icon

Na zamyslenie

jabadaba
11. nov 2013

Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...

http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...

Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!

Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.

Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?

P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka si si ista, ze je tu dost sudnych ludi? Lebo ja nie. 😝

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka joj dievcata, tak toto by som si uz nerada zopakla. Este jedno teho, dalsie dieta a predlzenie uz aj tak dlheho pobytu doma - mam tu fotoblog s handrami a denne ho tri razy obmienam. 😀 Toto by ste nechceli, ze nie? 😅

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba ja som prave dala do rury kolac, prisiel svokor, tak sme piekli traja-ja mala dcera a svokor-to bude taky kolac, mnam 😉

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka aky pecies? Ja mam zamrazene lesne ovocie a chystam sa volaco z neho.

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba taky uplne jednoduchy-ja vlastne iba kontrolujem, ako to mala zabka upecie a dnes sa k nam pripojil aj moj "vyzeneny" otec🙂 ... uzasny stary pan, stara skola-mam ho velmi rada🙂
http://www.toprecepty.cz/recept/8157-hrnkovy-ko...

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka jej, tento druh kolacika poznam a je vynikajuci. Takeho skveleho svokra mas? To je super. Moj je fajn, ale je daleko takze kontakt je sporadicky a je to skor typ tichsi...a do kuchyne on ee. Co ma ale naposledy, ked tu bol, potesilo, ze ma pochvalil ako dobre a chutne varim. Vraj chutovo ako jeho zena, teda svokra. 😀 Bolo to mile, taka poklona mala lebo on je tazko na klasiku a vtedy som sa jedlom strafila.

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba moj to ma k nam 200km, takze ho tiez casto nevidime, ale vzdy sa potesim ... on je teda uz fakt starsi pan (81), ale ten vek by mi nikto nehadal ... jo, a tykam si s nim 😉

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka moj je tiez 200 km od nas. 😀 Zas zhoda. 😀 Ale vek nesedi. Je o desat rokov mladsi. A tykame si tiez.

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba Aspon, ze ten vek nesedi 😅 ... lebo toto by uz bolo fakt na diagnozu🙂 ... inak, moj otec je od mojho svokra o 10 rokov mladsi ... ale ja nemam brata, takze Ti nemoze byt svokor😀

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba ja uz budem radsej pisat len sem ... aspon dufam, ze sa sem vvk nenanosi🙂 ... ked si precitas lubovolnu diskusiu, tak akonahle nejaka baba prejavi zdravy rozum, tak jej vysvetlia, ze je divna, alebo naivna ... proste toto sa neda brat vazne ... je to uplne presne to, ako sa o povrchnosti vyjadril nas kamos🙂 ... nejlepsie je zapadnut, nijako sa neprejavit a vsechno bude fajn🙂 ... kedze ja to neviem (pritakavat somarine), tak to asi budem robit tak, ze si svoj nazor vyjadrim a viac sa tam nepozriem 😅

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka ano, musis sa tvarit rovnako... aby si nebola podozriva. 😀 V poslednej dobe sa to tu ale volajako rozmohlo, sledujes? Uz som si neodpustila aj na adresu redakcie komentar. Mrtvy chrobak. Taktika.

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba ja som dost dlho len citala a obcas lajkovala, ale tiez mam dojem, ze sa tu hlupost rozisrila-mozno odkedy som zacala prispievat 😅 ... mozno si zalozime sukromku a pustime tam len rovnako strelene🙂

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka ono to k tomu aj smeruje. Necakam totiz, ze mimo temu, aj ked moju, ze ano, mozme len tak klabosit. Predpokladam, ze to coby dup zrusia. 😀

Tiez som dlhsiu dobu posobila skor ako pozorovatel, dlho som sa tu nevedela orientovat, prislo mi to tu velmi neprehladne. Stale tu neviem pouzivat kadejake funkcie co tu sledujem, ze ludia vyuzivaju. Plus som pozorovanim nemala valnu mienku o tunajsej urovni. 😝 No ale potom som sa do toho pustila 😀 , narazila som tu na zopar prijemnych osobok a aj inteligentnych. Ale neviem ako Ty, ja som tu vnimala kedysi desnu cenzuru. Doslova za hovadiny a zalovalo sa tu ako u malych deti uz len za drobnu kritiku ci nesuhlas. V tomto ohlade mam dojem, ze sa to ako tak zlepsilo a je mozne normalne diskutovat ako dospeli ludia bez toho, aby okolo behal niekto s trstenicou. Lenze sa to tu opat psuje a asi zas to skonci tym dojmom, ktory som tu mala v uvode.

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba take ohliadnutie a zamyslenie za dnesnym dnom-mam za sebou dlhe uspavanie malej zabky, takze som mala cas aj na premyslanie🙂
Kazdemu bolo niekde pridane a niekde ubrane 😉 ... a mam dojem, ze burani maju taku schopnost (alebo skor zbran), ze ak niekomu nerozumeju (alebo mozno zavidia, alebo neviem co), tak dokazu velmi vytrvalo toho cloveka ponizovat alebo mu "dokazovat", ze vlastne ten hlupak je on ... hoci nemaju argumenty, ale maju vytrvalost a mam dojem, ze ich zivi hlavne to, ze v ziadnom pripade nechcu pripustit, ze ten niekto moze byt mudrejsi ako oni ... navyse sa snazia ziskat na svoju stranu (a mozno sa ani snazit nemusia) takych podobnych, aby im aspon tlieskali ... a ja nejako neviem, ci im to ponizovanie robi radost, alebo to robia len tak ... toto mi fakt nie je jasne ... ale nejako mi vychadza, ze najlepsie je ich bud vysmiat, alebo uplne odignorovat ... samozrejme na MK sa to realizuje lahsie, lebo tu vies, ze vzdy mozes zaklapnut notebook 😉 ... v realnom zivote je to tazsie ... co sa teda dnesku a vvk tyka, tak to som sa fakt smiala, ale stretnut take cosi niekde nazivo ... no, nebola by som nadsena 😝

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka asi tak. Mam na to dost podobny nazor. Ono, ja sa rada zabavim napr. aj na vlastny ucet. Ale ta "sranda" musim mat svoju uroven. Akonahle ju nema, tak niet sposobu ako prejst od srandiciek a podpichovania nazad do normalnej roviny diskusie. Tu to proste stratilo glanc ale totalne vdaka dvom pip..,, ktore jednoducho diskutovat na urovni nevedia. A ak sa to dalej taha temami, potom uz fakt stoji za povazenie takyto diskuter. Ved to je nesposobile komunikovat s ludmi a veru neviem si nieco take predstavit v reale. 😝

Ja cakam kym sa mi dopecie kolacik, som sa do toho pustila takto proti noci. No co uz. 🙄

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba Aky pecies? ... inspiruj🙂

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba ja sa tiez rada zabavim na vlastny ucet, nemam problem sa smiat na svojich trapasoch, ale su ludia, ktori to nikdy nepochopia ... a ono sa to do tejto temy aj hodi ... mna by celkom zaujimalo, ci sa da k tomu (burantstvu) dopracovat vychovou, alebo len vlastnou snahou a obmedzenostou🙂 ... nech vieme, comu sa vyvarovat pri vychove 😉

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka tusim by som to skor nazvala slaboduchostou nez buranstvom. 😝

peciem klasika babovkove cesto, ale supla som tam tie lesne plody. A kakaovu verziu. Cize do celeho cesta som dala kakao. Starsi sice bude frflat lebo ovocie v kolaci nema rad, ale ked mne to uz nedalo... 😀

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba a vies mi nejako vysvetlit, preco niektore deti (napr. moje) nemaju radi v kolaci ovocie alebo hrozienka? ... ja ked peciem taky rychly tvarohovy, tak do polovice davam hrozienka a do druhej nie, lebo nase deti by sa tu ofrnovali a hrozienka by vyhadzovali 😝

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka na to by som aj ja rada prisla. Ale sranda, mladsiemu to nevadi. Nastastie. Ale teda starsi to je katastrofa. Tiez peciem povacsine pol na pol. No dnes ako som tak sypala tak som sypala, no nedalo mi a picla som to tam vsade. Od kuta do kuta. 😀 Ved je to tak dobre a svieze s tym ovocim...ti mali ludia su divni! 😀

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba tak, keby vsetci divni, boli iba takto divni🙂 ... u nas to vadi aj malej, aj ked teda mam dojem, ze mnohe blbosti stihla odkukat od velkej ... starsia je totiz co sa jedenia tyka hotova katastrofa ... nic nie je dobre, na vsetko ma pripomienky ... to jej nechuti, lebo ... tamto preto a takto si to ja s nou uzivam🙂 ... ma proste par oblubenych jedal a konec 😝

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka sleduj, este nam nikto neklepol po krkoch, ze tu debatime uplne od veci. 😀 Jo, vies co ma pobavilo v teme o sms? Koment jednej tety, ze podaktore su vsade, v kazdej teme, vraj ony vedia ktore to su. Tak na tom som sa uprimne a z chuti zasmiala. Keby prave ona nebola v kazdej teme tak ma sotva prehlad o tych dalsich, ale hlavne, ze sa bude pohorsovat. 😀

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka tusim mame deti veeeelmi podobne. Az na mensieho, ktory aspon to ovocie v kolaci inac je to mizeria. Sa striedaju, jeden nezje jedno druhy dalsie...ma obcas ide trafit. 😝

Jo, keby len tak nevinne boli divni vsetci....

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba No, tak na tej som sa pobavila aj ja, keby som bola mala cas, tak som sa jej chcela spytat, ze odkial to vie, lenze nebol cas a uz ani chut, lebo zase by som bola za vyryvacku🙂
Inak, tema sa vola na zamyslenie a my sa zamyslame a toto nam snad nikto nemoze upriet, jedine by nam mohli zakazat mysliet a to ma prave pobavilo to Tvoje inkvizicne cvicenie (uz teraz ani neviem, kde si to spominala), tam uz len bolo treba dodat, ze nas dve maju upalit🙂
Inak, viem minimalne o jednej dalsej osobe, ktora je po dnesku znechutena ... a tiez je to osoba mudro zmyslajuca, len davom nepochopena 😖

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba toto velmi dobre poznam, co chuti jednej, to nechce druha a naopak ... takze my mame obcas aj na vyber-lebo ja sa naozaj nudim, tak musim dvojake navarit 😅

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka no, ale nie je to tu tak ako pri inkvizicii? Vsak po mne vystartovala kaaa s vvk ako keby som spachala neviem co. A to cim ma titulovali nemalo veskeru uroven. No tak fakt ako inkvizicny proces a la co ste povedali, ako ste to mysleli a ako ste to povedali a bla bla...upalit! 😀 Kto je este znechuteny? Vsimla som si Fra v teme pre adminov,ze sa pohorila. Irris je uz dlhsie pozastavena nad tym ako tu isteveci funguju.

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba a pozri na sms-kovu temu-konecne sa to tam zase vylepsuje 🙂 ... teda dufam, ze kym napisem toto, tak tam nevrthne metelica 😅

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka ja sa zatial branim vareniu dvojmo aj ked obcas podvolim a spravim nieco na vyber. Ale aj tak nevyhoviem. Mozem sa leda tak o zem hodit. 😀

jabadaba
autor
20. nov 2013

@zuzkaanicka no idem mrk.

zuzkaanicka
20. nov 2013

@jabadaba tak ja som sa dnes dovedela, ze nemozem byt ucitelka, lebo sa vulgarne vyjadrujem-pocurat sa proste nesmies, takze odteraz asi len pomocit-to si zapamataj, lebo inak budes taka vulgarna ako ja🙂