Muž a domácnosť
Ten môj muž..
Je prasa. S ničím mi nepomáha. Neviem ako v iných domácnostiach, ale ja som zástanca toho, že všetci pod jednou strechou sme členovania domácnosti. Tým chcem povedať, že nie je hosť. Nechcem sa o neho starať a tolerovať mu to, že na všetko je*e. Pardón za výraz, ale akože fakt už mám nenormálne nervy na to ako nič nechce robiť. Nepohne ani prstom a iba spúšť po ňom ostáva. Nie je schopný anilen obal z keksu dať do koša nehovoriac o všetkom ostatnom. Nerobí manuálne, ma flexibilný pracovný čas, keďže je sám sebe pánom, ale na druhej strane ma ani neživý. So všetkým ideme na polovicu. Takže ústupky z mojej strany nehrozia. Nechcem od neho, aby umýval okna, pral a neviem čo. Úplne by mi stačilo keby si po sebe umyl riad, trafil do záchoda pri močení a za sebou nenechával stopy kadiaľ prejde, raz za týždeň povysával a umyl podlahu. (S tým vysávanim a umývaním to bol jeho nápad kedysi, že to bude jeho forma podieľania sa na chode domácnosti.) Nič viac nechcem. Podľa mňa nič strašne, má to raz-dva. Ale nemá kedy lebo ma tak veľa koníčkov po ktorých sa tvári ako invalid, ktorý vie skrolovať len na instagrame.
Kedysi býval sám, nemal návyky, že by sa o neho niekto staral. Vlastne to nechce ani odo mňa, ale bože… nemôžeme žiť v chlieve. Nechcem sterilnej prostredie, ale bežnú údržbu domácnosti. Kedysi to zvládal robiť a teraz radšej odíde z domu len aby nebol priestor na to urobiť niečo. Podľa neho sa má upratovať iba keď je škaredé počasie. Súhlasím, kebyže tá jeho časť netrvala dokopy 0,5-1 hodinu.
Máme dobrý život, nič nám nechýba, ale pri jeho predstave, ze všetko a každý sa dá kúpiť je to ťažké.
Momentálne som tehotná, nemam najľahší priebeh a napriek tomu nie je žiadnou oporou.
Čo mam urobiť, aby nastala zmena? Ja ho nechcem nútiť, chcem aby ho to samého napadlo.
@viestta Ked zeny davaju muzom presne instrukcie tak su nazyvane harpiami a druhi sa im smeju ze je chlap pod papucou. Muzi by mali mat sebareflexiu a nespoliehat sa na to, ze co nedostanu prikazom to nemusia... inak to je podla rozvodovych pravnikov jeden z najcastejsich dovodov pri rozvode. Takze, treba zacat vychovou uz v detstve, aby bolo pre chlapa samozrejmost zapajat sa do domacich prac a potom v dospelosti mat pri sebe zenu, ktora nebude domaca putka ale bude zdravo sebavedoma a tak budu obaja pracovat a teda prispievat do fin. rozpoctu a budu aj spolu robit domace prace - tak si ja predstavujem zdravy rovnocenny vztah kde dvaja idu spolocnou cestou, nie su frustrovani lebo maju vsetko na hlave a maju aj dost casu na vlastnu sebarealizaciu.
Keď budeš na MD/RD bude to ešte horšie, lebo preňho budeš celé dni doma a nebudes chodiť do práce, tak budeš na všetko sama. Bez dieťaťa nie je žiadny bordel, keď budete mať dieťa, potom uvidíš čo je bordel 😅 Tiež som svojmu hovorila, že tu býva aj on, už som sa tak nas*ala, že papiere, poháre, riady, špinavé oblečenie po ňom som nechávala tam kde nechal, nezbierala som to a potom frflal, že čo je taký bordel, no keď si si to tam nechal tak asi je. Potom sa naucil po sebe upratat
Ked som zacala byvat so sucasnym partnerom, bol to boj, predtym mal v domacnosti pani na upratovanie a bol to ten typ, ktory si po sebe neodkladal tanier zo stola, obaly z keksov a pod. Pisem v minulom case, pretoze ked som mu vysvetlila, ze mi to vadi, postupne to robit prestal. Nie preto, ze by mu tie ponechavane veci vadili, ale preto, ze vadili mne a jemu zalezi na tom, aby mi nerobil napriek. Upratovanie od neho nevyzadujem, chcem len to, aby nerobil neporiadok. Upratovanie je teda plne v mojej rezii, v jeho zase komplet varenie. Nasli sme system, ktory nam funguje. Lebo sme obaja chceli.🙂
@vazky_a_motyle plne s tebou súhlasím. Nevychovali ho ani k tomu aby utrel po sebe misu, keď cervickom netrafil do cieľa. (ináč neviem, s týmto nemám praktické skúsenosti, to je pre chlapa taky problém trafiť?) Nevychovali ho k tomu aby po sebe upraral. Alebo, a co je ešte horšie, vychovali ho k tomu, že on nemusí doma robiť nič, na to je predsa žena.
A áno, takýto chlap si každú podobnú inštrukciu o upratovaní po sebe, poznámku o tom, že špinavé prádlo patrí do koša, že tanier nemá nožičky, do umývačky nedôjde sam, že odrobinky po krajanmi chleba do koša nedojdu, aj papierik ostane ležať len tam kde spadol... považujú za buzeraciu a sikanu. Taka žena nakoniec skončí ako lenivá Semetrkka, ktorá má na chlapa neprimerane nároky.
@zoro9836 chceš povedať, že single matky nezvládajú výchovu a prítomnosť akéhokoľvek muža v domácnosti je zárukou správnej výchovy? Mužský vzor ako ma zakladateľka doma veľa prospechu na výchove jej dieťaťa vo výchove nespraví. Keď dieťa uvidí, že tatinko robí bordelicek, tak prečo by bordelicek po sebe nenechavalo aj ono? Keď to malé chalanisko, ak sa im narodí, bude učiť curat práve tento taticek, nemyslim si, že mladý bude vedieť, čo sa má robiť keď netrafil...
@zoro9836 No ty mi povedz kto je na vine 😀 kto je na vine ze je vela zien samych na deti? Kto je na vine, ze zeny nemaju zdrave sebavedomie lebo ich otec im nevedel dat lasku v detstve a ukazat im aku maju hodnotu? Ides tu teraz vsetko hodit na zeny alebo k comu mal byt ten koment akoze? Nepochopila som. KAZDY robi chyby, ako muzi tak aj zeny. Neviem preco ides hadzat vsetkych do jedneho vreca a preco vlastne obranujes vsetkych chlapov ked sa tu bavime o konkretny nezvladnuty pripad. Zase smutne ze ides vsetko hadzat na zeny. Ale tak to je, NIEKTORI chlapi ( nie vsetci lebo ja nehadzem do jedneho vreca) nevedia prevziat zodpovednost - sak na to maju zeny.. A mimochodom, slobodne matky vedia tiez dobre vychovat deti, a hlavne tie deti budu isto lepsie vychovane slobodnou matkou jak v rodine kde je otec alkoholik, tyran a pod. TAKZE aby sme predisli neschopnym chlapom a neschopnym zenam, je dolezita vychova. Tam treba zacat. A POTOM dokazu mat dvaja krasny rovnocenny a plnohodnotny vztah kde SPOLU riesia problemy, idu spolocnou cestou, podporuju sa a nie su zbytocne frustrovani tym, ze jeden z parterov hladi len na seba a svoje zaujmy a nahadze povinnosti na toho druheho. Moj predch. koment bol ku konkretnemu pripadu ked autorka riesila problem s jej muzom, bohuzial vela zien ma ten problem. Dovody na rozvod su rozne. Vyjadrenia pravnikov hovoria presne o tom, ze kazdy ocakava nieco viac od druheho. Namiesto toho aby kazdy sam zacal od seba a pomahali si tak ideme proti sebe. Takze su to veci na zamyslenie pre muzov aj pre zeny.
@zoro9836 a chlapi sú kus po kuse ideálne, bezchybne. To len ženy sú na vine, lebo ich nevedia prijať takých akí sú? Lenivých sebcov, snívajúcich o matriarchate? (Nie, nie sú všetci takí, ale problémy v partnerstvach bývajú práve u takých mužov a tieto manželstva v tom najlepšom prípade končia u rozvodového súdu. Vyrovnany a sebaisty chlap je žene nápomocný a rovnocenný partner. Vo všetkom. Aj v domácich prácach, aj vo výchove detí a všetkom ostatnom)
@zoro9836 OTCOVSTVO nie je len o tom splodit, ale hlavne o tom postarat sa a spravne vychovat. Ak to biologicky otec nemoze, nahradi ho iny ktory je 100 krat lepsi pre dieta. Ten mu da do zivota hodnoty, ktory mu bio.otec nedal kedze (okrem pripadu ze by umrel) proste nemal na to. Bohuzial, niektori, vedia len splodit ale to vie aj postich. Umenie a sila otca je v jeho laske ochrane a podpore. Takze tvrdit ze dietatu nevie dat iny chlap to co chlap co splodil je take obmedzene ale ved v poriadku, je to o nazore a egu vsak. Jasne ze je smutne ked rodina nefunguje, ked sa o dieta nestara bio otec ale proste nie kazdy je zodpovedni a ma nejake moralne hodnoty v zivote. To teraz neznamena ze ked je zly bio otec musi byt to dieta do konca zivota poznacene, lebo jeho matka mu podla tvojej logiky nemoze najst dobry vzor a lasku do zivota.
Chceš to bez tých reči čo napísala @viestta ale je to pravda, aj keď sa zle počúva...Vsak ty samabsi tu chlapa vykreslila ako prasa ktorému sa nič nechce robiť... Vedela si s kým si, vedela si že ti to nevyhovuje a spravíš si dieťa... Píšem schválne spravíš, lebo on je spokojný, ty niesi, nebola si a čakať od nikoho že sa zmení lebo ty chceš je blbosť... Tak sa bohužiaľ priprav len na väčší neporiadok a nato že všetko čo si robila budeš teraz robiť s dieťaťom, budeš mat doma viac neporiadku, budeš viac unavená a ešte sa budeš naďalej rozčuľovať a vyčerpávať sa hádkami s chlapom stále o tom istom..
@zoro9836 áno, chybička sa mi tam dostala, ti chlapi snívajú o PATRIARCHATE.
No a áno, ak by bol chlap vychovaný správne, v tolerancii a ucte k ženám a mal by doma vhodný vzor, vybral by si partnerku, ktorá bola doma vychovana podobne. A rovnako žena, ktorá doma videla otca, ktorý sa správal k matke s patričnú úctou a bral by ju ako seberovnú partnerku by si vybrala chlapa s rovnakými životnými postojmi.
Lenže ešte stále sú deti, ktoré vyrastajú v rodinách, kde otec je "kral" a matka je tam za sluzku, kuchárku, učiteľku... a madrac. Ti ľudia ani nevedia, že sa to dá aj inac a vyberu si sebe podobných. A potom sa v manželstve trápia, trápia sa s nimi aj ich deti.
A preto treba ženám oči otvoriť. Povedať im, že toto nie je ten správny vzor, že majú nabrať odvahu a veci zmeniť. Zmeniť svoj život a život svojich detí k lepsiemu. A ak sa dá, zmeniť otca svojich detí k lepsiemu, prelomiť jeho vnútorné bariéry, ktoré si doniesol z detstva a naučiť ho podieľať sa na chode domácnosti, na výchove detí. Hoc aj tým, že domáci zástupca koruny tvorstva sa bude musieť postaviť ku sporáku a raz za dva týždne uvariť pre rodinu večeru. Alebo povesať prádlo alebo umyt okná... Alebo aspoň sa naučiť nerobiť bordel a spratavat po sebe, lebo slúžka chodí len raz za mesiac. Aby všetko nelezalo len na pleciach ženy a matky. A ak sa zmeniť nedá, tak ísť svojou cestou bez takého prívesku, z ktorého nie je žiaden úžitok, je s ním len trápenie pre všetkých okolo.
Chlapa máš takého akého si si vybrala, nezmení sa, tobôž nie po dieťati a svadbe. Ak po ňom budeš ziapat, tak sa aj zdvihne a odíde. Zmeň svoj postoj k nemu, aký je super uzasnucky chrumkavý a neviem čo ešte.. ja len začnem a môj muž už vytiera podlahy, minulý týždeň všetky okná vyumyval. Hovorí sa tomu sladká ako medik, možno ti to len teraz vadí keď si tehotná.. predtým ťa to netankovalo?
@zoro9836 ja si zas myslím, že "krv nie je voda", je totálny blud. A tiež vychádzam z vlastnej skúsenosti. Otec mojej dcéry sa prejavil až po jej narodení, predtým som netušila, čo sa v ňom skrýva. Nedalo sa to s ním vydržať a darmo mal s dcérou spoločnú krv, nerozumel jej ani za mačný mak. Našla som si partnera, ktorý je pre ňu skutočným otcom snov, ľúbi ju ako svoju, vo všetkom ju podporuje a je jej tým správnym vzorom.
@zoro9836 Suhlasim s tym ze pri vychove je dolezity aj otec aj matka. Kazdy ma nejake postavenie v rodine, pri vychove to ano. Niektore zeny si najdu lepsich parnetov a tak deti maju lepsi vzor jak od bio otcov, ine zeny si partnerov nenajdu lebo chlap splodi dieta a moze odist zit si slobodne svoj zivot ale zena uz ostane s dietatom a nie je vela chlapov co chcu zenu s dietatom. Potom vsak take deti si musia vziat vzor od "cudzich". To plnohodnotne nemusi byt ale moze lebo clovek proste musi zit dalej. Je skoda ze ie je fungujuca rodina ale proste nkektori ludia nie su dobri. Je aj vela veci ktore by mal pochopit vekom, musi byt trosku inteligentny a zase v dospelosti by mal prevziat kontrolu nad svojim konanim. Ja myslim ze v niektorych veciach sa zhodneme len ty ides vycitat zenam ze preto ze su slobodne (neberies pri tom vobec do uvahy kde v takom pripade a ze vobec zlyhal aj chlap) su dalsie generacie chlapov nevychovanych? Tak akoze za "zlymi" chlapmi a zenami je toho viac. Nehadz to prosim ta len na zeny. Ja som mala strasny vzor od mojho otca a mama tiez v niektorych veciach nebola ukazkova, ale prave zato viem ako nechcem dopadnut a tak som prisposobila aj svoj zivot. V inych rodinach u kamaratov som videla ze manzelia mozu aj normalne spolu komunikovat nemusia po sebe vrieskat, videla som inde uz ako dieta ze sprcha raz za tyzden v sobotu nie je uplne ok, videla som ze si surodenci pomahali a boli toleranti. Videla som ze je lepsie napr. Upratovat priebezne a ze sa da spolu aj jest pri jednom stole ako rodina. Podla toho som si vyberala aj ja chlapa do zivota a "prevychovavala som sa". Doma svojej mame musel pomahat a tak je to aj teraz. Nie je sice hrrr do upratovania ale ked vidi ze dva dni sa tu kopi riad tak vstane sam od seba a nalozi mycku. Citi ze smrdi kos tak ho vynesie bez slova. Ideme jest nachysta stol automaticky. Proste vie ze tak to ma byt, je na to zvyknuty a HLAVNE je dost inteligentny na to aby vedel ze ked aj ja chodim do roboty a nosim domov peniaze ( a nikto sa ma nepyta ci sa mi chce alebo nie), tak musi sa doma AJ ON ZAPAJAT do domacich prac. Nie pomahat. Ale zapajat. Akykolvek prijem donesie zena do rozpoctu rodiny, automaticky musi sa chlap zapajat. Ako som uz inde pisala pomerovo samozrejme. Moj muz zaraba viac tak ja robim viac prac doma, ale nemoze sa stat ze ja budem jemu pomahat s jeho chlapskou povinnostou( ked sa ideme bavit o delbe prace medzi muzom a zenou) a on doma vylozi nohy. Ani nabodou. Treba oboch rodicov, laskavych a aj zena bude mat zdrave sebavedomie a chlap milujuci.