icon

Môžem prijať peniaze za poskytnutú pomoc?

25. júl 2025

Mám dilemu:
Jedna baba žiada pomoc s napísaním určitej veci. Viem jej pomôcť, aj som jej napísala, poradila a máme sa stretnúť zajtra.
Tu začína problém, či môžem od nej prijať peniaze za pomoc, príp. či si mám povedať sumu ja, alebo nechám na ňu?
Manžel mi hovorí, že je to čietna práca a nech nič nevezmem.

nafka0483
25. júl 2025

Ides pisat bakalarku, diplomovku alebo nieco podobne?

autor
25. júl 2025
@nafka0483

Ides pisat bakalarku, diplomovku alebo nieco podobne?

@nafka0483 nie, je to oblasť financií

anonym_35c667
25. júl 2025
@anonym_autor

@nafka0483 nie, je to oblasť financií

@anonym_autor veľa ľudí robí daňové priznania bez dokladu a pýtajú si za to zaplatiť. Záleží na vás, ako sa dohodnete. Tiež som mala jednu pani, čo chodila upratovať k mojej mame a platila som jej po dohode, žiaden doklad.

anonym_0f10a4
25. júl 2025

Čo by si nemohla? Ty v tom máš čas, rozum. Zrejme ak hľadá pomoc, tak si je vedomá, že odmena patrí druhej strane. Predpokladám, že nezarobíš na nej milióny?!
Dnes už kopec ľudí robí takto, neboj sa toho.

muchotrafka298
25. júl 2025

Je to, co po tebe chce legalne? Ak nie, tak by som od toho dala ruky prec, aj keby som vedela dotycnej, co ma poziadala o pomoc, pomoct.
Ak je to legalna vec, z ktorej ty nebudes mat ziadne problemy, tak je normalne nechat si zaplatit. To je uz na tvojom uvazeni, na aku sumy si cenis cas, vedomosti a vlastnu ochotu.

autor
25. júl 2025
@muchotrafka298

Je to, co po tebe chce legalne? Ak nie, tak by som od toho dala ruky prec, aj keby som vedela dotycnej, co ma poziadala o pomoc, pomoct.
Ak je to legalna vec, z ktorej ty nebudes mat ziadne problemy, tak je normalne nechat si zaplatit. To je uz na tvojom uvazeni, na aku sumy si cenis cas, vedomosti a vlastnu ochotu.

@muchotrafka298 áno je. Nie je to žiadna trestná oblasť, ani korupcia, nič také.

lucia13022023
25. júl 2025

Asi by záležalo od toho co to je. Napríklad ja som si pýtala peniaze aj za vypracované maturitné témy ktoré som posielala spolužiakom 😅 ja som do toho dal čas, úsilie, všetko som zvýraznila, podciarkla, urobila som kopu roboty aby som to niekomu poskytla zdarma 😅

muchotrafka298
25. júl 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 áno je. Nie je to žiadna trestná oblasť, ani korupcia, nič také.

@anonym_autor najcennejsia komodita, ktoru mame, je nas cas. Cize ak by som si to nechala zaplatit, zohladnila by som v tej cene hlavne to, kolko mi to zabralo casu a ona to dostane "bez prace". Tiez samozrejme vedomosti, ak su s tym spojene nejake moje naklady, tak ich kompenzacia.
Ale oznamila by som to tej osobe vopred, ze ano, viem jej pomoct, ale moja cena je takato. Aby nedoslo k neprijemnemu prekvapeniu pre obidve strany.
Ak by si peniaze zobrala, zober ich v hotovosti, nie na ucet. Ak sa nejedna o velku sumu.

barka1
25. júl 2025

Bezne pracujem "na cierno"-online doucujem par hodin deti od kamosiek angličtinu.
Ak je to jednorázová záležitost a netvori tvoj hlavny prijem, tak by som to neriesila. A nerobila zadarmo.

colsami
25. júl 2025

"Jedna baba" nie je ziadna rodina ci kamoska. Nevidim dovod "jednej babe" akoze "pomahat" tym ze pre nu alebo za nu mam robit nejaku robotu zadarmo.

luccija
25. júl 2025

Nie si charita.Zisti si koľko to stojí a normálne si vypytaj

beata_k
25. júl 2025

@anonym_autor Uz ked si jej pisala, mala si povedat kolko za to chces nech sa vie rozhodnut, ci jej to za tie peniaze stoji. Teraz pytat peniaze mi pride neferove.

colsami
25. júl 2025
@beata_k

@anonym_autor Uz ked si jej pisala, mala si povedat kolko za to chces nech sa vie rozhodnut, ci jej to za tie peniaze stoji. Teraz pytat peniaze mi pride neferove.

@beata_k ved sa maju zajtra stretnut a dohodnut na vsetkom, este jej nic nenapisala - neurobila. A preto rozmysla ci peniaze za to od nej pytat ma ci nema.

beata_k
25. júl 2025
@colsami

@beata_k ved sa maju zajtra stretnut a dohodnut na vsetkom, este jej nic nenapisala - neurobila. A preto rozmysla ci peniaze za to od nej pytat ma ci nema.

@colsami Ved jej to mohla napisat, nech vie, ci vobec prist na stretnutie za taku sumu. Nikde autorka nepise, ze to urobi za lacno. Mozno sa jej niekto ozval, kto to urobi lacnejsie.

autor
25. júl 2025
@beata_k

@beata_k máme sa zajtra stretnúť a tam sa dohodnúť. Neriešili sme nič cez messenger, ani ona, ani ja sme nemali čas.

cukroska
25. júl 2025

@anonym_autor To je na dohode medzi vami.

anonym_43a1a5
26. júl 2025

Ja si svoj čas vážim.
Od rodiny ani najbližších priateľov by som si nikdy peniaze nepýtala/ani som to ešte nikdy neurobila, ale od iných áno.
Niekedy robím preklady ak niekto zo známych potrebuje, a robím to vo svojom voľnom čase.
Prečo by som si nemala za to pýtať peniaze ?
Sumu máme vopred ujasnenú vždy.

martinkatinka
26. júl 2025

A ona pouzije tvoju pracu na co? Ak bude mat z toho profit, tak potom by to mali byt tvoje peniaze.

martinka13
26. júl 2025

Nuž keby boli všetci takí poctiví, ako Tvoj manžel, mali by sme tu Švajčiarsko. Vezmi a nič nerieš.

anonym_73831d
26. júl 2025

@anonym_autor
Ak Ti ide hlavne o tú legálnu stránku, tak dá sa mať príležitostný príjem do určitej sumu, ktorý nemusíš priznávať. Neviem Ti presne povedať zákon a sumu, ale pred pár rokmi som tiež riešila túto dilemu, keď som chodila upratovať a platili mi na ruku. Vtedy to bolo tuším 500 eur, ktoré som nemusela priznávať.
Ak je tu niekto znalý zákonov, tak Ti hádam povie presnejšie.
Určite si daj za to zaplatiť. Drž sa

romino
26. júl 2025

Prerabala si niekedy aspon byt, ci davala opravovat auto do nejakeho mensieho servisu ? Asi nie, lebo to by si sa nepytala, ci mozes zobrat peniaze bez papiera 🫢
Ved tu taki ludia takym sposobom tocia aj tisice mesacne, a nie nieco taketo jednorazove za dake drobne.

anonym_7980d0
27. júl 2025

Áno normálne si dphodni cenu a zistí koľko sa bezne za takú službu platí