Muž nechce ísť do Nemecka
Ahojte baby. Moja mamka žije dlhodobo v Nemecku a asi 3 roky som tam žila aj ja. Robila som Ausbildung ( forma školy ) ako sestrička u obvodnej doktorky. No nedokončila som to a vrátila sa na Slovensko. Tak som si našla svojho priateľa a máme spolu malého syna. Teraz som dostala ponuku sa vrátiť do Nemecka a dokončiť si to Ausbildung. ( Aby ste boli v obraze funguje to tak, že ste 3 -4 dní v týždni v zamestnaní a 1-2 dní v týždni v škole a dostávate za to nejakých 800 eur v cistom). Priatelovi by som vedela nájsť prácu za takých cca 1500 v cistom. Malého by som tam dala do jasli. Keďže som kvazy slobodná matka a robila by som Ausbildung, je reálne, že by mi tie jasle preplatil štát. Plus prídavky na dieťa sú tam vyše 200 eur. Na začiatku by sme mohli žiť u mojej mamky a popri Tom si hľadať vlastný byt.podla mňa je to skvelá šanca , lebo si môžme tam plno peňazí naetrit a ja by som mala dokončené vzdelanie. Tu na sk mám maturitu. No priateľ ísť nechce. Povedal, že kvôli mne pôjde, ale veľmi sa mu nechce a každý deň pre to len dudre. Čo siyslite, mám ho do toho tlačiť, alebo ostať tu na sk ? Ide mi hlavne aj o to, že by sa tam náš syn mal lepšie,ak tam mamu , ktorá by nám pomohla a mohli by sme si dovoliť isté veci..
@777januska777 keby jej priatel ma na svk dobre platenu.pracu nepoviem.ze nechce...ale pracu v gastro najde aj tam a xa iny plat.... a na svk nemusia zanevriet ale chodit na dovolenky...
@lenuska9999 tak krasne si to opisala. . ak by nechcel ist on, daj mi vediet . . 😀
@777januska777 nemyl si ameriku s nemeckom- je tu minimalna mzda a poistenie je povinne pre kazdeho a vdaka zakladnemu poisteniu mas takmer vsetko zadarmo. Ano su nevyhody- ale urcite nie so zarobkom ci poistenim😎
Sú taki ludia, čo zarobia na Sk 500€ druhy na polovičny 250€ a oni v zahraniči otroka za 1600€ robit nebudu, a ked som tam bola 10rokov a ich volala, oni nemaju tu istotu.. Ked je niekto blby jak bambus, možeš ho presviedčat aj 3 hodiny.Ale dokašlať si život kvoli hluposti inym- že tu teda ostaneš a živoruš- to je hovadina...Osud mame v svojich rukach
@f333 ja som to všetko zvážila. A áno 1500 eur v čistom je malo na de ale hovoríme o začiatkoch, keď ešte neovláda jazyk na takej úrovni, že by mohol mať lepšiu prácu. Po čase si moze stále nájsť niečo iné. A naklady na život su v každej spolkovej krajine Nemecka iné. V tej časti je reálne žiť z tých peňazí. Jeho 1500 + mojich 800+ 200 prídavok je 2500 eur. Jasle preplati Jugendamt, keďže som kvazy slobodná matka. Môžem si dať adresu inde ako on a je to. Myslím, že na začiatok keby sme si našli 2 izbovy byt tak to úplne stačí. Malému jedna izba a my môžme mať obyvacko-spalnu. Taký 2 izbak sa dá nájsť aj za 650 eur s energiami. To nám stále ostáva dosť na život. Potraviny sú v Nemecku lacnejšie a kvalitnejšie ako na Slovensku. A keď si vsimnete niektoré veci na slovensku, napríklad v Tedy, tak si vsimnite, že tam píše cenu pre Slovensko a cenu pre Nemecko. A tá Nemecka cena je nižšia. Dá sa tam z tých peňazí vážne krásne žiť, keď nechodíte samozrejme každý deň po reštauráciách. Okrem toho je tam veľa miest kde sa dá ísť, či už jazera, cyklisticke chodníčky, pamiatky.. ja si myslím, že aj keby sme tam mali ísť len na ten čas , čo si dokončím školu tak sa nám to oplatí. Lebo si môžme veľa peňazí odložiť.
Ja by som šla ale tiež netreba moc snívať. Prácu pre neho máš už dohodnutú? Alebo len myslíš,že niečo nájdeš aj keď nevie nemčinu? Hlavne teraz v období po korone to bude stále zle s prácou. Ja bývam v AT, robila som tu 4 roky, nemčina B1,prepustili nás kvôli korone a teraz nieje ľahké nič najst. 650e nájom s energiami je fajn,len treba prirátať k tomu rôzne ďalšie mesačne výdavky,dakedy neviem ako tie peniaze za pár dni zmiznú z účtu. Ale aj tak by som šla,aspoň kým si dorobia školu a potom sa rozhodnete,či sa mu bude pacit
@lenuska9999 vsetko pekne vysnivane. Ak budete zit u mamy a ona bude platit Miete, tak Ok. Ak budete zit sami, tak budete zgrlosit. Plus, ak mas partnera v jednej domácnosti, tak nie si slobodna matka. A tiez sa berie prijem CELEJ domacnosti, cize aj tvojej mamy. A podvadzat a klamat sa v DE neoplati. Daj si na to pozor. Ale inak mas v tych tvojich vypoctoch pravdu. Ale ako vravim, len pod podmienkou, ze si nebudete musiet platit byvanie.
@lenuska9999 presvedc ho nejako a chodte,hlavne ked mama pomoze s byvanim,muz je v swiss 4 roky,to co sme za ten cas porobili so slovenskeho platu by sme robili cely zivot,mozete chodit aj na sk,moj je doma kazdy vikend
@lenuska9999 ja by som tam išla na čas, kým bude dokončená tá škola a potom ak by sa vám tam nepáčilo, tak sa vrátiť na Slovensko a s tou kvalifikáciou by nebol problém nájsť si robotu aj tu na Slovensku. A priateľ by sa možno za ten čas zdokonalil v jazyku, možno si aj zvykol na novú prácu a to sa mu tiež môže zísť.
@lenuska9999 záleží z akých podmienok odchádzate zo Slovenska. Z akého mesta.
Sestra mi žije cez 20 rokov v Nemecku, ja mimo Slovenska tiež 20 rokov, ale dokola zvažujeme návrat.
Kamarátov vonku nenájdeš, ako máš doma. Tu sú vzťahy povrchné, okrem kolegov tu nemáme skoro nikoho, rodina chýba, babky, tetky, rodinné akcie tiež. Pochopí len ten, kto vonku dlhodobo žil.
@lenuska9999 ja zijem v de 18 rokov..takze viem,ake su naklady na zivot tam.. aj co sa tyka potravin .. ten prijem co pises je pro 3 ludi len zivorenie v de...Neviem si pdstavit zivot s tykam prijmom tam s dietatom....
Ty skutocne nemas ani predstavu, co je to zit na dobrej urovni asi a to nemyslim ani stravovat sa po restavraciach kazdy den...ale dat didtatu a sebe dobrus travu ,ked jedne jogirt stoji napr.vyse 60 centov,, mädo telacie 10 g 6 eur aviac...samozrejem,v obchde ako Aldi kupis aj lacnejsie .ale aka je kvalita ....takze nic nevies o zivite v de ako vidim.len ma sprdstavu,ze ved jugendsamt preplati... ...
Radim naozaj pred rozhodnutim realne tam vycestovat ,zistit pomery aj co sa tyka miete .ak nechete byt 3 pricucnuti na matku aby za vas platila a vas zivila..
A potom poznate az realitu.,...
@f333 ja viem aké sú tam pomery keď som tam žila 🙂 tak isto viem aké sú v tom meste náklady na život 🙂 okrem toho moja mama tam žije vyše 10 rokov , tá to vie tiez
@lenuska9999 nieviem kde si zila asi v prist.stvrti.a nie s dietatom a platenim komplet nakladov na zivot .Inak by si tak naivne nepisala..
Ale komu nie je rady....
@f333 nehovorím o velkomeste ale o malom mestečku. A keď ste tam 18 rokov tak by ste mali vedieť , že všade sú tie náklady ine. Ale ja vás nepotrebujem o ničom presviedčať. Ja viem ako to tam chodí , keď som tam bola. Neviem kde žijete vy keď máte také príšerné veľké náklady na zivot.
Ja osobne by som nešiel... 2500eur dokopy pre celú rodinu v Nemecku je ako žobračenka. Zahodiť pre to všetko to, čo má na SK (rodina, kamaráti, známi, atď), vôbec sa mu nečudujem. Ja som bol s manželkou (vtedy ešte priateľkou) v Írsku pred 12timi rokmi a už vtedy sme tam zarábali spolu okolo 3500eur mesačne, no aj tak sme sa po 2 rokoch vrátili. A bolo to správne rozhodnutie... životné šance sú aj na Slovensku...
@lenuska9999 to neznamena ,ze ked je male mestecko,je lacne.... moze to byt naopak... tie velke mesta maju prstahovalecne lacne stvrte atie male niektore vysoke najmy..pretoze tam ziju hlavne majetni a je to doba oblast... Stale via cako citam vase prispevky vidim,ze nemate ponatia o zivote v De.,
Chceli ste na verejnom fore radu.. tak som dala z praxe... ja naozaj Vas nemienim prsviedcat o nicom.len vy na vlastnej skode uvidite potom , na akej urovni nizkej z toho prijmu budte zit........Vas priatel by mal poprcovat skor na tom ,aby mal iste vzdelanie ci povolanie s vyssim prijmom ci uz na sk ci v de....Ci na sk ci v De by ste zili na nizkej urovni tak ci tak..
To je co sa mna tyka danej veci vsetko...
Pripájam aj ja svoj názor k všetkým pozitívnym hore vyššie 👆😁Určite choďte, dajte mužovi 1000 dôvodov denne na to, aby išiel s Vami, žila ste tam, vy viete najlepšie ako to tam chodí. My sme s mužom žili tiež 9 rokov v Nemecku, mali sme byt, pracovali na nemecké zmluvy, odvádzali dane... Obaja sme študovali Nemecký jazyk, dohovoriť sa kdekoľvek na úrade, u lekára atď. nebol žiaden problém, aj kopec kamarátov a známych sme si našli a doteraz sa navštevujeme. Pred 2 rokmi mi vážne chorel otec a tak sme boli donútení opustiť DE a opäť sa vrátiť na SK. O otca som sa starala do poslednej chvíle jeho života. Medzi tým sme si s mužom na SK dom a ostali sme už tu, práve čakáme náš vysnívaný prírastok. Aj keď tu už máme zázemie a ostatok rodiny, každý deň premýšľam nad tým, že zbalíme kufre a zase pôjdeme naspäť do DE, žiaľ neviem si tu zvyknúť a muž by tiež najradšej išiel. Hlavne myslím na našu budúcnosť a budúcnosť nášho dieťaťa, budem mu vedieť dať tu na SK to, čo by malo keby sme ostali žiť tam? Viem, je to pre Vášho muža isto neľahké rozhodnutie, ale už tam máte mamičku a ako také zázemie, myslím ze by to stálo za to, to ešte skúsiť 😉👍
@lenuska9999 nechcem aby to zle vyznelo ale 800+1500eur v čistom sú až také dobré platy v Nemecku? Myslím že aj páry na SK dokážu toľko zarobiť. Nebude v Nemecku aj drahé bývanie keby ste chceli byvat sami? Ťažko predpokladať ako bude manžel spokojný s bývaním u svokry za predpokladu že sa mu do DE vobec nechce. V tomto smere máš dosť ružové okuliare.
Rob to najlepšie pre seba a dieťatko. Nenechaj sa ovplyvniť niekým len pre to že sa mu nechce
@ivana11155 je pravda podľa toho v ktorej časti Nemecka žijete. V západnom Nemecku zarábajú ľudia v priemerne o cca. 500€ viac ako vo východnom. My sme žili s mužom 9 rokov vo východnom DE, zarábali sme zo začiatku menej, ale neskôr každý okolo +-2000€/mesačne. Bývali sme v 2izb. byte s veľkým balkónom a parkovacím miestom v cene + všetky energie vrátane a platili sme mesačne 400€. Počas týchto rokov sme si dovolili kúpiť 2 nové autá jedno síce na splátky, ale druhé väčšie za keš, chodili sme každý rok na dovolenky, niekoľko krát za mesiac do reštaurácií a obedy a keď sme sa pred 2mi rokmi vrátili späť na SK za ostatné našetrené peniažky postavili dom, bez jediného centa pôžičky. Život je otázkou priorít, všetko sa dá, keď sa chce. Alebo,, kde je vôľa, tam je cesta"😉👍
@lenuska9999 ked sa tvojmu priatelovi nechce, tak ho nechaj. Niekto je vo svojej domovine viac a niekto menej zakoreneny. Urcite si tu dokonci svoj Ausbildung, ide o tvoju buducnost. Bola by skoda, keby si tuto sancu nevyuzila a neskor svoje rozhodnutie lutovala.
Tak 1500 zarobi chlap aj na slovensku
@ivana11155 tých 800 eur je za to, že by som chodila do školy a ako keby na prax. Ide tu o tu školu. A ako som tu už napísala jeho 1500 by bolo na začiatok kým by sa trocha otukal a zdokonalil v nemcine.
@luccija ja kupujem zvolensky a tie stoja 0,45
Pozri sa na to z opacnej strany. Jeho mama by bola v Nemecku a on by ta tam tahal,ty by si mala rodinu tu. Ja by som nesla. Aj u nas je pekny zivot. Ked si odmyslim politiku,tak je tu super,som spokojna. Ale pises,ze by aj isiel,tak chodte a casom uvidite,ci si zvykne alebo ho to bude tahat domov.

a co tak kompromis. rok a potom uvidite