icon

Môj pubertálny syn nenávidí môjho partnera

zuzika251
12. mar 2013

Ahojte, skúste mi prosím poradiť - mám 15,5 ročného pubertálneho syna. S partnerom a synom žijeme spolu 4 roky, s partnerom máme 14 mesačnú dcérku. Vzťah medzi partnerom a synom je tak zlý, že včera to malo vyvrcholenie - syn na FB napísal o ňom, že je kkt, on si to samozrejme prečítal a namiesto toho, aby vychladol a riešil to ústne, tak vletel mu do izby a zbil ho. Ja som úplne v koncoch, syn mu vykričal, že ho 4 roky trpí len kvôli tomu, že chce, aby som ja bola šťastná a jeho nenávidí!!! Momentálne mám v hlavne obrovský chaos, neviem, ako to riešiť, chcem, aby sme žili aj naďalej ako rodina, no uvedomujem si, že už to možno po tomto cirkuse nebude možné. Partnerovi som už dávno vysvetlila, že je a aj bude navždy môj syn a budem ho ochraňovať či sa to niekomu páči alebo nie. Partner sa snažil, veľa vecí sa snažil ho naučiť, chcel však stále od neho, aby mal aj povinnosti, ktoré mal doma robiť. Syn to väčšinou urobil, aj keď s ofukmi a hundraním, ale urobil.
Nikto si nevie predstaviť, aký chaos mám v hlave.

bibianka
12. mar 2013

@juliana77 Vzhľadom na to, že zakladateľka je zrejme na materskej, tablet musel ísť z otčimovej výplaty 😎 No niektorými deťmi tá puberta lomcuje fakt poriadne.

maminuska
12. mar 2013

ja mám doma pubertáka, 13 ročného a aj nového manžela , teda jeho otčima, sme spolu 4 roky a máme aj spoločnu dcéru.
Ja som nastavila pravidlá hneď. Ten kto udeluje tresty voči synovi som ja, nie manžel. A riešim aj výpady syna voči manželovi a aj naopak , tvrdo a nekompromisne.
Minule som počula ako muž hovorí synovi . Ticho buď , lebo nás bude počuť mamina a schytáme obaja.

Vďaka tomu su vztahy relatívne čisté , môj syn vie že keby takéto niečo napísal na manžela na FB tak prvý kto vletí do tej izby som ja a preto si to ani nedovolí ( to čo si myslí to už je možno iná vec )

bibianka
12. mar 2013

@maminuska Pri takýchto pravidlách ale nový manžel u syna prirodzenú autoritu ťažko môže mať. O 2 roky, keď sa bude lámať aj rešpekt k tebe, môžte riešiť to isté, čo zakladateľka... A do života ma syn super model - náhradný otec, dospelý muž, sa "skrýva" za sukňu svojej ženy 😒

ginger_fox
12. mar 2013

@bibianka operujes tu vynimocne zvratenou myslienkou, ze trestanim sa ziskava respekt 😖 Clovek sa az tak zamysli, ze z akeho sociokulturneho prostredia pochadzas...

barcelona94901
12. mar 2013

@zuzika251 ten alibizmus bol myslený inak....som to tam popísala 🙂 tu psychologičku,možno aj manželsku poradnu by ste mohli skusiť ,poradia ,možno aj partner nájde smer ,aj ty ,aj syn ,no ten čas na neho by som si ako matka spravila,.možno sa ti lepšie zdoverí

reanda
12. mar 2013

@ginger_fox heh, ze z akeho prostredia, no z takeho, z akeho aj kopec inych, co sa tu vyjadruju sposobom, kto ma a nema pravo bit a trestat deti a koho treba posluchat, lebo zivi a palti ucty.. vsak - nezivis, tak neprepinej 🙄

bibianka
12. mar 2013

@ginger_fox Prepáč, mne sa zdá zvrátené, aby muž chodil žalovať žene, čo jej dieťa vyviedlo a až ona rozhodla, ako ho potrestá. To nie je rodina. Žena tak tvorí rodinu len s ich spoločným dieťaťom, inak je chlap mimo. To ti príde o.k.?

1katkas
12. mar 2013

@maca_p prepac, ale frajer, priatel, partner je to podla mna to iste 😀

Kebyze som na mieste toho chlapca tak by som povedala svojmu biologockemu otcovi, ze chlap ktory nie je moj rodic si dovolil ma udriet..Chlap to mal povedat matke a mala sa bud sama matka porozpravat so synom, alebo vsetci spolu

zuzanka.zuzu
12. mar 2013

ja žasnem na akú filozofickú debatu sa to tu premenilo.... škoda, že tu nie je v ponuke zvracajúci smajlík 😅 "výchovná" ešte nikoho nezabila - no toto by som nepovedala. teraz som dopozerala správy a ukazovali v nich ako jeden chlapík za bieleho dňa zbil náhodného človeka a prizerali sa tomu svedkovia ☹ takžko súdiť, či ten tyran tiež nedostal v minulosti "len výchovnú" alebo či si tí svedkovia nepovedali, že však aj oni dostali, tak prečo nie aj druhí 😒
v tom chlapcovi sa mohlo čokoľvek zlomiť, autorka nenapísala, že by to bol nejaký zlý výrastok. on len písal súkromnú správu a za ňu dostal bitku - prosíííím už neriešte od koho a či na to mal ten človek právo 😠 😠 😠 - NIKTO nemá právo druhého zbiť!!!!!!!!!!!!!! a nie tu riešiť, či má väčšie právo na bitku otec alebo otčim alebo matka alebo babka 😠 😠 😠 WTF?

bibianka
12. mar 2013

@ginger_fox A ešte niečo "trestanim sa ziskava respekt" - tak toto nikde netvrdím, to je tvoja interpretácia vytrhnutá z kontextu. Tvrdím, že ak žena vylúči nového muža z bežných rodinných procesov, ako je v tomto prípade možnosť syna potrestať, tak ho o ten rešpekt u syna oberie. Logicky. Neviem si predstaviť, ako môže chlapec pokladať takéhoto muža za autoritu. Preňho je to ten, kto si k nemu nesmie nič dovoliť.

bibianka
12. mar 2013

A tipujem, že podobným spôsobom - okrem rodičov sa nikto cudzí nesmie na mňa ani krivo pozrieť - boli vychovávaní pubertálno-adolescentní spratkovia, ktorí sa správajú hulvátsky v MHD, na detských ihriskách a jedni takí sa dokonca nasťahovali do areálu našej škôlky, sprosto nadávajú učiteľkám a komukoľvek, kto ich posiela preč.
Mám tiež s podobným typom "výchovy" osobnú skúsenosť, keď sa na mňa oboril otec predpubertálneho chlapca, ktorý s kamarátmi okupoval šmýkalku pre malé a deti a upozornila som ho, aby pustil deti šmýkať sa. Malý, cca 10-11 ročný hrdina len zavolal na ocina a ten si to už bežal so mnou vybaviť. Chlapec spokojne sledoval, ako ma jeho otec pucuje. Toto je zvrátené. Ale každý je strojcom svojho šťastia, kto chce, aby do neho v starobe kopali, nech si svoje ratolesti "chráni" takýmto spôsobom. Ja si myslím, že to v poriadku nie je a určite to nie je spôsob, ako získať rešpekt vlastného dieťaťa - stať sa jedinou osobou, ktorá má "dovolené" udeliť mu trest za vystrájanie, ostatní môžu len držať hubu a krok. Ono onedlho to nebude mať "dovolené" ani vy a to už bude neskoro niečo riešiť.
Situácia v dnešných školách, kde si školopovinné deti dovoľujú k učiteľom bez obáv byť drzé a sprosté (v lepšom prípade) je výsledkom takejto výchovy.

juliana77
12. mar 2013

@1katkas ty vieš kde je jeho biologický? Podľa logiky a spoločenskej morálky a podľa niakych nepísaných zákonoch o rodine by mal byť teraz so synom a s rodinou, no ale nie je lebo je moderná doba a dnes sa problémy riešia štýlom, nebudem sa o tom s tebou baviť rovno sa rozeďme a nie štýlom, vieš čo je tu takýto problém skúsme zabojovať a vyrišiť to. Beriem do úvahy tvoj ved, inak trochu detinský dotaz.

lenkaa33
12. mar 2013

@zuzika251 ahoj, prepac, mas to tazke. ale sa mi paci, ze citim z tvojich prispevkov, ze chapes svojho syna a si na jeho strane 😉 , niektore zeny z lasky k muzovi ( alebo zo strachu byt sama alebo z obav z nezhod medzi partnerom ) by mozno vinili za vsetko syna. Inak aj ja si myslim, ze tvoj partner je kkt a po tom keby zmlatil mojho syna, ja by som mu to aj povedala, ze vlastne dokazal aj mne, ze ten moj syn mal pravdu, ked to o nom napisal a nech sa necuduje. a tiez by som mu povedala, ze to prehnal a nemas dobry pocit z jeho vztahu voci tvojmu synovi a budes premyslat o vasej buducnosti. Tvoj partner akoby nenavidel ( mozno skryto ) tvojho syna. Mal alergiu na neho. Akoby bol prekazka. Ma s tebou dceru a to je jeho vsetko! syn je navyse. Ked bude mat 18 , tak ho zacne mozno blbymi narazkami vyhadzovat aj z domu.... len aby mal svoju rodinku - ty, on a tvoja dcera. A mozno to tvoj shn a citi a preto obcas rebeluje a nema ho rad. Inak v dnesnej dobe si tie deti pisu a hovoria ajno svojich vlastnych rodicoch kadeco a v skutocnosti to tak nemyslia. Tvoj partner potrebuje urobit zmenu vo svojom programe ....Tak hadam sa to trocha vylepsi a najdu si k sebe nejaku cestu. Tvoj partner by mu mal preukazat nejaku lasku a ze mu na nom zalezi, On je starsi, tak si myslim, ze by mal byt aj mudrejsi a nie byt tvrdohlavy ako male decko. Mal by on urobit tie kroky k zlepseniu vztahu.

juliana77
12. mar 2013

@zuzanka.zuzu Výchovná ešte niekoho nezabila a výchovné občas uštedrili aj učitelia, ktorí pomerne dosť času trávia s deťmi a sú súčasťou ich výchovy a formovania, kedže učitelia si dnes už ani nemôžu pípnuť, práve naopak žiaci ich vychovávajú ako sa nemá učiteľ do nedesciplinovaných detí starať, lebo si zavolá svojho moderného rodiča, ktorý veľmi rýchlo učiteľa zruší!!! Zvracajúci smajlík sa hodí pri dnešných deťoch, ktoré sú nezvládnuteľné už v škôlke, ktoré papuľujú už len čo sa naučia rozprávať, a či ta to voľakomu páči alebo nie, toto je výsledok niektorých matiek a ten chlap, ktorý sa zachoval úplne normálne sa snaží, vďaku bohu ešte zachrániť čo sa dá. Čo má čo päťnásťročný chalan cifrovať jak žumpár a ešte to aj vypisovať a tuším to písal dievčati, už len za to ako komunikuje so ženou a aké slová používa, už len za to si zaslúžil. A nik tu nespomínal výchovnú, že nieto zostane ležať na zemi. A najväčšie múdra tu idú dávať mamičky, ktoré držia deti na rukách , lebo ešte nemajú ani viac ako dva roky.

1katkas
12. mar 2013

@juliana77 ja neviem kde je jeho biologicky...ani nepoznam celu ich rodinnu situaciu..a ani sa do toho nebudem starat..len som si vyjadrila svoj nazor ktory si ,,krasne " nazvala detinsky dotaz...ani ti nebudem pisat co som si ja prezila v detstve.. predpokladam ze ani ty nepoznas celu ich situaciu...

juliana77
12. mar 2013

@lenkaa33 Ten mladý to na to príde, ked bude mať vlastnú rodinu. Akože všetci tu v pohode tolerujú drzé správania päťnásťročného chlapca, ktorý sa o človeku s ktorým žije pod jednou strechou vyjadruje ako o kkt.i. To je partner jeho matky a jeho matka sa tiež nebude v budúcnosti o svojej neveste vyjadrovať ako o p....

juliana77
12. mar 2013

@1katkas Nepoznám celú situáciu, a každý z nás máme niake detstvo, občas aj také aké si nevyberieme. Mne len pripadá trochu choré, že dospelí nemajú právo napomenúť a usmerniť deti, ktoré sú dnes pekne drzé, a potom to aj celé tak vyzerá. Už ani mladé dievčatá nemajú slušný slovník.

lenkaa33
12. mar 2013

@juliana77 pchaaaaaaa , ty si zrejme nebola nikdy pubertacka... alebo si vyrastala ..INAK. .... ja si to napriklad o nom myslim tiez... JE TO KKT! a nie som drza pubertiacka 😝 ... Evidentne sa nevlastny otec nesprava k nemu ako ' otec ' ale iba ako ' nevlastny'. a napon, v dnesnej dobe a aj v dobe mozno tvojej mladosti decka niekedy nadavaju aj na vlastnych rodicov, ked im daju nejaky trest alebo ked ich ' otravuju' pre nich zbytocnymi poziadavkami. Je to normalny chalan modernej doby, zmier sa s tym. Nie je grazel, ktory droguje, fajci, kradne a papuluje. zmier sa s tym, ze zijeme v 21. storoci.... 😎

1katkas
12. mar 2013

@juliana77 Tebe by sa pacilo, kebyze niekto udre tvoje dieta?? Mne by sa to veru nepacilo zato zastanem toho chlapca...ano chlapec urobil velku chybu nemal take skarede slovo napisat na cloveka ktory mu je nevlastnym otcom...ale ten chlap to nemal vyriesit bitkou, mal ist za matkou dietata - teda druzkou a mali sa porozpravat

maminuska
12. mar 2013

@bibianka tak to je veľký omyl.
Syn autoritu má , ako voči mne , tak voči nemu , lebo vie čo bude nasledovat, trest len výkoncom nebude manžel ale ja. Trest príde vždy, len nie vo forme bitky.
ja nechcem aby môj manžel bil môjho syna a zároveň si neprajem aby môj syn nemal rešpekt voči manželovi.
Rovnováhu udržiavam ja .

bibianka
12. mar 2013

@maminuska Mala som dojem, že teraz nie je reč o bitke, ale o možnosti otčima potrestať dieťa vo všeobecnosti. Tvoj model neuznávam, vysvetlila som prečo.

bibianka
12. mar 2013

Fascinujúce, koľko ľudí si tu o úplne cudzom človeku, ktorého v živote nevideli, nepočuli dovolí tvrdiť na základe sprostredkovanej a iste neúplnej informácie, že je k.....

digysa
12. mar 2013

Preco si neprecitate rady od psychologov? je ich na internete milion a publikacii tiez........ A vsetci sa zhoduju na jednom....

Prave som si citala jeden pripad, kedy muz sa pyta : moze prevzat disciplin nad partnerkynimi detmi, lebo su drze a neposluchaju?...ona ich nevychovava, tak, ako by som chcel a mne sa zda, ze toto moze sposobit medzi nami rozchod.

Toto odpovedal odbornik na vychovu:

Ja by som vam radil, ze za žiadnych okolností sa nesmiete uchýliť k akejkoľvek forme fyzického trestu s deťmi. Máte pravdu: táto otázka bude pravdepodobne mať za následok rozpadu vášho vzťahu. Zasahovať do už existujúcich vzťahov takmer vždy dostane človeka do problemu. Mali by ste sa pokúsite prijať, že vaša priateľka bude vzdy na strana svojich deti (viac ako s vami), aj keď sú deti "náročné a nevďačne." Aj keby sme si všetci radšej želali ziť vo svete, kde deti su menej náročné, slusne a srsia vďačnosťou voci rodicom, to sú hodnoty, ktoré, budú môcť odovzdať detom ich rodic a nie vy, ako "outsider".

juliana77
12. mar 2013

@lenkaa33 bola som puberťačka a riadna a naši si užili, ale v inom zmysle a starší boli vždy starší a mala som rešpekt, no ten sa žiaľ vytratil dnes. Ty sa zmier s tým, že deti by mali rešpektovať svojich rodičov , či vlastných alebo nevlastných. Ja nie som za bitie detí, ja osobne to považujem za neschopnosť rodiča komunikovať inak, ale my neviem čo tam bolo v minulosti, ked otčim vyletel. Takže ked sa to nahromadí a povolí trpezlivosť , tak poletí aj výchovná.

silvia0201
12. mar 2013

reagujem na nadpis tejto témy....
ja to mám doma dvojmo a zvykla som si.... už to neriešim. viem že chalani to vyrastú, prejde ich to, odídu z domu a mne ostane už len môj drahý 😀

reanda
12. mar 2013

boze, prestante uz s tym trestanim, vychovnym fackovanim, buzerovanim, kontrolovanim, lezenim do sukromia, a rozkazovanim, co ma dieta robit a ake ma byt, lebo vy ho predsa zivite, tak kurnik bude mat k vam respekt! 😠
sa nedivim, ze si deti o dospelych myslia, ze su kokoti.. horsie ale, ze s takymi devizami do zivota vyrastu kokoti aj z nich... potom sa stazujeme, ake len to ludstvo je
😔

juliana77
12. mar 2013

@digysa no viem živý príklad toho, kedy sa partner môj kamarát rozišiel so ženou s ktorou žil vyše roka a mala trinásťročnú dcéru, len preto lebo ona si neželala aby zasahoval do výchovy a mladá nemala problém sa flákať a poslať mamu do niekam a kedže sa nechcel na toto pozerať a čakať kým mladá odrastie a odíde, odišiel skôr.

lenkaa33
12. mar 2013

@juliana77 ja som za to, aby respektovali deti rodicov prip. nevlastnych rodicov, ucta k starsim by mala byt vstepovana detom od utleho veku, ale ked je kkt, tak si zrejme ten respekt nezasluzi. a mozno sa nesprava ako rodic a ani ako nevlastny rodic. Neviem info, mas pravdu, ale podla par prispevkov zakladatelky mam taky pocit, ze ten jej partner je alergicky na jej syna. Velakrat to tak je v rodinach, kde su deti z predoslych manzelstiev a vztahov, ze vlastne deti su VSETKO a tie z partnerovho predosleho vztahu .... na tie nemaju dobreho slova.,,, Preto si myslim, zeje velminpravdepodobne, ze je kkt a nezasluzi si respekt a moze byt rad, ze ho ma aspon predstierany!

digysa
12. mar 2013

@bibianka PRepac, ale mas to pomylene..... Za to, ze otcim nevykonava trest nemusi stracat respet. Ten sa da ziskat ovela prijemnejsim sposobom....

Samozrejme poslat ho do izby, kazat mu urobit si ulohu, nedovolit mu ist von po urcitej hodine......to su veci, ktore si rodina urci uz dopredu.....a syn bude vediet, ze tieto zakazy su dane a otcim iba dorziava, co si rodina "ako celok" vyjasnila....

Celkovo nikto o otcimovi nehovori, ze je kkt.....ale Urobil chybu, mal by ju napravit...to je cele.

juliana77
12. mar 2013

@digysa skúsenosti alebo povedal niaky psycholog?