icon

Môj priateľ je polovičný Róm

21. apr 2021

Ahoj budem písať anonymne. Je to dosť citlivá téma, ale zaujíma ma váš názor.

Aby som to moc nerozpisovala, nápišem to v skratke.
Môj priateľ je polovičný róm - jeho oco rom je Čech, mama Slovenka nebola romka.
Čo k tomu? Moja mama od začiatku nesúhlasila so vzťahom a robila všetko preto.. a stým súvisí i môj príbeh.

Chodila som do školy do Čech a aj tu už bývam 5 rokov. Keď som chodila do školy malu strážila mama a ja chodila domov na SK za ňou.
Našla som si priateľa, prácu.. priateľa máma doteraz neprijala s tým, že raz povedala, že ju nebude vychovávať róm.
Šlo do takých šialeností, že malu mi nechcela pustiť do Čiech ani ja som si ju nemohla vziať.. malá má priatela rada on ju tiež.
Všetko trvá 4 roky. Bol čas kedy bolo všetko ok, ale zase je všetko zle.
Dá sa povedať , že moje máma si malou privlastnila strašně moc. A nechce ani aby ju strážil priateľov otec.
Robila mi strašne naschvály.
- keď vedela , že som sním tak mi zavolala že mala je strašné chorá a mám prísť domov ja som bežala a malej nič neboloy do toho mi vzala môj pás a občanku a já som nemohla odcestovat.
- potom povedala, že malu priateľ začaruje a preda do nemecka na biele mäso.. ( lebo je cikán)
- k tomu , aby som sa neopovazila mať s ním dieťa a vydať sa za neho 🙂
Nejak tak bojujeme strašne dlho. Fungujeme tak, že malá je 2tyzdne na SK a 2 tu v ČR. ( Len kvôli máme)
Nebaví ma to a hlavne ni je žiadny dôvod aby ostávala u babky a deda..

A teraz aby som sa dostala k súčasnej nevyriešitelnej situácii.
Mama přišla, že si berie malu na SK. Povedala som jej , že už nie že príde potom na prázdniny. Tak sa urazila a odišla..
Keď prišla domov tak mi povedala že ak do 2 týždňov malou neprinesiem k nim tak že si po ňu príde sama. ( Nema to logiku)
Ešte aby som to nejak objasnila - nechce mi dát žiadne doklady malej, teda mala som ich pri sebe urobila kópie a mama mi vzala všetky originály..)

Momentálne riešim škôlku v ČR - bez rodného listu a pásu ktorý je po splatnosti asi nič nevyriešim a ona mi odmieta dát doklady.)
S priateľom máme v prenájmu dom so záhradou, obidvaja pracujeme snazime sa všetko zvládať. Do toho sme triedili malej oblečenie a nechala mi tu veci na dva týždne, ešte povedala , že to stačí pokiaľ prídeme späť na SK, a malej povedala, že tu je na prázdninách a že príde späť domov, že si ma spraviť kalendár a škrtať dní. ja proste asi nedokážem ísť proti rodičom.. neviem ako ďalej, prosím poraďte mi, čo by ste robili vy..
Dúfam , že nikto z Vás na nedostal ani nedostane do takej situácie je to neunosne.

Strana
z4
sisaka
22. apr 2021

Autorka ma pravdepodobne nejakú diagnózu, keďže nedokáže ani súvisle sformulovať problém, čo by som očakávala nielen od vysokoškolský vzdelanej osoby ale od hocikoho so strednou školou, možno to je tiež príčinou “boja” babky o dieťa. Mne z toho vychádza toto:
V 18 sa bio matka rozhodla nezničiť si život a po pôrode sa zbalila a odišla do Čiech, či tam študovala pedagogiku je veľmi otázne, podľa prejavu skôr nie. Raz za čas si spomenula, že ma dieťa a ukázala sa na Slovensku, teraz si našla partnera a chce sa hrať na rodinku, tak sa rozhodla, že si takmer 7 ročné dieťa zoberie k sebe. Stará mama mala/ma pravdepodobne dieťa zverene do opatery, preto ma aj originály jeho dokladov a preto, keď dieťa chodi na navstevy k biologickej matke máva veci zabalené len na daný čas, čo naznačuje, že dieťa s matkou nebýva, nie je tam prestahovane a chodi tam len na navstevy. Babka sa pokúša o kompromis, chce, aby dieťa poznalo aj svoju biologickú matku, ale o tej vie dosť na to aby sa bála nechávať tam vnučku na dlhšiu dobu. Možno to nie je prvy krat, čo si bio matka spomenula, že ma dieťa a keď jej to prestalo vyhovovať vrátila ho. Kto vie v akých podmienkach žijú a akého ma bio matka partnera, možno vôbec nejde o to, že je polorom.
Dieťa by sa podľa veku malo chystať skôr na zápis do školy ako škôlky, takže to tiež nechápem, prečo škôlka, v tomto prípade, je to ale jedno, len to poukazuje na to, že bio matka si na svoje odložené dieťa spomenula dosť neskoro a chápem babku, že oň bojuje.

miadi
22. apr 2021

@sisaka takto som to pochopila Aj Ja 😀len sa snazim byt jemnà. 😅ona v podstate celu story prezentuje obratenu na ruby.

cacianka
22. apr 2021

@sisaka presne som si toto aj ja myslela, ale svoje pochybnosti som transformovala do otázok.
A to najskor baby útočili aká je stara mama hnusná...

hindakus
22. apr 2021

@sisaka to je možné, ale babička nebude pravdepodobne žit tak dlho ako matka dieťaťa, takže matka dieťaťa by sa mala presťahovať na Slovensko v záujme dieťaťa a ten milovník, ak ju tak miluje, môže sa presťahovať tiež (ale skôr nie).

heleninamama
22. apr 2021

@hindakus Mamička rodila ako 18-ročná, čiže babka mohla mať vtedy okolo 40ky. Takže do hrobu sa ešte zrejme nechystá 😂😂😂 A pre dobro dieťaťa dúfam, že má pevné zdravie.

bluka2
22. apr 2021

@ofzuza nejakú výnimku, ktorá sa jej týka snáď v tých všetkých nájde, respektíve spojí svoju cestu s lekárom alebo fakt už nech si to premysli sama. A 8 dní karantény je proste najhorsie možné scenario. Veľvyslanectvo dá termín na koniec roka, takže bol by už ten týždeň navyše teraz veľký problém?

bluka2
22. apr 2021

@ofzuza vybavenie prechodného pobytu trvá niečo? To som robila síce pred 5timi rokmi, ale trvalo to 10 minút

ofzuza
22. apr 2021

@bluka2 no ked sa im nechce a furt vymyslaju, tak otazka aj par mesiacov. Bavime sa o prechodnom pobyte v cr pre cudzinca.

bluka2
22. apr 2021

@ofzuza jaj, sorry, ja som mala na myslí prechodný na Slovensku.

ofzuza
22. apr 2021

@bluka2 neviem ako maju zapis, ale tyzden navyse+ vybavenie prechodneho... Mala sa spamatat kusok skor.

bluka2
22. apr 2021

@ofzuza a čo už teraz, má vrátiť čas?

ofzuza
22. apr 2021

@bluka2 Ak nestihne, nemusia to dieta zobrat. Netusim kde byva a aka tam je situacia so skolkami, ake doklady vyzaduju. Ale co mam skusenosti v prahe, tak by mala asi smolika. Mozno ak je dieta predskolak, tak by tam dako dotlacila.

lucia147852
22. apr 2021

Prepáč ale so strašný sebec. A môžu ti tu pisat neviem aké komentáre a hladit ti ego ako máš právo lebo si matka. Matkou si mala byt pred 6 rokmi keď sa to dieťatko narodilo. Mohla si študovať aj diaľkovo a o dcéru sa starať. Kde si bola 6 rokov? Ako teta na prázdniny? Dieťa chceš keď ti to vyhovuje keď nie, nebude to predsa kaziť život. Čo urobíš ak sa s priateľom rozides? A v neposlednom rade kde si city tvojej dcéry? Pre ňu je stará matka viac matka ako ty. Pretože sa o ňu stará od bábätka. Ty si moc v jej živote prítomná nebola. Jej psychika pre teba asi neznamená nič. Chce vôbec s tebou bývať? Prečo by ju mal strážiť priatelov otec? Čo on s nou má? A kde je otec malej? Mali ste sa brat. Takze asi záujem mal. Ja sa tvojej matke nečudujem. Boji sa o to dieťa. Z toho ako píšeš si nevyrovnana a nevieš sa pohybovať v živote. A to ti píšem ako človek ktorý bol v podobnej situácii ako tvoja dcéra v detstve. Takze na silácke reči a policajtov si daj dobre bscha aj ti záleží na šťastí svojej dcéry. Keď ju tak veľmi chceš treba sa inak dohodnúť a dokázať že sa o ňu postarať vieš. Lebo ty si ju matke nechala s opustila “aby si si nezničila taká mladá život” 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

bluka2
22. apr 2021

@ofzuza v tom veku dieťaťa ho určite dakam musia zobrať. Hovoríme o 6 ročnej, nie?

ofzuza
22. apr 2021

@bluka2 no bez pobytu veru nemusia...

bluka2
22. apr 2021

@ofzuza aha. Akože platené možnosti existujú vždy, pre najhorší, nepravdepodobný prípad,že by sa pobyt ťahal do augusta

miadi
22. apr 2021

@cacianka Ved to ze babka bola hnet odsudena ale to tym ako ju autorka prezentuje lenze ked sa clovek zamyšla nad detajlami.. ako riesi to oblecko a to ze kazdy den sprchuje.. to su veci co riešia cerstve mamicky so svojimi mamami nie ked mà dieta 6+rokov ..

ofzuza
22. apr 2021

@bluka2 predskolska je povinna, ale netusim, ci je povinna aj pre cudzincov s prechodnym. Ak ano, tak by ju mali zobrat aj neskor, ale ak nie, tak moze mat smolu. Platene mozbosti su, ale ak som spravne pochopila autorku, chce este studovat a sukromne skolky nie su zrovna najlacnejsia zalezitost. Ale moznost to je, to ano.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
ofzuza
22. apr 2021

@taskataska moj ex bol sice expert, ale vybavoval to dobre dlho. Furt im daky papier chybal ku stastiu. Chodil tam jak na klavir.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
mandarinka555
22. apr 2021

Dookola čítam, že sa bojíš ako ti malú "zase" vezme....ty si nesvojprávna, či čo ? Tak jej ju nedám a hotovo. Zase, keď sa na to dívam očami matky, tiež by som nebola nadšená, keby mi dcéra privedie domov cigána.

ofzuza
22. apr 2021

@taskataska kludne s urazkou 🙂 problem bol, ze nemal pracovnu zmluvu a byval na intraku, kde odmietali povolit nahlasenie prechodneho. Bola to celkom komedia...

cawes
23. apr 2021

@miadi praveze citala, ty si nepochopila ze som to myslela ironicky. Ze aj mne to prislo zvlastne riesit skolku pri 6-7 rocnom dietati

lujza123
23. apr 2021

Mamku máš sibnutu a ty sama to cele ešte zhoršujes tým ze sa bojíš ju konfrontovať a stopnut. Lenže takto sa to cele len a len zhoršuje.

Xxx krát si tu spomenula ze nechceš ísť proti rodičom. To nechce nikto, ale su určite hranice ktoré keď niekto prekročí treba ho zastaviť.

Strana
z4