icon

Máte vo svojom okolí manipulátora?

zuzincek
20. aug 2017

Takmer každý sa už v živote stretol s manipulátorom. Niekto s ním problém má niekto nie, záleží na Vás aká ste silná osobnosť a ako sa viete takejto osobe ubrániť.
Mňa samú teraz čaká boj. Nakoľko manipulátor sa NEZMENÍ, musí sa zmeniť náš prístup k nemu/nej.
Polovica úspechu je spoznať črty manipulátora a priznať si, že sme manipulovaní. Tu udávam 30 znakov podľa ktorých je možné ho určiť. Odporúčam knihu od Isabelle Nazare-Aga: Nenechajte so sebou manipulovať, ktorá je dostupná aj na webe.
Tridsať charakteristických znakov osobnosti
1. Vzbudzuje u ostatných pocity viny odvolávajúc sa pritom na rodinné vzťahy, priateľstvo,
lásku, profesionálnu zodpovednosť atď.
2. Prenáša zodpovednosť na iných alebo sa zo svojej zodpovednosti snaží vykrútiť.
3. Nevyjadruje jasne a jednoznačne svoje žiadosti, potreby, city a názory.
4. Obyčajne odpovedá neurčito a vyhýbavo.
5. Mení svoje názory, správanie a city podľa situácie alebo osoby, s ktorou je v styku.
6. Svoje žiadosti zakrýva logickými dôvodmi.
7. Dáva druhým najavo, že nesmú nikdy meniť svoj názor, musia byť dokonalí, všetko vedieť
a reagovať okamžite na žiadosť aj otázku.
8. Spochybňuje kvality, schopnosti a osobnosť druhých, nenápadne iných kritizuje a posudzuje,
hovorí o nich s dešpektom (opovrhnutím).
9. Necháva svoje odkazy vybavovať inými ľuďmi alebo sa uchyľuje k nepriamemu vyjadreniu
(namiesto osobného rozhovoru telefonuje, necháva písomné odkazy).
10. Podnecuje podozrievavosť, rozdeľuje ľudí, aby mohol lepšie vládnuť a je schopný rozvrátiť
manželstvo.
11. Dokáže zo seba urobiť obeť, aby ho ostatní ľutovali (preháňa závažnosť choroby, sťažuje sa
na neznesiteľných ľudí vo svojom okolí, na pracovné preťaženie a pod.).
12. Nedbá na žiadosti iných ľudí (i keď tvrdí pravý opak).
13. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb (k jeho obľúbeným pojmom
patrí ľudskosť, milosrdenstvo, rasizmus, hodnotenie „dobrá“alebo „zlá“ matka).
14. Skryto sa vyhráža alebo celkom otvorene vydiera.
15. Netaktne mení tému uprostred rozhovoru.
16. Vyhýba sa pracovným schôdzkam a poradám, uteká z nich.
17. Zameriava sa na neznalosti druhých a snaží a vyvolať dojem, že „má navrch“.
18. Klame.
19. Hovorí klamstvá, aby sa dozvedel pravdu, prekrúca a interpretuje výroky druhých.
20. Je egocentrický.
21. Závidí trebárs aj partnerovi alebo vlastným deťom.
22. Neznáša kritiku a dokáže popierať celkom zrejmé fakty.
23. Nedbá na práva, potreby a prianie druhých.
24. Veľmi často žiada, vydáva pokyny a núti druhých konať na poslednú chvíľu.
25. Jeho slovný prejav znie logicky a koherentne (súvisle a jednoliato), avšak jeho postoje, činy
a spôsob života svedčia o pravom opaku.
26. Používa lichôtky, aby sa zapáčil, dáva darčeky alebo nečakane preukazuje drobné služby.
27. V jeho prítomnosti sa ľudia cítia nepríjemne a neslobodne.
28. Ide za svojim cieľom veľmi dôsledne , ale na úkor iných.
29. Nepriamo nás prinúti robiť veci, ktoré by sme pravdepodobne z vlastnej vôle nerobili.
30. Ľudia, ktorí ho poznajú, o ňom stále hovoria aj keď nie je prítomný.
Človeka u ktorého je možné rozpoznať v správaní prinajmenšom osem (8)
charakteristických znakov z tohoto zoznamu označujeme ako manipulátora. Správanie danej
osoby sa už nedá považovať za celkom normálne. Manipulátori, ktorých odhalíte však zvyčajne
dosiahnu 15 a viac bodov. Človek s 20 charakteristickými znakmi znamená vážne ohrozenie
nášho psychického aj fyzického zdravia.
Na záver už len poviem, že budem rada za každú radu, pokiaľ máte skúsenosti s takýmito ľuďmi.

Strana
z4
lilitela
26. mar 2020

@0silvia0 Ja to tiz neviem rozoznavat, ake su tie hlavne znaky, ze to rozoznas po dvoch vetach, obrazne povedane, ci doslova?

0silvia0
26. mar 2020

@lilitela ja to z cloveka jednoducho citim, su to nepriami ludia, taky mix afektovanosti, sebestrednosti, seba vyzdvihuju aj ked netreba, ked o niecom hovoria, tak v style, aby oni z toho vysli priaznivo.... Tychto crt je viac, mam na nich nos a neuverim im a oni to zo mna tiez citia, takze na mna svoje manipulacie neskusaju...
Ale neviem ti napisat navod ako ich mas rozoznat ty, kazdy vidi ineho cloveka svojimi ocami.

lilitela
26. mar 2020

@0silvia0 Asi si proste na to vytrenovana, ja naopak, nie som, my sme boli doma vzdy priami. Asi aj preto som sa chytila do tejto rodiny (manzelovej). neodhadla som vaznost, hoci som sa necitila dobre od zaciatku. Oni si to ale neuvedomuju, kym ja som to vnimala tak, co som vedela opisat tak maximalne slovom falosni, oni sa nazyvaju "prisposobivi".

0silvia0
26. mar 2020

@lilitela no vidis, citila si to odzaciatku tym, ze si sa pri nich necitila dobre. Toto je aj moj postoj, necitim sa dobre. Jasne, ze oni si to neuvedomuju, oni su presvedceni, ze ich pocity a vnemy su tie spravne...

peter2404
29. mar 2020

@andreagemii
Odhliadnuc od nepeknych veci, ktore o svojom partnerovi pises - kde tam vidis manipulaciu ?
Ja vidim manipulaciu hlavne v technikach, kedy manipulator manipulovaneho presvedcia o myslienkach a zivotnych postojoch, ktore mu nie su vlastne..
Tvoj partner sa - podla toho co pises - nevidi v zivote s tebou, v rodinnom zivote, ma ine zamery a predstavy.
Paradoxne si to prave ty, kto sa mu snazi vnutit vlastne predstavy - pises "Neviem, čo s ním, no ale asi aj zo sebou.". Kto tu teda s kym manipuluje ?

majahr
27. okt 2020

ahojte - žila som s manipulátorom a nie je to ľahke, bolo tomu 8 rokov kym som pochopila, potom som začala robiť veci inak a posledné 2 roky to bol des, proste už som sa nedala a to už potom nefungovalo.
Najhoršie je, že som videla ako sa správ k dcérke a tú to ničilo. Teraz som už rok rozvedená a dávam sa dokopy, dcérka je úplne vpohode, je s ním každý druhý víkend, ale aspoň jej nikto nepodkopáva sebavedomie a neničí jú zvnútra

na základe toho som sa rozhodla napísať sériu článkov, na základe mojich sedení u psych a jednej knihy, ktorá mi pomohla
https://tribodky.online/category/manipulator/

snáď Vám to pomože - prvý veľkým krokom je, uvedomiť si, kto som a čo chcem ja - a budovať sebalásku potom uvidíte veci v úplne inom svetle

prajem všetko dobre

Strana
z4