icon

Môj pubertálny syn nenávidí môjho partnera

zuzika251
12. mar 2013

Ahojte, skúste mi prosím poradiť - mám 15,5 ročného pubertálneho syna. S partnerom a synom žijeme spolu 4 roky, s partnerom máme 14 mesačnú dcérku. Vzťah medzi partnerom a synom je tak zlý, že včera to malo vyvrcholenie - syn na FB napísal o ňom, že je kkt, on si to samozrejme prečítal a namiesto toho, aby vychladol a riešil to ústne, tak vletel mu do izby a zbil ho. Ja som úplne v koncoch, syn mu vykričal, že ho 4 roky trpí len kvôli tomu, že chce, aby som ja bola šťastná a jeho nenávidí!!! Momentálne mám v hlavne obrovský chaos, neviem, ako to riešiť, chcem, aby sme žili aj naďalej ako rodina, no uvedomujem si, že už to možno po tomto cirkuse nebude možné. Partnerovi som už dávno vysvetlila, že je a aj bude navždy môj syn a budem ho ochraňovať či sa to niekomu páči alebo nie. Partner sa snažil, veľa vecí sa snažil ho naučiť, chcel však stále od neho, aby mal aj povinnosti, ktoré mal doma robiť. Syn to väčšinou urobil, aj keď s ofukmi a hundraním, ale urobil.
Nikto si nevie predstaviť, aký chaos mám v hlave.

haslerka27
12. mar 2013

@bibianka Toto by uz malo byt v rezii matky..treba podchytit chlapcov vyvin,a docielit ich vzajomny respekt.nehovorim o nejakej vrucnej laske a pod...aby sa naucili akceptovat a nazivat v klude

jjjajjjkaxs
12. mar 2013

ahoj ja za seba poviem len tolko ze ja som bola velmi dlho sama s maminou a v puberte som jej zrusila podbnym chovanim nejake vztahy bola som sebec a mama ostala sama koli mne teraz som dospela mam rodinu a je mi luto ze sa mi mama vtedy nevzoprela nebola by sama aj ked byvame blizko tak mi je luto ze je sama mali by ist na terapiu aj chlapec aj otcim myslim si ze respekt sa bitkou nikdy neda ziskat a otcim by si mal v prvom rade ziskat ten bo inak budu trpiet vsetci je to na nevlastnom otcovi on ma mat rozum

zuzanka.zuzu
12. mar 2013

@bibianka vieš, nie vždy je slovo "pani psychologičky" sväté... ja som dospelá a stále mám svoj šuplík, kde si skrývam svoje veci (raz čokoládku, inokedy milosrdnú lož manželovi o tom koľko som pretelfonovala atď... 😉 ) priateľ nemal nijaké právo čítať súkromnú poštu!!!!!

jabadaba
12. mar 2013

@renata5 no a presne toto som mala na mysli. Tento typ matiek. Ktore si na ukor vlastnych deti obhajuju partnera, bez ohladu na to, ze za to nestoji. A to je velmi smutne.

bibianka
12. mar 2013

@zuzanka.zuzu Až taká súkromná nie je, ak ju na FB mohol prečítať - buď to bolo verejné, alebo má otčima alebo matku medzi priateľmi. Je celkom možno, že to tam syn napísal práve preto, aby si otčim prečítal niečo, čo by sa mu neodvážil povedať do očí... Nech je to tak alebo onak, je potrebné to riešiť na oboch stranách prostredníctvom "mediátora".

florio
12. mar 2013

@zuzika251 fuuuha...to je fakt situácia naprd...no nič, puberťák je puberťák, a keď dospelý nechce zmeniť postoj, tak od puberťáka sa to dá čakať ešte menej...poradňa, psychológ, čo najskôr, hoc aj sama najprv, za 4 roky sa toho u vás premlelo asi veľa, priveľa na jedno fórum, potrebuješ nestranný pohľad a nestranný názor a nezaujatú radu, a fakt odbornú pomoc, lebo asi je situácia fakt veľmi zložitá, a medzi vami bude kopec boliestok a zranení...a podľa všetkého už ide do tuhého...minimálne lepšie to už samé od seba nebude...a ty si zjavne momentálne jediná, kto je na záchrane rodiny ochotná pracovať...

renata5
12. mar 2013

@jabadaba mas pravdu cely zivot som si hovorila ze ked ja sa nedajboh rozvediem nikdy nebudem hladam synovi druheho otca predsa uz jeden je nech je aky je radsej si kupim robiho keby uz velmi chybalo 😀 😀 😀 😀

bibianka
12. mar 2013

@florio súhlas

atinag
12. mar 2013

@renata5 no ale nikdy nehovor nikdy... 😀 😎

zuzanka.zuzu
12. mar 2013

@bibianka no ja som pochopila tak, že písal súkromnú správu a partner mu zobral tablet a prečítal si ju - toto nie je status 😉

ullala
12. mar 2013

@zuzika251 ako vyzeralo to zbitie? Dal mu facku? Ci nebodaj pastovku do tvare? Ak sa smiem spytat... Lebo medzi rym je podstatny rozdiel. Ak sa to tu pisalo ,tak sorry,ale sedim u lekara a nemozem cez mobil precitat vsetko?

aduskatt
12. mar 2013

@bibianka to nebolo na FB, pisal kamaratke sukromnyu spravu cez tablet a otcim mu vzal tablet a presital si to, takze to nebolo urcene pre verejnost, ale pre jednu osobu

suem
12. mar 2013

@bibianka 🙂 Mladucka, bezdetna 🙂 Mile od teba, ale zial ani jedno nie je pravda. Nie nekontrolujem svojim detom tajne mobily, postu, fb. Budem to robit len v pripade, ak zistim zmenu v spravani inak nemam dovod a robit to len preto, ze to je nazor "jednej psychologicky" nebudem. Nebudem nicit doveru medzi nami tajnym spehovanim, ak chcem vedeiet opytam sa, zatial som vzdy dostala odpoved, aj ukazane sms, aj na volne prezretie FB. Ak by dieta chcelo zalozi si viac profilov na FB, tomu ziadnou kontrolou nezabranis. 😉
Ak strom ked chces tvarovat, tak to spravis s citom a nezlomis mu vetvy a korene. 😔

suem
12. mar 2013

@bibianka Uz to tu bolo viac krat napisane, nebol to status. Chlapec pisal sukromnu spravu kamaratke, otcim mu vytrhol tablet, precital si to a zbil ho.

atinag
12. mar 2013

@ullala toto aj mna zaujimalo,no nedostalo sa mi odpovedi...

reanda
12. mar 2013

@zuzika251 tvojho noveho partnera si si ale nasla a zobrala ty a nie tvoj syn.. takze nemozes cakat, ze on ho bude mat rad, ak tak neciti.. a ze budete 'uzasna rodina'.. ved sa nemusia mat radi, uplne staci respekt.. ale VZAJOMNY..
ale to je aj tymi hodnotami, ked ocakavate, ze vam bude dieta vdacne za to, kolko penazi zarabate a kolko veci mu kupujete a pritom sa nerespektuje jeho pravo na sukromie a dostava bitky, tak to mozte ocakavat.... viete co

kinna
Odpoveď bola odstránená
barcelona94901
12. mar 2013

@zuzika251 ja myslím ,že aj tvoj postoj nie je celkom správny..na jednej strane..tvoje vyjadrenie: ja nemožem nič urobiť..lebo on je taký a on zas taký..
syn,ktorý ti možno aj čoskoro zdrhne,je v situácii,kde je najľahšie prejsť na chodníčky mimo rodinu ,neakceptuje tvojho partnera,otca svojej nevlastnej sestry
partner,ktorý nemá vzťah k tvojmu synovi
matka,manželka:ktorej to može prerásť cez hlavu,aj tým,že máš tak trocha alibistický postoj,pretože ,ak to nebudeš riešiť o jedneho člena rodiny možeš prísť
to že napísal svojej priatelke na otčima to ,čo napísal..zjavne nebude jednodnový postoj k nemu..
skus dať dcérku otcovi,partnerovi a vyraz niekam so synom ,prehovor si s ním ,na neutrálnom mieste ,možno sa ti on sám nemože zveriť,lebo aj dieťa,hoci pubertiak..no vníma jasne vzťahy,postoje ,reakcie aj tie tvoje..nájdi si cestu matka syn a predsa len ,vyrastal s tebou,so svojou matkou a jeho matka má partnera a dcéru,rodina má viac členov,jeho otec sa s ním teda nestretáva,vzťahy su veľmi krehké ,každý člen rodiny má svoje potreby ,či ty,tvoj partner,dcéra,no určite aj syn a bolo by smutné,keby niečo "nevypovedané" niečo takéto ,malo vplyv na jeho další život ,bolo by smutné,keby sa ti otočil chrbtom,pretože ste neriešili situáciu
skus to čo ti tu baby radia,no nezabudni si nájsť svoj čas pre syna ,ty a on ..niekde..je to iné,než ked prídeš za ním do izby a vedla máš partnera s dcérou a niečo mu povieš..za pokus nič nedáš 😉

jjjajjjkaxs
12. mar 2013

ahoj ja som zila dlho sama s mamou a v puberte som jej podobnym sposobom zrusila niekolko vztahov teraz som dospela mam rodinku a mama je sama niesme od seba daleko ale je mi luto ze som jej zbabrala zivot bo uz chapem ze clovek potrebuje aj tu partnersku podporu keby si nasla hocikoho nebude to chlapec znasat lepsie no na terapiu by mal ist otcim aby dal chlapcovi najavo ze sa zmeni a otcim potom by mali psychologfa navstivit aj s chlapcom otcim musi pochopit ze bitkou respekt neziska a o tej samovrazde to je citliva tema no v zivote sa bude musiet vyrovnat s vacsimi problemami ako je a to mozno este cez pubertu a potom co!!!!!!!!!!???

barcelona94901
12. mar 2013

zabudla som dopísať,manželská poradna

jjjajjjkaxs
12. mar 2013

som tu nova a este neviem moc dobre vkladat odpovede tak prepacte ze sa zase opakujem no nevedela som ci mi to sem hodilo odpovedpa a drzim palec 🙂

suem
12. mar 2013

@barcelona94901 Palec hore.

barcelona94901
12. mar 2013

@suem nezachytila som info o tom,aký má partner vzťah k dcérke ,vzťah brat a sestra ,vzťah muž a žena ,vzťa my a naše deti,či vzťah ty a moje dieťa...

jjjajjjkaxs
12. mar 2013

barcelona 94901suhlasim s tebou

suem
12. mar 2013

@barcelona94901 Malo informacii bolo uvedenych. Mozno zadavatelka vecer napise viac.

petkovamama
12. mar 2013

@zuzika251 ahoj.viem presne co prezivas.ja mam 13 rocneho a ked som sa spoznala s priatelom mal 10 rokov a to bol cirkus.unas sa to neako ,ale utriaslo,lebo on svojho bio otca nepozna,preto bol taky namotany namna.my sme sa vzali a uz manzel si ho osvojil,potom mu neako docvaklo,ze mu nekradne mamu,ale dava oboch rodicov a rodinu.niekedy ale su chvile,ked sneho vyleti,ze on nie je jeho otec a preco mu kaze to a tamto,velakrat sa su naseba ako psy.ale potom sa to urovna.tvoj je starsi a to uz je zase ine,ale rozhodne neposielaj prec partnera.deti vyrastu a odydu z domu a co potom ?hlavne je to,aby tvoj syn vedel a citil,ze si prinom nech sa deje cokolvek.musi vediet,ze on je v tvojom zivote chlap c.1.

bibianka
12. mar 2013

@suem To len svedectvo, že situácia je vyhrotená.
Zaujímavé by bolo vedieť, ako by sa táto debata vyvíjala, keby sa incident stal medzi chlapcom a jeho bilogickým otcom (ktorý sa o neho mmch nestará).

bibianka
12. mar 2013

Nejak sa tu zabúda, že zakladateľka so svojim partnerom vychováva spoločnú dcéru, takže partner je už súčasťou rodiny, nie niekto, koho možno len tak poslať preč, aby sa pubertálny chlapec opäť cítil ako chlap č. 1. A je to vlastne o.k., aby sa takto syn cítil? V bežnej rodine si syn myslí, že je chlap číslo 1 a až potom nasleduje jeho otec? Áno, deje sa to prirodzene tuším niekedy okolo tretieho roku života dieťaťa (tzv. oidipovské obdobie), nie v 15-tich. Takýto "nedokončený" vývoj je daň za rozvrátenú rodinu, ak v nej počas detstva nie je prítomný mužský vzor.

cecil36
12. mar 2013

@suem vlastny surodenec je taky, ak maju spolocnu matku, nevlastny ak maju spolocnych otcov napriklad to najdes vysvetlene aj tu 😉 http://www.mamatata.sk/node/68171

alexandramaria
12. mar 2013

babyyy, veď tu už zakladateľka písala, že tú správu si prečítal tak, že mu vzal tablet, na ktorom chalan písal SÚKROMNÚ správu svojej frajerke...to sa predsa nerobí ! Mladý to nevycapil verejne, napísal to len svojej babe, takže milý otčim mal zavrieť okno so správami a hotovo ! Čo mu má čo čítať poštu ??? 😠 to len na okraj :D
a k veci, ja si myslím, že toto sa dá vyriešiť, len to chce pomoc, aj odbornú a konskú dávku kompromisov...chalan má právo na to aby si ho mama chránila, je jej dieťa, a vždy bude. A Partner má zas právo , na trošku úcty od chlapca, podľa všetkého ho živí...joj, toto je ťažká situácia...ťažkááá...