Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
prekopirujem tu svoj prispevok k aktualne "vojne" na MK. Znova apelujem: ZAMYSLITE sa mamicky!!!!!
zita19 Ja si nemozem pomoct, ale toto bezbrehe vymiestnovanie videi a fotiek vlastnych deti je nebezpecna priprava na to, ze raz budu obetami cybersikany. Kazda matka je zodpovedna za svoje deti. Zodpovedna za krmenie, oblekanie, hry, vzdelavanie... Ale je zodpovadna aj za to aby svojim detom CHRANILA SUKROMIE. Bezny uzivatel internetu si pravdepodobne neuvedomuje jeho nastrahy. Rovnako ako sa cez internet daju "ukradnut" a zneuzit udaje k vasmu uctu v banke, tak sa moze "ukradnut" a zneuzit sukromie jednotlivca. Kazdy uz chape nebezpecie, ktore mu hrozi zneuzitym udajov k uctu. Ale su to len peniaze... Tie sa daju aj ozeliet aj nahradit. Ukradnute a zneuzite sukromie sa neda ani nahradit ani vratit. Nie je to prvy raz, co na tomto fore apelujem na to, aby si uzivatelky vazili a chranili sukromie svoje, sukromie svojich deti, sukromie rodiny. Tato zabomysia vojna je sice neprijemna ale je len slabyim odvarom toho, co moze postihnut vase deti, ked budu v puberte. Na internete sa nikdy nic nestrati. Objavit a zneuzit sa da hocikedy fotka, video na hocico. Takze, poprosim vsetky, ktore mate pocit, ze sa tu zneuzilo jedno verejne video na utok na dospelu zenu (ktora sa na rozdiel od deti vie aj branit), aby ste sa velmi hlboko zamysleli co ste uz na intrenet vymiestnili o svojich detoch, o sebe....ZACNITE si KONECNE VAZIT SUKROMIE a pred vymiestnenim cohokolvek kdekolvek na internet pocitajte do sto a pouzivajte hlavu na rozmyslenie.
Ak mate chut o tomto probleme podebatovat, nie len rozumne, mozme sa aj do krvi povadit, dajte mi vediet, ja zalozim o tom aj temu.
@zita19
Absolutne s tebou súhlasím. Ľudia si neuvedomujú, ako sa všetky údaje o ich súkromí môžu kedykoľvek zneužiť. Keď si teenagerky vycapujú na sociálnych sieťach svoje polonahé fotky, tak si rozumný človek povie - no hlupaňa....ale keď si matka na verejne dostupný portál vycapí fotky svojich polonahých detí - tak to ani nepomenujem, lebo by som musela použiť vulgárne slovo.
@nikawero12 a mna tak mrzi, ze kazdu na toto slusne upozornim, ze nech sa spamataju... Odpovede su v skale od "zavidis mi?" cez "nepozeraj!" az po "nudis sa, ze ma smirujes?" a pritom su to statusy uzivateliek, ktore vidim len cez krizove "vazby" cez priatelov.
@zita19 skutocne realisticke zmyslanie a zrele. a prave nezrelemu jedincovi /alebo takemu,co ma urcity problem,ako to bolo v clanku popisane/zbytocne hovoris, ze si ma sukromie chranit. nebude ta pocuvat. taky facebook je nebezpecny prave pre tie väzby cez priatelov. nie je zarucena ochrana sukromia. ale mk nie je o nic bezpecnejsi. preto je na kazdom,ako sa zachova .ale potom musi aj nasledky niest.
@jabadaba dobry clanok. ide o to,ze zrely .dospely clovek musi vediet,ze prezentaciou a otvorenim sukromia ho straca. o to cele ide.
@zita19 jasne, ked niekoho v dobrom upozornis, tak mu isto zavidis, logika jak svina 😝 ... niektore zienky (ale aj chlapi) su proste nepoucitelne, mozno im ani kapacita nestaci, aby pochopili, hlavne, ze im vsetci zavidia 😅 ... aj ked prostota je obcas zavideniahodna-potom ma clovek asi menej starosti 😅
@zita19 Veď to, niektorí ľudia si vôbec neuvedomujú že Internet je síce dobrá vec, ale len v rukách ľudí, ktorí k nemu pristupujú s kritickým myslením. Vládne kliše, že internet je nebezpečný len pre deti, ale veď to nie je pravda. Keď som pred 2-3 rokmi v robote vyhlásila že si myslím že inernet môže byť oveľa nebezpečnejší pre dospelých ako pre deti, tak sa na mňa kolegovia dívali ako na debila. A mala som na mysli internet ako médium na šírenie rôznych bludov, neoverených nebezpečných informácií a najmä rôznych nebezpečných konšpiračných teórií, ktoré majú slúžiť na "vymetanie" mozgov ľudí....A bohužiaľ musím konštatovať, že tento proces " vymieľania mozgov " a produkcia osprostených ľudí pokračuje veľmi úspešne.....Veľmi dobre to vidno na internetových diskusiách.....Ja osobne za najprimitívnejší výraz v diskusiách považujem výraz " MÁM TO NAŠTUDOVANÉ", čo v reči normálnych ľudí znamená : o danej problematike viem veľké h...o, nie som na to odborník, nikdy som to neštudoval, ale najdem si to na nete / a častokrát sú to informácie z pofidérnych webových stránok pod ktorými nikto nie je podpísaný/.
@alice107 niest nasledky-no, to je tazke, to by si niektore museli priznat, ze boli (slusne povedane) naivne ... a to niektore nepriznaju, radsej najdu ineho vinnika 😉
Ludia zabudaju, ze ukradnut okrem penazi z uctu im mozu aj sukromie, deti a cely zivot.... Vysmievaju sa, ze im zavidia a pritom jeden z najhlbsich umyslov pri odhalovani sukromia je prave chut chvalit sa, ukazovat svetu to, co by v skutocnosti videlo len zopar parov oci a dostavat ovacie.... Bohuzial nie kazdy si uvedomuje, ze stat pred svetom nahy moze aj riadne boliet a nie kazdy to dokaze ustat....
@zuzkaanicka presne.no to je prave o tej zrelosti osobnosti.... nezrela hlada vinnika vsade,len nie v sebe. 😉
@alice107 jo, a niektore mozno nedozreju nikdy 😝 ... fakt som dnes z MK znechutena, takze tak vyzeraju aj moje prispevky, ludska hlupost je neobmedzena 😔
@zuzkaanicka 🙂 ber to tak,ze na mk su aj prve tie nedozrete osobnosti.a moho takych,co ozaj nedozreju nikdy. je to proste realita prave realneho zivota. mna to neprekvapuje a neznechucuje vobec. co ma zaujma,to si pozriem na mk. bez ohladu na uroven mentality osobnosti pisatelov. a ked pokladam za potrebne,prispejem. to je vsetko.
nemozeme zachranit cely svet.ze?
@sirinka myslim si, ze o ovaciach je najnovsia kauza MK...
Keby niektori vedeli ako to vlaste funguje...
Aj slabsi programator si vie v nejakej krajine, kde neplati ani ochrana autorskych prav, ani ochrana osobnych udajov si vytvori domenu, kde na pozadi naprogramuje zdielanie videi, fotiek, kadecoho z nejakych inych serverov, napriklad youtube a potom ich prezentuje akokeby boli zavesene prave na ten jeho web. Trosku lepsi programator poprelamuje aj zaheslovene subory... A zrazu sa na nejekom webe v krajine Oz objavi vase zaheslovane video ako santite s manzelom v spalni... Ziadny pocitac napojeny na net, mobil nie je bezpecnym uloziskom vasich intimnach dat... A verejne uloziska dat su este horsie. Vsak si spomenme na kauzu Narodneho bezpecnostneho uradu. Tam prelomili ochcranu mailoveho servera cez stupidne heslo NBU123 😀 😀 😀 😀 Najpouzivanejsie hesla su 0000, 11111111, abcdefg.... a podobne Take heslo prelomi aj programator s IQ tyque
@alice107 cely svet nezachranime 😉 ... mna len udivuje to, ze moja pubertalna dcera dokazala pochopit, ze na FB (a aj inych sietach) sa nema odhalovat sukromie a dospele zeny, matky toto nechapu, alebo pochopit nechcu 😖 ... najhorsie je, ze tie matky to potom ani nevysvetlia svojim detom a potom sa cuduju, ked su deti v problemoch, ale potom je uz mnohokrat pozde plakat 😝
@zuzkaanicka moj kolega matematik tvrdi, ze hodnota ludskej hluposti je nekonecno + 1
Po dnesku mam pocit ze, nekonecno + 1 000 000
☹
@zita19 to mas jedno, stale je to nekonecno 😅 ... proste ludska hlupost rastie nad vsetky medze 😅
@zuzkaanicka to bude asi tym,ze tie matky su prave nezrele,ci maju iny problem uvazovat realne. takze nechcu vidiet nebezpecie co ciha pri odhalovani sukromia.
tak ak by potom mohli vychovavat k ostrazitosati svoje deti?
mnoho ludi uz pochopilo na svojej skode, o com je fb.a snazia sa dostat odtial prec.len zial, stopy po ich sukromi su tam uz navzdy. v zivote som nebola na fb registrovana. ked potrebujem komunikaciu s niekym,tak mam telefon, ci osobne si hoci aj zaletim na stretnutie,ak je to nieco ozaj osobne. a s priatelmi sa stretavam v realite,nie na weboch.
no a vela ludi uz doplatilo preve na tu neostrazitost. potom ako pises,je uz neskor hoci aj na sudne konania ohladne ochrany dat a osobnosti. tie weby maju klauzulu,ze kazdy si ma byt vedomy toho,co na web dava.. ako si to zabezpecvi.a ci vobec je mozne mat absolutnu ochranu.
@alice107 absolutna ochrana neexistuje... bohate firmy davaju obrovske peniaze na ochranu dat, vymyslaju sa nove a nove sposoby ochrany (viem to robim na IT Security v dost velkej firme) a aj tak su ti na druhej strane pred nami... A co taky uzivatel fb alebo MK... nema nai minimalnu sancu
@zita19 uplna pravda. prave preto kazdy normalny dospely clovek toto musi predsa vediet a ak mu zalezi na ochrane,tak minimalizuje odhalovanie sukromia. ja skutocne nechapem ludi,co maju potrebu okrem beznej komunikacie o nejakej zaujimavej otazke , prezentovat svoje sukromie na sietach.
ved v beznom zivote hadam len maju rodinu ci nejakych priatelov, ktori vidia v reale vsetko potrebne.
a ti ostatni naco to potrebuju vediet?
a potom,ked dojde k nejakej udalosti,tak na sude potom dovodia,ze ved oni netusili,nevedeli,spoliehali sa atd....no asud casto moze len konstatovat,ze tie data neboli chranene majitelmi,sietami, patentom, videa teda moze vidiet kazdy aj romnozit/arobi sa to na youtube verejne zial.... kto zisti,kto vsetko si stiahne tie videa ,foota ci udaje co niekto napise a zavesi na nastenku na fb? aj u priatelov to nie je bezpecne. kazdy je niekoho priatel.a cez neho ten dalsi sleduje toho,koho chce.
je fakt na kazdom,ake udaje o sebe poskytuje.
akoby ti ludia boli male deti,bez stipky uvazovania niekedy.ako potom chcu chranit svoje deti a vysvetlit im,ze nemaju nadväzovat kontakty na sietach s cudzimi ludmi a zverovat im svoje sukromnie,,ked sami to prevadzaju.? 😝
tie data tam obiehaju roky a tie deti co tu matky predvadzaju ako baby raz sa najdu na nete a pekne sa rodicom podakuju za taku prezentaciu.ak sa nestanu este predtym obetami pedofiov,co si z ich videi a fotiek urobia zbierku na svoje uspokojevanie,ci nebodaj na vytipovanie si deti na unos.aj to sa deje
neviem si predstavit,zeby mi niekde na nete viselo vide mojho dietata a ja neviem,kto sa na to pozera a ukaja,ci este horsie umysly ma.
mali by sa zena aj ich muzi zamysliet skor,ako video ,fota ci udaje. niekomu a niekde pustia, ake nasledky to moze mat.
@alice107 dnes som s kolegami hodila na tuto temu rec... Padla veta: Ludia su blbi. Na okna si daju zaclony aby ich okoloiduci neocumovali. Na profil zavesia co jedia, kedy kadia, kedy, kde a skym sulozia. (kolega pouzil pejorativnejsie vyrazy, ktore sa krasne rymuju, ale tu ich nebudem pouzivat 😉 )
@zita19 to je ta iliuzia bezpecia. V pohodli domova jej ludia lahko podliehaju. Tak ako lahko podliehaju celej tej virtualnej iluzii. Vnimaju povrchne, len potial pokial im siahaju vnemy. Ved PC je doma, za dverami, za zavesmi. Co im hrozi...to je o bezpeci. Na obrazovke zas vnimaju sled aktivit, udalosti, cinnosti a uz prepadaju iluzornym zaverom o dokonalosti. 😝
@zita19 to bolo trefne. vies,mna by zaujimalo, ze tie matky ,co davaju na te tie udaje ci fota ci videa deti to robia po dohode s otcami deti. ba aj muzov davaju na tet...... muzi toto /havne ti,co maju deti/ nerobia ... aspon o takom hlupakovi neviem...... asi rozmyslaju racionalne na rozdiel od niektorych zien....
ak tito muz nedali suhlas na nieco take,tak to moze byt aj dovod na to,aby v pripade upravy rodicovskych prav bolo dieta zverene otcovi.
prave sme sa o tom bavili so svagrom/je z odboru/. ktovie,ci si to tie zeny uvedomuju vobec, ake nasledky moze mat take ich konanie?
damy, uplne s vami suhlasim, ze niektori ludia konaju iracionalne. napriklad davaju si kamery na domy na ochranu,pritom na sietach zverejnuju citlive osobne data. 😕
@alice107 presne toto mi napadlo pri jednej prilezitosti - ci o tejto forme exhibicionizmu tusia muzske polovicky. Mam totiz za to, ze touto formou postihnutia muzske pokolenie netrpi. Tak nejak si sami seba chrania a nerozcapuju sa kde kade. Nuz a mam vedomost o zopar panoch v dost citlivych poziciach na to, aby boli verejne obnazovani a ze su....zlate polovicky si to pobrali. 😝
@jabadaba toto si presne vystihla.no,ak si take zeny/nie dostatocnej zrelosti vzali/ tak asi vedeli,ze ake tie zeny su...... to sa prejavuje aj v kazdodennom sposbe zivota takej zeny,take lahkomyselne,ci naivne nezrele uvazovanie....... tak to je teda riziko tych muzov.......ver,ze ak to taky muz odhali,tak je bud koniec vztahu,alebo ta zena ma obmedzenia.... uz som aj take nieco videla.... trval taky muz na zvereni deti do svojej starostlivosti a vyhral to......
vies,muzi /ak nehovorime o pubertiakoch ci este nezrelych muzoch/ tak na nete nemaju potrebu prezentovat sa domom, ci detmi......... taky muz uz uvazuje racionalne...aspon co ja poznam takych muzov.....
@alice107 tiez mam vedomost o tom, ze muzi su dost skupi na svoje intimne informacie, akehokolvek druhu. Od obnazovania tiel az po verejny virtualny exhibicionizmus. Ak sa taki najdu, je to neporovnatelne ine mnozstvo ako u zien. Neviem si dost dobre predstavit muzsku formu takehoto fora s podobnym obsahom - kelimky s odobratym spermatom na fotkach, informacie o semennikoch a penisoch so vsetkymi fyziologickymi prejavmi a pod. Ty hej? 🤐
...Raz sa tie deti matkam podakuju, az si ich nejaky spoluziak vygoogli. Velmi trefne to opisuje ista protivna blondyna alebo aj Ada z Modniho pekla...co vsetko dokaze taka zena bez rozumu zavesit na internet...
@jabadaba 😀 ja tiez nie.neviem si predstavit muza,co by v zdravom rozume takto uvazoval......
@altaya sväta pravda..... za par rokov tie deti vyrastu.a moze to tym detom velmi skomplikovat zivot.
utz len pocitmi,ze su na nete takto ich fota ci videa ci ine data..... kolko vazili, ich prenatalny vyvoj, ako sa kupali, ako ich pocali, ci ine intimne momenty z ich zivotov....... . boze.....
som rada ze to vidia aj iný ,uz som si myslela ze len ja tak zmýšlam,ze mám pocit,rozbehnutia nejakeho maratonu nodnych trendov.rada by som milion vecí kupovala,ale ked clovek vidí ze tomu dietatku su aj najjednoduchsie veci ci hracky viac vzácne,tak ma hreje pri srdci. 🙂 🙂 🙂

@natas4 jasne. 🙂