Moja macocha čaká dieťa: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte mam 25 rokov jedno dieťa rozvedených rodičov ale o to pokoj lubim ich najviac na svete ide o to ze otec sa po rozvode s mamkou ktory bol pred 6 rokmi dal dokopy s terajsou priateľkou ta ma z predchádzajúceho manželstva 3 dospelé deti .. cez víkend sme sa stretli a povedali mi ze čakajú prírastok ak si dobre pamatam je uz v 17 tyzdni bohužiaľ nemohla som sa s nimi tešiť skôr som im "vynadala" ci sú normálni ved otec ma 45 rokov a jeho priateľka 47 nedokážem sa s tým zmieriť aby jeho vnúčatá boli staršie ako jeho dieťa resp. Môj súrodenec . Neviem ako sa s tým mám stotožniť.
Takto autorka. Si rozhodená a vyčítaš otcovi a macoche nerozvaznost. Ale čo tým vlastne okrem zhoršenia vašich vzťahov dosiahneš?
Dieťatko je už tu. Čakáš, že teraz kvôli tebe sa ho vzdajú, pôjde macocha na UPT, dajú ho na adopciu, či čo konkrétne si myslíš, že tvoje vynadanie im a tvoja prejavena vrcholné nevôľa zmení?
Ak sa bojíš, že budú mať nereálne požiadavky čo sa tvojej pomoci týka, dá sa slušne a jasne povedať. Prepáčte, ale sme tak vyťažení prácou, vozenim dieťaťa na krúžky, že chodíme až večer domov, tak nie je v mojich silách nejako extra pomáhať. Ale samozrejme občas, v rámci možností s radosťou.
Tvoje dieťa ci deti majú koľko?
Mimochodom hoci osobne by som už dieťa v takom veku neplánovala, príde mi omnoho nezodpovednejsie mať dieťa v 20, keď si tesne po maturite (dnes maturuju v 19, 20) nič odrobené alebo veľmi málo, žiadne zázemie poriadne...atď
Je to ich vec, rozhodnutie a nikdy nevieš co bolo za tym.
Mozno boli aj oni z toho v soku par tyzdnov, mozno aj zvazovali ine riesenie, ale to nikdy nevies. Mozno už dlho chceli a neslo to. Tiez nevies. Su dospeli, vedia ako sa robia deti a vzhladom na ich vek to bolo urcite tazke rozhodnutie az sa stalo.
To co povedia, nemusi byt realita, respektiva, uz je to spracovaná informácia.
Za ďalšie, to ze teba vasi mali v mladom veku, neznamena, ze sú teraz stari. Ani ze deti sa plánujú okolo 25r. Mnoho parov začína mat rodinu kolo 40tky. Mozno aj tvoje dieta to bude mat takto. Neodsudzuj.
Drzim palce az to spracujes, je to nie velmi zvycajna situacia, ale ty nebudes teraz rodicom. Oni budu.
A to co povedal otec, no co uz mal, ked na neho vlastne dieta navrieska, ci nie je normalny. Tiez si nemala primeranu reakciu.
Mozno bude to nakoniec fajn, tvoje dieta bude mat v rodine partaka 🙂
@tykat tvoja sestra mala 19r dobreho otca . Moj otec mal deti ked mal nieco cez 20r . Bol ok prvych 10r a potom
Bol alkoholik tyran co nam
Robil peklo zo zivota, Nedozil sa ani tolko co tvoj otec ale Ver ze sestra by nemenila a bola by vdacna za tych 19r . Lebo vek je len cislo a ide o kvalitu. Smrt je sucast zivota . Mat dobreho otca je vyhra . Je uplne jedno kolko ma rokov ked sa dieta narodi a je jedno kolko mà rokov ked zomrie. Vzdy lepsie ako moje spomienky na cloveka co mà mal milovat a ublizil mi najviac .Tvoja sestra mala stastie . Ale to je o uhle pohladu.
@miadi clovek vzdy posudzuje podla vlastnych skusenosti...akoze nas otec nebol uplne otec roka, ale zase nebil nas, nepil... skor mal rad svoj klud, vela nekomunikoval, mal divne nazory (narodovec), ako dieta zazil II.sv vojnu, velmi setril, mal chronicke choroby...ja som odisla z domu ked mala sestra 8r a ona ostala s 2 starymi ludmi,v tom.case uz dochodcami, s ich chorobami, naladami. Mama bola sice od otca o dost mladsia ale mentalne skor v jeho veku. Uz ja som citila ze je otec stary a to som sa narodila 10r pred sestrou.
Zase ked porovnam mojho muza 50r s mojim otcom v tom veku tak je to fakt rozdiel. Muz sportuje, je optimista, deti (uz su dospele dospele VS SS) miluje, travi s nimi cas, zaujima sa o nich. Ale zase neviem si nas 50tnikov teraz predstavit s 3r dietatom. Uz fakt nie, radsej tie vnucata 😊
@miadi vôbec si to nepochopila 🤭
Ja fakt nechapem o com tocis, ze sa budes musiet ty starat a podobne dristy - tvoj otec je velmi mlady clovek na dnesne casy a neboj sa postaraju sa sami. V okoli mam nespocetne mnozstvo parov, ktore zacinaju s detmi a maju okolo 40tky a mnohych co maju aj po a starajju sa, chodia do roboty a nic sa nedeje. Poznam aj pripad kedy zena otehotnela po 45 - prvorodicka, otecko mal o 10rokov viac. Mesiac pred narodenim dietata sa stal starym otcom - a cuduj sa svete 12 rokov po sa stale staraju oni dvaja o svoje dieta - dokonca chlap bol od zaciatku na dochodku tak bol otcom na plny uvazok. A vies co sa deje so vztahom vnucat a dcery - su kamosi, dokonca spolu robili prve prijimanie. Takze zbytocne tu dramatizujes a kopes nozickami. Tvoj otec a jeho druha zena su mladi a este dlho budu schopni sa postarat o seba a aj o dieta. Jedine, ze teraz uz na dedenie nebudete 2 ale 3
No bojíš sa, že bude o jedného dediča naviac.
Najskor som bola na strane tvojho otca a tvoj hnev mi prisiel neopravneny, predsa oni su svojpravnny ,nech maju decko aj v 50tke,ich problem ... ale ked si napisala ze kdyby cosi tak dobehnes a pomozes ( co v preklade pri starsom chlapovi kt.uz ma svoj pokoj znamena ze velmi casto), tak by som fotrovi pekne zagratulovala, asi by som sa aj tesila, budes mat surodenca ,no hned by som ho postavila a aj s nou do pozoru s tym ze ziadnu opatrovatelku ich decka robit v ziadnom pripade nebudem. Sama mas dieta, domacnost, pracu.
K tomu co si pisala ze ona chodi na kavicky.. a co ? Ved nech chodi, male vezme bud so sebou alebo nikam nepojde. Co to tak prezivas. Urcis si hranice a je
Tvoji rodičia, resp. macocha, či čo, bo to je hotova telenovela... sú dospelí ľudia a ty nemáš absolútne najmenšie právo im držať sviecu a prikazovať, čo chcú robiť. 45 rokov je ešte málo, teraz kramár ma dieťa a to má po šesdesiatke. No a čo? Je to ich vec. Že sa ty s tým nevieš stotožniť, fakt nie je ich problém. Navštív cvokára, ak s tým máš neskutočný problém...
V mojej rodine moje strýkovia a tety sú mladší ako ja a čo sa mám z toho teraz pokakať?
Už sa nerozčuľuj,aj tak je to zbytočne,nič s tým nespravis
@ivik4 ale prosim ta - otec jej to povedal aby ju trochu podpichol a mlada uz ma ansiedad - tvari sa akoby bola jedine dieta toho paru a jej foter s manzelkou inmobilni na lozku. Macocha ma este dalsie 3 deti ked uz tak a v takomto veku si to uz zvycajne rodicia uzivaju a travia s detmi omnoho viac casu ako ked mali 20r.
Btw viac nezodpovedne mi pripada mat deti v 20 ako v 45
Idealny vek na dieta je podla teba 20-25 rokov. Ale realne mi ukaz, kolko zien ma v dnesnej dobe v tomto veku deti? Za poslednych 20 rokov sa tento vek velmi posunul, takze tych 60-rocnych rodicov na stuzkovej bude vela.
Ano, moja babka bola v 40-tke uz babka. Ale to bolo pred 40-timi rokmi. Kedysi v stredoveku zeny rodili v 14-tich. Ale to uz je minulost.
Ja som mala 41, ked sme si adoptovali druheho syna, moj muz mal 45. A uziva si ho ovela, ovela viac ako toho prveho, ktoreho mal v 30-tke. Keby si bola moja dcera, bola by som z tvojej reakcie velmi sklamana.
@andrea_82 ale niesom😉
@andrea_82 no z môjho okolia všetky majú deti tak 22-27 r.
@andrea_82 a predsa len 41 aj 48 je rozdiel 😀
@prasiatko30 tak kazdy mame svoj nazor na to, ja som dieta starsich rodicov ,preto to tak chapem a beriem
Autorka vynadat otcovi v situácii ako si spravila ty nebol dobrý nápad, svoje emócie si nepodala práve najlepšie ale....
Tvoj tatko a macocha, ako to napísať, no keby išlo o pár kde je jeden bezdetny a veľmi túži po dieťati, dá sa pochopiť Ale on 2 dospelé deti, ona 3, obaja vo veku kedy by si mohli užívať svoj vzťah, kamarátov, koníčky si cielene spravia dieťa. Buď si musia dačo dokazovať alebo je tam pocit neistoty a potreba partnera pripútať.
Pobavil typický dvojaký meter MK: Geneticky materiál ženy 45 plus je naprd a už je stará baba čo má opatrovat vnucence nie vlastné dieťa. Chlap 45 plus je geroj a mladík čo sa môže množiť aj v 70tke 😂 Genetický materiál "starého capa" je úplne v poriadku, lebo všetky tie fyzikálne a chemické mutageny v prostredí pôsobia na ženy ale mužom sa zahadne vyhýbajú, však 😂
Rada pre teba:
"ži a nechaj žiť", nestaraj sa do nich
"akú kašu uvarili takú ich nechaj zjesť" nastav hranice, nie si povinná starať sa o ich dieťa tak ako oni nie sú povinní starať sa o to tvoje
@jaass skôr sa im šmyklo... čo si budeme, u chlapa je vek 45 na decko tiež už na pováženie, 47 u ženy je viac než cez čiaru. Ja sa autorke nedivím, že neskákala nadšením, to ale neznamená, že by im to nepriala. Reagovala proste racionálne. Mne príde zas zcestné, aby oni očakávali mexickú vlnu s takouto novinkou...
@tykat nuž a prečo sa v iných krajinách absolútne nerozobera ,či má niekto decko v 20,30,40+? A dospelosť sa riesi akurát tak ,že decko ide robiť vodičák. A nikoho nevzrušuje,či má jeho mama45,alebo 79. Ja mám 46,mám 10rocne dieťa a 26,23 a som babka,vtipné je,že keď som niekde s malou,tak nikto,aleze nikto netuší,že nie som mama,mala je bábätko. A či niekoho by vzrušovalo,že o 18rokov by som vyzerala na stužkovej malej staršie no neviem,či by ma zaujimal niekoho druhého názor. A dieťa to berie normlane,ak má dobrých rodičov. Nuž a vieš čo je paradox. Ako som trpela na tisíckach mojich dcer,ako najmladšia mama,vyzerala som ako decko,tak sa aj kumne aj správali. A úprimne,ja by som bola nešťastná,kebyže mi moje 29 ročné decko oznámi,že je tehotné. Aj autorka,pokiaľ si nezobrala zabezpečeného muža,pochybujem,že má ukončenú výšku,zarobené na bývanie a kľudný život. To sa všetko odzrkadľuje aj na rodine,výchove. Ľudia,čo majú toto za sebou,sú kľudni,nemajú problémy, teda okrem hysterickych ludi
@maciatkolulu nie tisíckach,ale rodickach
@maciatkolulu ona bude mať 57, keď bude mať dieťa 10... Nemôžeš to vzťahovať na seba. Na rodenie je proste stará.
@tiezjedna stara asi moc nie je, ked otehotnela.
@mk1111111111 niektorá môže otehotnieť aj 60, znamená to, že je dosť mladá na to, aby rodila deti???
Ja ťa chápem autorka.Je to maximálne nezodpovedné zo strany budúcich rodičov.Ale na druhej strane,,It is what it is ".Nič s tým nespravis
Mne sa skor zda, ze si sa nevyrovnala s rozvodom rodicov, preto Ta to tak nahnevalo. Ta pripomienka o starani sa o dieta, bola len na odlahcenie, urcite to nemysleli vazne. Pises, ze pani ma aj svoje deti, verim, ze ak bude potrebovat, radsej sa obrati najkor tam, ako na Teba. A stari trda naozaj nie su, ved otcovi do dochodku este 20 rokov chyba. Hlavu hore, uvidis surodenca, oci Ti zaziaria a bude po hneve.
@tiezjedna ok, tak napis tu hranicu, kde je uvedeme, ze uz je mlada a, ze nie
47 je v tolerancii, vzhladom na dalsie okolnosti. Ak by sa nieco stalo, ma zabezpeku surodencov z oboch stran. Aj mlademu rodicovi sa moze nieco prihodit, tak by aa syaralu stari rodicia. Je to stale o tom istom
@tiezjedna na rodenie je taká ako sa cíti. A nikoho do toho nič nie je. Verím tomu ,že budú zodpovednejší rodičia ako polka koná,čo sa rozvádza pri prvom príde. A dajú dieťaťu teda viac harmónie a pokoja. Nikto nemá právo súdiť ,či je stará,či nie. Tobôž jej nevlastné dieťa. Za mňa je nezodpovedné privádzať deti na svet bez bývania a finančnych istôt. A teraz čo? Každý ma právo sa rozhodnúť kedy chce privádzať deti na svet. A len primitív odsudzuje druheho. Je zodpovedné fajčiť,piť,brať si pôžičky a neviem čo všetko. Každý si robí ako uzná. Nikto si nevyberá dátum svojej smrti,choroby,problémov.
Ja nechápem prečo by ma ako 25 ročnú malo trápiť, že môj tatko spravil decko nejakej žene, ani by som ju nepovažovala za macochu, v tom veku som už bola preč z domu, žila svoj život, bolo by mi srdečne jedno, čo si robia iné osoby, aký by to malo vplyv na mňa? S otcom by som sa videla možno raz mesačne, možno aj menej. Šum a fuk koľko deciek si ešte narobí, aspon by som vedela, že mu nechýbam 😀 lebo su aj takí rodičia, čo očakávajú návštevy každý víkend, ak nie každý deň, telefonáty, a takto by nemal čas 😀

Autorka ty tak ziarlis ze to ani pekne nie je . Zasluzis si svoje negativne emocie ked si taka nezrela. Mozes aj prasknut od jedu tvoj ocko bude mat dalsie dieta ale tomu nebude rozpravat zazitky z panskych jazd tomuto sa bude venovat viac ako tebe .a este len budes urazena ze bude viac so svojim babom ako s tvojim dietatom. Tvoja macocha nie je jednou nohou v hrobe . Ja mam 42 a nebudem dlho babka moje deti maju 8 a 4r a 2x za tyzden prejdem 18km co beham za malym co frci na kolobezke . Neboj sa ty o nu ked zvladla vychovat 3 deti zvladne aj to 4. Tvoja reakcia bola vrchol neslusnosti nevkusu tak by si sa im mala ospravedlnit . Moj muz mal tolko co tvoj otec ked sme mali druhe dieta a neboj sa aj v 50 zvladal s detmi obehat 4 dni Disney land . Ludia co su akcni su akcni dlho . Neprestanu v strednom veku . Oni budu fajn len teba ta ziarlivost bude este dlho zozierat ak trochu nedospejes. Zbytocne robis sama sebe nervy. A neboj macocha mà 3 dospele deti Keby sa nedaj boze nieco stalo urcite bude mat tvoj polovicny surodenec lepsiu sestru/brata co by sa vedeli postarat.