icon

Môžu rodičom s psychickými problémami odobrať dieťa?

3. mar 2025

Prosim vás je pravda, že pokiaľ sa obaja rodičia liečia na psychiatrii, ale vlastne im nič nie je, liecba zaberá a su v pohode, môžu im siahnuť na rodičovské prava a odobrať dieťa? Ja som asi 10 rokov evidovaná na psychiatrii pred pôrodom som mala problém tie ustali a po pôrode som bola sledovaná lebo tam bolo riziko poporodnej dopresie a na kontroly chodim pravidelne a lieky beriem minimálnu dávku. Ide o to, že sa psychické problémy rozvinuli u môjho muža. Ma klasické príznaky depresie podľa mňa a stále sa to zhoršuje, rieši to alkoholom. Problém si uvedomuje a nemyslím si ze sa z neho stal alkoholik, ale nechce s tým ísť k psychiatrovi, lebo mu niekto povedal, že ak by sme boli obaja psychiatricki pacienti vzali by nám dieťa. Podľa mňa je to hlúposť. To by sme asi museli byť obaja veľmi zle na tom aby nám mohli zobrať dieťa, neverím tomu že dvom funkčným ľudom by odobrali dieťa kvôli tomu že sa liečia na psychiatrii, kde sa v dnešnej dobe lieči pomaly každý druhy. Neviete ako to je? Podľa mňa by maximálne prišli par krát na kontrolu ako to u nás funguje a to je všetko.

petruldo
3. mar 2025

Pokiaľ zvládate starostlivosť o dieťa, tak nieje dôvod odobrať dieťa z rodiny

atika11
3. mar 2025

Moji susedia sa obaja liečia na psychiatrii dlhé roky,dokonca sa zoznámili,keď boli hospitalizovaní,zobrali sa a majú syna už cca 13 ročného a neni problém.Ak zvládate starať o dieťa,tak vám ho nemôže nikto zobrať.

atika11
3. mar 2025

A ešte ma napadlo,že syn má spolužiaka,jeho matka je samoživiteľka,otec sa nezaujíma,matka sa lieči na schizofréniu a s chlapcom boli aj problémy v škole,potom sa to nejako utriaslo,už poslúcha v škole,u nich bola aj sociálka zo strany školy....a nič,nikto jej ho nezobral.Takže buď úplne v kľude.Nikto ani nemusí vedieť,že sa liečite,pokiaľ má dieťa vyhovujúce,milujúce prostredie,tak je všetko v poriadku.

marsmykkok
3. mar 2025

Možno 100 rokov dozadu, dnes je doba kedy sa bohužiaľ deti neodoberajú ani ked by sa mali a je tam vážne zanedbanie, nestaranie, ubližovanie, preferuje sa nekonečné dohovárania a práca s rodinou čo nikde nevedie. Ak sa budete riadne starať nemáš sa čoho obávať.

martul
3. mar 2025

Nikto vám dieťa nezoberie, staráte sa a nič mu nechýba. Manžel nech nehľadá výhovorky a ide sa liečiť, aj z psychických problémov aj z alkoholu.

aandrea9
3. mar 2025

Celkom slušnú výhovorku si našiel ten tvoj muž 🤦‍♀️

januska12323
3. mar 2025

Keď sa o dieťa budete starať nikto vám ho nezoberie. Ako si to vôbec predstavujete? Lekár má podľa vás nahlásiť na úrad každého rodiča, ktorého lieči? Alebo ako by sa to mali dozvedieť?

autor
3. mar 2025

@januska12323 neviem ako to funguje. Mame tu informáciu od známeho, ktorý prežíval takže obdobie, potreboval lieky a dostal takú informáciu. Ale tiež sa mi to zdá ako pekný nezmysel.

@aandrea9 Tu nejde o to, že by sa vyhováral, on práveže chce riešiť ale boji sa tých dôsledkov. Poznám si muža, viem kedy klame a vyhovára sa a kedy nie.

kacena4
3. mar 2025

to je riadna blbost, vies kolko ludi je liecenych na psychiatrii a maju deti a VOBEC ich nik neriesi??!! odobratie deti sa riesi az vtedy ked su deti zanedbavane a to vam musi niekto nahlasit na socialku. inak dg. je doverna informacia o ktorej nemusis nikde hovorit a nie to aby sa to socialka len tak dozvedala... za mna su to vyhovorky od muza aby mohol pit

evkamotka
4. mar 2025

Muz ma bratranca so zenou, obaja schizofrenici, liecia sa aj boli hospit...a nikto im dieťa nevzal

lucia147852
4. mar 2025

Samozrejme že nie. Poznám z okolia párov a párov ktorí sú obaja psych. pacienti a deti majú.

1talizmanik1
4. mar 2025

Kvôli psychiatrickej diagnóze sa deti neodoberajú, kvôli alkoholizmu a zanedbanej starostlivosti áno. Nech sa nevyhovára a ide sa liečiť.