Mužov problém s alkoholom a nečinnosť psychiatričky
Ahojte.
Len sa chcem opýtať tých, čo majú s týmto skúsenosti.
Muž pije alkohol. Má craving, bagatelizacia, tajné pitie, nie nepijem , nedal som si- pritom vidím na ňom, že má vypité. Mávajú depresie, viem že ich máva už ako následok nadmerného konzumu alkoholu.
Pije cca, každý druhý - tretí deň. Keď sa pohadame kvôli alkoholu dokáže 2 týždne abstinovat a potom znova pije ďalej.
Chodieva aj k psychiatricke. Tam si u nej dáva predpisovať lieky antidepresiva. Lenže antidepresíva užíva a na ne chľasce veselo ďalej.
Nikdy, nikdy psychiatricke sam dobrovoľne nepriznal že pije alkohol.
To pred ňou zatajuje. Muž povie doktorke že má šťavy depresie, zle spí, úzkosť ona predpíše AD, a o alkohole a liečbe pitia, nikde ani zmienka.
Už asi 3 návštevy som ja vykonala a išla ja sama za daňou psychiatrickou, a povedala jej že muž pije. Že má 47 rokov a že pije od 18 rokov. Je pivár, prevažne pije piva, prípadne pivo v kombinácii so štamperlíkom.
Jeho problém s alkoholom roky, roky , medicinsky neriešeny.
Že roky pitie sa už na jeho osobnosti podpisujú, pýtam sa priamo tej psychiatricky ,že pani doktorka a tá jeho depresia, ktorá je spôsobená už dlhodobým pitím alkoholu ,to ako mi toto vysvetlite že toto u pacienta neriešite, práve to pitie?
Ona na to mi tvrdí, že nakoľko môj manžel nemá viditeľné abstinenčné príznaky u nej v ambulancii, a príde k nej triezvy autom, ona alkohol a jeho pitie nerieši.
Doktorka mi povie, že on príde a povie že nepije, že má úzkosť a podobne a ona mu verí , že nepije.
Už 3 krát som takto bola za doktorkou - odbornosť psychiatria, jej povedať , že muž pije alkohol s to dlhodobo , roky.
Ona verí jemu, že nepije, mne doktorka doslova povedala, že aj pečeňové tresty má on dobré a že nemá viditeľné abstinenčné príznaky počas návštevy u nej. Skrátka lekár odborník ,vodbor psychiatria verí jemu, že nepije.
Muž k inému psychiatrovi nepôjde, a to práve z taktického dôvodu, tu u tejto psychiatricky sa mu dokonale darí pitie pred ňou tajiť, preto logicky nepôjde k inému psychiatrovi.
Skrátka
A ako k tomu alkoholu príde? Veď likviduj tajné zásoby. Doma ani kvapka. Keď je on taký vychcaný, buď aj ty.
@gribka1 a ty si myslíš, že alkoholikovi to bude robiť problém zabezpečiť si to pitie? A často krát to aj tak skrývajú. Keby si vedela, kde všade som sa ponachádzala poskrývané fľaše. A tie, ktoré boli doma vo vitríne (čo sme napr dostali ako dar), tých sa nedotkol
Príklad: v rybárskej čižme, v kosačke, v dvierkach čo šli ku komínu, pod autom na náprave či ako sa to volá, atď.
Skôr sa pýtam na tu medicínsku stránku veci a to s tou psychiatrickou, že lekár odborník v oblasti psychiatrie s atestaciou a podobne verí muži že nepije, lebo nemá zatiaľ viditeľné abstrakt, než mne keď jej ako odborníčke na psychiatrii príde až 3 x povedať, že ten pacient, čiže muž pije Alkohol, toto sa pýtam že čo?
Sprav si video-foto dokumentaciu.
Vie že alkohol si zabezpečí kde chce, tajné chodieva do krčmy, doma alkoholu bol ani fľaše nemáme , žiadne, ani kvapku. Má ja kamarátov krcmovych, koníčky futbale a podobne, všade kde sa s kamarátmi chľasce.
Ale čo tá psychiatria a psychiatrička, však chce do k nej. Ale doktorka verí jemu, že nepije, a neverí mne že muž pije, čo s tým?
@gribka1 a ty si myslíš, že alkoholikovi to bude robiť problém zabezpečiť si to pitie? A často krát to aj tak skrývajú. Keby si vedela, kde všade som sa ponachádzala poskrývané fľaše. A tie, ktoré boli doma vo vitríne (čo sme napr dostali ako dar), tých sa nedotkol
Príklad: v rybárskej čižme, v kosačke, v dvierkach čo šli ku komínu, pod autom na náprave či ako sa to volá, atď.
@huxy No veď všade tam, ja viem, že schovávajú, preto musí byť vydrbanejšia ako on.
@mississ ak je toto reálna skúsenosť, myslím si toto...
Psychiatrička nie je policajt, ani tajný agent, aby pátrala po tom, či tvoj muž pije, alebo nie. Pracuje s tými informáciami (od neho) ktoré má. Určite je tak vyťažená, a ani nie je v jej kompetencii aby robila medzi vami "richtára"
Mám kamošku, má bipolárnu poruchu. Bývala som s ňou kedysi často. Denno-denne som videla jej zmeny stavov, nálad. Napr. nebola v úplnej mánii, ale takej latentnej... Alebo po prepustení z psychiatrie, sa ani nešla hlásiť k psychiatričke, zmenila si nové lieky za staré a bola v depresii. Vybrala papier z karty... Na bežnej kontrole o 3mesiace sa jej psychiatrička obligátne spýtala: Ako sa máte? Ona obligátne odpovedala : Dobre. Doktorka: Tak dobre... Bodka 🤷♀️
PS: Neurobíš s tým nič, pokiaľ si manžel neprizná, že má problém. Ty máš problém s ním. Vyriešila by som to v svoj prospech. Problému by som sa zbavila.
Vie že alkohol si zabezpečí kde chce, tajné chodieva do krčmy, doma alkoholu bol ani fľaše nemáme , žiadne, ani kvapku. Má ja kamarátov krcmovych, koníčky futbale a podobne, všade kde sa s kamarátmi chľasce.
Ale čo tá psychiatria a psychiatrička, však chce do k nej. Ale doktorka verí jemu, že nepije, a neverí mne že muž pije, čo s tým?
@mississ Ty chceš riešiť psychologičku? Tamaď cesta nevedie. Ona ho má zdiagnostikovaného na iný problém. A to prioritne rieši. Tu nie sú psychológovia ako z amerického filmu, kde idú do hĺbky a riešia komplexný problém.
A co to riesis za neho?pises že pije pivo…koľko? Ak ti vadi aj 1-2piva za večer , párkrát do týždňa tak preháňaš podľa mňa ty…
A inak ho miluješ a fungujete normalne ,ste šťastní, máte pekny harmonicky vzťah? Pretože z toho ako o ňom píšeš a vyjadruješ sa, mi nepríde vôbec žeby si si ho nejako extra vážila,lubila ho a mali spolu pekny vzťah …to že beháš za jeho doktorkou a spochybňuješ jej liečebne metódy mi príde tiež úplne od veci…sak si urob školu a nasad mu ty liečbu!!
A prečo ma tvoj muž depresie? Mať doma ženu, čo je schopná behať za mojou doktorkou, mi teda žiadne terno nepríde…
@mississ Ty chceš riešiť psychologičku? Tamaď cesta nevedie. Ona ho má zdiagnostikovaného na iný problém. A to prioritne rieši. Tu nie sú psychológovia ako z amerického filmu, kde idú do hĺbky a riešia komplexný problém.
@gribka1 Treba rozlisovat psychologa a psychiatra. Autorkin manzel chodi k psychiatricke. Ta bezne neposkytuje terapie, ide skor o spravne nastavenie liekov. Terapie poskytuje prave tebou spominany psycholog a ten ide aj do hlbky aj na SK, ak mu to klient dovoli.
@gribka1 Treba rozlisovat psychologa a psychiatra. Autorkin manzel chodi k psychiatricke. Ta bezne neposkytuje terapie, ide skor o spravne nastavenie liekov. Terapie poskytuje prave tebou spominany psycholog a ten ide aj do hlbky aj na SK, ak mu to klient dovoli.
@zuzanaete Pravdu máš. Lenže ja som autorku pochopila, že chce, aby sa riešila aj ten alkohol. A áno psychiatrický pacient je určite oriešok.
Ty si dobrá stíhačka. 🙂 Manžel má úzkosti, depky, tak buď jemnejšia a milšia. On potrebuje pomoc a psychickú podporu od teba aj od psychiatričky.
Máme 2 deti, tie otca , keď je pod vplyvom tiež moc nemusia, povedia, že otec ma zas vypité.
Áno plne si uvedomujem reálne, že každé manželstvo alkohol poznačí, áno aj to naše poznačil alkohol. Preto cítiť akoby už takú moju otupnost.
Naučila som sa v manželstve, kde muž pije, nebyť ja a deti od neho finančneva ani inak závislé, spravím si, zarobím si, schopná som, šťastná som z deťmi že nepijem.
Keď vidím na vlastné oči, ako alkohol dokáže poznačiť osobu, nie mňa - lebo nepijem, ale jeho, tak v živote piť ja a deti ani nezačneme.
Depresia je najviac komorbodne zastúpené ochorenie pri nadmernom chronickom konzume alkoholu.
A nie nikdy to nebolo 1- 2 piva, vždy viac v kombinácii a svrdym.
Psychiatricka nie je policajt ale lekár, odborník, atraktívny.
Oprava, psychiater je lekár, odborník, atestovany.
Pitie akoholu patrí do rúk odborníkovi z odborom psychiatrie, manžel s tým nemôže ísť k zubárovi, alebo na očné.
Takže k psychiatricke chodí úplne, úplne na správne miesto.
Pre jamimo: že psychiater pracuje s tými informáciami, ktoré má od neho...
Práve preto som vykonala až 3 x návštevu u danej atestovanej psychiatricky, a zdelila jej tie informácie, že on pije.
pije od 18, ma kamaratov s podobnymi zvyklostami, tak to ma tak nastaveny celozivotny rezim, zvyky, ma to vstiepene, mozno tento vzorec este videl z rodicovskeho zazemia, aj ked ste sa spoznali, taky bol, vtedy ti to nevadilo? zmenit toto? lusknutim prstu? toto je vdlmi tazke, malokedy zvratitelny stav pkvedzme si narovinu.
Práve preto som vykonala až 3 x návštevu u danej atestovanej psychiatricky, a zdelila jej tie informácie, že on pije.
@mississ ale Dr. ti možno aj verí, že on pije, ale jednoducho, ako pisali, ona nie je policajt, môže riešiť to, čo on prizná. Ty musíš riešiť svojho muža, nie psychiatričku.
@mississ a ty si akoze myslis ze ked napochodujes za psychiatrickou a povies jej ze muz pije ona to bude riešiť prosim ta ona ma ďalších 100 ľudí co k nej chodi preco by práve mala riesit to co jej ty povieš 🙄to neni holubnik navyše ked nepríde k nej vyslovene ožratý ako povedala tak nema co riešiť, na tvojom mieste by som sa "pripravovala" na zivot bez neho, ale asi ti to nevadi ked uz pije dlhšie....
On pije celý život, takže čakať, že to teraz vyrieši psychiatrička, čiže niekto iný ako manžel a ty, je len prianie.
ja mam pocit, ze ty sa hnevas na tu psychiatricku, ale ona naozaj moze riesit len jeho a len s nim. ma tu info od teba, ale nie od neho. skor by si sa mala hnevat na svojho muza, ze to nechce riesit, alebo na seba, ze s nim este stale si aj napriek tomu, ze mate deti.
Ali 12377, áno máš pravdu, mužov otec zomrel na ochorenie pečene.
Na začiatku vzťahu muž až taký nebol. Keď mal 20 a spoznali sme sa a ľúbili sa ešte pravdaže tak poznačený tým alkoholom nebol, pravdaže .
Ale to z rodiny tie návyky jeho rodičom tam boli.
Aj sama som svokre povedala, že mne ide teraz o deti moje, aby nevyrastali v takom prostredí, vstepujem im, že alkohol je ZLO, že to čo pijú HM ...zle nedobre dopadnú. Starší syn má 16 a zaťal chápe ako alkohol že je zlý, vníma dopady alkoholu na život, má aj školu strednú kde je zodpovednosť potrebná, vie že môžu mu dať v skole v Dual systém aj fúkať a keby nafúka že ho vylúčia, takže deti učím o zodpovednosti a o dopadoch alkoholu na život. ako som už spomínala sa som zodpovedná, šťastná bez alkoholu, finančne už v živote nechcem but závislá na manzelovi, snažím sa byť schopná vzdelávať sa tymto dávam príklad deťom ja takýto.
Svokru štve, že jej syna, čiže mojho muža, akože kvôli mne, budú deti vnímať svojho otca , ako toho rodiča čo pije, mne to splechla za vinu, že aby jej vnúčatá vnímali svojho otca, ako toho rodiča čo pije, že to si ako predstavujem, že som pre ňu zlá nevesta.
Téma alkohol a pite manžela, vnimam ako medicínsky problém, ja nepijem, ja šťastná aj s deťmi že my dopady alkoholu nemáme, žiadne, žiadne, lebo nepijeme,
Preto keď je u psychiatricky na návšteve a on ma v živote už veľa dopadov toho alkoholu, craving, a alkoholovu depresiu má po medicínskej stránke nikdy neriešeny problém, ide o to že bez medicínskeho zásahu odborníka, z oblasti psychiatrie, manželov problém sa neporiesi.
@mississ ty si to zvláštne predatavuješ... Ideš 3x k psychiatričke, povieš, že manžel pije a? Čo ona má ako robiť? Zdvihnúť telefón, a povedať mu... : Dobrý deň pán "Mrkvička" dozvedela som sa, že konzumujete alkohol, môžte navštíviť moju ambulanciu a predpíšem vám Antabus?
Alebo pri najbližšej kontrole mu to kulantne navrhne??? Nuž zvláštna predstava o ordinovaní v ambulancii 🤔
Píšeš, že si šťastná, sebestačná, nezávislá... Určite?
Ja by som od neho odisla aj s detmi. Tam nic ine nevymyslis. Zial zazila som to viac krat v okolitej rodine a nic ine sa nedalo. Najvacsia sranda, ze jeden si potom nasiel taku bigotne veriacu a odvtedy nepije, he stale v kostole, ta zena je strasne bohata a on musi skakat podla nej, viac menej ma zivot medzi pracou a farou, kostolom. Kazdy den sa musi hodiny modlit, ale vraj ho Boh zachranil. Jeho byvala zena sa na tomniba smeje, ze ona nedokazala prerobit ho na nieco taketo. Dalsi pripad mame este horsi, tam uplne odmieta pomoc, je to ciste peklo, tiez kombinacia s liekmi. Ako ja som s tou osobou musela prerusit po rokoch kontakt, nakolko na mna utocila skrz bludne predstavy. Za mna kto nenastupi na pol rocnu liecbu a to stacionarnu nema sancu s tym pohnut. Mam aj kamosa, co je medzi normal obdobim, potom alko, liecenie a takto dokolecka. Teraz sa nejak drzi, ale uz to ide na pecen. Za mna taketo vztahy s alkoholikmi nemaju perspektivu, nepochopim ich zavislost do takej miery, aby som ich vedela nejak polutovat. Mne je len luto, ako to nici rodiny.
@mississ ty si to zvláštne predatavuješ... Ideš 3x k psychiatričke, povieš, že manžel pije a? Čo ona má ako robiť? Zdvihnúť telefón, a povedať mu... : Dobrý deň pán "Mrkvička" dozvedela som sa, že konzumujete alkohol, môžte navštíviť moju ambulanciu a predpíšem vám Antabus?
Alebo pri najbližšej kontrole mu to kulantne navrhne??? Nuž zvláštna predstava o ordinovaní v ambulancii 🤔
Píšeš, že si šťastná, sebestačná, nezávislá... Určite?
@jamimo tak pisat AD na alkohol, ked pri AD je konzum alkoholu prisne zakazany je tak na povazenie. Tie lieky s alkoholom prezeru psychiku na komplet. Ako mam to v rodine tieto pripady a je to hroza ako vyzeraju po rokoch tejto kombi.
píšeš, že nechceš, aby tvoje deti prebrali manželov vzor, že ste od neho nezávislí, takže len jedna otázka - prečo s ním stále žiješ? Namiesto prenasledovania psychiatričky by si mala venovať energiu budovaniu života bez neho, a všetko by bolo vyriešené
Prepáč ale ja tvojmu príspevku vôbec nerozumiem. Po prvé, veľmi divne sa vyjadruješ a skladas vety (ale možno nie si Slovenka, ok) a po druhé - mas muža alkoholika, muža od ktorého si absolútne nezávislá podľa tvojich slov, ale tvoj najväčší problem je ze jeho psychiatrická ti neverí ze je alkoholik?
Nechápem fakt …
Ty nemáš čo riešiť psychiatričku.
Vieš o tom, že pacient si vyberá sám, za ktorým lekárom pôjde a s akým problémom? Okrem prípadov, keď je to súdom prikázané.
Čiže ak tvoj muž nepôjde k psychiatričke s tým, že má problém s alkoholom, ona sa tomu venovať nebude. Ona tam nie je od toho, aby tvojho muža presviedčala o tom, že problém má. Psychiater pomáha alkoholikovi vtedy, keď si to alkoholik sám prizná a chce to riešiť. Toto musíš pochopiť. A riešiť muža (rozvod?), a nie doktorku.
Bývali sme u jeho rodičov. Hypo nám žiaľ vtedy nedali , neprešli sme vtedy bonitou, 2 malé deti ja na MD. Mali sme dve malé deti, tam si dokonca jeho rodičia pitie alkoholu zastávali. Nalievalo sa pri každej príležitosti.
Jedného dňa som odišla, vtedy pohár mojej trpezlivosti pretiekol, aj s deťmi k mojej mamine, nakoľko má veľký rodinný dom, a ocino môj už nežije, tak miesta v rodinnom dome dosť, mala som kam z deťmi ísť, však po ocinovi mojom mám aj podiel na rodičovskom dome, keď umrel.
Svokra len pucila očami.
Čakali že sa s deťmi vrátim aj s deťmi s prosikom o vrátenie, že ich požiadam, či sa môžem vrátiť.
No to nikdy. Nedočkali sa.... ostali tam s ich podareným synom, mojim mužom, a s ich obľúbenými pivami. Potom nečakane svokor umrel na ochorenie pečene - čiže mužovi zomrel otec, po mojom odchode, keď som odtiaľ odišla.
Muž na určitú čas sekal dobrotu, že deti mu chýbajú, že aj piť prestane. Na určitý čas nepil a prišiel dokonca za nami bývať, k nám, čiže do môjho rodičovského domu.
Potom pravdaže stále treba brať do úvahy že ma to neliečené, predchádzajúce pitie, a znova začal piť, a pije stále.
Takže keď pije muž od cca 18 - 19 roku, a teraz má 47, tak pije, s malou tou ročnou pauzou.... Ten cca rok čo nepil, vydržal, ale vidíme že len dočasne, keď pochopil že som od neho odišla s deťmi, otec mu umrel na ochorenie pečene, a deti mu chýbali.
Lenže čo, idilka je dávno preč, pije ďalej, ja som sa už oprostila od jeho pitia, a s deťmi si život vieme zariadiť aj bez alkoholu....a dopady alkoholu na jeho osobnosti plne vidíme.
Preto sa v živote mám čo obracať, pracovať, a byť schopná , šťastna a zdravá kvôli sebe a deťom.

A ako k tomu alkoholu príde? Veď likviduj tajné zásoby. Doma ani kvapka. Keď je on taký vychcaný, buď aj ty.