Môj priateľ je závislí na drogách
Ahojte, prosím vás o radu , už som úplne na dne môj priateľ s ktorým som 7 rokou , je závislí na drogách kôli nemu som stratila prácu aj bývanie .. neviem čo ďalej už bol viac krát v nemocnici a na liečení ale stále podpísal reverz .... Nechcem ho opustiť moc ho ľúbim ... Nemá nikoho iba mňa prosím o radu čo mám robiť existuje niečo , niekto kto by mi vedel pomoc alebo nejaké liečenie kde by mohol ísť proti svojej vôli?? Celý deň nič nehovorí je úplne mimo na silu pýta peniaze keď ich nedám je agresívny a povie že sa somnou chce rozísť , už sme sa viac krát rozišli a stále sa vrátil ... Prosím vás pekne o radu ďakujem 😔😔
@majka900 no musíš to ukončiť. Co na ňom vidíš, ľúbiš? Nie iba minulosť kedy vám bolo fajn, a bol normálny? Vieš ty sa môžeš aj potrhat aby sa mal lepšie, aby dačo robil, aby to bolo dobre.. Ale ak ON SÁM Nechce nič neurobíš.. Jeho rozhodnutie a teba len stiahne na spoločenské, finančné, vzťahové dno... Len odísť a ak nahodou on začne a tým niečo robiť až vtedy je aká taka nadej/šanca. Dovtedy, zbal kufre a čau. Áno je ti ho ľúto, ľúbiš ho ale stojí ti to za to aby ta obral o peniaze, prácu, rodinu, budúcnosť? To nie je tvoj problém.. Ty jo nevyrieši za neho... Najlepšie urobis keď odídeš a možno sa spamätá a začne riešiť svoj život do poriadku..
osobne som v tej komunite cenacolo bola,počula som osudy mladych ľudi,je to za mňa dar od Boha,vydržať tam,tam ideš od zavislosti k ružencu,....čo sa tyka teba,ak ho skutočne miluješ ako hovoriš,tak od neho uteč,tym mu najlepšie pomôžeš,možno sa ti to zda ako blbosľ,ale takto by ti poradili aj odbornici,sama som prešla zavislosťou a viem že to je ťažke,ale už su to roky čo som skončila,...hlavne ja som chcela,hľadala som odbornu pomoc,ktora je v liečebňach,pokiaľ on všade podpiše reverz,tak nema zaujem dostať sa z toho,teba ťaha ku dnu,...čo teba ťaha k človeku ktory je na drogach,alebo čo na ňom tak strašne miluješ,prišla si pri ňom o pracu o peniaze,čo ešte sa musi stať aby si sa zbalila❤...alebo v tom idete spolu,ak nie tak by si mala vyhľadať odbornu pomoc aj ty
Pises ze ak bysi otehotnela mozno by sa zmenil. A ak nie?? To by si skutocne riskovala? Takeho otca vedome vybrat pre svoje dieta..
@majka900 🙂naozaj nesníva sen o minulosti aký bol... To už nevrátis, teraz je prítomnosť a hlad do budúcnosti. Áno aj jeho možno položil potrat, ale to nie je výhovorka, to sa stáva a človek by sa mal vzchopit a preniesť cez to.. Nie sa ľutovať... Spustil sa s kamošmi.. A asi nechce dačo ďalej.. Reči a sľuby sú prd platné... Chcem vidieť činy drahy.. A tehotenstvo si s ním určite neplánuje... Vieš 9 mesiacov je krátka doba, ubehne ani nevieš... A potom? Malé dieťa je zaberak pre vzťah a ak to on teraz nedáva co potom s dieťaťom? Vyhodiť a s ním? Alebo príde ujo a odpojí vám elektrinu? Plienky, sumár, výbava? Všetko dačo stojí, a keď píšeš ze berie peniaze od teba kde a ako chceš ušetriť na tieto veci? Polož si otázku.. Možno ten potrat mal byt aby si sa s ním nezavazovala ako prozretelnost a vidina do budúcna..
Ty kokos... každá žena chce pre svoje dieťa to najlepšie a najlepšieho otca a ty chceš pre svoje dieťa vybrať takéhoto otca? Len pre to, že sa zmení? Čo je šanca 50 na 50...
Prosim ta nechaj ho, dostaň rozum, vyhľadaj pomoc...
Aký by malo to dieťa potom vzor?...
Smutnú matku, ktorá je v depresiách a otca, ktorý berie drogy a možno za pár rokov by ťa aj bil kvôli peniazom atď... to by si tomu dieťaťu ublížila najviac ako to len ide ak by sa muselo na toto pozerať každý deň.
Nájdi si niekoho lepšieho. Chápem, že niekedy je naozaj ťažké sa od niekoho odpútať, ale mysli aj na seba... Takto sa len stále trápiš...
Nechaj ho a uvidíš či ľúbi aj on teba tak ako ty jeho a ci sa zmení... Ak nie tak aspoň uvidíš, že ťa len využíva a hrá ti na city...
Ale on teba nemiluje. Ani vase dieta by nemiloval. On miluje drogy. Tvoj prispevok mal mat nadpis: Moj EXpriatel je zavisly na drogach. Poradte ako sa od neho odputat.
Kedze si stratila kvoli nemu pracu aj byvanie, strat prosim ta aj telefon a odid na opacnu stranu Slovenska kde ta nenajde. To je to najlepsie co mozes urobit pre vas oboch.
Zajdi do komunitného centra ak máte také v meste, obcí, popytaj o radu pomoc. Na akej droge je závislý?! A ty nie si závislá?
Odporúčam liečenie, kňaza, sociálnu pracovníčku, a ty hlavne dostan rozum a prestaň ho v závislosti podporovať, povedz mu ze keď neprestane budeš to ty kto ho pošle do riti. Nie on teba.
Mimochodom dieťa ho nezmení.
@majka900 vieš čo, nezvyknem tak písať, ale skutočne tu sa nedá inak.Tak príspevky normálne ma vytočia, že existujú také ženské
Tak hlúpu ženu, ako si ty, som ešte nestretla.Ty nechceš radu. Lebo jediná rada je, kopni toho magora, nech sa udroguje na smrť.
Ale ty ho obhajujes, nájdeš aj milión dôvodov, prečo s nim ostať. Tak kľudne ostaň, skonči s nim pod mostom ako bezdomovec, je to tvoja voľba a tvoja debilita. . Nezaslúžis si potom ani ľútosť.
Len vopred odporúčam sterilizáciu,aby nedajbože si neotehotnela a neznicila svojou nebotycnou hlúposťou nevinne dieťa.
@majka900 a ja ešte dodám.ze liečenie v komunitnom resocializacnom centre tipu cenacolo,alebo trebárs Poloma-Ludovitov ešte viem aj o Tomkach to nieje že za dva mesiace máš vymeneneho človeka.tam sa ľudia liečia niekoľko rokov.osobne poznám človeka ktorý v resoci strávil vyše 5 rokov a aj tak po pár rokoch zrecidivoval.
Niekedy pomože len tvrda laska , nie opičia. Ty mu nepomahaš, ale škodíš.,..A ešte , že ty si išla za nim, nie on za tebou...V akej rodine si vyrastala? Bola si milovana rodičmi, rešpektovana? Alebo v rodine, kde rodičia boli podobni a tebe to teraz normalne pripada, že takto ludia žiju..Vieš, ked si prišla o pracu a byvanie a spraviš si teraz dieťa, tak nakoniec skončí v decaku alebo pod mostom...Neviem, či ťa laka žiť život bezdomovca ale neni to nič prijemné..Najviac mu pomožeš, ked ho pošleš na liečenie a možno nejakymi terapiami sa dozviete, čo bol spušťač tych drog, čo v nich hľada, prečo hlada unik pred realitou a nevadi mu, že priatelku priviedol na mizinu...Vieš, život je i tak dosť ťažký aj bez toho, aby si si pílila konar pod sebou sama,,,Skončíte jak socky uplné a tvoje babo bude mať otrasnú budúcnosť...
Tu môžeme písať všetko možné, ale autorka je úplne zaslepena, spasitelskym syndrómom asi.
Lebo celé okolie, aj jeho blízki vidia, že proste "nič z toho" matka ho vyhodila, brat tiež, on nechce nič so sebou robit, ale je si istý, že jeho frajerka je taka naivka (hlúpa) že ona jediná s nim bude trpieť, tak jej povie pár sladkých slov, že ju miluje a ona už sa vznáša v oblakoch.keby mala aj ona rozum, kopne ho tiež, nech si ide. A bud spadne tak na úplne dní, a odrazí sa.. Alebo na tom dne ostane, ale sám a neznici aj ju.
No to autirja zjavne počuť nechce. Ona chcela rady typu, ostaň, nájdi mu xte liečenie, dávaj mu šance otehotni a láska ho zmení... Co je síce somarina, ale toto by ju potešilo.
Pravdu, že takto s ním skončí ako bezdomlvkyna a tiež fetacka,a budú sa túlať po uliciach, pripadne niekde ich nájdu zmrznutych ona nechce počuť. Lebo je ta pravda krutá...
A nie autorka, toto nepochopím... Lebo to sa nedá pochopiť.
My tu mame vela bezdomovcov, chodia kontajnery vytahovat a mlady ludia pekni, žiadny somraci, ale proste niekde ta cesta začala, že človek sa až na ulicu dostane,,mame tu par narkomanov, alkoholikov, kazdy den flaška v ruke, chodia v noci auta vykradať, kym ich niekto nečapne, ja to mam pred očami, takže viemm, o čom hovorím
@majka900 toto je silnejsie ako ty, silnejsie ako on.. Ak chces, aby tvoje dieta malo doslova posraty zivot, ak chces, aby malo hrozne detstvo a vyrastol z neho nestastny dospely plny problemov, kvoli zivotu s narkomanom, chod do toho..
Jeho to nezmeni, jeho uvazovanie je ine, ako tvoje, je dokonca ine ako bolo pred zavislostou. Jeho mozog chce jedno - fet.. a nejake dieta mu vo chvili, ked mu fet bude chybat uplne ukradnute...
Mas dve moznosti:
- trvat na lieceni, ale rataj s tym, ze aj po "vylieceni" bude priatel navzdy abstinujuci narkoman, cize cely tvoj zivot sa bude tocit okolo jeho recidiv.. to bude raz dobre, potom hrozne zle.. To naozaj nie je vyhladka na pokojny zivot, odporucam do toho nezatahovat ziadne buduce deti (nemajte ziadne)
- opustit ho. Ty nie si povinna ho zachranovat, on si svoju cestu vybral, zial. Ak chces mat normalny zivot, rodinu, on tam byt nemoze
samozrejme, ze mozete pokracovat dalej, ale stastny koniec necakaj!
Inak, vies, ze ulice su plne zien, co zachranovali takychto muzov? Uz su tiez na fete, casto slapu, ved ten fet cosi stoji..
Takze zena, ak mas pud sebazachovy, utekaj..
Mala by si s nim prerušiť kontakt, ked ti to srdce nedovoli, tak mu povedz ked je najhoršie, može prist za tebou,dáš mu jesť, može sa vyspať, ale potom nech ide preč, ale nestykaj sa s nim, ani nežite v jednej domacnosti. Daj mu podmienku, liečenie, na tom trvaj a drž si odstup od neho...
@majka900 kde nieje vola nieje cesta. Myslím,že si sa snažila dosť. To chces celý život obetovať fetakovi? Riešit stále jeho problémy azit v strachu a neistote? A do tohto chcieť priviesť dieťa? To je snáď vtip. Je načase začať žiť nový život. Niekedy sa môže človek snažiť ako chce no nedá sa a je načase si to priznať a ísť ďalej....
Ja neverím, že keď si bola tehotná nefetoval. Len to úspešne skrýval.
Mimochodom od fetaka si nechať urobiť dieťa, ktoré môže mať "vďaka" tomu rôzne vývojové vady, je tiež nápad storočia.
@majka900 osud ti to zariadul, ze s tymto dieta nie. Neutapaj sa v minulosti s chlapom, co mu bezalezi na nicom iba na jeho blahu.. Rodina sa mu otocila, dobre vedeli preco. Zavri dvere za tym co bolo a hladaj nove a lepsie inde... Ale najskor si musis vazit sama seba.
Dietatom sa vztahy nezachranuju
Poznáš knihu Radek John Memento? Tak to bolo ozajstne memento, tam tí feťáci , narkomani, hlavny hrdina skončil ako nepríčetný na psychiatrickom oddelení, ako blazon, nevedel o sebe, Čítala som aj Ješterku, to bola baba, čo sa prefetovala, opustila telo,už mala na mále, a vtedy sa obratila k Bohu, lebo už jej išlo o život. Tiež bola na liečeniach, ale vôľa bola slabá..A nakoniec prestala s fetom, až potom mala babätko, velmi zaujimava kniha
@majka900 ahoj majka. musim povedat, ze rozumiem preco je pre teba take tazke odist a skoncit. sam som abstinujuci zavisly a viem ako tazke to je pre blizsky ludi. myslim si ze niesi divna, ani mimo, ked nevies odist od cloveka ktory potrebuje pomoc. ale myslim si ze nerozumies zavislosti. ked odchadza z nemocnice na reverz, to znamena ze nieje rozhodnuty prestat a tym padom este nepadol na dno. a bohuzial prave ty mozes byt dovod preco nepadne a neodrazi sa. niekedy aj najlepsi umysel moze ublizovat a v tomto priprade mu ublizujes ty. ma kde byvat, jest, kupat sa a ziskat peniaze. idealny svet pre zavisleho. ak ho naozaj mas rada, nechaj ho padnut na dno. inak len predlhzujes jeho cas straveny na drogach. vyhod ho na ulicu a nechaj ho nech sa stane co sa ma. bol som na ulici neaky cas a pomohlo mi to rozhodnut sa a po 7 rokoch som sa isiel liecit. teraz som cisty 11 rokov. drzim palce majka. nieje to tvoja chyba, ani niesi slaba ani nic, len nerozumies co mas urobit. musis ho nechat ist
@majka900 to, čo cítiš, nie je láska, ale závislosť. Je v Tebe niečo, čo Ťa núti ho zachraňovať a to je Tvoj problém. Neriešila by som jeho, ale seba a pre seba by som hľadala pomoc. Hovorí sa tomu spoluzávislosť. Dá sa kúpiť kniha, Ženy, ktoré milujú príliš, ktorá Ti môže pomôcť uvedomiť si Tvoj problém. Kniha bola dlho vypredaná, dá sa už aj kúpiť, je nové vydanie. Prípadne, ja ju mám v pdf, viem poslať na ňu odkaz.
Ďakujem pekne všetkým za radi 🙂 Niektoré komentáre má dojali a určite mi pomôžu ... Sadli sme si doma a porozprávali sme sa akurát nastúpil do práce , uvidím čo bude ďalej ... Možno som hlúpa a neviem čo , možno som stratila veľa času, ale ešte mám život pred sebou mám 24 rokou nechať ho sa pekne hovorí alebo píše ale proste už som to x krát skúšala ale je to pre mňa moc ťažké keď neviem kde je čo robí kde spí či má čo jesť .. Je to niečo silné ... Ja viem že má má aj on rád , a cítim že sa to možno raz zmení ... Neviem proste moje ♥️ to tak cíti a neviem si pomôcť od mojej 18 som nastúpila hneď do práce vždy som snívala mať dobrého muza a rodinu veľmi by som chcela byť ako každý normálny človek ... No v živote je to trošku ťažké , je rozdiel keď má človek všetko , a keď má človek začať niečim čím nemá nič ... Ale život je skúška a viem že keď človek chce dá sa všetko ... Niesom vobec silná žena .. ale ani on nemal pekne dectvo dali ho do deckeho domova lebo bol ževraj zlý keď bol malý , no ja si nemyslím že to bol dôvod ho tam dať ... A čo sa týka jeho rodiny keď sú peniaze sú dvere otvorené ... To je asi všetko čo na nich viem povedať ...Stále verím že raz bude všetko dobre a čo sa týka dieťaťa jasné že nechcem byť snim pod mostom ani aby to trpelo veď deti milujem najviac na svete ak by som aj bola tehotná určite by som myslela inak ... Myslím si že by nás dieťa spojilo a on by uvedomil že už je otcom a že je čas začať nový život ... No nechcem to len preto ale aj preto že veľmi túžim mať dieťatko ♥️♥️♥️ Len bohužiaľ sa nejak nedarí už ... Ale verím že časom určite príde a že bude všetko dobre ,♥️
@majka900 dievča, ty si beznádejny prípad. Ale komu niet rady, tomu niet pomoci...
Si proste mladá, a hlúpa. A co je horšie, v tej hlúposti nevieš vidieť budúcnosť. Neviem takych ľudí chápať, ani obdivovať, v tom momente skôr by som ich vyfackala.Ale teba by ani to neprebralo z toho ošialu tým narkomanom.
A vieš čo? Ostaň s nim, aspoň nedoserie život inej podobnej hlupani
@majka900 známa si spravila dieťa s fetakom, že však ho zmení.. Dieťa má 2 roky a otec už rok v base 🙏 musela nastúpiť do práce, lebo ostala na všetko sama. Všetci sme ju odhovárali od neho, ona si išla svoje, presne ako keby som ju počula, ona veri že ho dieťa zmení, on sa určite uvedomí 🤣 a vieš čo? Myslí si to stále a je ochotná na neho čakať ešte 3 roky dokým príde z basy 🤷♀️ najprv ju ľudia ľutovali, teraz sa s nej iba smejú.

@majka900 máj rozum lebo o pár rokov tu budeš písať zas že trebárs nemáte čo jesť,muž ťa bije,fetuje a dieťa sa na to pozerá.ked bude pekných pár rokov čistý potom rozmýšľaj že by si si s ním možno spravila dieta