Môžem odísť od manžela aj s dieťaťom, keď žijeme v Čechách?
Ahojte planujem odist od manzela k rodicom na nejaky cas, no mame dieta. Mozem len tak odist a prihlasit sa do poistovne na slovensku a riesit tam malej skolku ked nie sme rozvedeni? da sa to vobec alebo budem potrebovat nejake sudne vyjadrenie…
@kitycat manzel cech, dieta ma dvojite obcianstvo…
Kde sta stravili vaic casu? Kde ma dieta pediatra? Tp nahlaseny? Ak v cechach, tak nie, vycestovat na dlhsie mozes len so suhlasom manzela.
Môžeš, s písomným súhlasom manžela. Inak nie. A občianstvo dieťaťa je pri tom asi tak podstatne ako počasie na Saturne. Proste ak žije dieťa s rodičmi dlhšie (alebo dokonca väčšinu života) v jednej krajine, nemôže ho rodič svojvoľne premiestniť do krajiny inej. Len so súhlasom druhého z rodičov alebo súhlasom súdu.
@vevesh ja mam trvaly pobyt na slovensku stale
Nie ty, dieta. Tvoj tp je irrelevantny
@vevesh nema uvedeny
Kde ma tvoje dieta nahlaseny pobyt? Kde ma pediatra?
ak odídeš do inej krajiny bez súhlasu druhého rodiča, môže to byť považované ako únos....dieťa má obvyklé miesto pobytu v ČR nakoľko tam žije, má tam škôlku aj lekára aj kamarátov.....keďže tam žijete, ťaháš za kratší koniec...dieťa sa obvykle prisúdi tomu rodičovi ktorý žije tam , kde je obvyklé miesto pobytu dieťaťa(teda ak o starostlivosť prejavia záujem obaja rodičia....
@mogaa nema tu ani kamaratov ani skolku este, muz sa nestara a mame problemy takze sud by ju urcil aj tak mne ide len o postup ci to treba hned dat na sud…
A predstáv si, že by toto tebe urobil muž.
No, nepredbiehaj. Otec je otec a ma rovnake prava ako ty. Sud ti moze sice dieta zverit, ale aj prikazat don18tky ho v cesku vychovat. Ale ho jednoducho da partnerovi, aj ked on nema zaujem, uz len z principu, aby ho vychoval "domaci", ked uz ma otca cecha...
@zmrzlinka2021 ze by mi urobil co? ze ma tyra ?
@vevesh lenze sobas sme mali na slovensku a kedze si manzel neplni viacero manzelskych povinnosti tak aj na to plati rodinne pravo
Že by si zobral dieťa do inej krajiny, to myslela.
Je úplne jedno, kde ste mali svadbu a kde máš ty TP. Ak dieťa žije v ČR, ty ho nemôžeš len tak odviezť, lebo si už s mužom nerozumieš. On musí súhlasiť s tým, že dieťa odvezies na Slovensko. Ty môžeš odísť od muža, nájsť si v Čechách prenájom a žiť naďalej tam. Resp. daj žiadosť na súd a uvidíš.....
To je jedno, kde ste mali sobas a kde mate tp. Sud zohladnuje, kde ma DIETA stred zaujmov, cize nahlaseny tp, kolko dni do roka zije na tp, kde je zdravotna starostlivost, pediater, akeho obcianstva su rodicia (a ver, ze cesky sud sa prikloni na stranu svojho obcana). To nie je take jednoduche, ze ja som slovenka, obcianatvo po mne, ide sa na sk, lebo ja chcem a cesi si mozu fukat....
@luliu dakujem konecne normalna odpoved 🙏🏻
@vevesh nejak to moc prezivate…ja som dala normalnu otazku ci je to mozne alebo cez sud a odpoved uz mam tak pekny den prajem 🙂
Žijete v ČR - obvyklé miesto pobytu je pre dieťa ČR, lebo tam žijete, má tam pediatra má tam rodinu(z manželovej strany)....ak odídeš s dieťaťom do iného štátu bez súhlasu otca, bude to považované za únos...a je jedno že ty máš TP na Slovensku, že ste sobášení na Slovensku....berie sa do úvahy obvyklé miesto pobytu dieťaťa a to je ČR.....takto to jednoducho je....ty môžeš požiadať o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti , môžeš riešiť rozvod, ale ak chceš odísť s dieťaťom do iného štátu ako má dieťa obvyklé miesto pobytu a otec ti nedá súhlas - to musíš opäť riešiť súdne.....môže sa ti to zdať nelogické, ale dieťa žije od narodenia v ČR - čiže ty musíš preukázať súdu (ak otec nebude súhlasiť) prečo je lepšie pre dieťa život na Slovensku ako v ČR.....samozrejme to môžeš riešiť aj súdne na Slovensku, len pozor na ten odchod na Slovensko s dieťaťom - lebo ak to muž nahlási ako únos, tak si veľmi nepomôžeš
@mogaa vdaka 🙂
Všetky ti tu piseme to isté. Nemozes bez súhlasu muža alebo súdu. To neznamená, že súd ti udelí súhlas. To znamená, že súd posúdi tvoju žiadosť a rozhodne, či ti súhlas udeli alebo nie. Keby ťa tvoj muž rovno psychicky, fyzicky či ekonomicky týral za prizerania sa celej republiky, to súd vôbec nebude zaujímať a ani to nebude brať do úvahy. Bude ho zaujímať výhradne blaho dieťaťa. Napríklad: možnosť lepšieho vzdelania, širšie rodinné kontakty, lepší životný priestor... Proste veci v tomto duchu. Že je muž nanič, súd nezaujíma. Nebol ti pridelený súdne, vybrala si si ho sama 🤷🏼♀️ (to teraz znie blbo, ale z pohľadu súdu to proste tak je). Argumenty o TP, občianstve a mieste svadby si nechaj od cesty, nie sú relevantné. Lepšia škola, väčší byt, tvoja pracovná pozícia a lepší plat, prítomnosť starých rodičov (hlavne ak v Čechách nie su), to sú veci, ktoré ti môžu pomôcť k získaniu súhlasu.
Urcite nemozes len tak zobrat dieta a odist na SK, bude to povazovane za unos. Muz ti k tomu musi dat suhlas. Ak neda, sud o tom rozhodne.
Tak vidis.
Pokial otec nejavi zaujem a tyra ta, tak mozes podat ziadost na sud, ze sa chces predtahovat aj s dietatom. Bez toho ale nie aj keby bol neviem aky blbec
@mogaa doplním ťa - ak by aj súd povolil odstahovanie (silno pochybujem), tak je vysoko pravdepodobné že matku zaviaže na svoje náklady a svoj voľný čas odviezť dieťa na stretnutia s otcom.
Preto by bolo lepšie skúsiť riešiť problémy s manželom na území ČR, podľa typu problémov a možností.
@kitycat ak nie je zavadny pre dieťa, súd nedovolí. Matka si musí riešiť manželské problémy tam.
Dalo by sa to trochu skúsiť obísť, že ide s dieťaťom k rodine na 2 týždne, vráti sa, potom po čase znova a postupne predlžovať čas pobytu na Sk tak, že centrum záujmov sa preklopí - dieťa by žilo na sk dlhšie ako v ČR. Tu je ale otázka ako poriešiť poisťovňu, lekárov, prácu/ príjem matky a zabezpečenie potrieb dieťaťa, zázemie
@cacianka ano, ale je to hovadina. Ked malo dieta vsetko zabezpecene v Cechach, tak ho tak lahko na SK nedostane. A to pisem ako manzelka Cecha zijuca v Cechach. Som si velmi dobre vedoma, ze ked sa nieco stane tak tu tak povediac "skysnem".
Ale tu je moznosti viac a pokial ona nelietala len okolo chlapa, tak by mala mat aj nejaku pracu, znamych aj v CR
No ak ťa týra, ako pises - tak si zavolaj na túto českú linku, oni ti poradia: https://www.bkb.cz/aktuality/n537-linka-116-006... Urcite poradia aj pravne. Podľa mňa to pojde na súd, aby vydal predbežné opatrenie (to ide velmi rychlo). Možno ti nájdu aj nejakú ubytovňu pre týrané ženy v Čechách, kým sa to ukľudní. Veľa šťastia.
Dieťa ma TB podľa matky
Riešila som to v roku 2016.Sudkyna bola tolko zaujata voci mne ze som angazovala pravnicku ktora ma zastupala a ja som ani nebola na druhom ročištu.Ja som zobrala svoje deti do Chorvatska,maju dvojite obcianstvo.Ich otec v tom casu bol vo vezeni kvoli tomu ze ma zbil a vyhrazal sa ze ma zabije.On na to pojednavanie neprisiel aj ked bol v Leopoldove.Sudkyna ma atakovala ze preco som odisla z detmi,ze som mala ist do azilu.Na moj argument ze preco bi som isla do azilu ked v Chorvatsku uz mam byvanie,pracu a syn uz nastupil do skoly to ju nezaujimalo.Ja dom bola ta zla.Moje jedine stastie bolo ze ex podpisal a pristupil na to ze mozem zobrat deti do inej krajiny inak bi nas deportovali naspat na Slovensko,deti bi skoncili v domove a ja v base. Tak velky pozor na to.Radsej sa dohodni z manzelom ako toto

To je tazke povedat...
Manzel je cech? Dieta ma ake obcianstvo?