icon

Muž odmieta jesť doma uvarené jedlo

dievcanakopci
22. okt 2018

Ahojte maminy. Mam muza, ktory doteraz jedol skoro vsetko, co som mu navarila. Pred niekolkymi mesiacmi mal traumaticku skusenost (smrt v rodine) a odvtedy jeho zivotny styl isiel dolu vodou. Na ranajky iba pecivo, obed menucko v robote, vacsinou vyprazane a vecer zase iba pecivo, alebo si chce stale objednavat donasku (hotdogy, cina, burgre, atd). Varim pre syna a seba vyvazene, kazdy den polievka, je aj maso ale max 2x do tyzdna, rozne prilohy, salaty, natierky. Snazim sa robit vzdy aj zaujimave jedla pre muza, ako pulled pork, rozne pecene masa a podobne. Niekedy pride domov a ani sa nepozrie uz do hrnca a ja uz mu nenukam, vzdala som to. Jeho mama ho velmi rozmaznala, preto cely zivot jedava tak 10 jedal. Ale to, co robi teraz - zacinam sa uz bat naozaj o jeho zdravie aj o to, aby nesiel synovi zlym prikladom (20m). Ako takuto situaciu riesit? Prosim, neradte mi, ze mu mam robit 7x tyzdenne na veceru domacu verziu masovych junkfoodovych jedal, to naozaj nedavam financne, ani presvedcenim. Dajte mi prosim tipy, co vasi musi radi jedia na veceru, co sa da pripravit aj pre celu rodinu. Dakujem!

Strana
z3
dievcanakopci
autor
23. okt 2018

@alessia443 to ti verim, ze ta to mrzi. Podla mna manzelstvo je aj o tom stravit cas pri jedle spolu. Moj muz jednoducho nema z domu tieto navyky, aj ked zjedol, hned odchadzal od stola. Teraz ho musim prosit, aby s nami sedel, kym syn nedoje.

negymama
23. okt 2018

@dievcanakopci ono zrejme nemali doma ani vypestovane taku tu kulturu stolovania, kazdy si zjedol svoje hocikedy, pravdu povediac ani my netrvame vyslovene na spolocnych veceriach, ked prideme domov vecer okolo pol siestej siestej... niekedy deti este niesu hladne lebo jedli po kruzkoch olovrant, a muz je od obeda hladny a chce este okolo domu porobit, takze on sa naje a ja s detmi neskor. spolocne stravovanie mame hlavne obedy cez vikend.

negymama
23. okt 2018

a vecere mame teple tak 2-3 x do tyzdna, ostatne dni pecivo, sunka a vela zeleniny. moj muz nema rad 2x do dna teple jedlo, zje teplu veceru skor preto aby sa neplytvalo a nevyhodilo sa ak zvysilo z obeda.

julma
23. okt 2018

do Ugandy s takýmito rozmaznanými chlapmi...hladomor na nich...hneď by si každý z nich rozmyslel či zožere či nie, trauma netrauma

duun
23. okt 2018

@miriam11 @sisaka Najskôr ženy navyknú chlapa ne to, že je rozmaznané decko a potom fňukajú, že majú doma neschopnú handru, čo sama od seba nič nespraví :( Ja to tiež nechápem. Syn ide so mnou nakupovať, tam sa rozhodujeme, čo sa bude variť (samozrejme korigujem v rámci možností, aby mal aj sezónnu zeleninu, aj mäso atď). To potom navarím a je - vybral si si, jedz alebo ostaň hladný, nič iné nie je. Ale to je SYN a nie dospelý svojprávny človek, ktorý má byť partnerom a nie starším bratom.

moonlight1210
23. okt 2018

@dievcanakopci pride mi to zvlastne.

Ked ma clovek traumu, prejavi sa to zvycajne vo viacerych veciach, nielen jedinej. Nie v kazdej rovnakou intenzitou, ale su tam zmeny.

Napadlo mi, ci si nepovedal, ze zivot je kratky, treba si dopriat veci, co lubi, kym je cas. Este aj ze takto mozno nieci zivotny styl napodobnuje, koho zivot by aj v inych smeroch chcel mat.
Ale ze sa upriami cisto na jedlo...

A este, ze si chce vratit cas a pocity, ked mu mama behala okolo zadku a varila oblubene (tie pocity, ked rodicia zili, drzat ich takto prenesene fiktivne pri zivote, ze kym to trva, nemusi si priznat, ze uz fakt nie su). Ze stale je dolezity. Ale tiez - zeby iba jedlom?

Po inych strankach sa vas spolocny zivot nezmenil? Myslim nie iba zvykmi, ale aj citovo.

radu_lienka
23. okt 2018

@negymama skoro ako u nas doma, ryby ani pocit, teraz pyta rybu aj tri krat do mesiaca, pecenu nie vyprazanu, u nas doma bola aj madarska kuchyna-z maminej strany, vychodniarska-z ocovej, to ste mali vidiet, nieco sa spravilo a hned, to je co? radsej nechcem, mama mu povedala ze nech ochitna za lyžičku, skoncilo to že doslova cely jrniec zozral, je to sranda no...ja by som sa sla s dakym doktorom porozpravat ze co s nim dalej

negymama
23. okt 2018

ako mne by na celej tej situacii vadilo to vyhadzovanie penazi za drahu fastfoodovu stravu a ze si nici zdravie.

to ze neje vecere spolu s rodinou ci to ze neje aprori varene by som neriesila. Asi som cudna a nezaradujem sa do regimentu slovenskych gazdiniek...ale to nahananie muzov s varechami ku stolu, obskakovanie co by on zjedol ci nezjedol mi je cudzie. neustale dilemy , Co varit??, akoby uz ine starosti neboli.

ja mam co sa tyka stravovania lahku mysel a prenieslo sa to na celu rodinu. nedrzim sa krcovite ani extra bio super zdravej stravy, ale neliplnem ani na tradicnom slovenskom niekolkohodinovom vyvarani a vypekani.

cez vikendy, varim sobotu aj na nedelu, hlavne aby to bolo efektivne vela /sme siesti a bezne mam na sobotu plus dalsich 2+3 stravnikov na navsteve/ a vyuzilo sa co najviac surovin zo zahrady, mame radi zeleninu a sme prakticky samozasobeni skoro na cely rok. som otvorena hocijakej nasej i cudzokrajnej kuchyne, radi mame zdrave jedla ale radi aj zhresime nezdravymi fajnotkami. Jedlo je dlolezite pre zdravie, ale nielen pre zlozenie, ale aj pre pohodu s ktoreou ho tvorime a jeme.

meredith83
23. okt 2018

😞 ono to ja ta chapem. Moj muz po nahlej smrti mami v maji schudol za 2 mesiace 10 kg.Proste nemohol jest. On tiez ma rad fast food ale aj moje zje lebo by som urobila krik. Nemyslim si ze je to problem s tvojim varenim skor s jeho psychickym stavom. Ono to stratit oboch rodicov naraz je hrozna vec na tom sa vsetci zhodneme. On este smuti aj ked nevyplakava na gauci kazdy vecer. Kazdy sa s tym inak vyrovnava.Pokial dovtedy normalne vsetko jedol tak to je najzrejmejsie vysvetlenie. Ja chapem ze ta to trapi. Ale ja by som poradila to co ja robim. Daj mu este cas..Moj o svojej mame moc nerozprava a ja by som sa velmi rada s nim porozpravala. Obcas aj nieco spomeniem ale velmi opatrne a pozeram ako zareagujem. Ale davam si pozor co hovorim. ja chcem aby to prislo od neho. Bude obdobie ked bude spominat mamu ale nemozem mu to prikazat.

V nasom pripade moj muz je zdravo aj ked si obcas kupi lasagne alebo pizzu ale my sa snazime o babo tak to on ma iniciativu sa zdravo stravovat. Ale napriklad som si vsimla ze fajci o trochu viac ako predtym... Este ked pride cas ako vianoce tak to bude horsie. Kedze sa nemoze rozpravat a vidiet svojich rodicov ako predtym.

iwka_77
23. okt 2018

Tiež by som povedala ako aj @meredith83, že to s tvojím varením nemá nič spoločného. Možno je mu lepšie, ak je proste teraz niekde mimo domu, ťažko to chápať, ale môže to tak kľudne byť

alessia443
23. okt 2018

@negymama velka poklona tvojmu manzelovi, ze sa vedel takto "preorientovat".

amelia000
23. okt 2018

@evakalna to je najvacsi problem dnestnych zien...k svojemu muzovi spravanie ako k dietatu..co ti navarim a nachystam a donesiem rovno pred nos drahy? Chodte von a nechajte draheho nech sa postara a navari...

melody1403
24. okt 2018

@dievcanakopci Nechaj ho tak, nech zatiaľ je tak ako on chce.Čím viac budeš na neho tlačiť, aj keď nepriamo, tým to bude horšie, veď je chlap. A my ženy často máme predstavu, že chlapov musíme meniť a vychovávať ako deti, samozrejme že v tomto najlepšom záujme, alebo pre svoje predstavy o dokonalom živote, ktorý sme si vysnívali. Ale nefunguje to tak. A ver mi, že to, že sa preto trápiš, sa na tvojom zdraví odzrkadlí viac ako na ňom tá parena buchta s čokoládou na večeru.Var pre seba a pre malého tak ako doteraz. Nesnaž sa zbytočne vymýšľať recepty. Var jednoducho a ponukni vždy aj jemu. Chod mu v strave príkladom, možno sa časom pridá. A ak sa nepridá, no tak sa nepridá, zmier sa s tým.

evkamotka
25. okt 2018

Manzel ma obed v praci a vecere mame standardne suche, rozok s tuniakom, prazenica, sa lat, parky, natierka, sunka..nikdy mi nenapadlo nieco mu varit, naco... .zaujimalo by ma aky mate rodinný prijem ze si viete dovolit dennu donasku, hlavne ked ste na MD.

dievcanakopci
autor
28. okt 2018

@evkamotka nemame dennu donasku. Nmminuly mesiac minul na donasku 80 eur (aj pre mna tam bolo nieco) takze sme sa dohodli, ze od dalsieho mesiaca si uznebude objednavat domov nic a je OK s tym jest kazdu veceru chleba. Prijem mame jeden. Isla som na to cez financnu situaciu a celkom to zabralo, aj ked som zvedava ako dlho mu vydrzi jest iba ten chlieb teda. Dakujem vsetkym za prispevky a cenne rady, snazim sa prestat to riesit a snad to bude trosku lepsie.

katrin21
28. okt 2018

@dievcanakopci a naco mu chces robit teple vecere? necitam diskusiu,ale varit staci cez vikend obedy, cez tyzden si var iba pre seba a dieta .. mozno ma len take odbovbie smutku a takto to riesi, nema vyznam ho tlacit.. mozno keby si precital nejaku pozitivu motivacnu knizku.. ale to chlapi malokedy chcu...

levandullka
28. okt 2018

@dievcanakopci Mna napada jedna vec... Ci si to doma uvarene jedlo nespaja s rodicmi... Ked hovoris ze bol tak naviazany na maminu a varila mu jedla ktore mal rad. Ze vyslovene vyhladava to, co ona nevarila a doma u rodicov to nikdy nejedol... Ale mozno je to hlupst. Kazdopadne zelam vela sil v takom tazkom obdobi :(

dievcanakopci
autor
28. okt 2018

@katrin21 no lebo my zvykneme jest aj vecere teple. Ak ma studene vacsinou je blbosti a potom sa stazuje ze pribral.

katrin21
28. okt 2018

@dievcanakopci tak ale pises, ze prave to uz jest nechce, co navaris..
a tepla vecera moze byt aj prazenica, leco s vajcom v lete je idealna vecera, alebo parky 90% tne , alebo krupicova kasa 😃 ( aj ked to chlap asi nie) atd.. nemusi to byt maso a ryza a pod.. to je skor obedne jedlo.. alebo napr. polievky su fajn na veceru, tke hustejsie.Teda ak ma niekto rad polievky...

optive
28. okt 2018

No o tomto by som vedela rozprávať, keď dôjdeme k svokre tak ta len mužovi, môj zlatý co Ti navarím? A stravovacie návyky? Zásadne pri telke. Ale už neriešim, obezny nie je lebo veľa športuje a varím pre tri deti a keď chce si dá a keď nie tak nech si uvari ci objedná co mu hrdlo raci. Hlavne nech je spokojný a najedeny 😁 Myslím si ze na tom vzťah v konečnom dôsledku nestojí

sisala
28. okt 2018

@dievcanakopci asi s tym nepohnes, mam doma nieco podobne, akurat muz neprezil nic traumatizujuce. Doma jedava čím dalej tym menej, nechce maso, ak bolo mrazene, najradsej by len cerstvucke v tu chvilu navarene jedol a potom blbosti - tlacenka, slanina, jogurtiky.. On argumentuje, ze na to momentalne nema chut..tak mu ani nenukam, nalozim deťom a hotovo. Samozrejme vtedy chce jest, ked mu nezostane, lebo som zacala varit menej

evakalna
29. okt 2018

@dievcanakopci Keď sa tak strašne trápiš o svojho manžela - mali by ste ísť spolu do manželskej poradne. Psychologickú pomoc potrebuješ aj ty, lebo prežívaš úzkostné obavy.

dievcanakopci
autor
29. okt 2018

@evakalna mozem sa opytat na zaklade coho usudzujes, ze mam uzkostne stavy?

evakalna
29. okt 2018

@dievcanakopci Pretože väčšina dievčat čo ti odpovedala ti jasne napísali, že to stravovanie tvojho muža by si vôbec nemusela prežívať tak strašne panicky. Skús urobiť niečo čo prijme tvojho manžela, aby s radosťou jedol to čo navaríš. A na to musíš prísť iba ty sama.

dievcanakopci
autor
30. okt 2018

@evakalna dakujem za vysvetlenie, ale ja ziadne panicke ani uzkostne stavy neprezivam. Iba ma mrzi, ze sa dynamika rodiny zmenila, to je vsetko.

evakalna
30. okt 2018

@dievcanakopci Veď vieš ako to chodí v rodine. Skutočne zásadné veci v rodine (najmä ohľ. detí a financie) musíš viesť ty. A to čo ty považuješ za dôležité - musíš si vedieť ukočírovať, aby to šlo ako to chceš ty...

Strana
z3