icon

Môj manžel je držgroš

yogina987
13. júl 2015

Som na materskej. Z prídavkov na 2 deti a rodičáku platím mesačne 190 eur. Zvyšok mi ostáva. Z neho kúpim to, čo uznám sama za vhodné, nemusím nikomu predkladať účty. Väčšinou pre malú, oblečenie, hračky... z bazárika, niečo pre staršiu dcérku... Manžel platí hypotéku, čo je samozrejme riadna položka, občas nakúpi, niekedy spolu. Keď sme na nákupe spolu, zabíja ma pohľadom, keď si niečo obzerám. Naproti tomu, on len tak vybehne a kúpi nejakú vec (často niečo, čo sme mali, ale stratil to, zničil, nevie nájsť...) aj za 50 eur. Neustále mi vyhadzuje na oči, že veľa míňame, že si nič nevážim... Ja som zo skromných pomerov. Nepotrebujem značkové oblečenie. Často nakupujem v sekáči pre seba, aj deti. Predávam veci na bazárikoch, snažím sa dopestovať niečo v záhrade, ale keď si idem niečim "urobiť radosť", pozerá na mňa ako na najhoršiu zlatokopku, ktorá ho len využíva. Keď chcem staršej niečo dokúpiť, nasleduje obhajoba, prečo dieťa, ktoré rastie, potrebuje ZASE tričko za 5 eur. Všetko musím obhajovať, ospravedlňovať...
Celý čas, čo sme spolu, som ho nasledovala, prispôsobovala sa mu, kým pracoval na svojej kariére, starala sa o deti. Popri tom som vždy pracovala. Čo bolo ťažké, keďže sme sa sťahovali za JEHO prácou. Ja som sa vždy prispôsobila, našla si prácu, dcérke vybavovala školu krúžky... A teraz, keď niekedy stojíme pred kasou s nákupom, stojí a čaká, že kto zaplatí. Je mi vtedy do plaču. Skončila som ako chudera. Keď konečne vytiahnem kartu, lebo mi je trápne, ako na nás predavačka pozerá, tak muž rýchlo vyskočí, akože Jáj, počkaj ja to zaplatím... Jeho príjem, bol vždy nepomerne vyšší, niekedy aj 4 násobne, na účte má niekoľko desiatok tisíc (ak nie viac) Vidím, že tak, ako pri prvej materskej, aj teraz sa snaží zneužiť svoju situáciu. Nechcem sa nechať vydržiavať. Len som si v kľude chcela užiť svoju zaslúženú materskú. Postieľku, kočík... všetko mám z druhej ruky (aj keď som si to predstavovala pri druhej dcérke inak), stále dojčím, používam látkové plienky... Riešenie hypermoderných kočíkov za 1000 eur, či výbavičky na mieru a iných hlúpostí u mňa z princípu nehrozí. Aj tak ale musím zvažovať, čo kúpim. Nechcem odísť od bábätka. Takže len odrátavam mesiace, keď dorastie a pôjdem do práce.

zuzka_puska
13. júl 2015

@yogina987 Ahoj, poviem ti, nechcela by som byť v tvojej situácii, a to vôbec. Asi každá zena, ktora je na rodicaku s detmi, ma cca 200eur(plus-minus) a manzel/partner je tu od toho, aby pomohol a financne tu zenu podporil!!! Jasne,su aj zeny ktore idu pracovat uz po roku, po dvoch, v poriadku. Ale my, ktore si chceme dietatko uzit a byt s nim doma do 3 rokov, tak nejak potrebujeme aby nas muzi financne podrzali. Z 2 stoviek sa vyzit neda. Ano, aj moj muz hundre, ze ma mala kopec veci, preco jej tolko kupujem, a podobne. Ale je pravda,ze nasa mala ma tolko veci ze by som kludne obliekla aj 2-3 deti. A ja som takto stastna. Aj sebe obcas cosi kupim,ale nie casto,predsa len rozumiem ze nemozem rozhadzovat,mame hypoteku, platime najom,poistky,auto. Takze sa proste neda.Ale muz mi obcas sam povie,sak nieco pekne si kup,musis sa potesit. Vsetko plati on,hypoteku,najom poistky,auto. Ja mam tie 2 stovky na stravu a ine veci. Ak ale nieco kupim a uz nemam, stravu plati on. K jeho karte pristup nemam,neviem heslo. Ale ked mu poviem ze nemam peniaze,zaraz mi posle na ucet kolko potrebujem. Nechcela by som byt veznom svojho muza,co sa tohto tyka. Pride mi chore taketo vydelovanie, a setrenie. Vsak on ti dava jasne najavo,ze ta zivi, a ze su to jeho prachy. No moze sa hanbit.

wewe22
13. júl 2015

@yogina987 necitala som odpovede druhych ale ti poviem ze keby sa ku mne spraval takto muz poslem ho do horúcich pekiel ak ma take vysoke prijmy a tebe nedava nic velmi rychlo a strucne mu vysvetli ze ak sa nemieni spravat ako manzel a otec tak nech caka ze mu pride papier zo sudu a budes ziadat alimenty na seba aj deti
ano aj pocas manzelstva sa to da
staras sa o spolocne dieta nie o cudzie on je tu na to aby ta zivil a satil ked ste to dieta robili vedel ze zostanes doma tak nech plati

jaju_ska
13. júl 2015

@yogina987 ved prave preto som pisala nech ti sudy neradia a netlacia ta do nich lebo tadial cesta len velmi tazko povedie. Skus naozaj trosku "potrucovat" nenavarit nenakupit a ked sa opyta preco to nie je zacat turo temu. A takto ju omielat pokym sa nad tym nezamysli

zuzka_puska
13. júl 2015

@wewe22 presne tak, ina by ho davno kopla do riti.

yogina987
autor
13. júl 2015

@blackcrystal uff, pekny napad, ale rodicia neprichadzaju do uvahy. Ako som uz spominala, v konecnom dosledku on uhradi aj nejake oblecenie, potraviny, vylet, len je okolo toho divadlo, taktizovanie... a nakoniec sa citim, akoby som chcela ja nieco, co mi nepatri. Ja uz som mu vela krat hrozila, ze to necham nanho. Nech sa stara o take "hluposti" ako oblecenie deti, pomocky do skoly... ked ma pocit, ze ja tak "rada chodim do obchodov" Ale keby som to nechala nanho, tak mi deti chodia v deravych ponozkach, a v kuse by im nieco chybalo.
On to stale porovnava, kolko sme minali kedysi a kolko teraz. Boze, ved sme styria, chodime do prace, do skoly, spotrebujeme drogeriu, kozmetiku, oblecenie... Akoze u kadernicky som v priemere raz za 2 roky, a u kozmeticky som bola dokopy asi 6x za 18 rokov, co sme spolu. Napriek tomu sa udrziavam a viem dobre vyzerat. 😉 a to ho asi najviac stve. Ze sa nejako stale vyhrabem z popola, aj ked on mi utahuje a utahuje opasok. Ked som robila, dokazala som si aj odlozit, aj prispiet na Dobreho anjela, pozicat kamoske... O charite nevie, ale ked sa dozvedel o kamoske, nadseny nebol a hned mi prihodil dalsiu splatku zo spolocneho rozpoctu.Akoze "mas nejako nazvys peniaze" 😖

diusik
13. júl 2015

@yogina987 vies co by som ja spravila,neviem ako stare mas deti,by som mu proste oznamila,kedze je tak malo tych penazi,ze ides pracovat,a nech sa stara on o deti,proste by som si nasla pracu a dovi dopo...

wewe22
13. júl 2015

@jaju_ska @yogina987 trucovat tym ze nenavari a neopere? a ked jej zacne davat peniaze ma znova zacat? ved to zo seba spravi platenu sluzku ale tu ide o princip on musi pochopit ze on je povinny sa o nu postarat kym sa ona stara o ich dieta a nie je povinny len zo zakona ale hlavne z lasky a to mu musi povedat ona a ked nebude schopny si to uvedomit bum sud
ved pise ze on ma na ucte desiatky tisíc a ona sa oblieka v sekaci???????????

zuzka_puska
13. júl 2015

@yogina987 a keby ste deti dali do jasiel??? a do skolky? A sla by si do prace? V podstate,ak nemate spolocny ucet, vies mu nejake to euto z vyplaty aj zamlcat a odkladat si bokom, aby si mala v pripade nudze.

sandey
13. júl 2015

Toto mi pripadá ako dvaja cudzí ľudia, nie manželia... My nie sme manželia, máme spolu syna A druhé na ceste, ale hneď ako som zostala na md, všetky príjmy idú na 1 účet, máme každý kartu, kto potrebuje, si vyberie... Samozrejme O veľkých nákupoch sa poradíme

tinqua
Autor odpoveď zmazal
timea7
13. júl 2015

@tinqua každú ženu dotlačí muž tam, kam sa ona dotlači dá 😝 😝 😝 😝 😝 😝 bohužiaľ sú stále na SK ženy vychovávané k tomu, aby držali hubu a krok, aby len dobre bolo. Ale komu? V zahraničí by s ním žena inak zatočila a to už veéééľmi dávno.

laurinka24
13. júl 2015

ja som tiez tri roky na materskej a manzel mi dal 73 eur mesacne a nic viac, ale teraz som ho poslala kade lahsie, inak to uz neslo, ved ani dcere nic nekupi a ani mne, nedal mi nic navyse, obcas kupil stravu a to je vsetko, dva tyzdne je uz odstahovany a teraz zahlasil, ze uz mi neda ani tych 73 eur, ze nezijeme s spolocnej domacnosti a ja som stale na materskej, mala ide az v septembri do skolky, nechapem ako moze byt niekto taky bezcitny?????

lienkan
13. júl 2015

@yogina987 Mam pocit, akoby som to pisala ja ... uplne presne ...
Moj stav k dnesku? - rozvadzame sa, lebo si nasiel znamost. Aku spojitost to ma? - nevazi si to, co ma a prepac - je to len dalsi "uboziak" pod slnkom.
ak by si potrebovala napis IP.

yogina987
autor
13. júl 2015

@rakywanda mna tiez tak zavolal na dovolenku, kym sme spolu chodili. Potom odo mna este vypytal 2000 korun (bolo to pred 18 rokmi 🙂 , ze sice to nepokryje vsetko, ale aspon nieco. Ja som to vtedy neriesila. Bola som dost hrda, samostatna, uz som nebyvala s rodicmi. Mne by vtedy prislo normalne aj to, keby som si sama zaplatila drink. A to bol asi kamen urazu. To mu asi imponovalo. Pasovalo mu to do jeho kalkulacie 😒 ...

Zeny, inak darceky sa u nas kupuju nasledovne. Kupim si nieco, akurat s tym nerata v rozpocte, tak zahlasi, " No, a to uz mas k narodeninam (Vianociam....)" ... aj ked budu napr. o stvrt roka. Super, vsak? Romantika jak svina 🙄

timea7
13. júl 2015

@laurinka24 aký bol predtým, kým ste spolu žili? Nikdy ste sa nerozprávali o tom, ako budete hospodáriť? Prepáč, ale pre mňa je to nepochopiteľné. Inak má chlapec smolu, lebo dieťa je jeho, čo už ho plánoval, alebo nie, takže platiť bude musieť.

laurinka24
13. júl 2015

@yogina987 no to poznam, ja som mu ku koncu vztahu ani za ten darcek nestala a este nieco na zasmiatia, ja na materskej som satila aj jeho,sprosta som bola

timea7
13. júl 2015

@yogina987 bohužiaľ si to roky prehliadala, 18 rokov je stráááášne dlhá doba, prečo si s tým nič nerobila skôr? Nepristala by som na to, že to, čo som si kúpila, je darček k narodeninám, ktoré mám o tri mesiace. Aj by som mu to povedala. Ak by mi nič nekúpil, odo mňa by tiež darček nevidel. Neviem či sa toto ešte dá zvrátiť....

maminuska
13. júl 2015

Mňa hnevá to že takýto vzorec si potom berú do života deti ...obidve pohlavia ten negatívny. A pokiaľ dcéra zdedí submisívnu povahu po matke , tak zvyčajne vzor správania si odnesie aj do svojho manželstva a vzniká začarovaný kruh.
Ja som síce tiež videla u mojich rodičov otcovu snahu " držať matku skrátka " a aj sa mu to darilo , ale vzhľadom k tomu , že teda ja som povaha všetko možné len nie submisívna tak som tento vzorec neprevzala . Milovala som vetu od môjho otca " a to ti tvoj muža auto požičia ? " Moje dcéry podedili povahu po mne, hlavne tá stredná ..a keďže vidia ako fungujeme , tak nemám obavy o ne.

laurinka24
13. júl 2015

@timea7 podala som ziadost o vyzivne, lebo inak by mi nic nedal, pred manzelstvom sme sa nebavili o peniazoch, ja som to brala ako normalne, ze ked bude dieta a budem na materskej, tak sa o nas postara, ale nie je to tak, odstahoval sa a kasle na rodinu, jedine chce dceru vidiet

0silvia0
13. júl 2015

@yogina987 no to si takéhoto romantika musela s lampášom celý život hľadať... 😎 ja viem, láska je slepá. Tiež som kedysi s niečím podobným chodila ale ďakujem Bohu a celému vesmíru, že mi včas otvorili oči a ja som toto indivídum uvidela v celej realite 😖

timea7
13. júl 2015

@laurinka24
@yogina987 baby preboha, čo vás viedlo k tomu, aby ste sa takto správali? Strach, že vás nechá? Dokázať mu, že som samostatná? Prečo ste sa nenechali obletovať a hýčkať? Čo si budeme navrávať, po rokoch tie darčeky, kytice zrednú 😎 😎 😎 , ale ak nie sú ani v čase najväčšej zamilovanosti, ťažko ich očakávať po rokoch. A toto bohužiaľ nie je o darčekoch, ale o tom, že sa páni na vás pekne priživovali 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 zase mi tu chába grcajúci smajlík!

yogina987
autor
13. júl 2015

@zuzka_puska jezis nieee, jasle absolutne nie ☹ starsia dcerka je skolacka, mladsia ma 1,5 roka. On peniaze ma, kvoli nemu nebudem malu odtrhat od seba ☹ Hladam si nejaku pracu na doma, na prilepsenie, kym pojdem do roboty.

bielavila
13. júl 2015

daj toto precitat svojmu muzovi, bude to pre neho riadna facka 😀

zuzka_puska
13. júl 2015

teraz s tým už ťažko niečo urobíš. Keď bol takýto od začiatku vášho vzťahu. Žiaľ, takého si si ho brala. vtedy si mala asi oči zalepené láskou. Ale, v čom spočívala tá láska,čo je na ňom také krásne že si ho tak chcela? Mňa keď chlap nerozmaznával, hneď som vedela, že to klapať nebude lebo ja si potrpím na romantiku a veľkorysosť.Aj keď teraz keď všetko poplatíme,ostane nám ledva na jedlo,tak sa nedá. Ale viem,že keby mal,dal by mi všetko. Ale teda, mala som aj debilov kedy som si sama platila drink,no rýchlo som pochopila že s tým ma nič dobré nečaká len živorenie. Takže skús pohľadať tie dôvody,prečo si sa vydala práve za neho 🙂

laurinka24
13. júl 2015

@timea7 mas pravdu, bola som az prilis hlupa, tie darceky som kupovala ja jemu a aj komplet oblecenie pre neho a dceru a on teraz zvalil vsetko zle na mna a obratil sa mi chrbtom a kasle na zachranu rodiny, ale aspon byt je moj, ze som ho mohla vyhodit, jedine pozitivum

diusik
13. júl 2015

No,mam dost... akurat vcera mi kamoska rozpravala,ze jej svagrinu muz otlka,aj jej dcery,strasny sekant,ale ona ho nenecha,lebo tak by si nemohla dovolit dovolenku v Turecku za 3000eur,tak ho radsej strpi,pritom by mala kam ist aj pracu a tak... toto je pre mna uplne nepochopitelne,ale uplne

timea7
13. júl 2015

@yogina987 kým si nájdeš prácu a malej jasle, tak bude mať dva a to nie je absolútne odtŕhanie matky od dieťaťa. Nie som za to, aby bolo dieťa šupnuté v troch mesiacoch opatrovateľke a mama šla do práce, ale v tvojom prípade to vidím ako nevyhnutnosť. Prilepšenie je k ničomu, bude vidieť, že to zvládaš v pohode na MD aj si privyrobiť a ešte ti priškrtí príjem. Nástup do práce som myslela tak, že na plný úväzok, tým pádom treba, aby sa aj manželík zapojil do starostlivosti o deti, lebo mamička bude v práci. NIE? No tak potom uvažujem, k čomu ti je taký manžel....fakt už len na sex, aj keď po scéne pri pokladni by som mala na neho asi takú chuť, ako na nejakého bezdomovca....a myslím, že tých bezdomovcov ešte urážam.

yogina987
autor
13. júl 2015

@timea7 ja tiez neviem, zeby zalubenost? 😅 viem, sproste sme. Dnes som uz mudrejsia. Uz sa prisposobujem kvoli detom. Nikdy som nebola na prachy. Bola som skor romanticka, idealistka... Ale dnes len snivam o tom vyhrat Lotto, zbalit decka a palit od neho do "pecka"... 🙄

marshmallow
13. júl 2015

@timea7 veru system...ten veru nemame :/

rakywanda
13. júl 2015

@yogina987 tak takto si u nás kupuje darčeky muž, kúpi si nejakú pár eurovú hovadinku a že to má už k vianociam, narodeninám....a keď sa mu smejem, že čo si pipi, tak len povie, že on už iný nebude (skromná výchova), že hlavne, aby som si ja a malá kupovala, pritom je to momentálne on, ktorý zarába viac. najprv som mala tendenciu to u neho meniť, ale ako tak teraz pozerám, nebudem do toho rýpať.