Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
A este k tomu aj tie mena, Mia , Zara , Nicolas, Nella z dvomy L .... atd. Ja neviem, myslim ze na Slovensku po slovensky, asi si nevazia ze su Slovaci. Ja nehovorim ze maju davat hned tradicne mena napr. Maria, Jan a pod. No ale je to moj nazor. nikoho neodsudzujem kazdy nech si robi co chce. A este k tym vecickam. Moj tatino vzdy hovorieval Blbi lidi , taky lidi :D UPOZORNUJEM, ze tymto prispevkom nikoho nenapadam ani neodsudzujem. Je to len moja myslienka. Dakujem vsetkym prajem krasny den.
@jabadaba Ale az vdaka tejto teme som si uvedomila tak poriadne, ze zavist a povrchnost spolu suvisia ... zavist vznika z toho, ked sa niekto zacne porovnavat s niekym inym-v podstate porovnava neporovnatelne ... lenze povrchny clovek nedokaze pochopit (vidi len vysledok), ze je to neporovnatelne a teda, ze zbytocne straca cas a nervy ... je normalne, ze sa clovek porovnava v puberte, tam to akosi treba, ale ak casom nepride na to, ze bez porovnavania by mal ovela spokojnejsi zivot, tak sa potom musi zozierat zavistou ... no, nezavidim takemu cloveku 😉
@zuzkaanicka veru, na temu ludska zavist by sa dalo popisat tolko stranok...ono je to asi tak, ze kym je priemer a to v comkolvek - od vizaze az po spravanie tak je dobre. Akonahle clovek vyboci tak amen tma. Proste treba ist s davom.
@jabadaba Hlavne nevytrcat z davu 😝 ... mam s tym bohate skusenosti a niekedy ludia tak okato zavidia, ze je to az smiesne-potom clovek ani nevie, ako sa ma tvarit, no skoda mlcat 😅
@jabadaba clovek nakukne do inej temy a hned si spomenie Schopenhauera ... netvrdim, ze kazda zena sedi do jeho opisu, ale teda v poslednom case mam dojem, ze ich vobec nie je malo 😝
@zuzkaanicka tiez mi napadlo to iste pri sledovani reakcii v jednej nemenovanej teme. Vsak tusis ktorej....uroven na ktorej zostala zakladatelka bude asi tak ako popisoval nas drahy filozof. Prevzatie zodpovednosti za vlastne zivotne rozhodnutia podaktorym, resp. mnohym nic nehovori. 😝 Aj o tom je ta povrchnost - natrepem sa do zivota rozvedenemu so zavazkom zalaskovana a vidim a pocujem len a len seba, svoje pudy a nic ine. 😝
@jabadaba Jasne, ked raz na to nemam a neviem prijat dieta, hoci jeho otca velmi milujem (prd ho miluje, keby ano, tak nema problem ho prijat so vsetkym), tak si hladam chlapa bez zavazkov ... a samozrejme, tiez len teoretizujem, lebo som to na vlastnej kozi nezazila, ale len preto, lebo som si vybrala tak, ako som si vybrala ... bola to moja volba a mozog som pouzivala aj pred svadbou 😉
@zuzkaanicka asi tak. Je to o volbe a tu mame kazdy. Neviem o ziadnom pripade kedy si niektore zeny musia vyberat vyhradne spomedzi chlapov so zavazkami. Takze sa nikto naozaj nemoze stazovat, moze si leda tak vlastnu hlavu otrepat. Ja som mala prilezitost zoznamit sa s muzom, ktory mal zavazok. Nie. Ani som si nezacala. Bolo by o do mna hnusne niekoho zavadzat, vzbudit v nom city a nadej, ze nasiel partnerku a potom ho nasledne dusit kvoli dietatu. Bol to lekar, mohla som si povedat, ze fasa perspektivny partner. Detto rovnaku skusenost mal moj manzel. Tiez si vybral vztah s niekym kto ziaden zavazok nemal. Kym on bol na cistom, ze ine ako svoje dieta by prijat nevedel, ja som si az tak ista nebola. Ale ucinila som rozhodnutie prave s ohladom na toto.
@jabadaba ja mam deti rada, ale nebola som si sebou ista, ci by som taketo nieco zvladla, takze som sa riadila tym, ze od takeho chlapa ruky prec ... a teda nastastie som stretla toho svojho-nevymenitelneho 😉
@zuzkaanicka ved presne, rovnako som si nebola ista. Jedine cim som si bola ista bolo, ze som nechcela ublizovat dalsim ludom, toboz nie nejakemu nevinnemu dietatu.
@jabadaba K tomuto ja mam take moju oblubene od mojho "kolegu": Bertrand Russel: Problemy sveta spocivaju v tom, ze hlupi su sebavedomi a mudri plni pochybnosti 😉 ... toto si opakujem po kazdej zrazke s blbcom 😉
@jabadaba na dalsi pokec sa radsej presun sem ... zamyslime sa nad tym, kto sme ... sem sa to hodi viac🙂 ... a my dve si mozeme aj sukromku vytvorit, ked sme ta ista 😉
@zuzkaanicka ano, tu to je aspon legalne zamysliet sa. Vedla sa to nestretlo s porozumenim. 😀 No ale mne sa mina caj a caka ma hrba pradla. Take tie prizemne cinnosti nase kazdodenne. Pisomky ako? Uz z nich daco ubudlo? Kazdopadne po dnesku som sa v istych veciach opat utvrdila. Neskutocne.
@jabadaba no, ja cakam, kedy deti zaspia, mala je este vo vani a potom sa pustam do opravovania-ja na to potrebujem klud a potom fungujem ako stroj ... do rana mam o zabavu postarane🙂 ... a ano, tu je snad mysliet dovolene-aspon podla nazvu ... v inych temach mam dojem, ze za to zacnu upalovat 😲
@zuzkaanicka tiez cakam este na jedno dieta kym zajde do hajan, natahuje to tu neskutocne. A pradlo caka. Chcem mat k tomu tiez klud a dobry film. Dnes to bude Lekcia neslusneho chovania. 😀 Vcelku prihodny nazov pre dnesok, co povies. 😀
@zuzkaanicka ze? 😀 Mozem len odporucat. Je to velmi pohodovy film - lehka komedie volnych mravu. 😀 S Jessicou Biel a Colinom Firthom.
@jabadaba mam opravenu zhruba tretinu a uz mam aj dost 😉 ... ale snad to dorazim a aj sa aspon trochu vyspim 😉
@zuzkaanicka he 😀 mozem povedat to iste o svojom pokroku s pradlom - som v tretine velkej kopy. 😀 Ale na dnes balim kram, dorazim zajtra. Idem ja hajaja, uz mi to nepali. Tak nech Ti to odsypa, aby si sa vyspala. 😉
@jabadaba ja si davam pauzu a divam sa na jeden trapny program-proste potrebujem na chvilu prepnut na inu frekvenciu🙂 ... ja som v tom opravovani hrozna-chcem to mat cele tuto noc-proste zajtra uz o tej pisomke nechcem ani pocut🙂 ... a odsypa to celkom dobre 🙂
@jabadaba Tak sa presuvam do nasej temy ... uz aj dnes sa mi potvrdilo, ze Russel bol velky muz🙂 ... inak, ak sa vratim k clanku, ktory si hodila na zaciatok, tak mna milo prekvapilo to, o starych rodicoch ... vzdy som si to myslela, ale mala som tak trochu obavy, ze si to myslim zo zavisti, lebo my nemame ani jednu pouzitelnu babicku🙂 ... a ono to asi fakt ma aj racionalny zaklad-nie je to len moj vymysel 😉
@jabadaba A dnes rano som na MK nasla taky pekny citatik-este neviem, kto je autor, ale velmi ma to potesilo:
Žiarlivosť je drak, ktorý popraví lásku pod zámienkou, že ju udržiava nažive.
Predpokladam, ze aj Tebe urobi radost-vsak si moje druhe (alebo prve?) ja 😉
@jabadaba 😀 😀 😀 a s pravdou ven!! ZAAARLIIIM, to mi nedelej @zuzkaanicka ...
jagabadabababuuuuuuuuu
kdo je tve prve a kdo je tve druhe ????????????'' 😀 😀 😀 😀 😉 😝
@zuzkaanicka noooo, prave v tom bode som sa s autorom clanku rozisla. 😀 Samozrejme, ze to nema byt o uskladnovani deti u dedkovcov, ale podla mojej mienky je uplne prirodzene, ze ti stari rodicia - ak teda su a su aj k svetu, zohravaju aktivnu rolu pri dalsej generacii. Podla mna to tak bolo odveky vekov, ze boli sucastou formovania dalsich pokoleni a nepokladalo sa to za nieco kontraproduktivne. Napr. mne osobne tento vklad do zivota velmi chyba. Nemala som starych rodicov. Jedina stara mama, ktoru som mala a este doposial mam na mna kaslala z vysoka. A mne je to dodnes velmi luto napriek tomu, ze som davno dospela. Podla mna aj rodicom by prospelo ak by mohli obcas "vypnut" len oni dvaja a ja ako dieta by som bola u starych rodicov. Moje deti, teda starsie, takto chodi a velmi rado. Niet dovodu branit mu v tom. Prave naopak, ja som prestastna, ze v pripade mojich deti to funguje tak ako som potom tuzila ja ako decko. A to mam pri tom fantastickych rodicov.

@jabadaba boze, ako doverne to poznam 😝 ... a odkedy mame dom, tak ani nehovorim ... ja sa uz iba usmievam (a niektorych aj to drazdi, radsej maju takych, ktori sa stazuju, ako sa maju zle) ... zavist je fakt hrozna.