icon

Môj muž je lakomec

sashulka
19. júl 2016

Ahojte, za mojho muza som vydata 6 rokov, ja mam 31, on 40. Vzdy bol sporovlivejsi, ale co vystraja poslednu dobu uz nezvladam. Co je vsak najdolezitejsie, neviem ci je chyba vo mne alebo v nom a s rodinou sa hanbim o tom hovorit. Mame tri a pol rocnu dcerku s ktorou som na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov ale chodi do skolky a ja na polovicny uvazok robim. Muz je sukromny podnikatel, nedavno sme sa prestahovali do rodinneho domu. Do prace mi nechcel dovolit ist, aby nemal viac povinnosti s malou (ale moc toho veru cele dni nerobi) a tak sme sa dohodli na polovicnom uvazku. Od kedy vsak robim (tri mesiace) nuti ma polovicou prispievat na vsetko, odisli mi gumy na aute-musela som si ich kupit sama (resp ich jemu splacam po 30€), pokazil sa mi iphone-za vlastne som si kupila novy atd atd, skratka do koruny miniem mesacne vsetko, lebo platim malej skolku 130 € mesacne, robim domov nakupy a skasiruje ma uplne za vsetko. Neviem mu vysvetlit ze z polovicneho platu to nejde a moze byt rad, ze mi nemusi davat, este mi berie??? Nadava mi ze nekupujem domov nabytok atd ale ja fakt to z platu neviem pokryt.. Podotykam, ze kym som bola na regulernej materskej robil to iste- robil sice viac nakupov domov ale vsetky moje naklady som si musela hradit sama, dovolim si povedat ze za celu matersku mi nedal do ruky ani euro, musela som preto vymyslat vsetko mozne, aby som si z domu na seba zarobila. On sa ma pri tom dobre, nudzou netrpime, teraz sa chce ist potapat na maldivy za kopec penazi (s tym ze ja s malou budeme doma) pretoze on si to zasluzi a postavil nam dom... Je to ok? Som vadna ja alebo on?

monciky
19. júl 2016

@timea7
dakujem Ti

natalym
19. júl 2016

Ja si myslím, že tak ako on na Teba tak musíš ísť aj Ty na neho. A nedať sa. Chce polovicu za lišty, ok, ja chcem polovicu za topánky malej. Chce obed, ok nakúpila som, chcem polovicu na nákup. Založím si zošit a každý jeden výdavok zapisujem a žiadam polovicu. Prestalo by ho to baviť.
Najhoršie s takými ľuďmi je, že on zaútočí a Ty nie si pripravená. Nevieš ako máš reagovať. Ale keď sa vytasíš so zošitom tak mu padne sánka.

Premysli si, ako si to predstavuješ. Napíš výdaje Tvoje na dieťa a žiadaj jasnú dohodu. Ak je somár, tak mu to deklaruj tak, že je to výhodné pre neho, ale v konečnom dôsledku bude pre Teba.

Ja som si to uvedomila pri nás. Ja som len tápala a Ty si taký a hentaký, ale on to nebral vážne. Keď som začala mať konkrétne argumenty, čiastky, bločky a bola pripravená tak sa musel so mnou baviť konkrétne a dohodnúť sa.
Ha a teraz mám prachy ja. Je to zodpovednosť, ale nevykrikuje mi topánky, ani rožky. 😉

timea7
19. júl 2016

@petra3312 jej pocity sú presne tie isté, ako každej týranej ženy - sklamanie, bolesť, beznádej, smútok....len vykĺznuť z tohoto vzťahu je pre ňu nepomerne ľahšie, ako pre ženu, ktorá ej odkázaná len na materskú, rodičov nemá a hľadá nejaký azylák....Prečo stále vo vzťahu zotrváva, vie len ona sama. Ak spomeniem, že nechce prísť o životný štandard, ktorý má, asi nebudem ďaleko od pravdy. no keď sme to napísali jej, tak sa jej to nepáčilo. Už som viac krát písala, že o nič nemení na to, že je ekonomicky týraná a jej manžel sa správa ako idiot.

suzzi_
Autor odpoveď zmazal
silaviat
19. júl 2016

@sashulka pockala by som az sa dom skolauduje a napise na oboch.. prestala mu potom platit a ak by namietal..spravila by som mu cennik na pranie varenie domace prace... plus aj sex zahrnula.. chce -nech zaplati..ak stale nepochopi odstrihla by som ho od seba a starala sa len o seba a malu.. ak stale nepochopi tak navrh na manzelsku poradnu alebo rozvod... ovsem zalezi ci vobec ty mas este onho zaujem alebo nie

natalym
19. júl 2016

@suzzi_ Veľmi dobrý príspevok.

Platí to. Musí sa zaprieť. Nemám, nekúpim. My sme boli dva mesiace bez práčky, napr. , alebo som podávala chlieb s maslom a vodu a s deckami sme sa boli najesť v reštaurácii. Nemám, nekúpim. Kúpi lacnú pastu? Ja kúpim ešte lacnejšiu.

timea7
19. júl 2016

@silaviat sex nie, to by aj on mohol dať cenník 😉 😉 😉 😉 , otázkou je, či by som sa s takým mužom túžila milovať.....ja asi ťažko. 😖 😖 😖

natalym
19. júl 2016

@timea7 No ak by dal cenník, tak by som mu povedala, že to čo predvádza nie je hodno. 😉

suzzi_
Autor odpoveď zmazal
leontttynka
19. júl 2016

Vadny je on, je to debil, akoze on ide na Maledivy a ty s dcerou doma? nez by dosiel z Malediv, zbalena ja aj dieta a na stole by stala ziadost o rozvod...s takym chlapom by som asi nevydrzala...nic v zlom...

natalym
19. júl 2016

@suzzi_ Áno. Je zmena a výrazná. Ale je pravda, že sa snažím nemíňať zbytočne a viac rozmýšľať, nepokupovať hneď čo si zmyslím. Inak možno sa ešte aj stanem ja lakomá. 😀 A hocikedy mu poviem, že nemám.

gora8
19. júl 2016

@sashulka taketo trapenie nie je dlhodobo vydrzatelne bez ujmy na psychickom zdravi. Ja by som v prvom rade brala do uvahy to, ze dieta si otcov vzorec spravania moze vryt do svojho podvedomia ako presvedcenie, ze je to normalne a bezne a neskor praktizovat vo svojom zivote. Tvoj manzel sa s najvacsou pravdepodobnostou nezmeni a dalsie spoluzitie bude len prehlbovanie uz teraz velkych problemov. Moja rada: zvaz odlucenie, natahovanie o kazdy cent a zapisovanie vydavkov a prispevkov nie je riesenie, to budu len vacsie nervy pre Teba, lebo on sa nevzda a mozno mu to nakoniec bude robit radost, mat absolutnu kontrolu nad rodinnym rozpoctom.... si v tazkej situacii, ktora nema na vyber z viacerych rieseni. Drzim palce!

petra3312
19. júl 2016

@timea7 chapem, ale zasa sa mi zda zbytocny komentar, preco ma iphone a nie obycajny telefon vyradeny po niekom z rodiny...alebo podobne komentare...(ona predsa nemusi zit tak skromne, ked maju spolu s muzom prijem 4000 eur a on iphone ma, on si dopraje luxusnu dovolenku a pod...)

ale jasne, jej situacia nie je beznadejna, je pravda, ze vyhliadky ma lepsie ako vela inych zien...

monikaparson
19. júl 2016

@sashulka Toto bola teda dlhá chvíľa kým som to prečítala, no pocity mám zmiešané a ani neviem prečo som sa rozhodla ti napísať.
V prvom rade, takýto muž sa nikdy, nikdy nezmení a ja ani neverím tomu, že by bol schopný akceptovať čokoľvek z toho, čo ty navrhneš. Úprimne, aj keď kruto, neverím, že miluje teba alebo vaše spoločné dieťa.
Mňa zaujíma, čo si čakala od tejto debaty a ešte viac, prečo si s ním? Lebo dom, lebo ho miluješ, lebo si od neho závislá?
Na polovičnom zarobíš to dosť, keby odídeš dokážeš sa o vás postarať a ešte by si si aj dopriala, tým som si istá, hlavne ak by musel platiť výživné na vás obe a to by musel. Juuuj, to by bola ešte len sradna, vidieť ten jeho ksycht. 😀
A hlavne, ty nie si zodpovedná za jeho správanie, nikdy by som nekúpila darček, len aby som sa ja kvôli mužovi necítila trápne, keď sa on tak necíti.
Prestaň sa pretvarovať a prestaň dávať ostatným pocit ako je vám dobre, bude ti to raz len na škodu a to mi ver.
Veľa zdaru.

marcelatje
20. júl 2016

@sashulka ja ta chapem. Necakaj vsak pochopenie od niekoho kto to nezazil pretoze taky clovek vsetko vidi jasne 😀 a cudzi vztah sa ukoncuje tak jednoducho 😅 okamzity odchod by som volila v pripade ze nieco hrozi mne a detom. Ak vsak ide "len" o lakomost s ktorou som zila doteraz nevidim dovod preco to este chvilu nevydrzat (nehovorim o rokoch) Chcela by som vidiet vsetky tie zeny tu ako z hrdosti muzovi nechaju dom...... 😀 leda tak v prvotnom amoku potom by si to rychlo rozmysleli 😀 opakujem ak by islo o psychopata co ma bije a podobne hodim mu penazenku a utekaaaaam s holou ritou len aby bol klud....ale takto......je to aj tvoj majetok. Vyska tvojho prijmu je irelevantna. Mam pocit ze niektore zeny maju neuplny pohlad na vec. Ano, da sa vyzit aj z menej ako 1000 eur ale zasa je tu to ale.....preco by zena mala zit a carovat s 500 eurami na seba, dieta a domacnost a chlap si zije na vysokej nohe?
Za dalsie chapem aj modelu ze zena financuje celu domacnost a chlap stavbu ale u vas ani toto nefunguje ☹
Skutocne by som rada videla zeny co ti pisu ze chyba je v tebe ako by sa v takej situacii spravali....realne 😀

timea7
20. júl 2016

@marcelatje tie ženy, ktoré jej tu radia majú tiež všeličo za sebou, nemyslíš? Ja sa na takéto problémy vždy pozerám cez dieťa - profesionálna deformácia. Dieťa žije v nezdravom ovzduší, to nie je len o tom, že vníma, že mama si požičiava peniaze, ako sa otec k mame správa, ale ono cíti, že tá mama nie je šťastná, že je smutná, deti majú veľmi veľké pozorovacie schopnosti a veľmi citlivé senzory. Vždy sa inak reaguje, ak je tam dieťa. A dom? Že nie je skolaudovaný? Veď by mala nárok na polovicu, či je skolaudovaný, alebo nie. Prečo točiš o tom, že by mu nechala dom? Ani som teda konkrétne ja nikde nepísala, že by mala živoriť z 500 eur, keď on chce ísť na luxuxsnú dovolenku. Pokazí sa auto, no tento mesiac neodložím nič, budúci možno 200 eur, ďalší 100....nikto tu nepíše o tom, aby mu zvyšok dala. Nikde sme sa nedočítali ,čo financuje on. Ten dom sa tiež nedokončuje u ničoho, kto platí energie, napríklad.
Čo by som robila ja? V prvom rade by som nikdy nemala dieťa s mužom, s ktorým nemám spoločné financie. Neprišlo by to u nás nikdy až sem. Nikdy by som mu nedovolila rozhodovať o tom, či ja pôjdem do práce alebo nie. Lebo ak žena ustúpi v začiatkoch, dá sa zahnať do kúta, ani si neuvedomí, ako sa dostane až sem. Manipulátor, lakomec ide na to systematicky, ak sa neohradí v začiatkoch, nevysloví nesúhlas, pomaly, postupne on pridáva.
Už som tu písala, že som odišla z nového rodinného domu, s luxusným autom v garáži a ďalším vedľa nej. Mňa muž netýral, napriek tomu som takto žiť nechcela, pre mňa majú inú hodnotu peniaze, ako pre ňu, tak tu prosím nepíš s posmeškom, čo by tie ženy robili. Niektoré si život zariadili po svojom a to zďaleka nežili tak, ako autorka témy. Preto, lebo si vážia samé seba, lebo milujú svoje deti a chceli im poskytnúť inú rodinnú atmosféru a preto, že si uvedomili (ja konkrétne v 35. rokoch), že im nikto nevráti čas. Podotýkam, že som neodchádzala k inému mužovi, vtedy som nevedela, že existuje.

staronova
20. júl 2016

@sashulka Niekde v prvej tretine príspevkov si priznala, že nemôžeš napísať všetko, že to by sme neverili. Podstata ale je, na základe daľších zverejnených faktov, že ty nechceš zmeniť ani svoje chovanie, svoj prístup k životu. K ekonomickému ponímaniu rodinného rozpočtu. Si presvedčená, že si musíš držať štandard. Svoj štandard. Je to detinské. Nezastávam sa tvojho muža, ale čudujem sa, že si už dávno nezačala premýšlať nad odstrihnutím svojho "doplácania" na chod domácnosti a handrkovania sa o lepšie "nie Lídlovské tovary".

Podstata je aj to, že on ťa vôbec nemiluje. Takto láska nevyzerá. On má doma panáčika na všetko. Doslova a do písmena. Ešte si za to všetko ten panáčik zaplatí. To, že tu baby už rozpitvávajú každé tvoje nadýchnutie, to si musíš zvyknúť. O tom je predsa diskusia. Nesmieš sa urážať. Začni odmietať tie jeho požiadavky na platenie, alebo vystavuj trvalé príkazy aj jemu. Fifty-fifty. Ty si nenapísala, možno mi to ušlo, že aj ty si od neho pýtaš. Ak nie, začni. Ukáž silu, vyvíjaj nátlak. Ak nie, on nedá, tak na oslavu nepôjde. A pod. Nesmieš byť slabá. Musíš si však uvedomiť, že ak nedá, je to začiatok konca vášho spolužitia. Možno som to chaoticky napísala, ale podstata je vytasiť aj tvoje zbrane, a začať bojovať, lebo spôsob vášho fungovania nie je vôbec zdravý ani pre vaše dieťa. Či máš vyplatu 200, alebo 800 Eur. Začni si odkladať tie nadštandardy z Lídlu, aj jeho platby a keď sa náhodou rozídete, budeš mať na dôstojný život aj s dieťaťom. Proste za každú cenu trvaj na tom, že nemáš prachy. Vyber z účtu, odlož k rodičom do úschovy. Musíš im povedať ako žijete, o tom sú predsa najbližší.

mircalla
20. júl 2016

@marcelatje citam tvoje nazory uz dlhsie vo viacerych diskusiach, pises vzdy velmi rozumne a s nadhladom
narozdiel od niektorych nemas v sebe tu bohorovnost a neprezentujes svoje nazory ako jediny a spravny patent na rozum

mircalla
20. júl 2016

@staronova dobry prispevok

marcelatje
20. júl 2016

@timea7 chapem aj tvoj postoj, v mnohych veciach mas pravdu, zvacsa mavas prispevky k veci. Islo o poznamky o tom aka je ona marnotratna a ide jej len o peniaze. Ja som tiez odisla od tyrana a aj ked som si uvedomila ze musim odist neslo to zo dna na den. Na ten razny krok som sa musela odhodlat a pripravit. Obrovskou vyhodou bolo ze sme nemali deti, ktore v takychto situaciach vzdy trpia. V tychto vztahoch proti sebe nestoja rovnocenni partneri. Alebo ty si odisla v momente ako si si uvedomila ze tak zit nechces? Zakladatelka nemusi cakat na kolaudaciu ale odchod si musi aj prave kvoli dietatu naplanovat. Musi byt o krok vpredu ako jej muz. V takejto situacii zena potrebuje citit ak nie podporu tak aspon pochopenie.

marcelatje
20. júl 2016

@mircalla dakujem, obdobie bohorovnosti mam uz nastastie za sebou 😀 😀 😀

lucinka511
20. júl 2016

@sashula a co by si robila ,keby si zila kdesi na vychode , zarabala 300 e na plny uvazok a mala takeho tyrana? skratka ty mas moznost od neho odist a byt samostatna,naco tu riesis veci ,co robitked mam lakomca ked vies ze si pockas na doma sa rozvedies?pisala si t ze cehs polku domu,znamenaze nad rozvodom si asi dlhsie premyslala, a co sa chudackujes? ved 1000 e pre vas dve je dobre a este nechodis nerobis na plny uvazik,cize mas dost vela,vela casu..ako otras aj ta lutujem a aj mas pravdu ale ked si podla toho co pises dam niektore suvislosti dokopy tak si teiz mozno prespekulovana, brala si si ho aj ked si vedela, ze je lakomec, naco si si ho brala,vedela si ze ti postavi dom? a teraz sa ides lutovat? ved sa lutuj ,laska tam isto nie je a po rozvode ti urobi poklo,lebo je lakomy a bude mat problem s tym ze ti daruje polovicu domu v jeho ociach aj o vyzivne sa budes s nim sudit,nebudes to mat lahke,,,ale ,ale tos i si amla uvedomit prdtym ako si si ho zobrala anie beriem si ho s tym, ze ved je dobry,postara sa o mna,postavi nam dom a hadam sa v manzelstve zmeni...sa mi zda ze vy bratislavcanky ste poriadne prespekulovane.....chod sa popozerat akos a zije v inych kutoch slovenska,tam po rozvode im ledva nejaky chlap zaplati 30 e mescne na vyzivne,,vela stastia

natalym
20. júl 2016

Nuž podľa mňa je to celkom inak. 😉
Podľa mňa toto nie je na utekanie, toto je na riešenie. Len obaja by sa mali začať jasne vyjadrovať čo vlastne chcú.
A nechápem čo máte všetky z jeho dovolenkou. Podľa mňa je normálne a určite nie je jediný chlap, čo ide na chlapskú dovolenku. Ona bola predsa u kamošky vo Švajci a on ide na Maledivy. Každý má právo ísť niekde sám. Môj muž lyžuje, ja nie, chodí sám s kamarátmi. Moja chyba, že ja nelyžujem a trávim ten čas po svojom. Kedy chcem ísť aj ja nik mi nebráni, alebo môžem ísť kamkoľvek. Toto by som neriešila.

Ale treba si to vyjasniť čí skôr, to je pravda, bude to len horšie.

nickyni
20. júl 2016

@sashulka. Necitala som vsetko, ale to ze si dala lekarovi prachy by som sem ani nepisala.... Hned mas na krku obvinenie

andra77
20. júl 2016

@natalym máš veľmi dobrý humor, nenadarmo sa hovorí, že s humorom sa žije ľahšie a lepšie... 🙂

natalym
20. júl 2016

@andra77 Ja som veľmi smutný človek a depresívny, ale snažím sa. Lebo môj odutý ksicht nikomu neprospieva. 😀

andra77
20. júl 2016

@lucinka511 aj mňa to napadlo s tou prácou, to kde sa zarába vyše 800eur v čistom na polovičný úvazok?

timea7
20. júl 2016

@marcelatje ja s tebou úplne súhlasím, že si to musí naplánovať, podľa mňa ešte ani nie je stotožnená s tým, že odíde, v niektorom príspevku písala, že sa pokúsi o zmenu, ak sa nemýlim. Mne sa len nepáčil posmešný tón (aspoň mne to tak vyznelo), že čo by tie ženy robili v jej situácii. Niektoré by čušali celý život, niektoré by už boli odsťahované. My sme už dieťa mali, ale veľké, nemala som tyrana ani manipulátora, iba muža, ktorý keď začal podnikať a začalo sa mu dariť, tak sa začal viac a viac venovať koníčku, na ktorý predtým nemal peniaze. Zohnal mi všetko na svete, kúpil,čo som len chcela, len aby si mohol ísť po svojom. Viem, že kopa žien by bola šťastná, keby som mala menšie dieťa, tiež asi počkám, ale ja som takto žiť nechcela, bola som akoby rozvedená dávno pred rozvodom, stále všade sama. Bolo to najlepšie rozhodnutie môjho života. Inak pár rokov po rozvode som tiež mala česť s lakomcom, no prejavil sa po pár stretnutiach 😖 😖 😖 a vtedy som už presne vedela,čo od života chcem a čo nechcem. inak reaguješ, keď máš 25 a inak, keď máš 35.

timea7
20. júl 2016

@andra77 v poisťovníctve napríklad, alebo ako predajca liekov, kozmetiky....ak je dosť šikovná, aj viac, aj keď mne to pripadalo ako fixný plat, môže mať toľko aj ako učiteľka jazykov na súkromnej škole.

operaphantom
20. júl 2016

Klasicky zgrloš. Ale naznaky si musela vidiet aj predtym. Len si bola asi slepa ako vacsina zien, alebo si si myslela ze on sa asi zmeni 😀 😀
Tiez poznam takeho jedneho. A pritom ma penazi dost ale so svojou (jednoduchsou) frajerkou sa handrkuje aj o posledne centy.Nic jej neda len tak, maximalne pozicia. Naozaj je to smiesne ( a trapne zaroven) ked s nimi niekde sedite a oni sa tam pred vami handrkuju pri plateni, ze "ty si nedala 22 centov este. Ale to ti dam doma, teraz nemam tolko". Normalne komedia, hehe.