icon

Môj pubertálny syn nenávidí môjho partnera

zuzika251
12. mar 2013

Ahojte, skúste mi prosím poradiť - mám 15,5 ročného pubertálneho syna. S partnerom a synom žijeme spolu 4 roky, s partnerom máme 14 mesačnú dcérku. Vzťah medzi partnerom a synom je tak zlý, že včera to malo vyvrcholenie - syn na FB napísal o ňom, že je kkt, on si to samozrejme prečítal a namiesto toho, aby vychladol a riešil to ústne, tak vletel mu do izby a zbil ho. Ja som úplne v koncoch, syn mu vykričal, že ho 4 roky trpí len kvôli tomu, že chce, aby som ja bola šťastná a jeho nenávidí!!! Momentálne mám v hlavne obrovský chaos, neviem, ako to riešiť, chcem, aby sme žili aj naďalej ako rodina, no uvedomujem si, že už to možno po tomto cirkuse nebude možné. Partnerovi som už dávno vysvetlila, že je a aj bude navždy môj syn a budem ho ochraňovať či sa to niekomu páči alebo nie. Partner sa snažil, veľa vecí sa snažil ho naučiť, chcel však stále od neho, aby mal aj povinnosti, ktoré mal doma robiť. Syn to väčšinou urobil, aj keď s ofukmi a hundraním, ale urobil.
Nikto si nevie predstaviť, aký chaos mám v hlave.

argyro
14. mar 2013

@irriss zvyčajne ťa rada čítam, píšeš múdro, dnes nesúhlasím s vetou že jedného dňa ten chlapec bitku ktorú od otčima dostal pochopí ako prejav LASKY - láska zahŕňa veľa prejavov, ale fyzické násilie, ubližovanie a takéto ponižovanie iného skoro dospelého človeka k tomu určite nepatrí. Mám otázku: ak by ťa muž zmlátil keď urobíš nejakú veľkú chybu, považovala by si to za prejav lásky?

ella555
14. mar 2013

@irriss No prave.

irriss
14. mar 2013

@juliana77
No ver tomu, ze i kdyz das cele sve srdce na dlan a darujes s laskou..nemusi stacit, budou ti odrezany ruce a podrazeny nohy..a nebude to vychovou ci nedostatkem ci neschopnosti,ale bude to potvora DNA..kterou lze obelstit..ale cas ukaze, ze je silnejsi nez samotna vychova..
protoze se nededi jen barva vlasu a oci..ale dedi se i charakter a tenje nezvladnutelny..i kdyz je foremny....ale nikdy dostatecne...

argyro
14. mar 2013

@juliana77 neviem v akej bavlnke si uložila deti ty, naozaj nemôžem posúdiť 😉

irriss
14. mar 2013

@argyro
..muj pohled na situaci je ten, ze si v posledni dobe myslim (z vlastni tragicke zkusenosti) 😉 , ze Laska neni jen v pohlazeni....ze nekdy PRILIS Lasky jje Chyba..
ze "pest" - pouzivam slovo pest, ale schovavam za ni facku ci krik.. 😉 v pravy cas slouzi mladi, jako zastaveni...kolikrat se nam stane, ze se chovame zle a zastavime se jen az kdyz narazime... 😎

cecil36
14. mar 2013

@argyro ja som od svojho otca (vlastneho) par vychovnych dostala (nie casto, az pri velkych pruseroch). Dnes ich beriem ako prejav lasky, lebo keby ma vtedy nimi neprebral z pubertalneho amoku, dnes sedim za pokladnou v tescu a zarabam 300 eciek.

argyro
14. mar 2013

@irriss zatial som nič iné ako lásku použiť nemusela.. nemyslím si, že tvoja chyba spočívala v príliš veľa lásky.. lásky nie je nikdy dosť! nemyslím si, že chybou bolo, že si nepoužila päste.. možno potreboval viac slobody, viac rešpektu, viac uznania, možno potreboval pevnejšie hranice.. a možno len potreboval aby si mu dôverovala.. možno, keby si mu rozdávala päsťovky, dopadlo by to ešte horšie..!

irriss
14. mar 2013

@argyro
Ja mu dala vsechno..mel vsechno...hranice, vzdelani...svobodu, respekt, uznani ...a stejne z nej vyrostla kopie jeho "nevdecneho" otce.. 😢 😢 😢
kez bys mela pravdu, e ty peste by byly i tak zbytecne..ja se jich tu chytam jako "opaku", ze mozna..ty peste..ach jooooooooooooo
p.s. a konkretne k teeto teme: myslim si, ze Laska k synovi zakladatelce pomuze zamlcet dulezite faktory chovani pritele(manzela) ke svemu synovi...
My mamy, ktere mame dite z prvniho manzelstvi, se domnivame ze jsou o neco chudsi, snazime se jim dat VICE nez ostatnim detem..snazime se porad neco nahrazovat.a dohanet .i na ukor nas samych...

argyro
14. mar 2013

@irriss ved prave! ale ja si pamatam tvoj zivotny pribeh a prave preto si nemyslim, ze tvoj syn potreboval otlkat, ved on dostal dost pasti od života.. dávať lásku znamená aj nechať dieťa prevziať zodpovednosť za svoje činy ak bolo predtym na prípadne dôsledky upozornené, láska neznamená slepé schvaľovanie všetkého čo si dieťa zmyslí, ani vyhovovanie všetkým jeho vrtochom, práve naopak, láska znamená byť prísny a dôsledný v hraniciach, ktoré sme im stanovili, láska znamená nechať dieťa rozhodnúť sa, ale potom aj znášať dôsledky svojho rozhodnutia.. Lebo sa mi zdá, že niektoré si tu pod dávaním LEN lásky predstavujú tzv. opičiu lásku, ktorá deťom vyslovene škodí.
No a asi najdôležitejší je vzor v rodine.. darmo budeme chcieť vychovať sebavedomého, zodpovedného, spoľahlivého, atd. človeka z nášho dieťaťa, ak takými nie sme my rodičia 😖
(iriss to už nepatrilo len tebe)

argyro
14. mar 2013

@cecil36 a otlkaš aj svojho manžela resp. necháš sa ním otlkať?

irriss
14. mar 2013

@argyro
..no nas "bio vzor" byl naposledy pritomny v 8.mesici tehotenstvi... 😉 proto mluvim o DNA a (vyvoji situace)

Vis...jsem v posledni dobe zmatena...mam dojem , ze vsechno bylo jinak a utrpeni zbytecne.. 😉

aliza
14. mar 2013

@irriss ahojcek 😉. K tej laske.....ono laska ma mnoho podob.... Nikto z nas nemoze hodnoti sam seba, to, co my vnimame ako lasku, respekt, hranice, uznanie...tak to nemusia vnimat nase deti. My si len myslime, ze robime vsetko spravne a deti su tie nevdacne, ale prave to, co z nasich deti vyrastie, je reflexia toho, ako sme k nim pristupovali od narodenia. Nikdy nevieme, co ich z toho, co s nimi robime 'zlomi', co im sposobi traumu, co ich posunie tym ktorym smerom...nikto nema patent na vychovu, vsetci sa snazime najlepsie, ako vieme, ale casto pokracujeme v tom, co sme sami zazivali v detstve, aku podobu lasky sme dostavali, ake modely spravania a spolunazivania sme zazili....toto vsetko formuje nas ako rodicov a tym padom aj nase deti. Ale suhlasim s @argyro, vela lasky nemoze nic pokazit, prave naopak. Ale ako si pisala, ulohu moze zohrat aj fakt, ze ide o deti z prveho manzelstva a ze je tam neustala snaha im nieco nahradzovat, mozno pocit viny, ze nevyrastaju v bio rodine, ze vlastne su taki 'outsideri' v tej novej rodine a pod....cize je tam svojim sposobom lutost a ta vie narobit vela zla, z vlastnej skusenosti.

irriss
14. mar 2013

@aliza
nesouhlasim..deti NEJSOU pouhym obrazem nasi vychovy!!!
zvlaste kdyz jsou obrazem neceho, co tu uz bylo a nijak vychovou nemohlo ovlivnit, protoze nebylo pritomno...jinak nez krvi...a to ono se uz nekolikrat i v jinych generacich opakovalo BEZ me pritomnosti ci krevni sounalezitosti..... 😉
p.s. to je jako bys rekla, ze hodnym Kralum se rodi jen hodne Princezny a veznum hajzlove..

aliza
14. mar 2013

@cecil36 no, nie si jedina, co mala pubertalne amoky 😀. Keby som tu popisala, co som ja vsetko povyvadzala 🤐....utek z domu, drogy a pod.....a nikdy v zivote ma za to doma nezbili, prave naopak, stali pri mne, nenadavali mi, nekritizovali, prijali ma taku, aka som a pomohli mi a to ja povazujem za prejav lasky. nastastie ma tie somariny rychlo presli, pochopila som sama, co je pre mna spravne a co nie, nemuseli ma fackovat, aby som to pochopila....a mam VS a zijem si super 😎, rodicov milujem, mame super vztah, som im za vsetko vdacna a pomaham im, ako sa len da a vzdy aj budem. Nie som ziaden nevdacny egoista pri kase v tescu 😝.

aliza
14. mar 2013

@irriss to nie su, ale z 80% su a ten zvysok sa da vhodnym pristup usmernit. Dolezity je pristup a prijatie, prijatie dietata takeho, ake je a nie takeho, akeho ho my chceme. Kazdy rodic ma urcite predstavy o vychove, o tom, ako by sa dieta malo spravat a pod. a casto deti tlacime do tychto predstav a nerespektujeme jeho charakter, povahu.

irriss
14. mar 2013

@aliza
ano--ale
usmernit neznamena zmenit.. 😉
usmernis to do te miry, ze je dotycny schopen pochopit, snazi se toho vyvarovat..ale v konecnem dusledku spadne...mozna se diky usmerneni dostane ven drive..ale spadne ...a svete div se, na stejne misto...

t.j. zpusob padu ovlivnime vychovou..vyvoj padu a postaveni se ovlivnime..
ale misto padu a duvod neovlivnime..na to jsme prilis nedokonali.. 😉
Casto zjistis "jake je"..az kdyz je pozde..protoze jsi usmernovala natolik, ze jsi potlacila VSE...

takyna
14. mar 2013

Baby zachadzate tu zase do extremov 😠 , hasterite sa tu zase, nadavate jedna druhej...
Ako naco je to dobre????
Arogancia a neucta vladne svetom....to nie je iba o mladych ludoch,....ako priklad...chodte cez tyzden do Kauflandu napr.
a stary ludia su schopny za zlacnene hrozno vas dobit palicou, odstrcit kosikom...
a je im ulne jedno ci drzite v ruke dieta alebo ci ste tehotna....
Sami tu dost reagujete urazlivo niektore jedna druhej....to tiez o niecom svedci.... porozmyslajte....
ved sa vobec nepozname......vyjadrit pocit sa cez pismenka velmi neda....nie vsetko co sa napise vieme vyjadrit urcite lepsie vlastnymi slovami
Takze nemenme si tu temu...
To , ze partner zanadaval v zurivosti ako chlapi zvyknu na mladeho , ze je hajzlik...tak to dakazu aj vlastny otcovia na svojich synov povedat...to by som neriesila
urcite je to typ chlapa , ktory nie je pod papucov....
ale je istym sposobom dominantny....
Uprimne , ktora z vas si nenadavala v puberte na rodicov...ucitelov...atd...
Dnes sa bezne hresi vsade...televizia nam v tomto ide ako priklad..vid. zoberme si napr. Farmu....a ine.... 🙄
Ja by som skor dala priestor......a konecne nech sa zapoji do diskusie...
zakladatelka temy....ako pokracuju.....a ci navstivili odbornika....

papulnata
14. mar 2013

@suem si mudra a diplomaticka osoba ako lunik 9, !!! zase sudis ludi len zo zopar viet ,kto si ty ze si to vobec dovolujes ??,spravas sa tu ako madam a pritom si kvopka nestastia zavidis ostatnym aj deravu ponocku daj sa liecit a to urgentne 🙄 , alebo sa chod liecit do Velkeho Zaluzia , 😠

cecil36
14. mar 2013

@aliza vidis, ja som sa k tym drogam vdaka jednej vychovnej v pravy cas ani nedostala. Mna by zaujimalo ako schladis pubertiaka v amoku? Rozhovorom? Pochybujem. Podotykam, ze mna nik doma neotlkal ani nefackoval. Jednu vychovnu raz za rok ci dva nepovazujem za otlkanie ani fackovanie. S rodicmi mam/mala som skvele a bezproblemove vztahy 🙂
@argyro neotlkam svojho muza, ani on mna a neotlkame ani svoje deti 😉

silvia0201
14. mar 2013

@suem teraz čítaj pozorne. tak ako juliana77 napísala, ja som vôbec nespomenula, že môj partner bije moje deti. od vlastného otca, ktorý je posledný ožran a za pálenku by predal aj svoju mater, ich mlátil ako žito!!! z čoho mal menší aj traumu, a doteraz je sledovaný u psychológa! terajší partner obetuje pre ,,MOJE" deti všetko, hoci nie sú jeho a nie je to vždy ľahké, lebo sú akurát v pubertálnom veku a myslia si že požrali všetkú múdrosť sveta.
a to že som napísala, že z domu aj tak odídu som mylsela to, že sa postvia na vlastné nohy a budú mať vlastné rodiny, bývanie, prácu a nebudú sedieť pri materinej riti a držať sa jej sukne až do 50.-tky!
a moja zlatá.... všetko čo mám som dosiala sama, lebo od 1978 roku som úplná sirota!!!!!!!
tak neviem ktorá z nás dvoch je úbohejšia. urážať ťa nemá význam, nebolo ti z hora dáno......

juliana77
14. mar 2013

@argyro určite nemám deti uložené v takej perinke, že ked sa nebudú vedieť pratať do kože , tak to zo samej veľkej lásky k nim budem prehliadať.

aliza
14. mar 2013

@cecil36 ja som zase nepisala, ze som ficala na drogach....prave vdaka laske a podpore mojich rodicov som vcas zistila, ze je to zle, nepotrebovala som dosta facku. Ja som si to uvedomila sama a to je podla mna velky rozdiel.

juliana77
14. mar 2013

Táto diskusia mi začína pripomínať hodinu chémie, pokiaľ neuvidím, neuverím. DCERA bola piatačka a začala klamať, začalo jej skúškové obdobie, koľko vydržím, malé klamstvá, banality, klamala o doučovaní, ktoré nemala a trochu sa nám motkala po vyučovaní, čo nevadí, ale to klamstvo áno. Vydržala som, preverila, potvrdila, a ukončila. Počkala som si ju pred školou , v aute dostala pred súrodencami jednu výchovnú a sadla, dnes má 22 rokov a super baba, zodpovedná, zarabajúca, ctižiadostivá. Pochopili ste už niektoré pointu Výchovnej!!!! Kašlem Vám na niake psychologické dohovárania a výsluchy, že prečo si klamala a pod., pretože ani ona sama možno nevedela prečo klamala, proste skúšala, žila , dospievala, hľadala sa a my Nájdení by sme ich mali usmerňovať. No a jej spomienky na túto udalosť?? Nepoteším vás trauma to nie je. 😉

atinag
14. mar 2013

ženy,ženy.... 😕

cecil36
14. mar 2013

@aliza Keby som tu popisala, co som ja vsetko povyvadzala emoticon....utek z domu, drogy a pod..... toto si napisala 😉 Ale to je uplne jedno........................

cecil36
14. mar 2013

@juliana77 ved to, ze dietatu neraz slovom nevysvetlis, lebo decko v puberte ma selektivny sluch 😀

cecil36
14. mar 2013

Kazdopadne, je toto tema uz uplne mimo, zakladatelka si to uz vyriesila kdeze neprispieva a jedine co tato tema produkuje su len hadky kto ma lepsie vychovne metody. Je to uplne jedno lebo kazdy sme iny a na kazde dieta zabera nieco ine. Na niekoho dohovaranie a niekto si koleduje o jednu vychovnu, niekto ju aj dostane a niekto nie, niekto sa pouci, inemu nepomoze nic. Takze asi takto za mna uzatvara tuto temu.

aliza
14. mar 2013

@cecil36 to mas pravdu, to je... 😉. A nevsimla som si, ze si povolana uzatvarat temy 😎. Nechaj to na druhych, ak ty uz nemas co dodat k teme, tak v poriadku, ale tema zatial uzavreta nie je a ak ma niekto potrebu sa vyjdarit, tak nevidim dovod, preco by nemohol.

lulka12
14. mar 2013

Dievčatá všetko sa to tu zvrhlo na diskusiu o vhodných výchovných spôsoboch ,ale to ako rieši problém vlastný rodič a otčim je veľký rozdiel.
Hlavne ak dieťa otčima podvedome odmieta ČO SA VYRIEŠI AMOKOM????

Facka padne asi v každej rodine, ale ruku na srdce, ktorá z vás by bola spokojná ak by váš druhý partner takto reagoval. Ak áno ,tak potom niečo nie je vo vzťahu v poriadku.

Veď chlapec mal 11 rokov a možno by si ho správny chlap vedel získať. Ktorý chalan chce byť bez tatka. Chce mať doma mužský vzor..... Príležitosť vybudovať si vzťah asi uška pomedzi prsti .... ☹ ☹ ☹

Niekedy podceňujeme takéto situácie , ale verte ,že chlapec si vzťah k otčimovi asi nezlepší....

cecil36
14. mar 2013

@aliza slovo za mna uzatvaram temu, znamena, ze ju uzatvaram za mna, nie ze uzatvaram tuto temu, pls citaj a nededukuj 😉