icon

Muž - pomáhanie

19. jan 2022

Dobrý deň. Idem ku Vám s prosbou o názor. S mojím mužom sme spolu už niekoľko rokov, máme spolu 2 malé deti do 3 rokov. Pracuje vo viac zmennej prevádzke. Ja verím, že to má náročné, ale myslím si, ze aj ja s našimi deťmi a jeho psom to nemám ideálne. On keď chce si pospí hocikedy. Pochopím po nočnej že spí, viem pochopiť, aj keď si ľahne pred nočnou, ale on spí aj po ranných, aj pred poobednou. Keď ráno vstane (cca o 9tej), tak následne ide spať ešte okolo pol 11tej. Furt argumentuje, že ja tomu nerozumiem, a že ak chcem aby sa mu niečo v práci stalo, tak nemusí spať (je to menší psychicky nátlak pre mňa). S deťmi sa väčšinou hrá tak, že sa po ňom volajú, čo sa týka aktívneho hrania, keď je doma tak max. 10 minút. Aj to neviem ci áno. So synom sa nerozpráva, nečítajú si knižky. Nechodí s deťmi von. Sem tam doma navarí, tak 1x za 2 tyzdne. Ale i ak nič. Neupravené, aj keď vie ze kým deti poslúchajú a ja stíham. Tak sa snažím o celú domácnosť postarať. Keď ho poprosím aby povesal/zvýšil prádlo, tak on to nevie. Ale keď mu poviem ze to stačí len dat na posteľ na kôpku, že ja si to spravím potom už sama. Ani to sa mu nechce. A co sa týka jeho psa. Kúpil si ho ešte pred naším vzťahom. Je to nevychovany miš maš. A aj to mu je za veľa, aby snim chodil von. Ku deťom ani ku staršiemu synovi v noci nevstane, aj keď ho poprosím ze by mi to pomohlo, keď je doma

number19
19. jan 2022

Tak niektore zeny to zvladnu, niektore to nezvladnu. Nema vyznam to analyzovat.

"Vyclen" mu konkretne ulohy (ktorymi ti pomoze). Smeti, 2x tyzdenne vysavat, vecer pozbierat po detoch hracky, 2x/tyzden uvarit. Kazdy 2. den von na hodinu s detmi. Nejak to zladte s jeho smenami...
Takto ako dieta bude presne vediet kedy co ma robit, mozno to bude pre neho lahsie...ked sa s nim inac neda.

autor
19. jan 2022

@liljana ja prácu môjho muža nepodceňujem. Viem ze to ma náročné aj sa mu snažím uľahčiť keď viem ze mal ťažký deň a ničím ho nezatazovat. Ale aj on by si mal uvedomiť ze nesedim na gauci

autor
19. jan 2022

@petamich tak pred deťmi sme nemuseli riešiť domácnosť, pravidelne varenie, pranie a starostlivosť o deti. Keďže sme bývali u rodičov a tým pádom nám život uľahčovali.

juliasb
19. jan 2022

My sme podobný problém vyriešili hneď v zárodku. Muž začal mať takéto maniere, tak som začala hrať jeho zbraňami :
- každý večer idem na hodinu na prechádzku, strazis prosim deti. Potrebujem viac pohybu, nechceš aby som zomrela v 50tke na mŕtvicu, infarkt.
- dnes je nedeľa, ja spím do 11tej a potom idem do kostola. Ty prosim postrazis deti a postarás sa o obed. Potrebujem pauzu od tohto kolotoča, inak vyhorim.
- dnes som nestihla vyložiť umývačku a upratať kuchyňu, mam toho ešte veľa, urob to prosím ty (a nepoddat sa a neurobiť to za neho)

Pochopil to. Len musíš byť stopercentne milá, nehovoriť to rozkazovacnym tónom ale stopercentne rozhodná. Proste presadiť svoje záujmy aby pochopil, že aj ty tie svoje máš. Môj si to napríklad ani neuvedomoval a je to hlúpe ale ani nevedel ako pomôcť dakedy, nejak mu to nedoplo a nenapadlo co práve potrebujem. Teraz Proste mu poviem co si od neho prosím, milo a rozhodne a on to spraví vždy. Mnohokrát už aj sam od seba. Snažím sa ho nezatazovat viac ako zaťažujem seba, brat ohľad na to ze chodí do práce, teda nedávať mu za úlohu toho veľa ale ani nenechať zo seba robiť handru ktora urobí za neho všetko

melynda
19. jan 2022

Presne ako ti píše @juliasb. Proste musí pochopiť, že aj napriek tomu, že nechodíš do práce máš aj ty toho veľa a potrebuješ čas aj na seba svoj oddych a koníčky. Skús neprosiť, nekričať, proste to normálny hlasom len oznám a hotovo. No ani ty potom ale nesmieš ustúpiť

jani727
19. jan 2022

no tak ti napíšem. Aj moja svokra mužovi prala, vyvarala ale zato vie spraviť veci aj sám.

lilitela
19. jan 2022

Unaveny asi bude, ale myslim si, ze celu situaciu zneuziva. AKo male decko. Nevies zvesit? Ukazem ti... POvedz: PRecitajte si s deckami knizku a strc mu jednu do ruky. Trosku ho pritlac k muru. Bez vycitiek a hadok, ani mu nerob naschval, ze neoperies a pod. Ked uz "naschval" tak skor tak, ze nechodit okolo neho po spickach, ked on cez den spi. /Ak teda neni vyslovene po nocnej!. ON je unaveny? Ale ved aj ty.
Vidis pises, ze sa ho snazis nezatazovat - zvykol si. A teraz ta aj manipuluje, nevyzrety je, to je to.
V nejakej podobnej diskusii sa spominalo aj ze ci nehuli chlap marisku ci nieco ine neberie, ze z toho sa furt spi.

liljana
Autor odpoveď zmazal
ivangeline
19. jan 2022

No mali by ste sa dohodnut,aby si vzal nieco na starost.. ci chodenie s detmi pravidelne von,ci psa a starostlivost on,ci varenie,ci pravidelne bude nieco upratovat a ty na to vsetko nebudes musiet mysliet...alebo opatrovatelka ci upratovacka. ;) My mame 3 deti do 3 rokov. A tiez mam niekedy nervy na manzela ale viemee sa dohodnut a aj sam od seba pomaha... a mame tetu,ktora s nimi chodieva 3x do tyzdna von.

lilitela
19. jan 2022

@liljana Mozno si to pletiem o tej diskusii, ale podstata je to, ze treba zvazit vsetky moznosti, ktore su aspon trocha relevantne, nema vyznam aby tu kazdy odpapagajoval to iste. Pretoze svet nie je cierno biely.

lujza123
19. jan 2022

Veľmi pekne to zhrnula @juliasb, pomaly postupne si presadzovať svoje a v žiadnom prípade nepolavovat.
Začala by som presne tým co napísala, jeden deň cez víkend spis ty, jeden on. Jedna mala povinnosť denne. Mate psa, super dôvod vziať ho na vychádzku a prevetrať si hlavu

Keď začne s tou otrepanou frazou "iné ženy to zvládajú" tak trvaj na tom ze chceš spoznať aspoň jednu takú (nie jeho matku, reálnu ženu ktorá je doma s deťmi a jej muž ani nehne prstom). Keď si je taky istý ako to iné zvládajú asi nejakú pozná, nech ta s nou zoznámi... Ináč aj môj ex tiez stále spomínal tie iné ženy ale keď som chcela konkrétne meno tak už zrazu nevedel

Lebo ja som tiež bola na RD s dcérou, mam veľa kamarátiek s deťmi ale teda takú tu bájnu superženu co všetko dobrovoľne zvláda úplne sama, spi tak 3 hodiny denne aby všetko stihla a jej manžel zatiaľ moze nerušene hniť pred TV takú naozaj nepoznám.
Verím ze niektoré superženy sa o to pokúšajú, ale to nieje nič obdivuhodné, to je skôr nedostatok sebelásky a nejaký služkovský syndróm.

makova333
19. jan 2022

@dadis ja si myslim tiez, ze je to jej diskusia

karolinakr
19. jan 2022

Vychova začína v rodine..ako bolo napisane, mama ho obskakovala a všetko na tacke, na dobre sa zle odvyka...je to proces...ak tak žil 30 rokov, sam od seba sa nezmení...ak ty všetko stihaš, tak ani nebude mat motivaciu niečo meniť, možno ked odpadneš a pojdeš do nemocnice bude ti volať, nech už prideš rychlo domov, lebo nevie zapnuť mikrovlnku....minule tu bola diskusia, kto vie ako skončila ta baba čo mala 500 km cestovať za otcom oprať mu trenky a sestre poriadiť, lebo bola tehotna a mama v nemocnici? btw
no a teraz zaleži na tvojom mužovi či sa poddá lenivosti, alebo s ňou bude bojovať a uzná, že by bolo dobre ti aj pomôcť, bez toho, žeby sa citili urazený,,,,ale to je na tebe,...alebo sa bude viezť pri tebe alebo sa zmeni časom--

karolinakr
19. jan 2022

Nejde o to, že ine ženy zvladaju, ale aj ine ženy su unavene a robia doma slúžku a toho sa treba vyvarovať a nezneuživať, každý má nárok na odpočinok Jeden bude vyspavať každu sobotu a druhy nema narok aani raz za rok dlhšie si pospať ? A to sa jemu zda ok? Lebo mne nie, a je jedno, aká je žena šíkovná

emalka
19. jan 2022

No, deti sice nemame este,.ale na muzovi som si vsimla ze chyta taketo maniere po cca 6 mesiacoch spolocneho byvania. Vsetko postupne nechaval na mne, beh celeho bytu, jedalnicek, dokonca aj nakupy jeho oblecenia. Tak som s tym sekla, prestala som robit vsetko. Ale ze uplne vsetko. Po par mesiacoch sme uz zili v totalnom bordeli a vtedy ho to zlomilo a zacal to riesit. Vysla som z toho najprv ako totalny bordelar, ale je mi to uplne jedno, hlavna vec je ze vsetko teraz riesime rovnym dielom. Teraz uz mame podelene ulohy s harmonogramom 🙂 Napriklad dnes umyval podlahu 😁
Sem tam este skusi nieco, naposledy nieco o tom kolko teplych jedal si zela mat pocas tyzdna. Tak som mu vysvetlila ze obaja mame tu istu pracovnu dobu, ak ja mam po praci venovat extra cas vyvaraniu, tak aj on moze nieco robit a nie sa len hrat hry. Nasli sme kompromis 😁
Ano, chvalim sa, fakt som na seba hrda ze som to takto ukocirovala 😁

Muzi su zvyknuti na nieco co sa vola "weaponized incompotence", v preklade sa tvaria ze nieco nedokazu urobit poriadne a preto by to nemali robit vobec. Zle umyty riad, zle povysavane, zle oblecene deti. Pravda je taka, ze vela zien to veru radsej urobi za nich ako by to malo byt urobene "zle".
Muza by som si posadila a opytala sa ho, ci naozaj od teba ocakava ze mas mat pracovnu dobu 24/7? Ak je pre neho oddych pred/po praci dolezity, preco si mysli ze ty ho nepotrebujes a ci chce aby sa ti casom nieco stalo? Ci si mysli ze zi svoje rodinne povinnosti splni tym ze pracuje a doma uz nemusi robit nic a ci si mysli zeje fer ked sa jeho sicha skoncila tak tvoja sa nikdy nekonci? Ze potrebujes mat doma rovnocenneho partnera, na ktoreho sa mozes spolahnut. Nech sam navrhne co by mohol doma robit a od toho sa odpichni.

juliasb
Autor odpoveď zmazal
juliasb
19. jan 2022

Inak ta otázka, že prečo to iné ženy zvládnu a ty nie, to je asi niečo podobné ako keby ty mu položís otázku, prečo niektorí muži zarábajú 2tisic v čistom a ty nie

karolinakr
19. jan 2022

@juliasb prečo niektorí muži ako Delon vyzerajú zrovna ty nie?

sticker
sono2
19. jan 2022

Noo a sme doma.
Mamička.No takže pokiaľ sa jemu fakt nebude chcieť tak neurobí nič. Robotu tlač aby zmenil.
Ja mam rovnaké akurát sa muž cez víkend fakt o deti stará ja teda robím všetko my máme2,5 a 5r do večera v robote od rána takže max ak umyje občas niečo čo nejde do umývačky a hračky da dokopy to ale fakt pár kusov alebo kúpe ale toto všetko fakt zriedka. Ale urobí ináč 12 hodín v robote. Nie si v tom sama
Tiež robila všetko mamička a ženská robota a podobne debility

sono2
19. jan 2022

@emalka musím oponovať.
Možno sa mu len nechcelo ale je to v ňom. Ale super, že sa chytil. Si vyhrala

karolinakr
19. jan 2022

Ženy mamičky, ktore nakladate 30 ročnym synom do taniera, toto čaka vaše buduce nevesty, treba sa zamyslieť, že odkial vietor fuka, čo poznam, tak zatial každy chlap mal full servis..dobre, no, niektori aj povysavajú. aby sa nepovedalo 🙂

sono2
19. jan 2022

@dadis nechápem načo toto usvedčovanie. Čo je na tom. Chce sa možno len vyrozprávať.
Ja som zvyknutá všetko riešiť sama, a vedela by som do každej druhej diskusie napísať že veď máte baby iq, oči/keď sa tehu testy riešia/
Donekonečna švagrine, svokry, covid a napíšem, lebo veď každý ma potrebu, veď prečo nie

dadis
20. jan 2022

@sono2 Ake usvedcovanie? Ved, ak by to bola rovnaka autorka, tak vieme o situacii viac, mozeme sa spytat, ci nieco medzitym skusala a ako reagoval. Nemusis vo vsetkom hladat utok..

mimikarol
20. jan 2022

Zo synom sa nerozpráva? Prepáč ale to ma zarazilo. Mne muž tiež v domácnosti nepomáha, on pracuje a ja som doma. On by aj chcel, ale ja to nechcem. Najradšej upratujem a varím sama. On robí na dvore a v záhrade čo treba

sono2
20. jan 2022

@dadis tak, nevedela som zámer prepáč.
Lebo veľakrát je štýlom. Už to riešiš v 5 diskusiách atd atd
Tak, ja myslím, že napísala dosť. Radiť sa moc nedá. Musí on chcieť pomahat. Žiaľ mama hotel silnejší ako byť so ženou aj 18 rokov.
Zo skúsenosti.
Proste tie návyky v detstve cca do 20 sa hrozne zafixuju. Ja až pozerám čo zvykne muž robiť tak ako svokra, pritom ja, to robím ináč a sme spolu 18 r a vždy mu musím povedať že to ma urobiť ináč lebo mám na jeho štýl alergiu

dadis
20. jan 2022

@sono2 V pohode. Len ked som to citala,som mala taky deja-vu pocit. Ale tak tie temy sa tu stale dookola opakuju. Stale my zeny robime rovnake chyby. Stale nemame pocit, ze sme pre muzov rovnocenne partnerky. Mala som to sama rovnako, nie az v takejto miere, ale tiez ista "tackarka" zo mna bola. Uz teraz by som konala inak.

laska86
20. jan 2022

Tak sa necuduj mamicka si ho tak naucila a ty si teraz jeho druha mama..ale zas ked on chodi do roboty tvoja starost je domacnost a deti..zenam bolo ttoho daneho na plecia viac ako muzom..to je nas udel..

kamatopo
20. jan 2022

Môj muž jazdil kamiónom keď sme mali malú maličkú a syna na základnej. On mi porobil všetko a ešte aj chalupu prerábal. Doslova som ho hnala od roboty aby si poslal čo som sa bála že nabúra ak si neodpocinie. Toto je o povahe. Ak bol tak zvykli a je tak nastavený nič s tým nenarobis. Musíš len vydržať aby deti odrastli.

pipistrel13
20. jan 2022

vas muz si nezasluzi ani vas a ani deti...

pipistrel13
20. jan 2022

@kamatopo sebeckost nie je povaha,je to nieco naucene a vyhovojuce😊
vydrzat ano...alebo mozno je lepsie zmenit (minimalne postoj a myslenie)