Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
@jabadaba no, ani tu nie je istota, tak preto radsej niektore info do IP 😉 ... nikdy nevies, kto to cita a co ho napadne ... lide jsou ruzni 😝
@jabadaba a bud rada, ze si nevidela nic ine, len pisomny prejav 😅 ... co Ty vies, ako by si bulvy vyvalila 😀
@jabadaba a ja uz sa tiez pomaly lucim, este chvilu postrikujem a potom zalahnem-rano dufam nebudem nic hladat 😅 ... napr. vcerajsi den 😉
@zuzkaanicka idem aj ja veru. Pradlo sa mi dopralo, vyvesit a padam do perin. Tak pa. 😉
@zuzkaanicka tato tema je o fotoblogoch s detskym oblecenim, a preto sa tu o nich diskutuje - nie je to ziadna zahada.
jabadaba iba pouzila clanok ako odrazovy mostik (dala link) a plynulo presla len ku kritike fotoblogov o obleceni pre deti. jej uvod som citala (a pre istotu este raz kukla).
kedze vypichjla len jeden prvok - diskutuje sa o nom.
a stale si myslim, ze jabadaba proste steka na nespravny strom a to este aj na nespravnom mieste.
ked tuzim po detskych fotkach s nostalgiou, atmosferou a dalsimi emocnymi atributmi, nejdem kukat fotoblogy o obleceni.
jednoduche riesenie.
ze chcela vlastne hovorit o materialistickej vychove dnesnej doby - holt, zle zvladnuty uvod do temy.
ano, sme len obycajne zeny, priemerne a vobec. ale dalo by nam taku namahu posnazit sa viac a naucit sa presnejsie vyjadrit, co mame na mysli?
a este aj to neustale pripominanie priemernosti a prava na chyby - je to dost alibisticky postoj, ako sa nemusiet snazit zdokonalovat. naco, ked mozem myknut plecom?
to iste aj vecne otazky - naco sa ucit slovinu na skole? naco diktaty a slohy?
nuz aj na toto napriklad. cibrit si schopnost vyjadrit sa jasne, presne.
@moonlight1210 mas pravdu, @jabadaba zacala hned v uvodnom prispevku o fotoblogoch, ale dala hned na uvod aj odkaz na ten zaujimavy clanok ... tema sa vola Na zamyslenie a ja som sa po precitani toho clanku zamyslela ... samozrejme-najskor som premyslala o tych fotoblogoch a handrickach-to mozes vidiet aj v mojich uvodnych prispevkoch ... ale, premyslala som dalej a proste som sa dostala az k tej spominanej povrchnosti a pre mna bolo prirodzene, ze debata by mala ist dalej, do hlbky ... mozno som mala zalozit inu temu, neviem, ale nezdalo sa mi to nutne ... proste uz tym nazvom a odkazom na clanok je jasne, ze by sa debata mala niekde posunut, alebo sa mylim? 😉
A ano, mas pravdu aj v tom, ze by bolo fajn, keby sa ludia vyjadrovali precizne ... ja som to na MK skusila a dostalo sa mi par vulgarizmov 😝 ... takze aj tu plati Shopenhauerov vyrok o povrchnosti (odkaz som sem davala) 🙂
A co sa tyka priemernosti-ja sa isto za nu neskryvam, ja priemernost nemam v laske 😉
No, a teda hoci nie som zakladatelka temy, ale myslim, ze mozem: Vitaj a zamyslaj sa s nami 🙂
Link na članok ktory autorka uviedla v uvodnej sprave je vyborny ,velmi sa mi pači a potvrdzuje to na akych hodnotach si zakladam,ale s komentarom k oblečeniu a fotoblogom nesuhlasim,šaty robia človeka,ked nie su dolezite prečo nechodime na narodeninove oslavy,svadby a ine prilezitosti v teplakoch?prečo sa češeme a malujeme? a prečo by moja dcerka mala chodit v roztahanom oblečení,alebo večne v teplakoch?nehovorim že ju mam vo dne v noci oblečenu v značkovych veciach a ani netvrdim že v Next riflach s adidas teniskami chodime na ihrisko,ale prečo by som si ju nemohla pekne obliecť?tak ako sa koniec koncov rada pekne obleciem aj ja a ano,ked vyzera vynimočne pekne,tak si ju aj odfotim a pochvalim sa medzi priatelmi na socialnej sieti na osobnom učte v albume.Jednoducho v skratke,to že ma moja sice len dvojrocna dcerka obcas na sebe značkovy kusok a to že si ju zvečnim na fotografiu a že tie fotky občas vyzneju "modelkovsky" nič nemeni na tom,že mame kopu fotiek kde beha v pančuškach a bodynku cela zamazana od čokolady a ani na tom že jej vštepujem spravne hodnoty.
@sarinka2012 ved ale nikto nepise, ze maju deti chodit v roztahanych veciach ... moje teda chodia vzdy velmi pekne oblecene ... ale oblecenie by sa nemalo stat hlavnym zaujmom, to bolo cielom toho uvodneho prispevku ... naozaj za tym nehladaj to, ze Ti niekto odporuca chodit vo vreci 😉
@zuzkaanicka Jasneee 🙂 to ani netvrdim,len som sa chcela dopracovať k myšlienke ktoru som na konci mojho komentara vyjadrila ,aby som to upresnila,nesuhlasim s vyrokom z uvodneho prispevku,ze fotografie deti,ktore zamerne zachytavuju len ich postavu,oblecenie a žiadnu kvazi životnu alebo milu situaciu,lahko povediac su čisto "modelkovske" su o obleceni toho konkretneho dietata a nie o dietati samotnom,ja to tak vobec nevnimam,ani na fotkach svojej dcerky ani na inych,verim že kazda maminka ktora podobnu fotku odfoti ju foti aby si spravila spomienku a samozrejme sa aj pochvalila že "pozrite to je MOJE prekrasne dieta a ako mu to oblečenie pristane 🙂 a nie v kontexte aha ake super bomba oblečenie ma to (moje) dieta na fotke 🙂 ja sa rada pozeram aj na fotky takehoto typu a neberiem ich ako čisto materialisticke,kedze sama obcas dcerku v podobnom kontexte odfotim,viem ako to dana mamička myslela 🙂 a čo sa tyka fotografii len samotneho oblečenia ako typu "komplet leži na posteli" a v duchu "tak v tomto bude moje dieťa na ziedenie" viem tiež pochopiť 🙂 všetko je to o nazore a ja som samozrejme nevyjadrila že len ten moj je spravny ,ale neda mi nepovedať si ho 🙂
@sarinka2012 Ja s Tebou v podstate suhlasim, tiez si rada deti a aj seba vyparadim 😉 ... len znovu opakujem, nemalo by sa to stat hlavnym zaujmom (ale s tymto nemusi kazdy suhlasit 😉 ) a myslim, ze u Teba to ani hlavnym zaujmom nie je, aspon podla toho, co pises, ale su aj take-sudit by sme ich nemali, takze ja uz mlcim 😉
Sem uz nikto nechodi? 😖 ... tak sem nieco na zamyslenie pridam 😉 ... nedavno som na MK mrkla do jednej temy o kupe (ne)znackovych kocikov a tak ma napadla taka kacirska otazka-snad ma nikto neukamenuje, nechcem provokovat, ale proste ma napadlo toto: ci aj vyberu zivotneho partnera venuju niektore zienky tolko casu a energie ako vyberu kocika? 😉
@zuzkaanicka Mozno ano, mozno aj v tedy cely den presedeli na internete a porovnavali a debatovali a rozoberali buduceho do poslednej suciastky 🙂
@zuzkaanicka Neviem ci zrovna v e-shope ale na zamyslenie je ci si nechali poradit cez internet a nevhodnych poslali do .... Vsak vies kam. Alebo si ich aj tak vzali a teraz sa cuduju ze nefunguju 😀
@domique no, ja ked citam niektore temy na MK (resp. vidim aj v reale), tak prave uvazujem, ze vyberu kocika sa venovali niektore zienky viac ako vyberu partnera ... ale mozno sa mylim ... samozrejme, kocik treba tiez dobre vybrat a je fajn, ked sa mozu na nete poradit o konkretnom type kocika s niekym, kto ho uz mohol aj vyskusat ... len, ked si porovnam cas, na ktory ten kocik potrebujeme a cas traveny pri jeho vybere a cas, na aky si vyberame partnera a cas, ktory tomu vyberu venujeme ... hmm ... niektori partneri vydrzia kratsie ako kocik a mozno prave kvoli tej dlzke casu vyberu 😝
@zuzkaanicka Mna sa zda ze niektore zienky si nekladu tie dolezite otazky. Vsetko stavaju na zalubenosti a fungujucom sexe..... Potom pridu deti a vsetko je inak. A oni zistia o com vsetkom sa zabudli za slobodna s priatelom porozpavat a ujasnit si stanoviska. A zacnu nedorozumenia a problemy.
@domique no, ale uz sme zase pri povrchnosti ... ta je fakt hrozna-ja jej uz pripisujem snad vsetko zle 😉 ... teraz este tak vediet, ako vychovat svoje deti, aby neboli povrchne ... teda, povrchne v niecom mozu byt, ale nie v podstatnych veciach 😉
ja sa tiez tesim, ked ukoristim prckovi nejaku super vec, za super cenu 😀 ale u nas tiez prevladaju teplaky, mikinky, tenisky a tricka, lebo moje deti su male tornada a nicitelia 😀 Ale mam svoje kusky, do ktorych ich rada obleciem, ak ideme napr. do herne v obchodaku, alebo kdesi kde sa nehodia teplaky 🙂 ja to skor beriem tak, ze niektore maminy to maju ako sme mali kedysi babiky a skusaju rozne outfity 🙂 🤐 ja som sa to naucila casom, pri prvom prckovi som kupovala, hlavne od stastia, ze jeeej, ake krasne pre babo a potom polku predavala pomaly s visackou, co vyrastol a nevynosil 🙂 priznam sa, aj teraz maju plne skrine, ale ako som vravela na zaciatku hlavne kvantum triciek, teplakov a mikin, lebo su schopny prist kazdy den aj 2krat spinavy a do tretice s deravymi kolenami 🙂
@zuzkaanicka tie kocikovske temy su "zaujimave".Nebudem to preberat do detailov..pre mna je kocik nieco,co potrebujem nejaky kratky cas(syn chodil od 9 mesiacov,odvtedy v kociku neobsedel,dcera vydrzala v kociku do roka teraz najmensia uz tiez pekne uci chodit,tak si myslim,ze kocik uz na jar nebudeme pouzivat).Ked citam,ze niektore maminy si kupuju kociky na to aby,sa vyblaznili v kupovani a obmienani doplnkov a ked opisuju kolko casu a energie do toho vrazaju,tak sa len zamyslam na co je to dobre.Co z toho vsetkeho maju tie deti?Ale to som asi ja nejaka divna,ja nemam rada tieto kocikovske obdobia,uz sa tesim na casy ked budeme chodit na prechadzky a kocik nebudeme potrebovat.
Ale tak co uz,vsetci mame ine zaluby.Ale mne by prislo luto venovat sa tolko casu kocikovskej zalube miesto travenia casu s detmi.
Fajn clanok, k teme a jej preberanemu obsahu.
http://zena.sme.sk/c/7051759/sebaprezentacia-je...
ja osobne s clankom suhlasim do bodky. 😉
@jabadaba Dnes sice nemam cas, ale suhlasim aj ja a uz som sa dnes na podobnu temu vyjadrila aj inde 😉 ... neviem, ci vies, ale myslim, ze si viac ako aktualna prave v tychto dnoch a prave na MK 😉
@zuzkaanicka ja som tuto tému už raz čítala, ale ničím som neprispela, ale velmi ma potešila táto otázka na úvahu, pretože mi to tiež tak príde. Kočík musí spĺňať milión kriterii podľa niektorých kolegýň a pritom ani na partnera nemajú take požiadavky. Všetko ma svoje plusy a mínusy. Mne osobne, resp našej malej kupoval kočík muž, ja som ho prvýkrát videla až keď došiel domov, opýtal sa akurát na farbu a vôbec mi to nevadilo. Tiež sa ho čo najradsej a za najkratsiu dobu zbavim, pretože je pre mňa záťaž a vôbec nie preto, že by bol nejaký zlý. Ale vyzerá to tak, že si ešte na to počkám...druhé babo som sa rozhodla satkovat pokiaľ sa bude dať, je aj malý rozdiel medzi deťmi... len v dnešnej dobe neslúžia kočíky len na prepravu z bodu a do bodu b, ale aj na to, aby mi decko neutekalo, neotravovalo v nákupnom centre a pod.... to by sa maminky museli venovať deťom a nie nákupu handier... robila som v obchode, mala som možnosť pozorovať ľudí...najlepšie, keď si myslia, že pracovníci by mali fungovať ako opatrovatelky...
Prečo je dnes veľa ľudí s zdravým sebavedomím, žiadnym sebavedomím? Prečo majú potrebu budovať svoju vlastnu osobnosť na sieťach? Keď každý normálny človek vie, že nič nie je ideálne, ani vzťahy, ani samostatná osoba.. ako keby ľudia už nevedeli nájsť samých seba inak ako len na fb a pod....

@zuzkaanicka no a nielen fotky. Ja si niekedy uz nie som ista ani tymi informaciami, ktore tu clovek v ramci vymeny nazorov popusta. 😝