocnost je: chytis zlodeja vo svojej garazi, napadne ta, branis sa a rozbijes mu hubu? Zazaluje ta, zaplatis mu odskodne a dostanes mesiac podmienecne za napadnutie. A jemu nedokazu nic, lebo si ho chytila prv, ako uspesne nieco ukradol.
Tvoja smola.
Presne takto postupujeme v mnohych veciach. Napadame poskodenych.
Kym... sa neocitneme na druhom brehu s nimi.
@moonlight1210 Všetkým, čo mi napísali, som odpísala, že ich príbeh prípadne zmazem, ak by si to želali.
Tak neviem, kde začať, aby to čo popisujes sa zmenilo
@bluka2 je to dlha cesta, lebo je to citliva tema.
Navyse vsetko usilie takmer vzdy zmaze vychcany sebec, ktory to zneuzije na svoje ciele vymyslenym pribehom. Ktory ked sa preukaze, tak ako sa islo o krok vpred, tak sa vdaka nemu vrati o dva spat.
Ti, co neveria, vo vacsine reaguju tak aj prave vdaka tym vymyslenym pribehom, kde ich sklamalo, ze citili empatiu a niekto to zneuzil (hoci aj preto, aby si urobil srandu).
V podstate je to neriesitelne.
@moonlight1210 je to ťažká cesta, ale ženy raz aj získali volebné právo napríklad; verím, že raz ani toto nebude tabu
sex je pre mladych a chudobnych..
my starsi a bohatsi mame uz ine zaujmy, nebudem sa predsa valat po nejakej spotenej zenskej.. :P
@bluka2 téma je o.k., ale prečo tie detaily? Nečíta sa to vôbec dobre. Ja s tým nemám problém vyjadriť to aj takto na plochu. Síce som nebola trchnicky znásilnená, ale obťažovaná áno. Ako 5 ročné dieťa aj neskôr ako 14 ročné dievča. Nepôjdem vôbec do detailov. Nepotrebujem tu živiť rovnakých úchylov, len chcem povedať všetkým mamám dievčat. Podporujte ich v sebavedomí a dravosti, netlačte ich do submisívnej polohy dobrých poslušných dievčatiek. Učte ich, aby dali jasne najavo, ak sa im niečo nepáči a podporujte ich sebavedomú komunikáciu, dokonca až drzosť ak treba. Také dievčatá si uchyláci nebudú všímať, budú sa ich báť. A hlavne stojte za nimi. Z takých detí je cítiť, že za nimi stojí rodina, ktorá rozdrví každého kto na nich siahne... Ja som to šťastie nemala. Ak niekto ublíži mojej dcére, pôjdem sedieť za vraždu 🤷 Kľudne
@montemotherone ahoj, tak to popísali baby.
Súhlasím, budem toto mať na mysli pri dcére. Dôležitá vec!
@peter2404 tak túto "vtipnú narážku" som nepochopila. Možno keď budem bohatá a stará... a k tomu aj citovo plochá 😕
Nechapem zmysel tejto temy. Naco sa tu odhalovat vo veciach,v ktorych maju ludia problem sa otvorit vlastnej mame (a mali by sa). A teda "vybral naradicko" mi fakt pride ako z dennika uchylaka. Cele mi to pride tak prvoplanove ako ked matky davaju na net fotky svojich nahych deti. Na jednej strane chutne decka,na druhej strane kopec idiotov,co sa na tom odbavia. Ach jaj!!!

Anonym 1: Mna realne nikto neznasilnil (nebol sex) ale na firemnej chate sa mi stalo ze som sa ocitla s kolegom v jednej miestnosti sami. On to pochopil tak ze by som chcela sex... co vobec tak nebolo a strcil mi jazyk do ust. Ja som sa branila ze halo toto nemozeme robit sme kolegovia (plus mal frajerku 😉). Konfrontovala som ho aj tym ze nech sa sprava!! Ale cim dalej tak tym viac bol nasilny a strcil mi ruku do vaginy. Naozaj som sa branila ale zena sa proti chlapovi nezmoze!!!! Nemala som silu nato!!! Nepocuval moje NIE. Nakoniec ma nastastie pustil ale nechybalo vela a znasilnil by ma.