Môj priateľ je polovičný Róm
Ahoj budem písať anonymne. Je to dosť citlivá téma, ale zaujíma ma váš názor.
Aby som to moc nerozpisovala, nápišem to v skratke.
Môj priateľ je polovičný róm - jeho oco rom je Čech, mama Slovenka nebola romka.
Čo k tomu? Moja mama od začiatku nesúhlasila so vzťahom a robila všetko preto.. a stým súvisí i môj príbeh.
Chodila som do školy do Čech a aj tu už bývam 5 rokov. Keď som chodila do školy malu strážila mama a ja chodila domov na SK za ňou.
Našla som si priateľa, prácu.. priateľa máma doteraz neprijala s tým, že raz povedala, že ju nebude vychovávať róm.
Šlo do takých šialeností, že malu mi nechcela pustiť do Čiech ani ja som si ju nemohla vziať.. malá má priatela rada on ju tiež.
Všetko trvá 4 roky. Bol čas kedy bolo všetko ok, ale zase je všetko zle.
Dá sa povedať , že moje máma si malou privlastnila strašně moc. A nechce ani aby ju strážil priateľov otec.
Robila mi strašne naschvály.
- keď vedela , že som sním tak mi zavolala že mala je strašné chorá a mám prísť domov ja som bežala a malej nič neboloy do toho mi vzala môj pás a občanku a já som nemohla odcestovat.
- potom povedala, že malu priateľ začaruje a preda do nemecka na biele mäso.. ( lebo je cikán)
- k tomu , aby som sa neopovazila mať s ním dieťa a vydať sa za neho 🙂
Nejak tak bojujeme strašne dlho. Fungujeme tak, že malá je 2tyzdne na SK a 2 tu v ČR. ( Len kvôli máme)
Nebaví ma to a hlavne ni je žiadny dôvod aby ostávala u babky a deda..
A teraz aby som sa dostala k súčasnej nevyriešitelnej situácii.
Mama přišla, že si berie malu na SK. Povedala som jej , že už nie že príde potom na prázdniny. Tak sa urazila a odišla..
Keď prišla domov tak mi povedala že ak do 2 týždňov malou neprinesiem k nim tak že si po ňu príde sama. ( Nema to logiku)
Ešte aby som to nejak objasnila - nechce mi dát žiadne doklady malej, teda mala som ich pri sebe urobila kópie a mama mi vzala všetky originály..)
Momentálne riešim škôlku v ČR - bez rodného listu a pásu ktorý je po splatnosti asi nič nevyriešim a ona mi odmieta dát doklady.)
S priateľom máme v prenájmu dom so záhradou, obidvaja pracujeme snazime sa všetko zvládať. Do toho sme triedili malej oblečenie a nechala mi tu veci na dva týždne, ešte povedala , že to stačí pokiaľ prídeme späť na SK, a malej povedala, že tu je na prázdninách a že príde späť domov, že si ma spraviť kalendár a škrtať dní. ja proste asi nedokážem ísť proti rodičom.. neviem ako ďalej, prosím poraďte mi, čo by ste robili vy..
Dúfam , že nikto z Vás na nedostal ani nedostane do takej situácie je to neunosne.
@pribinak ďakujem za info pozriem sa nato. Tak je fakt iba problém ,,on" že je róm. Nič iné v tom nehodám stále keď príde tak sú narážky na neho ste sa rieši on. A ešte keď mi zákaze s ním mať dieťa.. pri nej si pripadám jak keby bola ona sociálka..
@pribinak a presne tých druhých 50% sa bojím. Ale dôvod na zverenie nemá žiadny ani ja som jej nič nedovolila. Proste nechce pochopiť že už nebývam doma že mám roma.
@ofzuza no práve toto mi moc nepomôže. Ešte som hovorila priatelovi že keby sme boli nejakí feťáci alkoholici tak chaoem ale otot v životě nepochopím co ona s nami robí.
Pozri, ja beriem že babka môže mat hyperprotektivnu povahu a vnúča si prisvojuje, ale ty teraz musíš zabojovať, daj si prešetriť pomery, vybav doklady, škôlku a presvec že si schopná
Priateľ má prácu ako čo?
@pribinak Já to tiež chápem ale už je to na hlavu, teraz mi napísala že prečo ju kupem každý deň že prechladne 🙂
Přítel robí na stavbe a ja učím hudobnú výchovu a niekedy som v družine.
@bluka2 ja už to riešim. Ďakujem
No čo už. Začni riešiť problém. Doklady, škôlka, skús toho Klokanka (minimálne požiadaj o sociálne poradenstvo) a uvidis ako sa začnú hýbať veci
Nechápem, čo riešiš nejaké kúpanie. Veď ani tie správy nemusíš čítať, stačí prvé a posledné slovo, aby sa nepovedalo, keď ti to nerobí dobre. Postav sa za dieťa, nech vie, kto je jeho rodič. Toto musíš riešiť rázne, už si dospelá.
Nevies ist proti rodicom??? Tvoja mama tvojej dcere(!!!) povedala ze u teba je na prazdninach a u nich je doma...tvoja mama ide proti tebe a robi to aj s tvojim dietatom...ona ma respektovat tvoju volbu, je to tvoj zivot a tvoja (!!!) dcera...a riesila by som to cez policiu ze ti nechce vratit doklady tvojej dcery - resp ju upozorni a tak by som konala...proste si jej ju dala a ona sa jej nechce teraz vzdat lebo to asi vnima ze ty nie si schopna sa o nu postarat...mozno velmi dorazny rozhovor a stanovit si pravidla kt bude dodrziavat
tak mama vie, ze si dieta zobrat nemoze a tak sa vyhraza. Problem je, ze ti neveri ze sa o dieta dokazes postarat. Preto navrhuje aj riesenie 2 tyzdne tam, a 2 tyzdne u teba. Pravda je, ze si v 18 rokoch spravila bejby, po narodeni si s nim ostala sama, a ani otca si do rodneho listu neuviedla. Potom si isla do CR studovat vysoku skolu? To si studovala pedagogiku? Predpokladam ze ano, ked si skoncila v MS. Ako si mohla nechat mame dieta? To je lahky obor ktory sa da studovat dialkovo. Preco si odisla od dietata? Dalsia vec je, ze priatela si si nasla roma. Chapem ze mama ma vyhrady a boji sa o vnuca. Voci romskym obyvatelom maju ludia predsudky - opravnene. Robia si blbe meno na zaklade vacsinoveho chovania. To nie je fatamorgana. Je pravda, ze sa tvoja mama chova iracionalne, ale mne pride, ze je jej spravanie opravnene 😕
Znie to hrozne co ti mama robi .. ale z casti mozes za to ty sama. Lebo si jej nechala malu ked bola babo ( ak som to spravne pochopila) ona ju vypiplala kym si bola v skole A nehovor ze si snou bola ked si studovala v čechach a Mala bola u babky. Taka vikendova mama si bola pri najlepsom bez urazit. Kolko rokov? 2-3-4? Rodila si v 18ke budes mat 25 Mala mà 6? Bude mat 7? Este stale je v skolke? Tvoja mama berie malu ako svoje dieta, musis si snou pokecat ze si vdacna za tie roky co sa o nu starala kym si studovala ale nemoze si ju teraz brat ako si zmysli. Ze tym malej skodi ona mà jednu mamu. Teba. A nebude u nej 2t ked si ona zmysli . Okrem prazdnin.. vysvetli jej ze mala potrebuje stabilitu. A klud nie dramu ze ju babka nasilu vytrhne z domu. Chova sa akoby si bola nesvojpravna. Ked si vybavis na novo doklady daj si ich do safety box 📦 nech ti ich zas nezoberie. Je mi divne ze ti nechala len veci na dva tyzdne.. to akoze mala k nej chodi s celou skrinou ci mama si cely satnik malej zobrala k sebe? To akoze ty nie si doma nevidis ju ked odchadza? Ja si Neviem predstavit zeby Niekto nadeloval oblecko mojmu dietatu na 2tyzdne.. mama je na dochodku? Ze mà hocikedy cas mat vnucku u seba 2t ? Cela Tato story je mi absurdna a nieco tam asi chyba Neviem jedna z vas to v hlave nema v poriadku ..( fakt bez urazky) aj to ze malu kupes kazdy den -ze prechladne znie divne ( Nie len preto ze moje deti kupem denne od babatka a nikdy neprechladli)ale ze toto riesi akoby bola mala novorodenec alebo akoby bola doteraz u nej? A zrazu novinka ? Musite sa porozpravat a ty jej urcit hranice dieta je tvoje v tvojej starostlivosti si dospela tak sa tak chovaj. Mama sa nemoze chovat akoby to tak nebolo.
Nedokážeš ísť proti rodičom, takže tam niekde do príbehu vstupuje ešte aj tvoj otec. Ten má aký na to celé názor? Prípadne nemáš v rodine nejakého spojenca, ktorý by vedel mame dohovoriť?
Autorka, co by sa stalo ak by si isla proti rodicom? Ako planujes zit do buducna? Budes poslucht na slovo co tvoji rodicia povedia a nikdy nebudes mat iny nazor?
Ak nedokazes svojej dcere zabezpecit oblecenie na viac ako 2 tyzdne, zakladne doklady a zda sa ze ani nevies zarucit ze nasledujuce tyzdne stravi dcera s tebou, tak nie si schopna sa o dieta postarat. Mala by si ju zverit do opatery mamy.
@andreatytler Mne je to take zvlastne ze oblecenie na 2t iba - problem akoby to boli veci ktore sa minu.. oblecko operies a vydrzi dlho aspon rok. A aj to sa mi zda zvlastne ze dieta v 18ke dala mame aby mohla studovat pedagogiku.. ale zas Jean Jacque Rousseau napisal knihu o vychove a svojich 5 deti dal do detskeho domova . Je to taka zapletena situacia. Jej mama sa citi byt matkou svojej vnucky Lebo ju mala ako svoje dieta od narodenia. Choro si ju teraz prisvojuje, Nevie ju vidiet ako svoju vnucku berie ju ako svoje najmensie dieta ktore len “ Poziciava” svojej dcere. A autorka asi z vdaky ze sa jej o babo starala a z pocitu nejakej viny ze mala dieta skor ako bola pripravena.. . Boji s mamou urobit poriadok. Obe dieta miluju no mali by si obe robit to co je najlepsia pre dieta . =A to potrebuje mat jednu mamu nie 2 jeden domov..
Cela tema je absurdna, ako by ti mohla mama zobrat dieta Q tvojho dovolenia. Si dospela, učiteľka!, si rodic dietata, proste jej povedz, ze vnuca dostane, ked ty povies. A ak sa takto bude spravat, tak malu nedostane vobec. Ako prve by som stanovila, ze prinesie jej veci a doklady, ak ju este chce vidat. A co sa tyka karanteny, tvoja mama ju neriesi?
No a priatel vyzera byt slusny clovek, taketo osocovanie je absolutne nemiestne, rasisticke a tiez by si to nemala dovolit, aby sa takto k nemu spravala. Nerob zo seba handru.
@miadi Mne je cely ten problem nepochopitelny. Autorka riesi veci, s ktorymi by ako mama dietata nemala mat problem.
Pochopila by som to, ak by napisala ze mama sa sprava iracionalne, ze robi sceny a snazi sa privlastnit si vnuca a nadava na priatela a autorka potrebuje radu ako sa s nou porozpravat aby si udrzali dobre vztahy ale zaroven dala mamu do laty. Ale namiesto toho autorku trapi ze jej mama nedala viac oblecenia ako na 2 tyzdne. Ved ako vravis, prat sa da aj denne ak treba a kupit sa da tiez. Alebo ze jej zobrala original dokumenty. To ja nechapem ako moze niekto dospelemu cloveku zobrat dokumenty... to akoby mala autorka 5 rokov. A najviac mi je cudne ako ma ona strach z toho ze mama o 2 tyzdne pride a dieta jej zoberie. Akoby bola mama nejaka zla carodejnica, voci ktorej ona nema ziadnu silu a to dieta jej proste zoberie a ona s tym nemoze vobec, ale vobec nic urobit, len sa pozerat ako jej mama odvadza dieta. To ako moze dospela zena, co ma byt zodpovedna za dieta takto rozmyslat? Na jednej strane je to vzdelana, samostatna zena a na druhej strane sa sprava akoby mala tych 5 rokov.
Tu bude inde problem.
Si myslim,ze uplne pravdu nepises.....lebo nesedia niektore veci.
A otazka je,ci aj babka nema v niecom.pravdu,ked ti dceru vaha dat.
Aku skolu mas vystudovanu a kolko mas rokov?preco.si odisla do Ciech a kedy?
Ked chces radu,nemozes pisat polopravdy.
@andreatytler nevieme ako to bolo na začiatku. Ak matke starostlivosť o malú nejak nechcene prischla, dcéra cíti prirodzenú vďaku a preto tie ústupky. Vymotať sa z tejto situácie bude ťažké. Najmä ak má viesť k spokojnosti oboch strán. Tie ostatné problémy vyzerajú už len ako taký bonus v boji o dieťa.

@ofzuza to že sa boji mama o vnúča si nemyslím, som učiteľka v ZŠ, celý život prax s deťmi.. vždy keď prídem domov na SK tak je téma , priateľ a že jsem si našla toho a toho..