icon

Moja mama a nevlastný otec majú problém s alkoholom

25. okt 2023

Dobrý večer. Moja mama a jej manžel (nevlastný otec) majú obidvaja problém s alkoholom. Hádajú sa, dnes tam padla z jeho strany facka. Zároveň sa starajú o mojich troch súrodencov (13,10,5 rokov). Ja a starší brat sme dospelí a chceme situáciu riešiť. Sociálka tam už raz bola, ale nič závažné vraj nezistili. Pritom mama pravidelne trávi čas v krčme, koľko krát aj s deťmi a ráno. Aké máme možnosti aby boli deti v poriadku a prípadne zverené nám a nie do detského domova? Ja bývam s priateľom a synom v jednoizbovom byte a brat 100km od nás s priateľkou u jej rodičov v dome. Nejaké rady prosím, lebo sme už vážne zúfali a nechceme aby naši súrodenci skončili ako naša mama.

rosiejane
•
25. okt 2023

Dobrý večer, môžete kontaktovať sociálnu kuratelu, spýtať sa na náhradnú starostlivosť, tiez podať podnet na socialnu kurstelu, volať napríklad policiu keď viete,že sú s nimi v krčme alebo opitý doma,takto to policia musí zaznamenať a socialka sa tomu venovať (nahlasovať situácie keď viete, ze o deti nie je postarané, tak ako by malo byť), potom by sa asi nahrada starostlivosť riesila s najblizsou rodinou.Určite by mohlo pomôcť kontaktovať právnika a spýtať sa na to, aké máte možnosti. .Pozrite si stránku naruc.sk , tam by vám vedeli poradiť aj z právneho hľadiska. Držím vám palce a vašim súrodencom.

autor
•
25. okt 2023

@rosiejane ono to nie vyslovene, že sa o nich nestarajú, navarené majú, do školy/ škôlky chodia normálne. Skôr ide o to morálne hľadisko, že ich nonstop vidia s alkoholom a už to berú ako samozrejmosť. Mama mala aj obdobie, že nepila to sme bývali v azylovom dome 2 roky, spoznala sa s nevlastným otcom a spadla do toho zas. A na jednej strane nechcem aby o nich prišla lebo by ju to aj tie deti zničilo

rosiejane
•
16. nov 2023

Dobrý večer, odpisujem neskoro .
K vašej odpovedi. ..to,že deti majú navarene, a je o nich ako tak postarane ,bohužiaľ neznamená,že dostávajú to čo treba. U detí je potrebné okrem fyzických potrieb. Potrebu bezpečia, emocionalneho bezpečia potreba zodpovednej dospelej osoby,na ktoru sa deti mozu spoľahnúť. Keďže vidia dospelých, ktorí sa o nich starajú často s alkoholom určite nie je v poriadku. A zároveň človek pod vplyvom alkoholu je len veľmi ťažko spôsobilý starať sa o deti v danej chvíli, ak sa z tejto chvíle stáva mnoho chvíľ, tak vlastne daný človek nie je kompetentný starať sa o dieťa a škodí mu. Zároveň vravíte,že by ju zničilo keby prišla o deti. Vziať deti rodičom je posledná vec ktorú kuratela chce. Je to veľká finančná záťaž pre štát a samozrejme pre dieťa je lepšie byť s rodičmi keď sa to je možné, a tak socialka napríklad navštevuje rodiny a napomáha tomu,aby sa v rodine veci aspoň trochu napravili. Možno by sa zľakla a nakopilo by ju to.mohla by sa začať liečiť zo závislosti.
Treba myslieť hlavne na deti ana ich bezpečie a na to ako im pomôcť, lebo ak rodič,nie je ten na koho je spoľah, tak nemajú nikoho.