Moja mama a nevlastný otec majú problém s alkoholom

25. okt 2023

Dobrý večer. Moja mama a jej manžel (nevlastný otec) majú obidvaja problém s alkoholom. Hádajú sa, dnes tam padla z jeho strany facka. Zároveň sa starajú o mojich troch súrodencov (13,10,5 rokov). Ja a starší brat sme dospelí a chceme situáciu riešiť. Sociálka tam už raz bola, ale nič závažné vraj nezistili. Pritom mama pravidelne trávi čas v krčme, koľko krát aj s deťmi a ráno. Aké máme možnosti aby boli deti v poriadku a prípadne zverené nám a nie do detského domova? Ja bývam s priateľom a synom v jednoizbovom byte a brat 100km od nás s priateľkou u jej rodičov v dome. Nejaké rady prosím, lebo sme už vážne zúfali a nechceme aby naši súrodenci skončili ako naša mama.

rosiejane
25. okt 2023

Dobrý večer, môžete kontaktovať sociálnu kuratelu, spýtať sa na náhradnú starostlivosť, tiez podať podnet na socialnu kurstelu, volať napríklad policiu keď viete,že sú s nimi v krčme alebo opitý doma,takto to policia musí zaznamenať a socialka sa tomu venovať (nahlasovať situácie keď viete, ze o deti nie je postarané, tak ako by malo byť), potom by sa asi nahrada starostlivosť riesila s najblizsou rodinou.Určite by mohlo pomôcť kontaktovať právnika a spýtať sa na to, aké máte možnosti. .Pozrite si stránku naruc.sk , tam by vám vedeli poradiť aj z právneho hľadiska. Držím vám palce a vašim súrodencom.

autor
25. okt 2023

@rosiejane ono to nie vyslovene, že sa o nich nestarajú, navarené majú, do školy/ škôlky chodia normálne. Skôr ide o to morálne hľadisko, že ich nonstop vidia s alkoholom a už to berú ako samozrejmosť. Mama mala aj obdobie, že nepila to sme bývali v azylovom dome 2 roky, spoznala sa s nevlastným otcom a spadla do toho zas. A na jednej strane nechcem aby o nich prišla lebo by ju to aj tie deti zničilo

rosiejane
16. nov 2023

Dobrý večer, odpisujem neskoro .
K vašej odpovedi. ..to,že deti majú navarene, a je o nich ako tak postarane ,bohužiaľ neznamená,že dostávajú to čo treba. U detí je potrebné okrem fyzických potrieb. Potrebu bezpečia, emocionalneho bezpečia potreba zodpovednej dospelej osoby,na ktoru sa deti mozu spoľahnúť. Keďže vidia dospelých, ktorí sa o nich starajú často s alkoholom určite nie je v poriadku. A zároveň človek pod vplyvom alkoholu je len veľmi ťažko spôsobilý starať sa o deti v danej chvíli, ak sa z tejto chvíle stáva mnoho chvíľ, tak vlastne daný človek nie je kompetentný starať sa o dieťa a škodí mu. Zároveň vravíte,že by ju zničilo keby prišla o deti. Vziať deti rodičom je posledná vec ktorú kuratela chce. Je to veľká finančná záťaž pre štát a samozrejme pre dieťa je lepšie byť s rodičmi keď sa to je možné, a tak socialka napríklad navštevuje rodiny a napomáha tomu,aby sa v rodine veci aspoň trochu napravili. Možno by sa zľakla a nakopilo by ju to.mohla by sa začať liečiť zo závislosti.
Treba myslieť hlavne na deti ana ich bezpečie a na to ako im pomôcť, lebo ak rodič,nie je ten na koho je spoľah, tak nemajú nikoho.