icon

Matka ma odmieta prijať späť domov s deťmi

17. feb 2025

Žienky, s mužom sa rozvádzame. Máme dve deti. Byt máme spoločný,ale len krátko a na hypotéku, čiže mi vyplatí len nejaký malý rozdiel cca 3000€. Muž si chce byt nechať a nedá sa s ním ani pohnúť, že by som ho ja vyplatila a zároveň tam s deťmi zostala.
Oslovila som moju mamu, či by som sa mohla vrátiť k nej ( môj rodičovský dom, mám tam podiel po otcovi), nakoľko mama je roky vdova a býva tam sama. Problém je ten, že je to malý dom. Jedna spálňa, obývačka a malá izbička. Nie, mama nás tam nechce i keď to nepovedala priamo takto,povedala, že by sme jej narušili súkromie. Viem to, že by sme jej narušili súkromie. Prečo sa jedna matka takto chová k svojmu dieťaťu a nepomôže,nechcem po nej,aby nás živila. Prispievala by som,platila stravu. Ale z rodičaku nedokážem zaplatiť samostatné bývanie

Strana
z7
uglybetty1234
17. feb 2025

No musis k mame. Mas tam svoj podiel, mas pravo tam byt. Zavolaj mame a proste jej povedz, ze situacia je taka aka je, tiez si si neplanovala takto zivot, ale veci sa zmenili. Vzhladom na to, ze tam mas podiel, tak ides domov a ze veris ze to zvlsdnete.

simona20201309
17. feb 2025

To je jedno ze s mužom sa nedá pohnúť. Nemá o nič väčšie pravo ako ty. Prečo sa tak ľahko necháš vyhodiť? To ty si máš teraz zháňať bývanie s 2 deťmi? Ostala by som v tom byte a nech sa stara muž.
Pripadne, určite vám nevyjde ani na prenájom nejakého 1i bytu? Aj keď bude muž platiť?
Ja by som sa nechcela tlačiť s mamou ktorá nás tam nechce v 3i dome.

aliziana
17. feb 2025

Ja by som tiež skúsila zatlačiť na muža, prečo práve on tam chce ostať? Teda ak máš na platenie hypotéky...
Či rozvod je kvôli Tebe?

cacianka
17. feb 2025

Aký podiel máš na tom dome ? Ak nemáš súrodencov, tak asi 1/4, ak máš tak ešte menej.
Podiel s mužom máš 1/2, máte 2 deti tak je prirodzenejšie tlačiť na muža , aby si ty a deti zostali v byte a on si hľadal niečo iné. Sám pre seba to bude mať ľahšie ako ty a deti.
Tak trochu však záleží, prečo sa rozvadzate. Trochu .

lizatko1009
17. feb 2025

byt v ktorom byvate teraz by si zvladala platiť hypo +reziu+poistky atd? lebo ja by som mu na toto nepristupila a pekne striedava starostlivosť.

janinah
17. feb 2025

Bojuj o byt.

autor
17. feb 2025

@lizatko1009 ano zvládla,no muž na to, že sa nemieni sťahovať z bytu do bytu, že i tak tady hypo platí on,tak prečo by som ja mala prísť len tak z večera do rána k bytu
Tiež by bolo pre deti jednoduchšie,ak by sa nemuseli sťahovať inde,keď tu majú zázemie

autor
17. feb 2025

@cacianka mám dvoch súrodencov. Mama nemá auto a ak potrebovala hocičo, zaviesť atď,tak som nemala problém. Teraz potrebujem pomoc ja a nestačím sa čudovať. Potom rodičia vyplákávajú ako sa o nich nikto nechce starať na staré kolená. Ide o princíp

pribinak
17. feb 2025

Si na rodicaku…..vládala by si platiť z toho hypo nájom a aj všetko pre seba a deti?
Trochu nereálne ….

Z čoho chceš vyplatiť muža?

Akože nič v zlom, ale mne toto príde dosť take celé odveci.

Situáciu by som riešila tak, že zatiaľ kým som na rodicaku a nemá job tak by som sa z bytu neodstahovala (ak teda muž nie je násilník)

zuzanaete
17. feb 2025

K tomu vyplacaniu bytu. Len 3000 by ti dal? Pises, ze byt mate kratko a uz dlhsiu dobu banky nedavaju 100% hypo a treba mat znacnu hotovost. Platili ste nieco v hotovosti pri kupe bytu? Z akych penazi to bolo zaplatene? Nemas narok aj na cast z tych penazi? Pan manzel nech sa uvedomi, ze peniaze v manzelstve su spolocne. Ty sa staras o vase spolocne deti. Pises, ze na najom nemas a splacanie hypo a poplatkov okolo bytu ano?

pribinak
17. feb 2025

@lizatko1009 lenže je tu maly ale mimoriadne podstatný detail….ak otec deti nebude súhlasiť so striedavkou, súd ju nenariadi
Asi tak

mirkam3
17. feb 2025

@zuzanaete ti to vlastne cele zhrnula.

K maminmu domu, píšeš “Jedna spálňa, obývačka a malá izbička.” Vies si predstaviť fungovať s deťmi v tej malej izbičke? Je to vobec priestorovo možné? Alebo akú prosbu si mala na mamu, keď si ju neobmäkčila?

eva_176
17. feb 2025

chap trosku aj mamu, ved roky zije sama, urcite uz nie je najmladsia a ten dom nie je taky velky, aby ste sa tam pohodlne pomestili... odchovala 3 deti, mozno uz chce zit v klude a nie s malymi detmi znova

autor
17. feb 2025

@eva_176 tak potom do azylaku ako mi to muž povedal
Chápem ju, ale to mám ísť na ulicu či ako

veronika1754
17. feb 2025

Nedaj sa odbiť mužom, smer bezplatná právna poradňa a požiadať o pomoc, majetok bude deliť súd nie tvoj muž

pribinak
17. feb 2025

Ale stále neodpovedáš že prečo chceš odísť zo spoločného bytu….fakt sa ti tam nedá zostať aspoň kým nezacnes pracovať?

Ako ja chápem aj tvoju mamu z jednej strany, ale nechápem že ty sa ideš rozvádzať a nemáš žiadny plán, asi ani žiadne úspory, …

Proste by som sucho mužovi oznámila, že hold smola. Si otec 2 malých deti, nemám kam s nimi ísť, budem zatiaľ tu

Začni prispievať na hypo, na nájom, čím skôr do prace
Neviem ako to máte s muzom ohľadne nákladov na domácnosť

petamich
17. feb 2025

S muzom sa optimalne vysporiadajte a mamu do toho netahaj, to chces ist s detmi byvat do jednej izby mame? Ak by si nemala na vyber, este by som to chapala. Ty ale pises, ze by si zvladla platit hypoteku (a zrejme nielen to ale zrejme aj bezne mesacne vydavky), z coho sudim, ze docasne by si napr. mohla ist do prenajmu.

Inak majetok vysporiadava sud a nie tvoj manzel. 20% z bytu ste financovali ako? Ked pises, ze 3000€ ti da.

eva_176
17. feb 2025

a co surodenci? nejake socialne byty, podnajom? nevravim, ze je to pekne od nej, ale chapem aj ju, ze do takeho maleho domu si uz 3 dalsich ludi uz v starsom veku nechce nasackovat a zit zasa obmedzene a prisposobovat sa potrebam malych deti nonstop

mk1111111111
17. feb 2025

Na dome mas asi 1/4 podieku. Mozes tam byvat rovnako, ako mama. Zevjej to narusi sukromie? To je len jej probkem, si vlatnik, tak ako ona. Alebo, mas narok na vyplatenie, ak mama nechce, aby si tam byvala. Tym vyplat 3000 eur muzovi Ty a zostan v byte. Je spolocny, mate obaja rovnake praca Neviem, ak tvrdis, ze nemas na prenajom, neviem, ci na splatku uveru budes mat?

diewcatqoo
17. feb 2025

To co je za chuja, ze ti povedal, ze mas ist s jeho detmi do azylaku?

gribka1
17. feb 2025

Prečo nečakáš na vysporiadanie súdom. Nechoď nikde.

patus_2
17. feb 2025

Trošku nechápem, najprv píšeš, že z rodicaku nedokážeš zaplatiť samostatné bývanie, ale potok píšeš, že v pohode by si vyplatila muža a splácala sama hypo. K tvojmu mužovi sa vyjadrovať nebudem, všetko už odznelo vyššie. Ale na tvojom mieste, by som si našla hoc len 1izbak a stiahla sa s deťmi tam.

puertorico
17. feb 2025

píšeš že nemáš € na nájom, ale hypotéku platiť by si zvláda ??? alebo ako si to predstavuješ ? že muž bude všetko platiť a ty budeš v byte na rodičáku ?
1.) buď dať deti do jaslí, hľadať prácu aby si na tú hypotéku a nájom mala
2.) povieš že do rozvodu zo spoločného bývania neodídeš, a keď sa budeš rozvádzať , tak podaj návrh na súd, nech súd rozhodne komu bude patriť byt a kto ho bude platiť
úprimne, ty by si nechala muža v tom byte ak by si ho musela platiť sama , hypotéku, nájom, všetko a odišla by si ?

cacianka
17. feb 2025

@mk1111111111 má podiel iba 1/8, teda ak sa nedohodli inak.

lujza123
17. feb 2025

Ako dlho si na rodicaku? Ak už ma dieťa vyše roka nájdi mu jasle a chod do prace, ked sa trochu zabehnes chod do podnájmu

Ak si z väčšieho mesta skús prenajať byt ešte s niekym, možno pracujúcou ženou, ďalšou slobodnou mamou. Väčšie byty sú lacnejsie mali by ste všetci viac miesta

S tou mamou to nieje dobrý nápad, to je vylozene núdzové riesenie keby ta muž bije a pod, Liezli by ste si tam na nervy.

autor
17. feb 2025

@pribinak ja odísť nechcem,v podstate ani nemám kam, ale s mužom je to na nevydržanie. Má nový vzťah a nie je mi príjemné,keď počujem ako spolu vyvolávajú

sima234
17. feb 2025

Tak na podnájom nemáš, ale muža by si vyplatila a platila by si hypo🤦‍♀️ Z čoho?

ivik4
17. feb 2025

S mamou problem nemas, ale mas ho s bastardom co posiela vlastne deti s Tebou do azylaku. Riesila by som to sudne . Fuj hnus
A k mame by som proste zatial sla keby tam mam podiel. Hoci ju velmi chapem

autor
17. feb 2025

@sima234 takú sumu nasporenú mám v stavebnej. Krátkodobo by som mala na podnájom,ak miniem nasporené
Pozerám podnájmy a okolo 400e maličký bytík.
V byte by som ja rada zostala, pretože chlap si ľahšie nájde iný,keď má aj väčší zárobok

cacianka
17. feb 2025

Nech ide geroj do azylaku!
On si bude gule váľať v spoločnom byte a deti v azylaku ?!.
Neponahlaj sa s rozvodom, iba sa nastav že už ste mentálne rozvedení, hľadaj si prácu aby si mala príjem, tvorila rezervu, mužovi nedaj na výber nech sa aj on stará o deti aby si ty mohla pracovať.
Viem že tvoja otázka bola smerovaná na matku, ale netušíme prečo sa k vám stavia takto laxne. Asi má svoj vek, niečo prežila a chce mať už svoj kľud, alebo je to taká studená povaha . Vieš iba ty.

Strana
z7