Muž, jeho sestry a mama
Dnes uz naozaj potrebujem radu. Moj muz je manualne velmi sikovny, zacina podnikat v odbore, aj ked pracuje rukami a zaciatky su tazke... kedykolvek ho o nieco poziadam (spojene s jeho pracou), urobi to na polovicu, popripade neurobi a prosim sa mu rok, dva....ale kedykolvek ho o nieco poziada mama ci sestry, okamzite bezi aj na ukor toho, ze mal prave pracovat a zarabat, ze do toho da vlastny material zadarmo, popripade ideme oddychovat k rodine a on tam bude stale pracovat. Uz ma to rozculuje. Nie som zavistliva, vobec nie. Ktokolvek pre nas nieco urobi, snazim sa to odplatit, nikdy nikoho o nic neziadam (cize realne od jeho sestier sme nedostali pomoc ani raz), dary, ktore dostaneme, vratime niekolkonasobne....nie, necitim sa bohata, ale chcem sa odvdacit ....zatial co jeho sestry si zvykli, ze je to automaticke... doslova si vypytaju darceky, kazdy ma hodnotu 3 ciferneho cisla... ani my nerobime zo vzduchu, stoji nas to velke naklady, cas... Ani by ma to nestvalo, keby aspon dokoncil doma to, co je rozrobene a tym padom nepouzitelne...chcem este povedat, ze ani jedna z nich nezije biedne... jedna ma uz rozbehnutu firmu, druha s firmou zacina, maju velke majetky v osobnom vlastnictve, aj tak nie su ochotni prist ani na navstevu, lebo setria (a len posielaju ze maju dalsie nove auto atd atd...). Mam chut im nieco povedat, ked sa nabuduce stretneme
@lujza123
Ano, zial, vedia....ale samozrejme posielaju aj nejake obrazky z internetu, ci by im to nemohol urobit (domov, na dvor....) a nie je to napriklad ani k sviatku. Len tak medzi recou v bezny den. Sama mam bratov, ale bolo by mi blbe vzdy nieco pytat, ved je to "len.....", nevyuzivam takto ludi. Maju dojem, ze clovek s niecim pracuje a hned si na to mozu narokovat, pritom z ich firiem si clovek nic neberie....
Ak ste remeselnici, tak to poznate, nemusim to dalej rozpisovat ...
@luccija
Nemyslim si, ze su na tom financne lepsie. Tazko povedat, kto podnika, vie...
Majetkove pomery spominam preto, aby sme my nevyzerali ako milionari a ony chuderky, ktore ledva prezivaju z mesiaca na mesiac a treba im pomahat... sme na jednej urovni, moznoze sa maju este aj lepsie, naozaj neviem...horsie na tom nie su.
Muz to neriesi. Poziadaju ho, urobi to, aby mal pokoj a je ticho. Ani mne nepovie, ze im ma zas nieco pripravit. Nema problem zveladovat rodicovsky dom, ako jediny z nich sa on starat a potom povie, ze sa ho zriekne, ze ho nepotrebuje, mame na hypoteku nas, raz ho splatime. Ale to nemam ani sil riesit, je to jeho vec, nestaram sa.... keby sa vsak v prvom rade staral o svoj dom, nie o inych, naozaj nepoviem absolutne nic.
Nic ine, ako asertivita, ti nepomoze. Treba si otvorit usta a vsetko to, co tu pises, povedat muzovi a predostriet aj jasne pravidla, co je pre teba ok a co uz nie. Hoci ti mozno bude zatazko byt taka otvorena v kritike - chapem, ze sa to tazsie vravi muzovi do oci, ako sa pise na koniku. A ochota si to priznat z muzovej strany asi tiez bude ovlyvnena tym, ze je to rodina, krv nie je voda. Napriek tomu treba ist do fakt otvoreneho dialogu. Dary sestram za stovky eur? Vam niekto drzi pistol pri hlave, ze to musite tak robit? Nehnevaj sa, ale fakt ste si ich "naucili", ze ste proste bohati a mate na to - darmo vravis, ze ste si nenaucili... Vsak nech si svagrinka povie, co si praje, pekne sa na tom zasmejem a poviem, ze ja by som si priala cestu okolo sveta. A dojdem zablahozelat s bonbonierou a jednou ruzou. Koniec amen. Liecba sokom. Uzila by som si jej vyraz tvare. Nie zo skodoradosti, ale preto, ze takychto "vychcanych" prizivnikov proste bytostne neznasam. Urazi sa? V pohode, vsak sa odrazi. A ked nie, aj tak dobre, predpokladam, ze urazena nebude aspon chodit vyzobravat veci a pracu od tvojho muza. Pomoc rodine je bezpochyby slachetna a namieste - v pripade, ze je na to dany surodenec z nejakeho dovodu odkazany, toto, ci popisujes vsak nie je pomoc, ale vyuzivanie z ich strany.
Ja som sa naučila vypýtať si. Aj od rodiny. Síce dostanú zľavu, ako aj dobrý kamoši, ale nie zdarma.
S mužom sa treba otvorené porozprávať a nedávať si servítku pred ústa. Ty vieš ako na neho, možno aj vydieranim že či na sestry radšej ako teba keď tebe do domu nič nevyrobi iba im.
Ja som bývala tiež taka mäkkota ako tvoj chlap ale časom ma to prešlo. Tie začiatky sú ťažké v tom ze človek si moc neverí a nevie si nacenit robotu. A nielen to, predpokladám ze tvoj muž robí s drevom a profi nastroje ci vybavenie dielne stoja nemalé peniaze a rýchlo sa o potrebujú.
Môže začať postupne, hneď ako si niečo vypytaju tak nech im povie cenu, že nech si teda aspoň za materiál a náklady (náradie, dielňa..) zaplatia a prácu budú mať zdarma ci so zlavou
Aspoň uvidí ci si jeho prácu naozaj vážia alebo ho len vyuzivaju. Lebo ak si ho vážia nebude problém s peniazmi
neries muza, ale zacni od seba. Neexistuje aby som kupila dar za stvoky eur ak mam svojej rodine priskrtit rozpocet alebo si odopriet. Ak si nabuduce niekto opyta drahy dar, tak prid s bonbonierou a kyticou, popripade malou pozornostou. V ziadnom pripade nevyhadzuj peniaze a uz vobec nie ked od nich dostavas len same sracky. Su to sebci a lakomci a ty si to uvedom. ja chapem tvoje rozmyslanie ale oni ho nikdy nepochopia a nezmenia sa. Jedine co mozes je zmenit seba. Ver mi ze ked par krat prides len s malou pozornou a nie vypytanym darom tak si ich prestanu pytat. Ked toto uvidi tvoj muz, tak mozno aj jemu dopne a pomaly prehodnoti aj on svoje dary rodine.
Ked je to tak,ze vyrabate rodine zadarmo,tak treba aj narovinu povedat,nech si zaplatia aspon za material. Vy ste uz v takom stave,ze ta vyslovene serinkaju a je otazkou casu kedy vybuchnes. Ak to vyraba manzel,mal by on nieco povedat
Z toho co pises by som tipovala, ze keby sa muz ozval a vypytal si za material alebo povedal, ze nema cas, rodina by sa urazila a narusili sa vztahy aj ked len jednostranne vyhodne. To on zrejme tusi tak im vyhovie, zvysok rodiny je spokojny a od teba ocakava ze to prezijes. Proste ho vyuzivaju